Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak Podłączyć router WiFi do sieci lan


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet ->Jak Podłączyć router WiFi do sieci lan Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Bramki VoIP
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
sekol_gda
Poziom 10
Miasto: gdańsk
Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 11
sekol_gda
Poziom 10
Post#1 31 Mar 2005 20:53  Autor tematu   

Jak Podłączyć router WiFi do sieci lan


Witam wszystkich mam nadzieje ze znajdę tu pomoc wtemacie który mnie interesuje.
Zamierzam podłączć sie do sieci lan która działa w oparciu o router Planet ADE-4100 do niego chce podpiąć router WiFi firmy Dlink DI-524 oraz karty Wifi tej samej firm. Wiem ze oba urzadzenia musze połaczyć kablem skrosowanym w związku z tym ja przez wifi i jeden urzytkownik podłączony kablem znajdziemy sie w podsieci jak nalezy ustawić oba użadzenia zeby cały lan był widoczny dla nas. Czy Dlink musi miec jakies oddzielne ip lub cos wtym rodzaju.

Drugie pytanie jest takie czy anteny zewnętrzne obu urządzeń muszą sie "widzieć" bo z tym mogę mieć problem na AP dwl-800ap+ i karcie dwl-650+ firmy Dlink zainstalowanej w laptopie zabrakło mi dosłownie 40 kroków zeby mieć połaczenie w domu. Dodam ze nie były stosowane zadne anteny zewnętrzne w tym połaczeniu a AP stał na stole jakiś metr od okna.

Za wszelką pomoc serdecznie dziekuje

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marek216
Konto firmowe
Poziom 43
Miasto: Racibórz
Dołączył: 09 Lip 2004
Posty: 16557
Pomógł: 915
marek216
Konto firmowe
Poziom 43
Post#2 31 Mar 2005 22:39    

Jak Podłączyć router WiFi do sieci lan


myśle że odpowiedź na to i wiele inych pytań odnoścnie sieci znajdziesz w tym temacie i odnośnikach w nim zawartych

pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pitermi
Poziom 14
Miasto: Poznań
Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 154
Pomógł: 11
pitermi
Poziom 14
Post#3 01 Kwi 2005 01:22Pomocny post    

Re: Jak Podłączyć router WiFi do sieci lan


Na 1 pytanie jesli chcesz zeby oba kompy miały dostep do sieci lan musisz uzyac drozszego sprzetu np Planetów z ocja bridge czyli połaczenia sieci lan i po problemie a co do polaczenia lapa mam u siebie w chacie lapa na radiówce i nie musi on widziec nadajnkoa ale tylko zasieg spada do 30-35 metrów niestety czyli w zasiegu domu działa wszedzie - mam na pietrze to działa i na strychu i w piwnicy nawet na tarasie sobie z lapem siedze.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
sekol_gda
Poziom 10
Miasto: gdańsk
Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 11
sekol_gda
Poziom 10
Post#4 01 Kwi 2005 19:40  Autor tematu   

Re: Jak Podłączyć router WiFi do sieci lan


Problem w tym ze sygnał radiowy ma wychodzić poza budynek podczas testów z laptopem zabrakło mi 40 kroków do drugiego budynku. Moge zainstalować anteny zewnętrzne ale bedzie je zasłaniał budynek i chodzi mi oto czy te anteny coś dadzą jezeli nie bedą sie widziały

zamieszczam tez schemat jak ma wyglądać sieć po dołączeniu wifi czy jedyną metodą jest zakup droższego modelu urządzenia czy można to rozwiązać jakoś inaczej[/img]

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pitermi
Poziom 14
Miasto: Poznań
Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 154
Pomógł: 11
pitermi
Poziom 14
Post#5 01 Kwi 2005 20:01Pomocny post    

Re: Jak Podłączyć router WiFi do sieci lan


Niestety jak budynek bedzie zasłaniał to nie ma szans obojetne jaki sprzęt uzyjesz. Prawie wszystkie maja podobna moc, sa sprzety o wyzszej mocy-niestety bardzo drogie ale tez nie gwarantuja ze bedzie działac jasli zasłania budynek. Lepszym rozwiazaniem jest postawić stacje posrednia i z niej dalej odsłyłac sygnał . W sieciach radiowych anteny powinny sie widziec dla prawidłowej pracy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
sekol_gda
Poziom 10
Miasto: gdańsk
Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 11
sekol_gda
Poziom 10
Post#6 03 Kwi 2005 01:07  Autor tematu   

Jak Podłączyć router WiFi do sieci lan


Serdeczne dzieki Pitermi jeden problem wygląda na wyjasniony oblazłem budynek i znalazłem wolną luke w zabudowie tylko musze pogadać z sąsiadem czy mu pod oknem moge antene zainstalować jesli sie zgodzi powinno działać.

Nadal szukam rozwiązania w sposobie podłaczenia sie do gotowego lanu w taki sposób abyśmy ja i jeszcze jeden urzytkownik mogli miec możliwosc dostepu do istniejącego juz środowiska sieciowego

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
pitermi
Poziom 14
Miasto: Poznań
Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 154
Pomógł: 11
pitermi
Poziom 14
Post#7 03 Kwi 2005 10:10    

Re: Jak Podłączyć router WiFi do sieci lan


Pisałem ci wczesniej. Ap te lepsze maja taka funkcje bridge i multi bridge Sa to specjalne funcje do łaczenie 2 lub wiecej sieci lan.Po podłaczeniu w ten sposub masz dostep do netu jaki i do sieci lan. Ma w ten spusub polaczene sieci. Pozdrawiam.daje skrut do opisu ap kture sa ci potrzebne. na kartach i zwykłym ap tego nie osiagniesz.
http://www.planet.a.pl/trade/productview/479/110/

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
sekol_gda
Poziom 10
Miasto: gdańsk
Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 11
sekol_gda
Poziom 10
Post#8 03 Kwi 2005 12:55  Autor tematu   

Re: Jak Podłączyć router WiFi do sieci lan


Niedawało mi to spokoju i zaczołem bardziej szczegółowo przeszukiwać sieć znalazłem pewne rozwiązanie pytanie czy ktoś już cos takiego stosował w praktyce.
http://www.tomshardware.pl/network/20030716/index.html

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
pitermi
Poziom 14
Miasto: Poznań
Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 154
Pomógł: 11
pitermi
Poziom 14
Post#9 03 Kwi 2005 16:34    

Re: Jak Podłączyć router WiFi do sieci lan


Tak stosowałem takie rozwiazania. ale maja jedna wade bardzo łato sie włamac i kozystac za darmo z takiego netu..Pisałem o tym rozwiazaniu na forum choc chodzilo o dostep do lanu zza routera.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic273778.html

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
sekol_gda
Poziom 10
Miasto: gdańsk
Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 11
sekol_gda
Poziom 10
Post#10 04 Kwi 2005 17:40  Autor tematu   

Re: Jak Podłączyć router WiFi do sieci lan


Czy toznacza to ze po wyłaczeniu firewalla nie dostepna jest tez funkcja szyfrowania transmisji myslałem ze to 2 oddzielne funkcje tego urzadzenia.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
pitermi
Poziom 14
Miasto: Poznań
Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 154
Pomógł: 11
pitermi
Poziom 14
Post#11 04 Kwi 2005 23:23Pomocny post    

Re: Jak Podłączyć router WiFi do sieci lan


Tak to 2 oddzielne funkcie jak wylaczysz firewol bedzie dostepne szyfrowanie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
deschek
Poziom 12
Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 64
Pomógł: 1
deschek
Poziom 12
Post#12 07 Kwi 2005 23:06    

Jak Podłączyć router WiFi do sieci lan


Hmm, nie zgadzam sie z opinia, ze po zainstalowaniu anten zewnetrznych nie bedziesz mial zasiegu, ja mam bridge na 400m przez domy na antenkach milenium i babuyaga i dziala jak nalezy. Pingi 1024 w granicach 6-8ms ze stratami 1%.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
sebmoll
Poziom 9
Miasto: kielce
Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 39
sebmoll
Poziom 9
Post#13 02 Gru 2014 18:36    

Re: Jak Podłączyć router WiFi do sieci lan


Witam.
Dołącze się do tematu. Mam podobną sieć jak na załączniku od sekol_gda .
Co zrobić, żeby komputer 192.168.1.102 widział komputer 192.168.2.102 i na odwrót?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Jak Podłączyć router WiFi do sieci lan
Strona 1 z 1
Podobne tematy
router adsl z wifi w sieci lan (3)
Konfiguracją sieci lan + wifi Stałe IP Router thomson TWG850-4U (1)
Jak dodać wifi do sieci lan ? (3)
Jak router Lan/WiFi do firmy. (10)
Jak podłączyć 2 komputery PC do sieci LAN? (3)
Internet wifi-router-wifi-laptop jak to podłączyć (2)
router D-link DIR-600 - Jak podłączyć router pod neostrade, żeby było wifi? (12)
Jak połączyć 2 komputery - router, LAN, WiFi (10)
Epson SX130 - Jak podłączyć do sieci (LAN) (4)
Jak dodac sieć wifi do istniejącej sieci lan? (1)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.249 seconds

elektroda.pl temat RSS