Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Windows 7 Professional - Płyta nie botuje


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software ->Windows 7 Professional - Płyta nie botuje Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
domell77
Level 15
Location: Łazy
Joined: 05 Oct 2011
Posts: 194
Helped: 6
Post rating: 17
domell77
Level 15
Post#1 12 Feb 2014 16:45  Topic author   

Windows 7 Professional - Płyta nie botuje


Witam.
Mam taki problem, że skopiowałem płytę z windowsem 7 na dysk twardy, oryginalnym zaznaczam, po to aby mieć awaryjną kopię w razie uszkodzenia oryginalnego dysku, bo już mi się tak zdarzyło i okazuje się, że owa płyta nie startuje tak jak oryginalna po restarcie komputera i ustawieniu w biosie start z płyty, a jedynie płyta startuje po uruchomieniu systemu mogę dopiero zainstalować w/w system. Płyta wypalona została w systemie ISO, próbowałem też rozpakować i wypalić a za każdym razem okazuje się że jest w systemie UDF. Kilkakrotnie próbowałem wypalić płytę a sprawdzałem ją wcześniej za pomocą programu UltraISO. Płyta jest botowalna a po wypaleniu okazuje się że nie jest. Jak i w jakim programie mam skopiować płytę aby była botowalna? Proszę o pomoc bo już sam nie wiem co i jak mam zrobić, żeby wszystko było tak jak ma być. Nawet po skopiowaniu bezpośrednio w NERO płyta też nie botuje.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
pylos
Level 20
Location: wloclawek
Joined: 10 Jan 2007
Posts: 314
Helped: 27
Post rating: 17
pylos
Level 20
Post#2 17 Feb 2014 05:27    

Re: Windows 7 Professional - Płyta nie botuje


W Nero ma być wykorzystane zwykłe kopiowanie płyty.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kasiunia7777
Level 39
Joined: 22 Apr 2011
Posts: 4609
Helped: 412
Post rating: 27
kasiunia7777
Level 39
Post#3 17 Feb 2014 08:51    

Re: Windows 7 Professional - Płyta nie botuje


1977Andrzej1125 wrote:
Mam taki problem, że skopiowałem płytę z windowsem 7 na dysk twardy

W jaki sposób to kopiowałeś? trzeba zrobić obraz płyty w iso żeby to działało później i bootowało, a nie to tak o luźno sobie pliki skopiować na dysk do folderu.
Później jak chcesz to nagrać to nagrywasz plik iso na plytkę (w nero burning rom opcja "Nagraj plik obrazu")

Dodano po 3 [minuty]:

A dobra jednak z tego co wyczytałam to zrobiłeś obraz iso. To teraz pytanie czy w biosie masz dobrze ustawioną kolejność rozruchu? 1 miejsce płyta, 2 miejsce dysk twardy.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Kasek21
Spec od komputerów
Location: Dąbrowa Górnicza
Joined: 02 Sep 2004
Posts: 26317
Helped: 2760
Post rating: 95
Kasek21
Spec od komputerów
Post#4 17 Feb 2014 10:36    

Re: Windows 7 Professional - Płyta nie botuje


Bootowanie popranie ustawione? Inne płyty bootują?

Szukaj ustawień (lub podobnych): SATA/PATA Detect Time Out i ustaw na najwyższą wartość.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
inst81
Level 12
Joined: 03 Dec 2013
Posts: 51
Helped: 5
inst81
Level 12
Post#5 17 Feb 2014 10:48    

Re: Windows 7 Professional - Płyta nie botuje


Możesz też "na sztywno" spróbować wystartować z płyty przez Boot Menu. Nie musisz wtedy w biosie kolejności bootowania zmieniać. Zazwyczaj jest to F8 o ile się nie mylę.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
domell77
Level 15
Location: Łazy
Joined: 05 Oct 2011
Posts: 194
Helped: 6
Post rating: 17
domell77
Level 15
Post#6 20 Apr 2014 13:47  Topic author   

Re: Windows 7 Professional - Płyta nie botuje


kopiowanie w Nero pomogło zamykam temat.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Windows 7 Professional - Płyta nie botuje
Page 1 of 1

Similar topics to windows 7 Professional - Płyta nie botuje

Płyta z Windows 7 nie botuje się. (5)
AHCI nie botuje Windows 7 ale botuje Lamparcik 10.04 PL (2)
BackTrack 4 final płyta nie botuje. (6)
Płyta główna ESC nie botuje instalki XP z CD (4)
Windows XP SP3 - system nie botuje (10)
Windows XP Professional SP3 - nie może odnaleźć pliku C:\\Windows\\eksplorasi.exe (1)
Windows XP Professional nie widzi dysku (9)
windows 7 professional, nie moge pobrać (8)
System Windows XP Professional SP3 nie zamyka się (40)
Autorun nie działa. AutoFix. Windows XP Professional 5.1.2600. (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.1 seconds