Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Windows 7 Professional - Płyta nie botuje


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Windows 7 Professional - Płyta nie botuje
Author
Message
1977Andrzej1125
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 05 Oct 2011
Posts: 72
Location: Łazy

Post#1 Post from the author of the topic 12 Feb 2014 16:45   

Windows 7 Professional - Płyta nie botuje


Witam.
Mam taki problem, że skopiowałem płytę z windowsem 7 na dysk twardy, oryginalnym zaznaczam, po to aby mieć awaryjną kopię w razie uszkodzenia oryginalnego dysku, bo już mi się tak zdarzyło i okazuje się, że owa płyta nie startuje tak jak oryginalna po restarcie komputera i ustawieniu w biosie start z płyty, a jedynie płyta startuje po uruchomieniu systemu mogę dopiero zainstalować w/w system. Płyta wypalona została w systemie ISO, próbowałem też rozpakować i wypalić a za każdym razem okazuje się że jest w systemie UDF. Kilkakrotnie próbowałem wypalić płytę a sprawdzałem ją wcześniej za pomocą programu UltraISO. Płyta jest botowalna a po wypaleniu okazuje się że nie jest. Jak i w jakim programie mam skopiować płytę aby była botowalna? Proszę o pomoc bo już sam nie wiem co i jak mam zrobić, żeby wszystko było tak jak ma być. Nawet po skopiowaniu bezpośrednio w NERO płyta też nie botuje.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Feb 2014 16:45   





Back to top
   
pylos
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 10 Jan 2007
Posts: 299
Location: wloclawek

Post#2 17 Feb 2014 05:27   

Re: Windows 7 Professional - Płyta nie botuje


W Nero ma być wykorzystane zwykłe kopiowanie płyty.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Feb 2014 05:27   





Back to top
   
kasiunia7777
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 22 Apr 2011
Posts: 4569

Post#3 17 Feb 2014 08:51   

Re: Windows 7 Professional - Płyta nie botuje


1977Andrzej1125 wrote:
Mam taki problem, że skopiowałem płytę z windowsem 7 na dysk twardy

W jaki sposób to kopiowałeś? trzeba zrobić obraz płyty w iso żeby to działało później i bootowało, a nie to tak o luźno sobie pliki skopiować na dysk do folderu.
Później jak chcesz to nagrać to nagrywasz plik iso na plytkę (w nero burning rom opcja "Nagraj plik obrazu")

Dodano po 3 [minuty]:

A dobra jednak z tego co wyczytałam to zrobiłeś obraz iso. To teraz pytanie czy w biosie masz dobrze ustawioną kolejność rozruchu? 1 miejsce płyta, 2 miejsce dysk twardy.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Feb 2014 08:51   





Back to top
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 26429
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#4 17 Feb 2014 10:36   

Re: Windows 7 Professional - Płyta nie botuje


Bootowanie popranie ustawione? Inne płyty bootują?

Szukaj ustawień (lub podobnych): SATA/PATA Detect Time Out i ustaw na najwyższą wartość.

Helpful message? + -

Back to top
   
inst81
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 03 Dec 2013
Posts: 51

Post#5 17 Feb 2014 10:48   

Re: Windows 7 Professional - Płyta nie botuje


Możesz też "na sztywno" spróbować wystartować z płyty przez Boot Menu. Nie musisz wtedy w biosie kolejności bootowania zmieniać. Zazwyczaj jest to F8 o ile się nie mylę.

Helpful message? + -

Back to top
   
1977Andrzej1125
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 05 Oct 2011
Posts: 72
Location: Łazy

Post#6 Post from the author of the topic 20 Apr 2014 13:47   

Re: Windows 7 Professional - Płyta nie botuje


kopiowanie w Nero pomogło zamykam temat.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Windows 7 Professional - Płyta nie botuje
Page 1 of 1
Similar topics
Płyta z Windows 7 nie botuje się. (5)
AHCI nie botuje Windows 7 ale botuje Lamparcik 10.04 PL (2)
BackTrack 4 final płyta nie botuje. (6)
Płyta główna ESC nie botuje instalki XP z CD (4)
Windows XP SP3 - system nie botuje (10)
Windows XP Professional SP3 - nie może odnaleźć pliku C:\\Windows\\eksplorasi.exe (1)
Windows XP Professional nie widzi dysku (9)
windows 7 professional, nie moge pobrać (8)
System Windows XP Professional SP3 nie zamyka się (40)
Autorun nie działa. AutoFix. Windows XP Professional 5.1.2600. (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.097 seconds

elektroda.pl topic RSS feed