X

Miele w 155 - Nie grzeje wody.

13 Feb 2014 00:07 MEmery5
  • #1 13 Feb 2014 00:07
    mery5
    Level 15  
    Helpful post? (+1)
    Po włączeniu pralki na dowolnym programie prania pralka nie podgrzewa wody. Grzałka i przekaźnik sprawne. Na panelu mruga dioda "Waschen" sygnalizująca niesprawność. Nie posiadam schematu ani instrukcji serw.
  • #2 13 Feb 2014 11:29
    brovar
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Miele ma w zwyczaju zakładać dwie grzałki, jedna obok drugiej. Wystarczy że jedna przestanie działać to druga również nie grzeje. Obadaj dobrze czy nie masz przypadkiem dwóch grzałek gdyż nie pamiętam jak w tym modelu były one montowane. Jeśli są dwie to doraźnie można uszkodzoną grzałkę odłączyć i zostawić tylko działającą.

    Teoretycznie objaw braku grzania wody może również wystąpić przy zbyt małym poborze wody przez pralkę w określonym czasie co niektóre modele posiadają. Tak zwany czas potrzebny na pobranie wody. Jeśli pralka nie pobierze wystarczającej jej ilości w czasie powiedzmy 1 minuty to wyrzuca błąd a to już może być wina np. zatkanego sitka w elektrozaworze.
  • #3 14 Feb 2014 22:18
    SERWIS-MIELE
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    w tym modelu jest tylko jedna grzałka może wina instalacji lub czujnika NTC
  • #4 14 Feb 2014 23:40
    mery5
    Level 15  
    Topic author Helpful post? (0)
    Tak, jest jedna grzałka, czujnik sprawdzony a nawet podmieniony bez rezultatu.
    Gdzie zdobyć schemat lub opis błędów?
  • #5 21 Feb 2014 20:50
    ziko61
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Podmień elektrozawór ten potrójny w pralce, kolega miał podobny przypadek z 155-tką. Za długo pobierała wodę (przycinał się jeden z elektrozaworów) i mrugała dioda waschen. Po wymianie wszystko ok.
  • #6 23 Feb 2014 17:19
    kle
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    Przed wymianą elektrozaworów sprawdzić czy na wstępnym grzeje,jeśli też nie grzeje to nie elektrozawór.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products