Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Przetwornica 12/230 V 500W


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Przetwornica 12/230 V 500W
Autor
Wiadomość
romoo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6779
Miasto: Małopolska

Post#1 Post autora tematu 02 Kwi 2005 21:33   

Przetwornica 12/230 V 500W


Przetwornica na klasycznym układzie aplikacyjnym SG3525 działa na 50 Hz i 6x IRF540 , trafo ok. 1 kW taki akurat miałem od prostownika.Napięcie wyjściowe jest stabilne w zależności od obciążenia. Schematy są na Elce, schematy płytek umieszcze jak zeskanuje.

Załączniki:
Powrót do góry
   
avatar
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3816
Miasto: NYC

Post#2 02 Kwi 2005 21:41   

Przetwornica 12/230 V 500W


ekchm ten rdzen trafo to jest z blach ?????? jak to dziala wogole <straty w rdzeniu>
Powrót do góry
   
krymka
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 19 Cze 2003
Posty: 40
Miasto: Lubln

Post#3 02 Kwi 2005 22:13   

Re: Przetwornica 12/230 V 500W


Może jakiś schemat, i opis układu ??
Powrót do góry
   
romoo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6779
Miasto: Małopolska

Post#4 Post autora tematu 03 Kwi 2005 09:03   

Przetwornica 12/230 V 500W


To działa na 50 Hz....Trafo przerobiłem z 15V na 11V, radiatory są chłodzone wiatrakiem od zasilacza komputerowego, przy poborze prądu z Akku 40 A są chłodne,przetwornica daje przebieg zmienny ale bardzo zaśmiecony, TV VCR CD DVD komputer, ładowarka komórki, wiertarka,lutownica transformatorowa wzmacniacz 2x120W chodzą bezproblemowo.Napięcie wyjściowe jest uzależnione o wejściowego i na żarówce 200W widać wzrost napięcia po przegazówce samochodem do którego przetwornica była podpięta. Napięcie mierzyłem w ten sposób: układ trafo 220/6V mostek kondensator, mierzyłem napięcie na kondensatorze po podłączeniu do sieci i przetwornicy.

Moderowano przez Kwaczor:
W tym dziale nie daje się prowizji


Załączniki:
Powrót do góry
   
plik4
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 1032

Post#5 03 Kwi 2005 10:03   

Przetwornica 12/230 V 500W


tyyyy suuuper sprawa alew powiedz mi jak to dokladnie dziala pod wzmacniaczem ?? Chodzi mi o to czy sa jakies buczenia trzaski czy jakies inne smieci slyszalne ?? Ja mam alternator od stara on daje 45A max i 28V (nówka) mialem go sprzedac ale jak bym podlaczyl taka przetwornice to bym mial nawet fajny generatorek.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Kwi 2005 10:03   





Powrót do góry
   
micho a
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 3343
Miasto: zd.-wola koło łodzi

Post#6 03 Kwi 2005 11:31   

Re: Przetwornica 12/230 V 500W


plik 4 to moim zdaniem lepiej opchnij ten alternator a kup silnik trójfazowy np 1 kw zróh przekładnie i masz generator 3 fazowy i nie musisz żadnej przetwornicy robić a masz 3x220v :DD:

co do autora niezłe duża moc tylko ja bym raczej robił na wyższą częstotliwośc niż 50 hz bo wtedy trafo by mniejsze było ale to moje niuanse :D:DD:
Powrót do góry
   
plik4
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 1032

Post#7 03 Kwi 2005 13:57   

Przetwornica 12/230 V 500W


tak tylko komu opchnac ?? Ale nie głupi pomysl ile kosztuje taki silnik 3-fazowy ??
Powrót do góry
   
romoo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6779
Miasto: Małopolska

Post#8 Post autora tematu 05 Kwi 2005 21:49   

Przetwornica 12/230 V 500W


Jak z silnika klatkowego zrobić generator? hm
Powrót do góry
   
jarek3
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Wrz 2003
Posty: 169
Miasto: Toruń

Post#9 05 Kwi 2005 22:15   

Re: Przetwornica 12/230 V 500W


Interesuje mnie jaki prąd jałowy jest w tej przetwornicy( bez obciążenia). Robiłem takie przetwornice na SG 3525 opisane w Nowym Elektroniku nr 2/2001 i im większej mocy używałem transformatory - tym większy prąd pobierały na biegu jałowym(Trafo EI 180VA - 0,8A ; Trafo 300VA toroid. - 1,3A). Jak jest w tym przypadku?
Powrót do góry
   
romoo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6779
Miasto: Małopolska

Post#10 Post autora tematu 07 Kwi 2005 19:38   

Przetwornica 12/230 V 500W


==>jarek3
mój pobiera ok 1,2 A przy 14,1 V ale duży może więcej, hehe.
Powrót do góry
   
Hefajstos
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Lut 2005
Posty: 2828
Miasto: Warszawa

Post#11 08 Kwi 2005 15:53   

Re: Przetwornica 12/230 V 500W


Nie rozumiem, co się tak przyczepiliście o ten transformator z blachowym rdzeniem...

--
Hefi
Powrót do góry
   
danielpoz
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 08 Kwi 2005
Posty: 11
Miasto: Poznan

Post#12 08 Kwi 2005 16:35   

Re: Przetwornica 12/230 V 500W


micho a napisał:
plik 4 to moim zdaniem lepiej opchnij ten alternator a kup silnik trójfazowy np 1 kw zróh przekładnie i masz generator 3 fazowy i nie musisz żadnej przetwornicy robić a masz 3x220v :DD:

co do autora niezłe duża moc tylko ja bym raczej robił na wyższą częstotliwośc niż 50 hz bo wtedy trafo by mniejsze było ale to moje niuanse :D:DD:


no fakt bo po co wytwarzac napiecie 14V i nastepnie je przetwarzac na 220V

ale z innej strony majac napiecie 14V w latwy sposob mozemy je zmagazynowac w akumulatorze co np.w polaczeniu z napedem wody lub wiatru(wiadomo zmiennym bo nie zawsze wieje ;-) ) mamy "stale zasilanie alternatywne

oczywiscie teoretyzuje z tym wiatrem i woda ale wiadomo o co chodzi
Powrót do góry
   
plik4
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 1032

Post#13 08 Kwi 2005 20:23   

Przetwornica 12/230 V 500W


hehe prawda zasilanie alernatywne. Al eja mieska w bloku a nie w domku wiec mnie sie to nie sprawdzi. Aha ten alternator ma 40 A na 28V bo to jest nowka altelnator od STARA. a nei jak pisales (danielpoz) 14V. CZyli jak by chcial to wytworzy 1120W a nie 560W. Tak sie zastanawiam na cholere pchali tam takie cos. A nie wiem czy wiecie ale w Amerykańskim HUMMER'ze jes alternator 127A na 28V czyli daje okolo 3556W to jet potęga hehe niezle car audio na tym pojdzie.

Dodano po 1 [minuty]:

aha zapomnialem dodac takie przetwarznie mocy silnika na staly 28V a pozniej w 230V to jest sens bo nie trzeba ciągle kontrolowac obrotów silnika spalinowego.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Kwi 2005 20:23   





Powrót do góry
   
danielpoz
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 08 Kwi 2005
Posty: 11
Miasto: Poznan

Post#14 08 Kwi 2005 22:28   

Re: Przetwornica 12/230 V 500W


pisalem 14V ale to nie istotne bo chodzilo mi o sama ide rozwiazania i ewentualnego magazynowania energi

a co do agregatu to jednak wszytkie sprzedawane maja bezposredni generator 220V a nie z przetwornica zreszta i po co skoro wieksze straty bo zadne urzadzenie nie ma 100%sprawnosci
Powrót do góry
   
Passat_EQ
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 647
Miasto: Piotrków Tryb. POLAND

Post#15 08 Kwi 2005 22:36   

Przetwornica 12/230 V 500W


Projekt fajny bo juz nawoje były wiec sprawność trafa nie dostała tak strasznie w kość.
Ale powiedzieć trzeba jasno ze dało sie to załatwić za pomocą rdzenia 45mm i ok 6 metrów drutu 0.75mm. Całość by sie zmiesciła na jednej płytce wielkości kalkulatora. I wazyła moze z 400gram.
Ale to tez jest kawał roboty wiec tutaj gratulije pomysłu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Kwi 2005 22:36   





Powrót do góry
   
plik4
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 1032

Post#16 08 Kwi 2005 23:03   

Przetwornica 12/230 V 500W


co ?? Passat_EQ ja bym byl za opisanie takeigo czegoś bo chce zrobic taka przetwornice ale nie mam pojecia z kad trafo wziaźć takie duze. a ty dajesz bardzo ciekawa alterantywe i male wymiary. Jak mozesz to podaj jak to zrobic.
Powrót do góry
   
Passat_EQ
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 647
Miasto: Piotrków Tryb. POLAND

Post#17 08 Kwi 2005 23:12   

Przetwornica 12/230 V 500W


zaraz podeśle kumpla bo mi sie nie chce kopiować tego co on napisał. Lepiej niech sam to zrobi.
Ale osiąganie takich mocy jest normą.
Nawet w zwykłych wzmacniaczach samochodowych. Ot nawet w zwykłym Boschmanie co mocniejszym...
Powrót do góry
   
plik4
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 1032

Post#18 09 Kwi 2005 21:44   

Przetwornica 12/230 V 500W


Passat_EQ ale my tu piszemy o uzyskaniu 230V zmiennego z 14-28 V stalego . A w wzmacniaczach samochodowych chyba nie jest uzyskiwane takie napiecie.
Powrót do góry
   
Passat_EQ
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 647
Miasto: Piotrków Tryb. POLAND

Post#19 09 Kwi 2005 21:53   

Przetwornica 12/230 V 500W


Sorry. Mój błąd.
Takie małe trafo jest mozliwe tylko wtedy gdzy częstotliwość prądu wyniesie ok 100khz.
Powrót do góry
   
plik4
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 1032

Post#20 09 Kwi 2005 21:55   

Przetwornica 12/230 V 500W


noo szkoda bo narobiles mi radochy z enei bede musial trafa szukac
Powrót do góry
   
Passat_EQ
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 647
Miasto: Piotrków Tryb. POLAND

Post#21 09 Kwi 2005 22:13   

Przetwornica 12/230 V 500W


no ale jednak producenci jakoś korzystają z zasilaczy impulsowych i następnie robią z tego zmienne bo rozmiary przetwornic na 220 są za małe jak na ich moc.
To jednak musi być taka jak ja mówie.
Powrót do góry
   
plik4
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 1032

Post#22 09 Kwi 2005 22:17   

Przetwornica 12/230 V 500W


ale tam juz inne technologie wchodza i jedno zwarcie i wywala jakies scalaki po milion nózek w druku powizchniowym. A tu zrobisz zwarcie i dopoki si enie nagrzeje to sie nic nie stanei a predzej akumulator wyczerpiesz.
Powrót do góry
   
romoo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6779
Miasto: Małopolska

Post#23 Post autora tematu 14 Kwi 2005 18:32   

Przetwornica 12/230 V 500W


Dziś podłączyłem kuchenkę elektryczną 800W i grzała, napięcie podczas ładowania z alternatora spadło na akku do 11,2V, a ja bałem się że nużki IRF się przepalą jak bezpieczniki bo zamknęło wyblakły amperomierz 60 A.
Powrót do góry
   
Passat_EQ
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 647
Miasto: Piotrków Tryb. POLAND

Post#24 14 Kwi 2005 19:49   

Przetwornica 12/230 V 500W


no to całkiem nieżle.
Dodaj jeszcze po jednym irfz i bedzie ok.
Powrót do góry
   
romoo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6779
Miasto: Małopolska

Post#25 Post autora tematu 14 Kwi 2005 21:12   

Przetwornica 12/230 V 500W


Myślę że klucze się mniej grzeją przy 50Hz niż przy 50 kHz,bo już by nie istniały przy rdzeniu ferrytowym , a tu chłodne, hm.
Powrót do góry
   
Passat_EQ
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 647
Miasto: Piotrków Tryb. POLAND

Post#26 14 Kwi 2005 21:23   

Przetwornica 12/230 V 500W


Ja sądze ze te przetwy oryginalne dzialąją tak ze najpierw z 12V robi sie, przez trafo troidalne 100KHz, 220V stałego po wyprostowaniu. Z niego normalne tranziaki robią "muzyczke dla czajnikowych uszu" o f=50hz. 1kW to bedzie jakieś 5A przy 220V wiec pojedyncze tranziaki to wytrzymają.
Mianowicie przetwa na 100kHz i 1200W będzie miałą postać dwóch rdzeni po 50mm srednicy i wadze moze z 300gram.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Kwi 2005 21:23   





Powrót do góry
   
plik4
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 1032

Post#27 14 Kwi 2005 22:13   

Przetwornica 12/230 V 500W


TO by nie bylo glupie wziaść zrobic takei cusik tylko jzu odrazu na 2KW. Ale nie wiem czy dokladnie rozumiem ale chodzi oto aby przy 100Khz osiagnać zmienne 220V i sprostować to a pozniej zacząć modulowac jak w wzmaku audio??

Wtedy to ma sens bo mozna bylo by zrobic super przetwornice tanim kosztem i niewielkich rozmiarów.

CIekawi mnie ten projekt ale trzeba zalozyc nowy temat chyba aby si elektrodowicze wypowiedzieli. I ci co sie znaja pomogli w tym.
Powrót do góry
   
Passat_EQ
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 647
Miasto: Piotrków Tryb. POLAND

Post#28 14 Kwi 2005 22:20   

Przetwornica 12/230 V 500W


sądze ze całą przetwa mogła by sie zmiescić w puszcze wielkości Twoich radiatorów i tych irf"ów. :)

Pomijam to ze moznaby zrobić przetwe na 300v stałego a pózniej modulować to do 220V zmiennego i zastosować pętle sprzęzenia by te 220 zawsze było. Całkiem tak jak wzmak zasilany +/- 70V a potrafi dawać ciągle 30v sinusoidy na głosnik.
Oczywiscie głonik ma 4 ohm a farelka 6 razy wiecej stąd moc tranziakó nie bedzie ogrmona.
Powrót do góry
   
lechoo
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 17 Wrz 2002
Posty: 4881
Miasto: łódzkie

Post#29 14 Kwi 2005 22:51   

Re: Przetwornica 12/230 V 500W


romoo napisał:
Myślę że klucze się mniej grzeją przy 50Hz niż przy 50 kHz,bo już by nie istniały przy rdzeniu ferrytowym , a tu chłodne, hm.

Niekoniecznie, to kwestia odpowiedniego wysterowania bramek mosfetów.
Powrót do góry
   
Jogesh
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 08 Maj 2003
Posty: 1434
Miasto: Warszawa - Indie

Post#30 15 Kwi 2005 12:52   

Re: Przetwornica 12/230 V 500W


Owszem. Dałoby się. Widziałem nawet kiedyś schemat takiej przetwornicy. Miała też ładowarkę i działało to podobnie jak UPS, to znaczy zapewniało stałe zasilanie 220W. Najpierw kilka Mosfetów kluczowało, potem transformator, prostownik i nastepnie kluczowanie 50Hz.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Przetwornica 12/230 V 500W
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter
Strona 1 z 4 Idź do strony 1234  Następny
Podobne tematy
Przetwornica 12/220 230 W na sg3524 (148)
Tania w budowie i prosta PRZETWORNICA 12V na 220V 500W (100)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.119 seconds

elektroda.pl temat RSS