Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Przetwornica 12/230 V 500W


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje ->Przetwornica 12/230 V 500W Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
romoo
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6717
Miasto: Małopolska

romoo
Użytkownik obserwowany
Post#1 Post autora tematu 02 Kwi 2005 21:33   

Przetwornica 12/230 V 500W


Przetwornica na klasycznym układzie aplikacyjnym SG3525 działa na 50 Hz i 6x IRF540 , trafo ok. 1 kW taki akurat miałem od prostownika.Napięcie wyjściowe jest stabilne w zależności od obciążenia. Schematy są na Elce, schematy płytek umieszcze jak zeskanuje.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 02 Kwi 2005 21:33   



Powrót do góry
avatar
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3813
Miasto: NYC

avatar
Poziom 23
Post#2 02 Kwi 2005 21:41   

Przetwornica 12/230 V 500W


ekchm ten rdzen trafo to jest z blach ?????? jak to dziala wogole <straty w rdzeniu>

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krymka
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 19 Cze 2003
Posty: 40
Miasto: Lubln

krymka
Poziom 9
Post#3 02 Kwi 2005 22:13   

Re: Przetwornica 12/230 V 500W


Może jakiś schemat, i opis układu ??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
romoo
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6717
Miasto: Małopolska

romoo
Użytkownik obserwowany
Post#4 Post autora tematu 03 Kwi 2005 09:03   

Przetwornica 12/230 V 500W


To działa na 50 Hz....Trafo przerobiłem z 15V na 11V, radiatory są chłodzone wiatrakiem od zasilacza komputerowego, przy poborze prądu z Akku 40 A są chłodne,przetwornica daje przebieg zmienny ale bardzo zaśmiecony, TV VCR CD DVD komputer, ładowarka komórki, wiertarka,lutownica transformatorowa wzmacniacz 2x120W chodzą bezproblemowo.Napięcie wyjściowe jest uzależnione o wejściowego i na żarówce 200W widać wzrost napięcia po przegazówce samochodem do którego przetwornica była podpięta. Napięcie mierzyłem w ten sposób: układ trafo 220/6V mostek kondensator, mierzyłem napięcie na kondensatorze po podłączeniu do sieci i przetwornicy.

Moderowano przez Kwaczor:
W tym dziale nie daje się prowizji


Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
plik4
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 1032

plik4
Poziom 20
Post#5 03 Kwi 2005 10:03   

Przetwornica 12/230 V 500W


tyyyy suuuper sprawa alew powiedz mi jak to dokladnie dziala pod wzmacniaczem ?? Chodzi mi o to czy sa jakies buczenia trzaski czy jakies inne smieci slyszalne ?? Ja mam alternator od stara on daje 45A max i 28V (nówka) mialem go sprzedac ale jak bym podlaczyl taka przetwornice to bym mial nawet fajny generatorek.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Kwi 2005 10:03   



Powrót do góry
micho a
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 3349
Miasto: zd.-wola koło łodzi

micho a
Poziom 23
Post#6 03 Kwi 2005 11:31   

Re: Przetwornica 12/230 V 500W


plik 4 to moim zdaniem lepiej opchnij ten alternator a kup silnik trójfazowy np 1 kw zróh przekładnie i masz generator 3 fazowy i nie musisz żadnej przetwornicy robić a masz 3x220v Very HappyD:

co do autora niezłe duża moc tylko ja bym raczej robił na wyższą częstotliwośc niż 50 hz bo wtedy trafo by mniejsze było ale to moje niuanse Very HappyVery HappyD:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
plik4
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 1032

plik4
Poziom 20
Post#7 03 Kwi 2005 13:57   

Przetwornica 12/230 V 500W


tak tylko komu opchnac ?? Ale nie głupi pomysl ile kosztuje taki silnik 3-fazowy ??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
romoo
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6717
Miasto: Małopolska

romoo
Użytkownik obserwowany
Post#8 Post autora tematu 05 Kwi 2005 21:49   

Przetwornica 12/230 V 500W


Jak z silnika klatkowego zrobić generator? hm

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 05 Kwi 2005 21:49   



Powrót do góry
jarek3
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Wrz 2003
Posty: 169
Miasto: Toruń

jarek3
Poziom 14
Post#9 05 Kwi 2005 22:15   

Re: Przetwornica 12/230 V 500W


Interesuje mnie jaki prąd jałowy jest w tej przetwornicy( bez obciążenia). Robiłem takie przetwornice na SG 3525 opisane w Nowym Elektroniku nr 2/2001 i im większej mocy używałem transformatory - tym większy prąd pobierały na biegu jałowym(Trafo EI 180VA - 0,8A ; Trafo 300VA toroid. - 1,3A). Jak jest w tym przypadku?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
romoo
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6717
Miasto: Małopolska

romoo
Użytkownik obserwowany
Post#10 Post autora tematu 07 Kwi 2005 19:38   

Przetwornica 12/230 V 500W


==>jarek3
mój pobiera ok 1,2 A przy 14,1 V ale duży może więcej, hehe.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Hefajstos
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Lut 2005
Posty: 2819
Miasto: Warszawa

Hefajstos
Poziom 23
Post#11 08 Kwi 2005 15:53   

Re: Przetwornica 12/230 V 500W


Nie rozumiem, co się tak przyczepiliście o ten transformator z blachowym rdzeniem...

--
Hefi

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
danielpoz
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 08 Kwi 2005
Posty: 11
Miasto: Poznan

danielpoz
Poziom 5
Post#12 08 Kwi 2005 16:35   

Re: Przetwornica 12/230 V 500W


micho a napisał:
plik 4 to moim zdaniem lepiej opchnij ten alternator a kup silnik trójfazowy np 1 kw zróh przekładnie i masz generator 3 fazowy i nie musisz żadnej przetwornicy robić a masz 3x220v Very HappyD:

co do autora niezłe duża moc tylko ja bym raczej robił na wyższą częstotliwośc niż 50 hz bo wtedy trafo by mniejsze było ale to moje niuanse Very HappyVery HappyD:


no fakt bo po co wytwarzac napiecie 14V i nastepnie je przetwarzac na 220V

ale z innej strony majac napiecie 14V w latwy sposob mozemy je zmagazynowac w akumulatorze co np.w polaczeniu z napedem wody lub wiatru(wiadomo zmiennym bo nie zawsze wieje Wink ) mamy "stale zasilanie alternatywne

oczywiscie teoretyzuje z tym wiatrem i woda ale wiadomo o co chodzi

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
plik4
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 1032

plik4
Poziom 20
Post#13 08 Kwi 2005 20:23   

Przetwornica 12/230 V 500W


hehe prawda zasilanie alernatywne. Al eja mieska w bloku a nie w domku wiec mnie sie to nie sprawdzi. Aha ten alternator ma 40 A na 28V bo to jest nowka altelnator od STARA. a nei jak pisales (danielpoz) 14V. CZyli jak by chcial to wytworzy 1120W a nie 560W. Tak sie zastanawiam na cholere pchali tam takie cos. A nie wiem czy wiecie ale w Amerykańskim HUMMER'ze jes alternator 127A na 28V czyli daje okolo 3556W to jet potęga hehe niezle car audio na tym pojdzie.

Dodano po 1 [minuty]:

aha zapomnialem dodac takie przetwarznie mocy silnika na staly 28V a pozniej w 230V to jest sens bo nie trzeba ciągle kontrolowac obrotów silnika spalinowego.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
danielpoz
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 08 Kwi 2005
Posty: 11
Miasto: Poznan

danielpoz
Poziom 5
Post#14 08 Kwi 2005 22:28   

Re: Przetwornica 12/230 V 500W


pisalem 14V ale to nie istotne bo chodzilo mi o sama ide rozwiazania i ewentualnego magazynowania energi

a co do agregatu to jednak wszytkie sprzedawane maja bezposredni generator 220V a nie z przetwornica zreszta i po co skoro wieksze straty bo zadne urzadzenie nie ma 100%sprawnosci

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Passat_EQ
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 659
Miasto: Wrocław POLAND

Passat_EQ
Poziom 19
Post#15 08 Kwi 2005 22:36   

Przetwornica 12/230 V 500W


Projekt fajny bo juz nawoje były wiec sprawność trafa nie dostała tak strasznie w kość.
Ale powiedzieć trzeba jasno ze dało sie to załatwić za pomocą rdzenia 45mm i ok 6 metrów drutu 0.75mm. Całość by sie zmiesciła na jednej płytce wielkości kalkulatora. I wazyła moze z 400gram.
Ale to tez jest kawał roboty wiec tutaj gratulije pomysłu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
plik4
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 1032

plik4
Poziom 20
Post#16 08 Kwi 2005 23:03   

Przetwornica 12/230 V 500W


co ?? Passat_EQ ja bym byl za opisanie takeigo czegoś bo chce zrobic taka przetwornice ale nie mam pojecia z kad trafo wziaźć takie duze. a ty dajesz bardzo ciekawa alterantywe i male wymiary. Jak mozesz to podaj jak to zrobic.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Passat_EQ
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 659
Miasto: Wrocław POLAND

Passat_EQ
Poziom 19
Post#17 08 Kwi 2005 23:12   

Przetwornica 12/230 V 500W


zaraz podeśle kumpla bo mi sie nie chce kopiować tego co on napisał. Lepiej niech sam to zrobi.
Ale osiąganie takich mocy jest normą.
Nawet w zwykłych wzmacniaczach samochodowych. Ot nawet w zwykłym Boschmanie co mocniejszym...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
plik4
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 1032

plik4
Poziom 20
Post#18 09 Kwi 2005 21:44   

Przetwornica 12/230 V 500W


Passat_EQ ale my tu piszemy o uzyskaniu 230V zmiennego z 14-28 V stalego . A w wzmacniaczach samochodowych chyba nie jest uzyskiwane takie napiecie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Passat_EQ
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 659
Miasto: Wrocław POLAND

Passat_EQ
Poziom 19
Post#19 09 Kwi 2005 21:53   

Przetwornica 12/230 V 500W


Sorry. Mój błąd.
Takie małe trafo jest mozliwe tylko wtedy gdzy częstotliwość prądu wyniesie ok 100khz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
plik4
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 1032

plik4
Poziom 20
Post#20 09 Kwi 2005 21:55   

Przetwornica 12/230 V 500W


noo szkoda bo narobiles mi radochy z enei bede musial trafa szukac

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Passat_EQ
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 659
Miasto: Wrocław POLAND

Passat_EQ
Poziom 19
Post#21 09 Kwi 2005 22:13   

Przetwornica 12/230 V 500W


no ale jednak producenci jakoś korzystają z zasilaczy impulsowych i następnie robią z tego zmienne bo rozmiary przetwornic na 220 są za małe jak na ich moc.
To jednak musi być taka jak ja mówie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
plik4
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 1032

plik4
Poziom 20
Post#22 09 Kwi 2005 22:17   

Przetwornica 12/230 V 500W


ale tam juz inne technologie wchodza i jedno zwarcie i wywala jakies scalaki po milion nózek w druku powizchniowym. A tu zrobisz zwarcie i dopoki si enie nagrzeje to sie nic nie stanei a predzej akumulator wyczerpiesz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
romoo
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6717
Miasto: Małopolska

romoo
Użytkownik obserwowany
Post#23 Post autora tematu 14 Kwi 2005 18:32   

Przetwornica 12/230 V 500W


Dziś podłączyłem kuchenkę elektryczną 800W i grzała, napięcie podczas ładowania z alternatora spadło na akku do 11,2V, a ja bałem się że nużki IRF się przepalą jak bezpieczniki bo zamknęło wyblakły amperomierz 60 A.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Passat_EQ
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 659
Miasto: Wrocław POLAND

Passat_EQ
Poziom 19
Post#24 14 Kwi 2005 19:49   

Przetwornica 12/230 V 500W


no to całkiem nieżle.
Dodaj jeszcze po jednym irfz i bedzie ok.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
romoo
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6717
Miasto: Małopolska

romoo
Użytkownik obserwowany
Post#25 Post autora tematu 14 Kwi 2005 21:12   

Przetwornica 12/230 V 500W


Myślę że klucze się mniej grzeją przy 50Hz niż przy 50 kHz,bo już by nie istniały przy rdzeniu ferrytowym , a tu chłodne, hm.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Passat_EQ
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 659
Miasto: Wrocław POLAND

Passat_EQ
Poziom 19
Post#26 14 Kwi 2005 21:23   

Przetwornica 12/230 V 500W


Ja sądze ze te przetwy oryginalne dzialąją tak ze najpierw z 12V robi sie, przez trafo troidalne 100KHz, 220V stałego po wyprostowaniu. Z niego normalne tranziaki robią "muzyczke dla czajnikowych uszu" o f=50hz. 1kW to bedzie jakieś 5A przy 220V wiec pojedyncze tranziaki to wytrzymają.
Mianowicie przetwa na 100kHz i 1200W będzie miałą postać dwóch rdzeni po 50mm srednicy i wadze moze z 300gram.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 14 Kwi 2005 21:23   



Powrót do góry
plik4
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 1032

plik4
Poziom 20
Post#27 14 Kwi 2005 22:13   

Przetwornica 12/230 V 500W


TO by nie bylo glupie wziaść zrobic takei cusik tylko jzu odrazu na 2KW. Ale nie wiem czy dokladnie rozumiem ale chodzi oto aby przy 100Khz osiagnać zmienne 220V i sprostować to a pozniej zacząć modulowac jak w wzmaku audio??

Wtedy to ma sens bo mozna bylo by zrobic super przetwornice tanim kosztem i niewielkich rozmiarów.

CIekawi mnie ten projekt ale trzeba zalozyc nowy temat chyba aby si elektrodowicze wypowiedzieli. I ci co sie znaja pomogli w tym.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 14 Kwi 2005 22:13   



Powrót do góry
Passat_EQ
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 659
Miasto: Wrocław POLAND

Passat_EQ
Poziom 19
Post#28 14 Kwi 2005 22:20   

Przetwornica 12/230 V 500W


sądze ze całą przetwa mogła by sie zmiescić w puszcze wielkości Twoich radiatorów i tych irf"ów. Smile

Pomijam to ze moznaby zrobić przetwe na 300v stałego a pózniej modulować to do 220V zmiennego i zastosować pętle sprzęzenia by te 220 zawsze było. Całkiem tak jak wzmak zasilany +/- 70V a potrafi dawać ciągle 30v sinusoidy na głosnik.
Oczywiscie głonik ma 4 ohm a farelka 6 razy wiecej stąd moc tranziakó nie bedzie ogrmona.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
lechoo
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 17 Wrz 2002
Posty: 4882
Miasto: łódzkie

lechoo
Poziom 24
Post#29 14 Kwi 2005 22:51   

Re: Przetwornica 12/230 V 500W


romoo napisał:
Myślę że klucze się mniej grzeją przy 50Hz niż przy 50 kHz,bo już by nie istniały przy rdzeniu ferrytowym , a tu chłodne, hm.

Niekoniecznie, to kwestia odpowiedniego wysterowania bramek mosfetów.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Jogesh
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 08 Maj 2003
Posty: 1461
Miasto: Warszawa - Indie

Jogesh
Poziom 21
Post#30 15 Kwi 2005 12:52   

Re: Przetwornica 12/230 V 500W


Owszem. Dałoby się. Widziałem nawet kiedyś schemat takiej przetwornicy. Miała też ładowarkę i działało to podobnie jak UPS, to znaczy zapewniało stałe zasilanie 220W. Najpierw kilka Mosfetów kluczowało, potem transformator, prostownik i nastepnie kluczowanie 50Hz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Przetwornica 12/230 V 500W 1234  Następny
Strona 1 z 4
Podobne tematy
Tania w budowie i prosta PRZETWORNICA 12V na 220V 500W (100)
Przetwornica 12/220 230 W na sg3524 (148)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl temat RSS