Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak obniżyć napięcie na ...


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Other -> Jak obniżyć napięcie na ...
Author
Message
adam_sil
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 31 Mar 2005
Posts: 435
Location: MOR

Post#1 Post from the author of the topic 03 Apr 2005 11:46   

Jak obniżyć napięcie na ...


Witam wszystkich. Mam transformator, który na wtórnym uzwojeniu ma napiecie 24V ale potrzebuję podłączyć do mostka prostowniczego 15V (napięcia zmiennego oczywiście). Czy jest jakiś sposób na obniżenie tego napięcia

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Apr 2005 11:46   





Back to top
   
karol3
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 14 Feb 2005
Posts: 603
Location: Wlkp.

Post#2 03 Apr 2005 11:57   

Re: Jak obniżyć napięcie na ...


Jaki prąd ma byc uzyskiwany na wyjściu prostownika .

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Apr 2005 11:57   





Back to top
   
adam_sil
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 31 Mar 2005
Posts: 435
Location: MOR

Post#3 Post from the author of the topic 03 Apr 2005 12:28   

Jak obniżyć napięcie na ...


1 A

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Apr 2005 12:28   





Back to top
   
oloolo
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 21 May 2004
Posts: 751
Location: Wariatkowo

Post#4 03 Apr 2005 12:42   

Re: Jak obniżyć napięcie na ...


Odwinąć zwoje w trafa

Helpful message? + -

Back to top
   
karol3
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 14 Feb 2005
Posts: 603
Location: Wlkp.

Post#5 03 Apr 2005 12:52   

Re: Jak obniżyć napięcie na ...


Mostek 50 lub 100 V można podłączyć bezpośrednio do transformatora i zastosować stabilizator . Przy prądzie do 1,5a np. LM317T , a przy większym , LM 350 . Stabilizatory te pozwalają na zastosowanie regulacji napięcia . Można zastosować również dowolny stabilizator nieregulowany o napięciu wyjściowym 15 V . Jeżeli transformator ma zapas mocy można z uzwojenia wtórnego odwinąć część uzwojenia .

Helpful message? + -

Back to top
   
LJ0
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 15 Dec 2004
Posts: 130
Location: CHRZANÓW

Post#6 03 Apr 2005 18:42   

Re: Jak obniżyć napięcie na ...


możesz też wstawić rezystor na pierwotnym
pozdro.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Other -> Jak obniżyć napięcie na ...
Page 1 of 1
Similar topics
Jak obniżyć napięcie baterii (8)
transformator, przezwajanie, jak obniżyć napięcie? (7)
Prostownik Bester jak obniżyć napięcie do 14,4V (16)
jak obniżyć napięcie potencjonometrem DVD - SYB aktywny (3)
Jak obniżyć napięcie wyjściowe zasilacza z +/-22V na +/-18V? (11)
Obniżyć napięcie. Echosonda. Podłączenie GPSa? (1)
Jak obniżyć U zasilacza o 1V-2V (6)
Jak obniżyć SWR w antenie HC100 (10)
Jak obniżyć bass w logitech x530? (11)
Wiatrak - jak obniżyć obroty? teraz jest 230 V (11)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.19 seconds

elektroda.pl topic RSS feed