Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak obniżyć napięcie na ...


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis ->Jak obniżyć napięcie na ... Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
adam_sil
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 31 Mar 2005
Posty: 440
Miasto: MOR

adam_sil
Poziom 17
Post#1 Post autora tematu 03 Kwi 2005 11:46   

Jak obniżyć napięcie na ...


Witam wszystkich. Mam transformator, który na wtórnym uzwojeniu ma napiecie 24V ale potrzebuję podłączyć do mostka prostowniczego 15V (napięcia zmiennego oczywiście). Czy jest jakiś sposób na obniżenie tego napięcia

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Kwi 2005 11:46   



Powrót do góry
karol3
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lut 2005
Posty: 603
Miasto: Wlkp.

karol3
Poziom 19
Post#2 03 Kwi 2005 11:57   

Re: Jak obniżyć napięcie na ...


Jaki prąd ma byc uzyskiwany na wyjściu prostownika .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Kwi 2005 11:57   



Powrót do góry
adam_sil
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 31 Mar 2005
Posty: 440
Miasto: MOR

adam_sil
Poziom 17
Post#3 Post autora tematu 03 Kwi 2005 12:28   

Jak obniżyć napięcie na ...


1 A

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Kwi 2005 12:28   



Powrót do góry
oloolo
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Maj 2004
Posty: 751
Miasto: Wariatkowo

oloolo
Poziom 19
Post#4 03 Kwi 2005 12:42   

Re: Jak obniżyć napięcie na ...


Odwinąć zwoje w trafa

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Kwi 2005 12:42   



Powrót do góry
karol3
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lut 2005
Posty: 603
Miasto: Wlkp.

karol3
Poziom 19
Post#5 03 Kwi 2005 12:52   

Re: Jak obniżyć napięcie na ...


Mostek 50 lub 100 V można podłączyć bezpośrednio do transformatora i zastosować stabilizator . Przy prądzie do 1,5a np. LM317T , a przy większym , LM 350 . Stabilizatory te pozwalają na zastosowanie regulacji napięcia . Można zastosować również dowolny stabilizator nieregulowany o napięciu wyjściowym 15 V . Jeżeli transformator ma zapas mocy można z uzwojenia wtórnego odwinąć część uzwojenia .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Kwi 2005 12:52   



Powrót do góry
LJ0
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 15 Gru 2004
Posty: 130
Miasto: CHRZANÓW

LJ0
Poziom 13
Post#6 03 Kwi 2005 18:42   

Re: Jak obniżyć napięcie na ...


możesz też wstawić rezystor na pierwotnym
pozdro.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> Jak obniżyć napięcie na ...
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak obniżyć napięcie baterii (8)
transformator, przezwajanie, jak obniżyć napięcie? (7)
Prostownik Bester jak obniżyć napięcie do 14,4V (16)
jak obniżyć napięcie potencjonometrem DVD - SYB aktywny (3)
Jak obniżyć napięcie wyjściowe zasilacza z +/-22V na +/-18V? (11)
Obniżyć napięcie. Echosonda. Podłączenie GPSa? (1)
Jak obniżyć U zasilacza o 1V-2V (6)
Jak obniżyć SWR w antenie HC100 (10)
Jak obniżyć bass w logitech x530? (11)
Wiatrak - jak obniżyć obroty? teraz jest 230 V (11)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.046 seconds

elektroda.pl temat RSS