Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak obniżyć napięcie na ...


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis ->Jak obniżyć napięcie na ... Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
adam_sil
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: MOR
Dołączył: 31 Mar 2005
Posty: 484
Pomógł: 14
Ocena postów: 3
adam_sil
Poziom 18
Post#1 03 Kwi 2005 11:46  Autor tematu   

Jak obniżyć napięcie na ...


Witam wszystkich. Mam transformator, który na wtórnym uzwojeniu ma napiecie 24V ale potrzebuję podłączyć do mostka prostowniczego 15V (napięcia zmiennego oczywiście). Czy jest jakiś sposób na obniżenie tego napięcia

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
karol3
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Wlkp.
Dołączył: 14 Lut 2005
Posty: 603
Pomógł: 86
Ocena postów: 26
karol3
Poziom 19
Post#2 03 Kwi 2005 11:57    

Re: Jak obniżyć napięcie na ...


Jaki prąd ma byc uzyskiwany na wyjściu prostownika .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
adam_sil
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: MOR
Dołączył: 31 Mar 2005
Posty: 484
Pomógł: 14
Ocena postów: 3
adam_sil
Poziom 18
Post#3 03 Kwi 2005 12:28  Autor tematu   

Jak obniżyć napięcie na ...


1 A

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
oloolo
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Wariatkowo
Dołączył: 21 Maj 2004
Posty: 751
Pomógł: 53
Ocena postów: 7
oloolo
Poziom 19
Post#4 03 Kwi 2005 12:42    

Re: Jak obniżyć napięcie na ...


Odwinąć zwoje w trafa

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
karol3
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Wlkp.
Dołączył: 14 Lut 2005
Posty: 603
Pomógł: 86
Ocena postów: 26
karol3
Poziom 19
Post#5 03 Kwi 2005 12:52    

Re: Jak obniżyć napięcie na ...


Mostek 50 lub 100 V można podłączyć bezpośrednio do transformatora i zastosować stabilizator . Przy prądzie do 1,5a np. LM317T , a przy większym , LM 350 . Stabilizatory te pozwalają na zastosowanie regulacji napięcia . Można zastosować również dowolny stabilizator nieregulowany o napięciu wyjściowym 15 V . Jeżeli transformator ma zapas mocy można z uzwojenia wtórnego odwinąć część uzwojenia .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
LJ0
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: CHRZANÓW
Dołączył: 15 Gru 2004
Posty: 130
Pomógł: 4
Ocena postów: 3
LJ0
Poziom 13
Post#6 03 Kwi 2005 18:42    

Re: Jak obniżyć napięcie na ...


możesz też wstawić rezystor na pierwotnym
pozdro.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> Jak obniżyć napięcie na ...
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak obniżyć napięcie baterii (8)
transformator, przezwajanie, jak obniżyć napięcie? (7)
Prostownik Bester jak obniżyć napięcie do 14,4V (16)
jak obniżyć napięcie potencjonometrem DVD - SYB aktywny (3)
Jak obniżyć napięcie wyjściowe zasilacza z +/-22V na +/-18V? (11)
Obniżyć napięcie. Echosonda. Podłączenie GPSa? (1)
Jak obniżyć U zasilacza o 1V-2V (6)
Jak obniżyć SWR w antenie HC100 (10)
Jak obniżyć bass w logitech x530? (11)
Wiatrak - jak obniżyć obroty? teraz jest 230 V (11)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.095 seconds

elektroda.pl temat RSS