Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak obniżyć napięcie na ...


  Main Page -> Forum Index -> Other ->Jak obniżyć napięcie na ... Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
adam_sil
Level 20
Location: MOR
Joined: 31 Mar 2005
Posts: 551
Helped: 14
Post rating: 3
adam_sil
Level 20
Post#1 03 Apr 2005 11:46  Topic author   

Jak obniżyć napięcie na ...


Witam wszystkich. Mam transformator, który na wtórnym uzwojeniu ma napiecie 24V ale potrzebuję podłączyć do mostka prostowniczego 15V (napięcia zmiennego oczywiście). Czy jest jakiś sposób na obniżenie tego napięcia

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
karol3
Level 25
Location: Wlkp.
Joined: 14 Feb 2005
Posts: 603
Helped: 86
Post rating: 44
karol3
Level 25
Post#2 03 Apr 2005 11:57    

Re: Jak obniżyć napięcie na ...


Jaki prąd ma byc uzyskiwany na wyjściu prostownika .

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
adam_sil
Level 20
Location: MOR
Joined: 31 Mar 2005
Posts: 551
Helped: 14
Post rating: 3
adam_sil
Level 20
Post#3 03 Apr 2005 12:28  Topic author   

Jak obniżyć napięcie na ...


1 A

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
oloolo
Level 24
Location: Wariatkowo
Joined: 21 May 2004
Posts: 751
Helped: 53
Post rating: 10
oloolo
Level 24
Post#4 03 Apr 2005 12:42    

Re: Jak obniżyć napięcie na ...


Odwinąć zwoje w trafa

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
karol3
Level 25
Location: Wlkp.
Joined: 14 Feb 2005
Posts: 603
Helped: 86
Post rating: 44
karol3
Level 25
Post#5 03 Apr 2005 12:52    

Re: Jak obniżyć napięcie na ...


Mostek 50 lub 100 V można podłączyć bezpośrednio do transformatora i zastosować stabilizator . Przy prądzie do 1,5a np. LM317T , a przy większym , LM 350 . Stabilizatory te pozwalają na zastosowanie regulacji napięcia . Można zastosować również dowolny stabilizator nieregulowany o napięciu wyjściowym 15 V . Jeżeli transformator ma zapas mocy można z uzwojenia wtórnego odwinąć część uzwojenia .

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
LJ0
Level 13
Location: CHRZANÓW
Joined: 15 Dec 2004
Posts: 130
Helped: 4
Post rating: 3
LJ0
Level 13
Post#6 03 Apr 2005 18:42    

Re: Jak obniżyć napięcie na ...


możesz też wstawić rezystor na pierwotnym
pozdro.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Other -> Jak obniżyć napięcie na ...
Page 1 of 1

Similar topics to jak obniżyć napięcie na ...

Jak obniżyć napięcie baterii (8)
transformator, przezwajanie, jak obniżyć napięcie? (7)
Prostownik Bester jak obniżyć napięcie do 14,4V (16)
jak obniżyć napięcie potencjonometrem DVD - SYB aktywny (3)
Jak obniżyć napięcie wyjściowe zasilacza z +/-22V na +/-18V? (11)
Obniżyć napięcie. Echosonda. Podłączenie GPSa? (1)
Jak obniżyć U zasilacza o 1V-2V (6)
Jak obniżyć SWR w antenie HC100 (10)
Jak obniżyć bass w logitech x530? (11)
Wiatrak - jak obniżyć obroty? teraz jest 230 V (11)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.056 seconds