Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



SCADA - SCADA - co wybrać ?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka Przemysłowa ->SCADA - SCADA - co wybrać ? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
wloczykij_new
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Śląsk
Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 35
wloczykij_new
Poziom 9
Post#1 24 Lut 2014 10:43  Autor tematu   

SCADA - SCADA - co wybrać ?


Muszę zacząć przygodę z SCADA ale nie wiem jakie środowisko wybrać ...
Chciałem zapytać czy mieliście styczność z jakimś programem tego typu ? Co najlepiej wybrać ?
Chodzi mi o coś w rozsądnej cenie, z dobrym wsparciem technicznym i szkoleniami .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
opamp
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany
Miasto: Mława
Dołączył: 02 Paź 2011
Posty: 3686
Pomógł: 276
opamp
Użytkownik obserwowany
Post#2 24 Lut 2014 10:50    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Bardziej popularnym to ifix jest dobrze opisana.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ILSSystem
Spec od PLC
Spec od PLC
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 205
Pomógł: 36
Ocena postów: 9
ILSSystem
Spec od PLC
Post#3 24 Lut 2014 11:51    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Witam,
Zacznijmy do czego ma to być, czy to projekt na studiach czy aplikacja dla firmy produkcyjnej?
Produktów jest sporo, największe systemy to: WinCC, Intouch (platforma Woderware), Citec/IGSS/Vijeo, Ifix, Wizcon/ControlMaestro i klka miejszych... na początek artykuł Link
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wloczykij_new
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Śląsk
Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 35
wloczykij_new
Poziom 9
Post#4 24 Lut 2014 11:51  Autor tematu   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Ma to być projekt do firmy .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ILSSystem
Spec od PLC
Spec od PLC
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 205
Pomógł: 36
Ocena postów: 9
ILSSystem
Spec od PLC
Post#5 24 Lut 2014 11:55    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Witam,
Najlepiej zacząć od ilości bramek, parametrów technicznych (z czego będą odczytywane dane) i najważniejsze budżetu. Warto zastanowić co się chce robić z taką aplikacją - czy wystarczy prosta wizualizacja, trendy i alarmy czy także raportowanie, obsługa makr itp.
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adamac2
Spec od PLC
Spec od PLC
Miasto: Poznań
Dołączył: 06 Lip 2007
Posty: 388
Pomógł: 46
Ocena postów: 1
adamac2
Spec od PLC
Post#6 24 Lut 2014 20:22    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Jeśli ma być z tych tańszych to bardzo solidny jest Indusoft.
Ściągnij sobie przetestuj masz dostępne 40h pracy projektowej bez ogrniczeń (z wszystkimi driverami komunikacyjnymi).

Jeżeli z tych drogich to myślę, że kolejność wygląda tak:
1. Intouch (Archestra)
2. WinCC
3. Faktory Talk

Moim zdaniem takie Scady jak Ifix, Asix, Citect czy Adroit są dużo mniej user friendly ale to może tylko moje odczucie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
falowniki.com
Spec od Falowników
Spec od Falowników
Miasto: Radom
Dołączył: 04 Lip 2003
Posty: 775
Pomógł: 80
Ocena postów: 21
falowniki.com
Spec od Falowników
Post#7 24 Lut 2014 21:04    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Możesz spróbować (jest demo) InfoU firmy LSiS (część LG).
W tej chwili jest promocja ale nawet "normalne" ceny nie są złe, możliwości duże !
Obecnie testujemy. Posiada również bezpłatną aplikację na Android.

http://aniro.pl/images/stories/aniro/grafika/PROMOCJA-SCADA_-_duze.jpg

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
gervee
Spec od PLC
Spec od PLC
Miasto: Kraków
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 825
Pomógł: 72
Ocena postów: 23
gervee
Spec od PLC
Post#8 24 Lut 2014 21:07    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Cokolwiek wybierzesz to po pewnym czasie, gdy nabierzesz już doświadczenia i posiądziesz odpowiednia ilość wiedzy okaże się, że to właśnie "konkurencyjne" rozwiązanie ma coś czego nie ma Twój program.

Jeśli wybierasz do firmy (i pod siebie) to warto zobaczyć za co faktycznie płacisz i co będzie w przypadku, gdy wzrosną Twoje wymagania. Ile będzie kosztować Cię rozszerzenie licencji o dodatkowe punkty I/O lub upgrade oprogramowania - a ceny potrafią być dolegliwe.

Nie wiem czy wersja deweloperska (w przypadku niektórych programów jest taka) to opłacalne rozwiązanie czy lepiej wziąć udział w programie partnerskim (są takie dla niektórych produktów) i płacić roczną opłatę za możliwość użytkowania softu.

Najlepiej przed kupnem postaraj się o wersje "funkcjonalne demo" lub licencje czasowe w celu rzeczywistego przetestowania oprogramowania, choć to może być problem jeśli go nie zna.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ILSSystem
Spec od PLC
Spec od PLC
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 205
Pomógł: 36
Ocena postów: 9
ILSSystem
Spec od PLC
Post#9 24 Lut 2014 21:58    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Dość fajną propozycją jest IGSS teraz pod szyldem Schneider-a darmowa w pełni funkcjonalna wersja na 50 zmiennych. Nie wiem jak ze wsparciem technicznym w Polsce... Link

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marmirez
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 13
Pomógł: 3
Ocena postów: 1
marmirez
Poziom 5
Post#10 24 Lut 2014 23:10    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Używam CITECT Scada. Od roku przejęte przez Schneidera. Jestem zadowolony. Po zarejestrowaniu można pobrać w pełni funkcjonalną wersję środowiska. Bez klucza, runtime działa 15 minut. 1 punkt licencji gratis :). Dość drogie licencje. Nie ma chyba protokołu/sterownika, którego by nie można było obsłużyć. Szkolenia też do najtańszych nie należą.
Po Automaticonie w 2013r. zainteresowałem się ICONICS. Wygląda dość ciekawie, jeżeli chodzi o "wodotryski" graficzne. Jest dystrybutor w Polsce.

Czy polecam Citect scada? Jest tak jak kolega gervee wspomniał, w końcu wydaje się, że inny producent ma lepsze rozwiązanie/funkcjonalność.

Wsparcie techniczne tylko w Australi, bo Schneider polska na razie kuleje jeszcze z supportem.

Dużo dokumentacji, dobry system wbudowanej pomocy.

BTW Przejedź się na tegoroczny Automaticon. Z roku na rok coraz więcej rozwiązań scada/monitoring/akwizycja danych.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
slawussj
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: S-ko.
Dołączył: 18 Lip 2008
Posty: 1717
Pomógł: 210
Ocena postów: 119
slawussj
Poziom 22
Post#11 25 Lut 2014 17:27    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Intouch - Woderware dobre demo w pełni funkcjonalne na 32 zmienne co prawda tylko "only read" i 2h po każdym uruchomieniu, ale jak zaczniesz na tym pracować, to raczej nie zmienisz na inne. Dobre wsparcie i szkolenia. Win CC też O. K. Co do Schneidera, to produkty niezłe, ale jak będziesz chciał dogadać się o wsparcie, serwis itp. to jak głową o ścianę.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
aut0matyk
Poziom 11
Poziom 11
Dołączył: 21 Mar 2012
Posty: 79
Pomógł: 4
aut0matyk
Poziom 11
Post#12 25 Lut 2014 17:58    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Zainteresuj sie Asix-em,
http://www.asix.com.pl/

Polski produkt, polskie wsparcie. Prowadzą szkolenia.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
perotin
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 01 Mar 2014
Posty: 15
perotin
Poziom 6
Post#13 01 Mar 2014 10:48    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Do prostych aplikacji (nieprzekraczających 30 zmiennych - wersja bezpłatna) można wypróbować też czeski Promotic:

http://www.promotic.eu

Testowałem go ze sterownikami AB - działa bez zarzutu. Wsparcie techniczne jest to polsku.

edit: ort.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
H3nryk
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: Katowice
Dołączył: 07 Lip 2009
Posty: 9
H3nryk
Poziom 4
Post#14 05 Mar 2014 12:25    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Parę lat temu używałem iFIXa
Dużą zaletą było to, że w wersji demo runtime działał przez 2 godziny
Można było przygotować aplikację i dopiero potem kupić właściwy klucz z licencją na odpowiednią ilość sygnałów

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Wawrzo.
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Radom, i inne....
Dołączył: 09 Kwi 2001
Posty: 242
Pomógł: 14
Ocena postów: 1
Wawrzo.
Poziom 15
Post#15 05 Mar 2014 14:42    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Obejrzyj fajną prezentację: http://www.youtube.com/watch?v=0T604h3JgGA
ASIX jest w pełni polski, wszystkie pliki pomocy, podręczniki do nauki oraz co najważniejsze pomoc online do osób które na co dzień dbają o rozbudowę i usuwanie błędów. Ja coraz częściej używam właśnie tego oprogramowania także ze względu na cenę.
Aha i korzystając z konwertera IBHNET: http://www.ibhsoftec.com/epages/63444704.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/63444704/Products/20266
możesz się podłączyć do każdego sterownika S7 poprzez ethernet. Jeżeli masz sieć MPI lub PROFIBUS z paroma PLC to wystarczy jeden taki bajerek i masz podłączenie poprzez sieć ethernet do wszystkich.
Wawrzo.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
plcsystem
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 25 Lut 2013
Posty: 198
Pomógł: 3
Ocena postów: 2
plcsystem
Poziom 14
Post#16 05 Mar 2014 17:08    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Jeżeli mam sterownik z modułem ethernetowym to mi wystarczy do skomunikowania się ze scadą?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Wawrzo.
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Radom, i inne....
Dołączył: 09 Kwi 2001
Posty: 242
Pomógł: 14
Ocena postów: 1
Wawrzo.
Poziom 15
Post#17 05 Mar 2014 17:20    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Tak bez problemu. Ale w tym wypadku nie sprawdzałem jak to jest z pozostałymi sterownikami, pewnie zadziała to tak samo jak w przypadku IBHNET bo ASIX widzi ją jako kartę ethernetową.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
plcsystem
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 25 Lut 2013
Posty: 198
Pomógł: 3
Ocena postów: 2
plcsystem
Poziom 14
Post#18 05 Mar 2014 18:44    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Pytanie z teorii SCADA :D
Dane ze sterownika PLC gdzie są przechowywane w serwerze OPC?
Czy nie są wgl kopiowane i w czasie rzeczywistym przekazywane przez protokół do SCADY?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bzyk69
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Pszczyna
Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 39
Pomógł: 1
bzyk69
Poziom 9
Post#19 05 Mar 2014 21:03    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


To już zależy od projektanta. Możesz trzymać w dowolnej bazie sql, może to być jakiś OPC lub cokolwiek innego. Właściwie każda porządna SCADA ma kilka możliwości przechowywania danych - przeważnie w plikach własnych lub składując na zewnętrznych bazach.

Możesz również olać archwizację danych i ciągnąć na przykład bezpośredni rejestry modbusa lub czegoś innego

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
jestam
Poziom 21
Poziom 21
Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 1339
Pomógł: 165
Ocena postów: 13
jestam
Poziom 21
Post#20 05 Mar 2014 22:44    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


bzyk69 napisał:
Możesz trzymać w dowolnej bazie sql, może to być jakiś OPC lub cokolwiek innego[...]Możesz również olać archwizację danych i ciągnąć na przykład bezpośredni rejestry modbusa lub czegoś innego

Kolego, nie wiem co miałeś na myśli, ale to co napisałeś nie ma sensu.

Serwer OPC nie służy do przechowywania danych. Jest to program pośredniczący pomiędzy programem - klientem OPC (np. SCADA) a jakimś urządzeniem, np. sterownikiem PLC, z którym serwer OPC umie się skomunikować. Serwer OPC przechowuje odebrane dane przez krótki czas, pomiędzy kolejnymi odczytami z PLC.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
plcsystem
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 25 Lut 2013
Posty: 198
Pomógł: 3
Ocena postów: 2
plcsystem
Poziom 14
Post#21 05 Mar 2014 23:54    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


A jakaś konkretna wiedza jest potrzebna żeby uruchomić/skonfigurować taki serwer OPC?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
gervee
Spec od PLC
Spec od PLC
Miasto: Kraków
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 825
Pomógł: 72
Ocena postów: 23
gervee
Spec od PLC
Post#22 06 Mar 2014 00:13    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


plcsystem napisał:
A jakaś konkretna wiedza jest potrzebna żeby uruchomić/skonfigurować taki serwer OPC?


No w sumie to jest potrzebna wiedza - wiedza na temat tego jak uruchomić/skonfigurować serwer OPC ;).

No a tak serio to musisz wiedzieć jak udostępnia dane sterownik (fizyczny interface, protokół). Potem musisz wiedzieć czy jest serwer OPC dla takiego sterownika/protokołu a jeśli jest to skonfigurować ów serwer. Potem tylko pobrać dane w systemie SCADA z serwera OPC.

Popatrz sobie np. na KEPWare -> http://www.kepware.com/ pooglądaj co tam mają.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
marekfalk
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: Warszawa
Dołączył: 06 Lip 2010
Posty: 14
Pomógł: 1
marekfalk
Poziom 5
Post#23 20 Mar 2014 15:52    

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Dzień Dobry,

Odnośnie OPC, instrukcja "krok po kroku" konfiguracji OPC Servera w celu nawiązania komuniakacji i udostępnienia danych w pakiecie HMI/SCADA udostępniona jest na stronie:

https://www.elmark.com.pl/iconics-kepserver
(zakładka "Z sensora do HMI w 3 minuty")

Znajdują się tam również linki umozliwiające bezpłatne pobranie wersji DEMO OPC KepServer (DEMO na bazie OPC Kepware działa do 2 godzin i umożliwia przetestowaie komunikacji z ponad setką urzadzeń, po upływie 2 godzin należy ponownie uruchomić OPC)

Do testów można również pobrać sobie DEMO pakietu HMI/SCADA - z dodatkowym modułem do tworzenia aplikacji na urządzenia mobilne:

https://www.elmark.com.pl/iconics-system-scada-w-dloni-klienta

(DEMO działa do 12 godzin i jest ograniczone do 64 aktywnych tagów OPC, po upływie tego czasu należy ponownie uruchomić aplikację)

Pozdrawiam
Marek

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka Przemysłowa -> SCADA - SCADA - co wybrać ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Komunikacja (w SCADA) (4)
SCADA i projekty (3)
Który program SCADA? (6)
RAnking programow SCADA (1)
Ile za wizualizacje SCADA? (11)
Wizualizacja SCADA iFIX (1)
dobor oprogramowana SCADA (19)
SCADA Sellwood2n DW Hylton (1)
Testowanie skryptów SCADA (1)
wizualizacja; systemy SCADA; (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.076 seconds

elektroda.pl temat RSS