Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

SCADA - SCADA - co wybrać ?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> SCADA - SCADA - co wybrać ?
Autor
Wiadomość
wloczykij_new
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 33
Miasto: Śląsk

Post#1 Post autora tematu 24 Lut 2014 11:43   

SCADA - SCADA - co wybrać ?


Muszę zacząć przygodę z SCADA ale nie wiem jakie środowisko wybrać ...
Chciałem zapytać czy mieliście styczność z jakimś programem tego typu ? Co najlepiej wybrać ?
Chodzi mi o coś w rozsądnej cenie, z dobrym wsparciem technicznym i szkoleniami .
Powrót do góry
   
opamp
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 02 Paź 2011
Posty: 3799
Miasto: Mława

Post#2 24 Lut 2014 11:50   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Bardziej popularnym to ifix jest dobrze opisana.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lut 2014 11:50   





Powrót do góry
   
ILSSystem
Spec od PLC
Spec od PLC


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 178
Miasto: Rzeszów

Post#3 24 Lut 2014 12:51   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Witam,
Zacznijmy do czego ma to być, czy to projekt na studiach czy aplikacja dla firmy produkcyjnej?
Produktów jest sporo, największe systemy to: WinCC, Intouch (platforma Woderware), Citec/IGSS/Vijeo, Ifix, Wizcon/ControlMaestro i klka miejszych... na początek artykuł Link
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
wloczykij_new
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 33
Miasto: Śląsk

Post#4 Post autora tematu 24 Lut 2014 12:51   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Ma to być projekt do firmy .
Powrót do góry
   
ILSSystem
Spec od PLC
Spec od PLC


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 178
Miasto: Rzeszów

Post#5 24 Lut 2014 12:55   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Witam,
Najlepiej zacząć od ilości bramek, parametrów technicznych (z czego będą odczytywane dane) i najważniejsze budżetu. Warto zastanowić co się chce robić z taką aplikacją - czy wystarczy prosta wizualizacja, trendy i alarmy czy także raportowanie, obsługa makr itp.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
adamac2
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Lip 2007
Posty: 370
Miasto: Poznań

Post#6 24 Lut 2014 21:22   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Jeśli ma być z tych tańszych to bardzo solidny jest Indusoft.
Ściągnij sobie przetestuj masz dostępne 40h pracy projektowej bez ogrniczeń (z wszystkimi driverami komunikacyjnymi).

Jeżeli z tych drogich to myślę, że kolejność wygląda tak:
1. Intouch (Archestra)
2. WinCC
3. Faktory Talk

Moim zdaniem takie Scady jak Ifix, Asix, Citect czy Adroit są dużo mniej user friendly ale to może tylko moje odczucie.
Powrót do góry
   
falowniki.com
Spec od Falowników
Spec od Falowników


Dołączył: 04 Lip 2003
Posty: 755
Miasto: Radom

Post#7 24 Lut 2014 22:04   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Możesz spróbować (jest demo) InfoU firmy LSiS (część LG).
W tej chwili jest promocja ale nawet "normalne" ceny nie są złe, możliwości duże !
Obecnie testujemy. Posiada również bezpłatną aplikację na Android.

http://aniro.pl/images/stories/aniro/grafika/PROMOCJA-SCADA_-_duze.jpg
Powrót do góry
   
gervee
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 533
Miasto: Kraków

Post#8 24 Lut 2014 22:07   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Cokolwiek wybierzesz to po pewnym czasie, gdy nabierzesz już doświadczenia i posiądziesz odpowiednia ilość wiedzy okaże się, że to właśnie "konkurencyjne" rozwiązanie ma coś czego nie ma Twój program.

Jeśli wybierasz do firmy (i pod siebie) to warto zobaczyć za co faktycznie płacisz i co będzie w przypadku, gdy wzrosną Twoje wymagania. Ile będzie kosztować Cię rozszerzenie licencji o dodatkowe punkty I/O lub upgrade oprogramowania - a ceny potrafią być dolegliwe.

Nie wiem czy wersja deweloperska (w przypadku niektórych programów jest taka) to opłacalne rozwiązanie czy lepiej wziąć udział w programie partnerskim (są takie dla niektórych produktów) i płacić roczną opłatę za możliwość użytkowania softu.

Najlepiej przed kupnem postaraj się o wersje "funkcjonalne demo" lub licencje czasowe w celu rzeczywistego przetestowania oprogramowania, choć to może być problem jeśli go nie zna.
Powrót do góry
   
ILSSystem
Spec od PLC
Spec od PLC


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 178
Miasto: Rzeszów

Post#9 24 Lut 2014 22:58   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Dość fajną propozycją jest IGSS teraz pod szyldem Schneider-a darmowa w pełni funkcjonalna wersja na 50 zmiennych. Nie wiem jak ze wsparciem technicznym w Polsce... Link
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lut 2014 22:58   





Powrót do góry
   
marmirez
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 13

Post#10 25 Lut 2014 00:10   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Używam CITECT Scada. Od roku przejęte przez Schneidera. Jestem zadowolony. Po zarejestrowaniu można pobrać w pełni funkcjonalną wersję środowiska. Bez klucza, runtime działa 15 minut. 1 punkt licencji gratis :). Dość drogie licencje. Nie ma chyba protokołu/sterownika, którego by nie można było obsłużyć. Szkolenia też do najtańszych nie należą.
Po Automaticonie w 2013r. zainteresowałem się ICONICS. Wygląda dość ciekawie, jeżeli chodzi o "wodotryski" graficzne. Jest dystrybutor w Polsce.

Czy polecam Citect scada? Jest tak jak kolega gervee wspomniał, w końcu wydaje się, że inny producent ma lepsze rozwiązanie/funkcjonalność.

Wsparcie techniczne tylko w Australi, bo Schneider polska na razie kuleje jeszcze z supportem.

Dużo dokumentacji, dobry system wbudowanej pomocy.

BTW Przejedź się na tegoroczny Automaticon. Z roku na rok coraz więcej rozwiązań scada/monitoring/akwizycja danych.
Powrót do góry
   
slawussj
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 18 Lip 2008
Posty: 980
Miasto: S-ko.

Post#11 25 Lut 2014 18:27   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Intouch - Woderware dobre demo w pełni funkcjonalne na 32 zmienne co prawda tylko "only read" i 2h po każdym uruchomieniu, ale jak zaczniesz na tym pracować, to raczej nie zmienisz na inne. Dobre wsparcie i szkolenia. Win CC też O. K. Co do Schneidera, to produkty niezłe, ale jak będziesz chciał dogadać się o wsparcie, serwis itp. to jak głową o ścianę.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Lut 2014 18:27   





Powrót do góry
   
aut0matyk
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 21 Mar 2012
Posty: 59

Post#12 25 Lut 2014 18:58   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Zainteresuj sie Asix-em,
http://www.asix.com.pl/

Polski produkt, polskie wsparcie. Prowadzą szkolenia.
Powrót do góry
   
perotin
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 01 Mar 2014
Posty: 11

Post#13 01 Mar 2014 11:48   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Do prostych aplikacji (nieprzekraczających 30 zmiennych - wersja bezpłatna) można wypróbować też czeski Promotic:

http://www.promotic.eu

Testowałem go ze sterownikami AB - działa bez zarzutu. Wsparcie techniczne jest to polsku.

edit: ort.
Powrót do góry
   
H3nryk
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 07 Lip 2009
Posty: 9
Miasto: Katowice

Post#14 05 Mar 2014 13:25   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Parę lat temu używałem iFIXa
Dużą zaletą było to, że w wersji demo runtime działał przez 2 godziny
Można było przygotować aplikację i dopiero potem kupić właściwy klucz z licencją na odpowiednią ilość sygnałów
Powrót do góry
   
Wawrzo.
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 09 Kwi 2001
Posty: 236
Miasto: Radom, i inne....

Post#15 05 Mar 2014 15:42   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Obejrzyj fajną prezentację: http://www.youtube.com/watch?v=0T604h3JgGA
ASIX jest w pełni polski, wszystkie pliki pomocy, podręczniki do nauki oraz co najważniejsze pomoc online do osób które na co dzień dbają o rozbudowę i usuwanie błędów. Ja coraz częściej używam właśnie tego oprogramowania także ze względu na cenę.
Aha i korzystając z konwertera IBHNET: http://www.ibhsoftec.com/epages/63444704.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/63444704/Products/20266
możesz się podłączyć do każdego sterownika S7 poprzez ethernet. Jeżeli masz sieć MPI lub PROFIBUS z paroma PLC to wystarczy jeden taki bajerek i masz podłączenie poprzez sieć ethernet do wszystkich.
Wawrzo.
Powrót do góry
   
plcsystem
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 25 Lut 2013
Posty: 150

Post#16 05 Mar 2014 18:08   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Jeżeli mam sterownik z modułem ethernetowym to mi wystarczy do skomunikowania się ze scadą?
Powrót do góry
   
Wawrzo.
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 09 Kwi 2001
Posty: 236
Miasto: Radom, i inne....

Post#17 05 Mar 2014 18:20   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Tak bez problemu. Ale w tym wypadku nie sprawdzałem jak to jest z pozostałymi sterownikami, pewnie zadziała to tak samo jak w przypadku IBHNET bo ASIX widzi ją jako kartę ethernetową.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Mar 2014 18:20   





Powrót do góry
   
plcsystem
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 25 Lut 2013
Posty: 150

Post#18 05 Mar 2014 19:44   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Pytanie z teorii SCADA :D
Dane ze sterownika PLC gdzie są przechowywane w serwerze OPC?
Czy nie są wgl kopiowane i w czasie rzeczywistym przekazywane przez protokół do SCADY?
Powrót do góry
   
bzyk69
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 39
Miasto: Pszczyna

Post#19 05 Mar 2014 22:03   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


To już zależy od projektanta. Możesz trzymać w dowolnej bazie sql, może to być jakiś OPC lub cokolwiek innego. Właściwie każda porządna SCADA ma kilka możliwości przechowywania danych - przeważnie w plikach własnych lub składując na zewnętrznych bazach.

Możesz również olać archwizację danych i ciągnąć na przykład bezpośredni rejestry modbusa lub czegoś innego
Powrót do góry
   
jestam
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 1224

Post#20 05 Mar 2014 23:44   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


bzyk69 napisał:
Możesz trzymać w dowolnej bazie sql, może to być jakiś OPC lub cokolwiek innego[...]Możesz również olać archwizację danych i ciągnąć na przykład bezpośredni rejestry modbusa lub czegoś innego

Kolego, nie wiem co miałeś na myśli, ale to co napisałeś nie ma sensu.

Serwer OPC nie służy do przechowywania danych. Jest to program pośredniczący pomiędzy programem - klientem OPC (np. SCADA) a jakimś urządzeniem, np. sterownikiem PLC, z którym serwer OPC umie się skomunikować. Serwer OPC przechowuje odebrane dane przez krótki czas, pomiędzy kolejnymi odczytami z PLC.
Powrót do góry
   
plcsystem
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 25 Lut 2013
Posty: 150

Post#21 06 Mar 2014 00:54   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


A jakaś konkretna wiedza jest potrzebna żeby uruchomić/skonfigurować taki serwer OPC?
Powrót do góry
   
gervee
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 533
Miasto: Kraków

Post#22 06 Mar 2014 01:13   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


plcsystem napisał:
A jakaś konkretna wiedza jest potrzebna żeby uruchomić/skonfigurować taki serwer OPC?


No w sumie to jest potrzebna wiedza - wiedza na temat tego jak uruchomić/skonfigurować serwer OPC ;).

No a tak serio to musisz wiedzieć jak udostępnia dane sterownik (fizyczny interface, protokół). Potem musisz wiedzieć czy jest serwer OPC dla takiego sterownika/protokołu a jeśli jest to skonfigurować ów serwer. Potem tylko pobrać dane w systemie SCADA z serwera OPC.

Popatrz sobie np. na KEPWare -> http://www.kepware.com/ pooglądaj co tam mają.
Powrót do góry
   
marekfalk
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 06 Lip 2010
Posty: 15
Miasto: Warszawa

Post#23 20 Mar 2014 16:52   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Dzień Dobry,

Odnośnie OPC, instrukcja "krok po kroku" konfiguracji OPC Servera w celu nawiązania komuniakacji i udostępnienia danych w pakiecie HMI/SCADA udostępniona jest na stronie:

https://www.elmark.com.pl/iconics-kepserver
(zakładka "Z sensora do HMI w 3 minuty")

Znajdują się tam również linki umozliwiające bezpłatne pobranie wersji DEMO OPC KepServer (DEMO na bazie OPC Kepware działa do 2 godzin i umożliwia przetestowaie komunikacji z ponad setką urzadzeń, po upływie 2 godzin należy ponownie uruchomić OPC)

Do testów można również pobrać sobie DEMO pakietu HMI/SCADA - z dodatkowym modułem do tworzenia aplikacji na urządzenia mobilne:

https://www.elmark.com.pl/iconics-system-scada-w-dloni-klienta

(DEMO działa do 12 godzin i jest ograniczone do 64 aktywnych tagów OPC, po upływie tego czasu należy ponownie uruchomić aplikację)

Pozdrawiam
Marek
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> SCADA - SCADA - co wybrać ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Komunikacja (w SCADA) (4)
SCADA i projekty (3)
Który program SCADA? (6)
RAnking programow SCADA (1)
Ile za wizualizacje SCADA? (11)
Wizualizacja SCADA iFIX (1)
dobor oprogramowana SCADA (19)
SCADA Sellwood2n DW Hylton (1)
wizualizacja; systemy SCADA; (2)
SCADA, plik *.GSD i wizualizacja (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS