Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

SCADA - SCADA - co wybrać ?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> SCADA - SCADA - co wybrać ?
Author
Message
wloczykij_new
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 18 Feb 2013
Posts: 35
Location: Śląsk

Post#1 Post from the author of the topic 24 Feb 2014 10:43   

SCADA - SCADA - co wybrać ?


Muszę zacząć przygodę z SCADA ale nie wiem jakie środowisko wybrać ...
Chciałem zapytać czy mieliście styczność z jakimś programem tego typu ? Co najlepiej wybrać ?
Chodzi mi o coś w rozsądnej cenie, z dobrym wsparciem technicznym i szkoleniami .

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Feb 2014 10:43   





Back to top
   
opamp
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Joined: 02 Oct 2011
Posts: 3747
Location: Mława

Post#2 24 Feb 2014 10:50   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Bardziej popularnym to ifix jest dobrze opisana.

Helpful message? + -

Back to top
   
ILSSystem
Spec od PLC
Spec od PLC


Joined: 11 Dec 2007
Posts: 191
Location: Rzeszów

Post#3 24 Feb 2014 11:51   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Witam,
Zacznijmy do czego ma to być, czy to projekt na studiach czy aplikacja dla firmy produkcyjnej?
Produktów jest sporo, największe systemy to: WinCC, Intouch (platforma Woderware), Citec/IGSS/Vijeo, Ifix, Wizcon/ControlMaestro i klka miejszych... na początek artykuł Link
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
wloczykij_new
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 18 Feb 2013
Posts: 35
Location: Śląsk

Post#4 Post from the author of the topic 24 Feb 2014 11:51   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Ma to być projekt do firmy .

Helpful message? + -

Back to top
   
ILSSystem
Spec od PLC
Spec od PLC


Joined: 11 Dec 2007
Posts: 191
Location: Rzeszów

Post#5 24 Feb 2014 11:55   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Witam,
Najlepiej zacząć od ilości bramek, parametrów technicznych (z czego będą odczytywane dane) i najważniejsze budżetu. Warto zastanowić co się chce robić z taką aplikacją - czy wystarczy prosta wizualizacja, trendy i alarmy czy także raportowanie, obsługa makr itp.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
adamac2
Spec od PLC
Spec od PLC


Joined: 06 Jul 2007
Posts: 382
Location: Poznań

Post#6 24 Feb 2014 20:22   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Jeśli ma być z tych tańszych to bardzo solidny jest Indusoft.
Ściągnij sobie przetestuj masz dostępne 40h pracy projektowej bez ogrniczeń (z wszystkimi driverami komunikacyjnymi).

Jeżeli z tych drogich to myślę, że kolejność wygląda tak:
1. Intouch (Archestra)
2. WinCC
3. Faktory Talk

Moim zdaniem takie Scady jak Ifix, Asix, Citect czy Adroit są dużo mniej user friendly ale to może tylko moje odczucie.

Helpful message? + -

Back to top
   
falowniki.com
Spec od Falowników
Spec od Falowników


Joined: 04 Jul 2003
Posts: 764
Location: Radom

Post#7 24 Feb 2014 21:04   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Możesz spróbować (jest demo) InfoU firmy LSiS (część LG).
W tej chwili jest promocja ale nawet "normalne" ceny nie są złe, możliwości duże !
Obecnie testujemy. Posiada również bezpłatną aplikację na Android.

http://aniro.pl/images/stories/aniro/grafika/PROMOCJA-SCADA_-_duze.jpg

Helpful message? + -

Back to top
   
gervee
Spec od PLC
Spec od PLC


Joined: 03 Apr 2006
Posts: 705
Location: Kraków

Post#8 24 Feb 2014 21:07   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Cokolwiek wybierzesz to po pewnym czasie, gdy nabierzesz już doświadczenia i posiądziesz odpowiednia ilość wiedzy okaże się, że to właśnie "konkurencyjne" rozwiązanie ma coś czego nie ma Twój program.

Jeśli wybierasz do firmy (i pod siebie) to warto zobaczyć za co faktycznie płacisz i co będzie w przypadku, gdy wzrosną Twoje wymagania. Ile będzie kosztować Cię rozszerzenie licencji o dodatkowe punkty I/O lub upgrade oprogramowania - a ceny potrafią być dolegliwe.

Nie wiem czy wersja deweloperska (w przypadku niektórych programów jest taka) to opłacalne rozwiązanie czy lepiej wziąć udział w programie partnerskim (są takie dla niektórych produktów) i płacić roczną opłatę za możliwość użytkowania softu.

Najlepiej przed kupnem postaraj się o wersje "funkcjonalne demo" lub licencje czasowe w celu rzeczywistego przetestowania oprogramowania, choć to może być problem jeśli go nie zna.

Helpful message? + -

Back to top
   
ILSSystem
Spec od PLC
Spec od PLC


Joined: 11 Dec 2007
Posts: 191
Location: Rzeszów

Post#9 24 Feb 2014 21:58   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Dość fajną propozycją jest IGSS teraz pod szyldem Schneider-a darmowa w pełni funkcjonalna wersja na 50 zmiennych. Nie wiem jak ze wsparciem technicznym w Polsce... Link

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Feb 2014 21:58   





Back to top
   
marmirez
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Aug 2007
Posts: 12

Post#10 24 Feb 2014 23:10   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Używam CITECT Scada. Od roku przejęte przez Schneidera. Jestem zadowolony. Po zarejestrowaniu można pobrać w pełni funkcjonalną wersję środowiska. Bez klucza, runtime działa 15 minut. 1 punkt licencji gratis Smile. Dość drogie licencje. Nie ma chyba protokołu/sterownika, którego by nie można było obsłużyć. Szkolenia też do najtańszych nie należą.
Po Automaticonie w 2013r. zainteresowałem się ICONICS. Wygląda dość ciekawie, jeżeli chodzi o "wodotryski" graficzne. Jest dystrybutor w Polsce.

Czy polecam Citect scada? Jest tak jak kolega gervee wspomniał, w końcu wydaje się, że inny producent ma lepsze rozwiązanie/funkcjonalność.

Wsparcie techniczne tylko w Australi, bo Schneider polska na razie kuleje jeszcze z supportem.

Dużo dokumentacji, dobry system wbudowanej pomocy.

BTW Przejedź się na tegoroczny Automaticon. Z roku na rok coraz więcej rozwiązań scada/monitoring/akwizycja danych.

Helpful message? + -

Back to top
   
slawussj
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 18 Jul 2008
Posts: 972
Location: S-ko.

Post#11 25 Feb 2014 17:27   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Intouch - Woderware dobre demo w pełni funkcjonalne na 32 zmienne co prawda tylko "only read" i 2h po każdym uruchomieniu, ale jak zaczniesz na tym pracować, to raczej nie zmienisz na inne. Dobre wsparcie i szkolenia. Win CC też O. K. Co do Schneidera, to produkty niezłe, ale jak będziesz chciał dogadać się o wsparcie, serwis itp. to jak głową o ścianę.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Feb 2014 17:27   





Back to top
   
aut0matyk
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 21 Mar 2012
Posts: 70

Post#12 25 Feb 2014 17:58   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Zainteresuj sie Asix-em,
http://www.asix.com.pl/

Polski produkt, polskie wsparcie. Prowadzą szkolenia.

Helpful message? + -

Back to top
   
perotin
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 01 Mar 2014
Posts: 14

Post#13 01 Mar 2014 10:48   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Do prostych aplikacji (nieprzekraczających 30 zmiennych - wersja bezpłatna) można wypróbować też czeski Promotic:

http://www.promotic.eu

Testowałem go ze sterownikami AB - działa bez zarzutu. Wsparcie techniczne jest to polsku.

edit: ort.

Helpful message? + -

Back to top
   
H3nryk
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 07 Jul 2009
Posts: 9
Location: Katowice

Post#14 05 Mar 2014 12:25   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Parę lat temu używałem iFIXa
Dużą zaletą było to, że w wersji demo runtime działał przez 2 godziny
Można było przygotować aplikację i dopiero potem kupić właściwy klucz z licencją na odpowiednią ilość sygnałów

Helpful message? + -

Back to top
   
Wawrzo.
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 09 Apr 2001
Posts: 241
Location: Radom, i inne....

Post#15 05 Mar 2014 14:42   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Obejrzyj fajną prezentację: http://www.youtube.com/watch?v=0T604h3JgGA
ASIX jest w pełni polski, wszystkie pliki pomocy, podręczniki do nauki oraz co najważniejsze pomoc online do osób które na co dzień dbają o rozbudowę i usuwanie błędów. Ja coraz częściej używam właśnie tego oprogramowania także ze względu na cenę.
Aha i korzystając z konwertera IBHNET: http://www.ibhsoftec.com/epages/63444704.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/63444704/Products/20266
możesz się podłączyć do każdego sterownika S7 poprzez ethernet. Jeżeli masz sieć MPI lub PROFIBUS z paroma PLC to wystarczy jeden taki bajerek i masz podłączenie poprzez sieć ethernet do wszystkich.
Wawrzo.

Helpful message? + -

Back to top
   
plcsystem
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 25 Feb 2013
Posts: 185

Post#16 05 Mar 2014 17:08   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Jeżeli mam sterownik z modułem ethernetowym to mi wystarczy do skomunikowania się ze scadą?

Helpful message? + -

Back to top
   
Wawrzo.
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 09 Apr 2001
Posts: 241
Location: Radom, i inne....

Post#17 05 Mar 2014 17:20   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Tak bez problemu. Ale w tym wypadku nie sprawdzałem jak to jest z pozostałymi sterownikami, pewnie zadziała to tak samo jak w przypadku IBHNET bo ASIX widzi ją jako kartę ethernetową.

Helpful message? + -

Back to top
   
plcsystem
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 25 Feb 2013
Posts: 185

Post#18 05 Mar 2014 18:44   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Pytanie z teorii SCADA Very Happy
Dane ze sterownika PLC gdzie są przechowywane w serwerze OPC?
Czy nie są wgl kopiowane i w czasie rzeczywistym przekazywane przez protokół do SCADY?

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 05 Mar 2014 18:44   



Back to top
   
bzyk69
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 04 Oct 2009
Posts: 39
Location: Pszczyna

Post#19 05 Mar 2014 21:03   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


To już zależy od projektanta. Możesz trzymać w dowolnej bazie sql, może to być jakiś OPC lub cokolwiek innego. Właściwie każda porządna SCADA ma kilka możliwości przechowywania danych - przeważnie w plikach własnych lub składując na zewnętrznych bazach.

Możesz również olać archwizację danych i ciągnąć na przykład bezpośredni rejestry modbusa lub czegoś innego

Helpful message? + -

Back to top
   
jestam
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 13 May 2009
Posts: 1291

Post#20 05 Mar 2014 22:44   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


bzyk69 wrote:
Możesz trzymać w dowolnej bazie sql, może to być jakiś OPC lub cokolwiek innego[...]Możesz również olać archwizację danych i ciągnąć na przykład bezpośredni rejestry modbusa lub czegoś innego

Kolego, nie wiem co miałeś na myśli, ale to co napisałeś nie ma sensu.

Serwer OPC nie służy do przechowywania danych. Jest to program pośredniczący pomiędzy programem - klientem OPC (np. SCADA) a jakimś urządzeniem, np. sterownikiem PLC, z którym serwer OPC umie się skomunikować. Serwer OPC przechowuje odebrane dane przez krótki czas, pomiędzy kolejnymi odczytami z PLC.

Helpful message? + -

Back to top
   
plcsystem
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 25 Feb 2013
Posts: 185

Post#21 05 Mar 2014 23:54   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


A jakaś konkretna wiedza jest potrzebna żeby uruchomić/skonfigurować taki serwer OPC?

Helpful message? + -

Back to top
   
gervee
Spec od PLC
Spec od PLC


Joined: 03 Apr 2006
Posts: 705
Location: Kraków

Post#22 06 Mar 2014 00:13   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


plcsystem wrote:
A jakaś konkretna wiedza jest potrzebna żeby uruchomić/skonfigurować taki serwer OPC?


No w sumie to jest potrzebna wiedza - wiedza na temat tego jak uruchomić/skonfigurować serwer OPC Wink.

No a tak serio to musisz wiedzieć jak udostępnia dane sterownik (fizyczny interface, protokół). Potem musisz wiedzieć czy jest serwer OPC dla takiego sterownika/protokołu a jeśli jest to skonfigurować ów serwer. Potem tylko pobrać dane w systemie SCADA z serwera OPC.

Popatrz sobie np. na KEPWare -> http://www.kepware.com/ pooglądaj co tam mają.

Helpful message? + -

Back to top
   
marekfalk
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 06 Jul 2010
Posts: 14
Location: Warszawa

Post#23 20 Mar 2014 15:52   

Re: SCADA - SCADA - co wybrać ?


Dzień Dobry,

Odnośnie OPC, instrukcja "krok po kroku" konfiguracji OPC Servera w celu nawiązania komuniakacji i udostępnienia danych w pakiecie HMI/SCADA udostępniona jest na stronie:

https://www.elmark.com.pl/iconics-kepserver
(zakładka "Z sensora do HMI w 3 minuty")

Znajdują się tam również linki umozliwiające bezpłatne pobranie wersji DEMO OPC KepServer (DEMO na bazie OPC Kepware działa do 2 godzin i umożliwia przetestowaie komunikacji z ponad setką urzadzeń, po upływie 2 godzin należy ponownie uruchomić OPC)

Do testów można również pobrać sobie DEMO pakietu HMI/SCADA - z dodatkowym modułem do tworzenia aplikacji na urządzenia mobilne:

https://www.elmark.com.pl/iconics-system-scada-w-dloni-klienta

(DEMO działa do 12 godzin i jest ograniczone do 64 aktywnych tagów OPC, po upływie tego czasu należy ponownie uruchomić aplikację)

Pozdrawiam
Marek

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> SCADA - SCADA - co wybrać ?
Page 1 of 1
Similar topics
Komunikacja (w SCADA) (4)
SCADA i projekty (3)
Który program SCADA? (6)
RAnking programow SCADA (1)
Ile za wizualizacje SCADA? (11)
Wizualizacja SCADA iFIX (1)
dobor oprogramowana SCADA (19)
SCADA Sellwood2n DW Hylton (1)
Testowanie skryptów SCADA (1)
wizualizacja; systemy SCADA; (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.082 seconds

elektroda.pl topic RSS feed