| Author |
przemo159 Poziom 15

|
19 Jan 2009 23:41 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
siewa jak myślisz o 3-łopatowym śmigle o śednicy ok 5m normalnych gabarytów(chodzi o szerokość łopaty w środku) i jak zaczniesz wyliczać i wnikać głębiej w temat to sam dojdziesz do wniosku że takie duże przełożenie odpada.Albo zrobisz jak napisał sylwek9999 i wykonasz coś w stylu kolegi ZGG,żeby uzyskać duży moment obrotowy przy ok 60 obr/min(1445 / 25=57 obr/min),albo odpuść tak duże przełożenie i idź w stronę prądnicy wolnoobrotowej...
Co do przekładni to staraj się stosować planetarne mają najlepszą sprawność, ale wielu Ci doradzi że najlepsza przekładnia to jej brak...
06061947 napisałeś: "średnia prędkość wiaterku wychodzi mi latem 3,5-4,5m/s zimą 4,5-5m/s" - to mnie troche podłamałeś :( ale mam taką malutką nadzieje te pomiary robiłeś niewysoko,bo jak na 34 metrach to mnie dobiłeś...
PS a silnik odrzutowy własnej roboty to niezła frajda ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
ja_genius Poziom 15

|
19 Jan 2009 23:41 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
| siewa wrote: |
...
Są w miarę proste w budowie i nie pracochłonne (o estetyce nie rozmawiamy) :) średnica ok 5m dość duża powierzchnia i regulowany kąt natarcia... |
Z pierwszą częścią się zgadzam, ale chyba mam coś z oczami, bo regulowanego kąta natarcia nie widzę. Konstrukcja jest rzeczywiście prosta, sprawdzona, ale na tych rurach można obudować jakiś prawdziwy profil lotniczy. Ta rura z tyłu łopaty musi fatalnie wpływać na opływ powietrza....A może to celowe działanie, hamuje nadmierne obroty?
|
|
| Back to top |
|
 |
siewa Poziom 5

|
19 Jan 2009 23:51 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
do przemo159
Sadząc po wypowiedziach twoich i wielu na tym forum najlepiej byłoby ominąć konieczność stosowania przekładni.
zatem moje pytanie brzmi:
czy silnik 7,5kW indukcyjny, klatkowy można przerobić na prądnice wolnoobrotową?
tu są jego dane:
http://obrazki.elektroda.net/95_1232405126.jpg
Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
przemo159 Poziom 15

|
20 Jan 2009 00:14 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
Oczywiście że się da,przeszukaj ten temat od deski do deski i gwarantuje że nie będziesz musiał już pytać,jak przerobić twój silnik,a jeśli nawet to są tu prawdziwi specjaliści w tym temacie,którzy napewno pomogą...
Widzisz,ja u siebie też MUSZĘ zastosować przekładnię,z dwóch powodów:
1.chce uzyskać powyżej 5 kW(oczywiście przy wietrze powyżej 8m/s)==>potrzebne większe śmigło==>małe obroty w okolicach stu kilkudziesięciu obr/min==>nie wykonasz prądnicy która da ci 7 kW przy takich obrotach
2.dlatego że najpierw kupiłem prądnice a później myślałem :P
Więc poczytaj,przelicz a dopiero jak wyliczysz czego ile potrzebujesz działaj.
Oczywiście za dużo też nie myśl bo nie zaczniesz wcale ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
06061947 Poziom 22

|
20 Jan 2009 07:30 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
przemo159 Tak masz rację, pomiar dotyczy wysokości ok 8m. tzn. /dachu budynku + 3m masztu/, tu jest zamontowane dwułopatowe śmigiełko φ=4,2m, z przekładnią kątową 1:1,7 od śmigłowca + przestawialna głowica. Niestety, w tym miejscu mam pasek ok 50m "kszaczorów" wysokości ok 5m i to od strony zachodniej. Natomiast lokalizacja "wieży" jest ok. 50-60m na północ i tam jest teren otwarty na ok 500m ale tylko na kierunku W-Z. Niestety z powodów kryzysu skończyło się na razie na wylaniu fundamentów, słup wysokiego napiącia /dolny fragment/ leży w trawie i czeka lepszych czasów!!!!
A przy silnikach to pracowałem ponad 30-latek w I.L. w Wa-wie.
Pozdrawiam.
GW
spróbuję załączyć widok działki z "lotu ptaka"
Dwa razy się zamieściło!!!!!!!!
Przepraszam!
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
zdsat2.pdf |
| Contents: |
|
| Filesize: |
306.1 KB |
| Punkty: |
0 |
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
zdsat2.pdf |
| Contents: |
|
| Filesize: |
306.1 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
omidark Poziom 3

|
20 Jan 2009 16:58 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
Witam!
Czy istnieje możliwość ubiegania się z unii o pieniądze na budowę elektrowni wiatrowej, dla podmiotów prywatnych (nie prowadzących działalności gospodarczej)? Zdaje się, że pisząc taki projekt (obojętnie na jaki cel) można otrzymać jakieś 60% dofinansowania, a reszta na przykład 40% to nasz własny wkład. Zważając na fakt iż większość części dostaniemy na złomie za kilka browców można by z unii wyciągnąć co nieco kaski...
Jeżeli taka kwestia została już poruszona, to z góry przepraszam.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
maxhurt Poziom 12

|
20 Jan 2009 17:39 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
omidark:
o ile wiem to nie ma szans na kasę z uni.ztego co wiem to najpierw projekt,potem wniosek i po zaakceptowaniu możesz zacząć inwestycję.jak skończysz zgodnie z proj.i wnioskiem to dopiero dostaniesz dofinansowanie-ciężka i długa droga i na pewno nie na podstawie rachunków ze złomu.tyle ja wiem,
pozdr.
Dodano po 2 [minuty]:
ps.
można uzyskać kredyt na bardzo niski procent
|
|
| Back to top |
|
 |
figokar Poziom 9

|
20 Jan 2009 18:21 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
Do siewa
Możesz przezwoić ten silnik na niższe obroty ale stracisz wówczas na mocy.
|
|
| Back to top |
|
 |
zywiol.tom Poziom 12

|
20 Jan 2009 20:27 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
| maxhurt wrote: |
omidark:
o ile wiem to nie ma szans na kasę z uni.ztego co wiem to najpierw projekt,potem wniosek i po zaakceptowaniu możesz zacząć inwestycję.jak skończysz zgodnie z proj.i wnioskiem to dopiero dostaniesz dofinansowanie-ciężka i długa droga i na pewno nie na podstawie rachunków ze złomu.tyle ja wiem,
pozdr.
Dodano po 2 [minuty]:
ps.
można uzyskać kredyt na bardzo niski procent |
Witam.
W zasadzie to sprawa wygląda tak:
po pierwsze Bank Ochrony Środowiska nie udziela żadnych kredytów związanych z energią wiatrową dla małych inwestorów - wiem bo mi odmówili i narazie nic takiego nie przewidują,
po drugie UE udziela dofinansowania na projekty kwalifikowane związane z budową EW w wysokości do 60% wratości inwestycji, z tym że jest mały haczyk : wartość inwestycji musi być nie mniejsza niż 200 000 zł. - też sie dowiadywałem w swoim Urzędzie Gminy.
Tak że Panowie niestety zdani jesteśmy na siebie i na własne inwencje twórcze...
|
|
| Back to top |
|
 |
siewa Poziom 5

|
20 Jan 2009 20:48 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
do Figokar
Na mocy rzędu 7,5kW mi nie zależy w zupełności wystarczy mi moc 2-3kW, liczę się z tym że nie przewinę uzwojenia tak jak jest nawinięte fabrycznie. Mimo to mając już do dyspozycji silnik o tak dużej mocy chciałbym z niego wydusić jak najwięcej, i chciałbym to zrobić najlepiej jak tylko będę potrafił.
dlatego mam kilka pytań jeśli można? :
- czy samo przewinięcie uzwojenia wystarczy? jeśli tak to jak to zrobić? w jakim układzie itp. itd.
- czy lepiej przewinąć silnik na mniejsze obroty czy dopasować przekładnie do obrotów nominalnych?
- a może zmienić magnesy na trwałe??
Reasumując jak przerobić ten silnik nie ważne jakimi metodami aby zaadoptować go na potrzeby elektrowni wiatrowej?
Proszę o rzeczowe odpowiedzi
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jan 2009 20:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
TOMSON Poziom 17

|
20 Jan 2009 21:37 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
To jest na razie teoria ale tylko w kwestii mocowania łopaty :D:D:D
To moja łopata ze zmienionym mocowaniem na razie tylko w komputerze
|
|
| Back to top |
|
 |
dragen Poziom 9

|
20 Jan 2009 22:18 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
Kolego siewa:
nie ma co się tak bulwersować.
Może nie jestem jeszcze w pełni obcykany w tym temacie ale forum przeczytałem całe co nie było łatwe zwłaszcza że miałem 300 stron w plecy.
Dobra konkrety. Na twoje pytania można odpowiedzieć dwojako wszystko zależy od Ciebie bo można zrobić tak i tak, ale
Według mojej subiektywnej opinii to przewiń wsadź neodymy i wtedy powinna wyjść wolnoobrotowa.
|
|
| Back to top |
|
 |
siewa Poziom 5

|
20 Jan 2009 22:29 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
kolego dragen
Myślę podobnie bo szkoda mi tego silnika a nie chce mi się budować prądnicy od podstaw. Wime że jest to duży silnik ale przy odpowiednio wysokim maszcie oraz sporym fi śmigieł można uzyskać pare wat :)
(nadmienię że mieszkam na otwartym terenie i na sporej górce.
tylko potrzebuje kogoś kto robił już taki eksperyment i udzieli kilku wskazówek jak ją przerobić(gr. drutu, ilość zwoii jakie wymiary magnesów itp.) w mojej okolicy firma KOMEL robi taki przeróbki ale jest to ich patent i trzeba by rozebrać ich prądnice żeby sie dowiedzieć
|
|
| Back to top |
|
 |
siewa Poziom 5

|
20 Jan 2009 22:43 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
Dzięki za odpowiedź R41
Właśnie jestem w trakcie czytania ale jest tego spoooro
dlatego skrótem chciałem spytać czy ktoś już czasem tego nie robił :)
może miał silnik o podobnych parametrach a kto pyta nie błądzi ...
Biorę się dalej za czytanie a w miedzy czasie czekam na podpowiedzi :)
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jan 2009 22:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dragen Poziom 9

|
20 Jan 2009 22:44 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
co do grubości drutu to zależy czy chcesz wysokie napięcie czy prąd (1A na 1mm^2 przekroju poprzecznego druta), a co do sposobu nawijania to polecenia jest wart:
I faza 1-4;4-7;7-10;...
IIfaza 2-5;5-8;8-11;...
IIIfaza3-6;6-9;9-12;...
a co do magnesów to 3 razy mniej biegunów niż żłobków a wielkość to trzeba już policzyć ze średnicy stojana
P.S.
kolega R41 ma racje najpierw spróbować na czymś mały np. a silniku od pralki automatycznej
|
|
| Back to top |
|
 |
hossekostja Poziom 7

|
20 Jan 2009 22:49 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
CZeść. mnie równiez interesuje ten temat więc dorzucę co o tym mi wiadomo.
Ja bym nie przewjał bo to tylko zwiększy częstotliwość a nie SEM.
Za napięcie odpowiada prędkość wirowania i siła pola wzbudzenia.
A wirnik natomiast zbudować jak w alternatorze z magnesami od głośników zamiast cewki. ogranicznikiem mocy będą oczywiście śmigła. Przekładnia będzie zatem konieczna. Myślałem o pasowej bo łatwo zmienić przełożenia a jak już ustalę to zastosuje zwolnice od ciągnika rolniczego
|
|
| Back to top |
|
 |
maxhurt Poziom 12

|
20 Jan 2009 22:51 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
W zasadzie to sprawa wygląda tak:
po pierwsze Bank Ochrony Środowiska nie udziela żadnych kredytów związanych z energią wiatrową dla małych inwestorów - wiem bo mi odmówili i narazie nic takiego nie przewidują,
po drugie UE udziela dofinansowania na projekty kwalifikowane związane z budową EW w wysokości do 60% wratości inwestycji, z tym że jest mały haczyk : wartość inwestycji musi być nie mniejsza niż 200 000 zł. - też sie dowiadywałem w swoim Urzędzie Gminy.
Tak że Panowie niestety zdani jesteśmy na siebie i na własne inwencje twórcze...[/quote]
dzięki za doprowadzenie mojej myśli do końca.
pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
20 Jan 2009 23:01 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
| wiatrakowiec wrote: |
| Witam. Znajomi podrzucili mi artykuł z "Gazety" ;Co ma humbak do wiatraka; w którym piszą o badaniach Kanadyjczyków nad ;aerodynamiką; płetw humbaka .Twierdzą że te szczerbate, kostropate płetwy przy małych prędkościach przepływu mają o 30% większą sprawność od płatów z idealnym profilem. Kanadyjska firma Whale Corp produkująca E.W. twierdzi że produkuje już wiatraki z takim profilem, które przy małych prędkościach mają większą sprawność. Czy wiadomo coś na ten temat [czy to nie jest kaczka dziennikarska]. Gdyby to była prawda to moje płaty po trzecim remoncie [ szczerbate, guzowate] miały by większą sprawność. Pozdrawiam. |
To oczywiście jest prawda, jest taka dziedzina nauki- wykorzystanie rozwiązań, które natura stworzyła. Problem jest w tym jakie te nierówności mają być.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Edek45 Poziom 20

Joined: 29 May 2005 Posts: 930 Location: Jastrząb/koło Częstochowy
|
21 Jan 2009 07:54 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
Do siewa.
Witam wszystkich.Silnik klatkowy można przerobić na prądnicę na dwa sposoby.
-należy podłączyć między poszczególne fazy kondensatory o odpowiedniej pojemności i napędzić wirnik do prędkości ponad synchronicznej.Przy tej prędkości prądnica odda pełną moc.Taki temat założył kolega chester8 http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=400975&highlight=pr%B1dnica&sid=0bfc78798e116edff4ee5da64b537c87
Poczytaj go a dowiesz się więcej.
-drugi sposób to przerobienie wirnika.Należy na wirnik nakleić magnesy.Ilość magnesów zależy od ilości biegunów,jeżeli chcesz wykorzystać istniejące uzwojenie to jeden biegun powinien składać się z kilku magnesów.Przykład to zakupiona przez przemo159 prądnica.
http://obrazki.elektroda.net/26_1232520555.jpg
|
|
| Back to top |
|
 |
scq Poziom 14

|
21 Jan 2009 12:14 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
Witam Wszystich
TOMSON czy Twe łopaty mają być zaklinowane na stałe, czy będziesz stosował regulację.
Jakiego CAD'a wykorzystujesz?
pozdrawiam: scq
|
|
| Back to top |
|
 |
damianob1 Poziom 5

|
21 Jan 2009 12:59 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
Witam wszystkich.
Jestem zainteresowany postawieniem małej elektrowni wiatrowej, ale po przeczytaniu informacji na tym forum nadal mam wiele pytań(wątpliwości).
Czy może mi ktoś to bardziej naświetlić?
Mam zużycie prądu w ok 1500kW/m-c .(ok 2,1 kW/h)
Przy takim zużyciu jest możliwe wykorzystanie amerykanki ? Jak tak to
jakiej mocy? 3 kW wystarczy?
Kupno gotowej raczej odpada,pozostaje wykonanie samemu.
Miejsce mam, pozwolenie raczej nie wchodzi w grę, ale sprawdzę w gminie jak to wygląda.
Może ktoś mi podpowie jaki stator byłby odpowiedni pod taką prądnice(średnica,ilość zwojów,drut,magnesy), jedno czy trójfazową, spawarka czsem używana, ele jest też mniejsza.
Dalej:ilość(3?), średnica łopat do uzyskania takiej mocy i wysokość masztu.
|
|
| Back to top |
|
 |
TOMSON Poziom 17

|
21 Jan 2009 13:08 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
Witam
Łopaty mają byc na stałym kącie natarcia a ten model 3D narysował mi kolega na podstawie moich profili i kątów natarcia w programie Rhinoceros 4.0 .Drugiej wersji łopaty nie robię na razie
|
|
| Back to top |
|
 |
06061947 Poziom 22

|
21 Jan 2009 14:45 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
damianob1 Dużo zależy gdzie " leżysz" w Królewskim Mieście Krakowie", jak na górce to możesz liczyć na odzysk 25-30%, ogólnie tereny południowe są dość "ubogie' w użyteczne zefirki. Tam liczy się lokalna konfiguracja terenu.
Pozdrawiam
GW
|
|
| Back to top |
|
 |
Maciej41 Poziom 13

|
21 Jan 2009 15:27 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
damianob1 Całkowite zastąpienie energii "komercyjnej" energią "amatorską wiatrową" jest praktycznie niemożliwe ze względu choćby na problemy magazynowania, co najwyżej możesz wspomagać dostarczanie ciepła.
Należy jak pisze 06061947 rozpoznać warunki wiatrowe i do nich odnieść odpowiedni wiatrak a potem prądnicę. Ta ostatnia, przy interesujących Cię mocach powinna być raczej rdzeniowa. Wydaje mi się, że przy "złomowym" silniku okaże sie tańsza i prostsza w wykonaniu.
|
|
| Back to top |
|
 |
TOMSON Poziom 17

|
|
| Back to top |
|
 |
damianob1 Poziom 5

|
21 Jan 2009 16:25 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
Mieszkam w Michałowicach k. Krakowa, teren: z jednej strony mam dolinkę z drugiej górka. Ostatnio lokalne zabudowy trochę wstrzymały tempo wiec myśle że warunki są w miarę przyzwoite.
A jeżeli chodzi o pozyskiwanie energii to nie nastawiam sie na całkowite jej pozyskanie, 30% to już jest coś, pytanie z jakiej wartości.
Na początek jakieś c.w.u. jakby dało radę, lub oświetlenie i sprzęt domowy.
Dalej nie wiem czy amerykanka czy jakiś silnik od pralki itp.
Jeszcze co do wiatru, to jest to rejon gdzie wiatr czasem mocno operuje
pomimo nowej zabudowy w okolicach.
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrek0650 Poziom 10

|
21 Jan 2009 17:06 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
THOMSON czy w tym linku co podałeś to stojan nawijany był drutem 0,6 fi?
ile zwojów ma cewka? i jak połączone są cewki, trójfazowo ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jan 2009 17:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
krzybol Poziom 3

|
21 Jan 2009 17:15 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
witam wszystkich
Chciałem zapytać speców na ile prawdy jest w tym że tego typu wiatraki nazywane jako Vertical Axis Wind są o ok. 40% bardziej efektywne niż tradycyjne śmigiełka. (tak podają źródła w wielu miejscach)
http://lvy1986.en.ec21.co...00_3092312.html
Poza tym czy jest jakiś program do obliczania powierzchni i ilości łopat tego typu wiatraka. (Vertical Axis)
No i ostatnie pytanie, skoro na większości terytorium naszego kraju średnia siła wiatru jest na poziomie 3,5 - 5,5 m/s to dlaczego wszystkie są tak skonstruowane że potrzebują siłę wiatru startowego 2 - 2,5m/s a nie ok. 0,5 - 1 m/s a pełną moc uzyskują dopiero przy wietrze 9 - 12 m/s a nie przy 3,5 - 5,5m/s ?
pozdrawiam
Proszę poprawić link [Akrzy]
|
|
| Back to top |
|
 |
sylwek9999 Poziom 16

|
21 Jan 2009 20:24 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
krzybol,to wykonaj taki wiatrak co wystartuje przy 0,5 m/s i da jeszcze moc,a może wiesz jak taki wykonać,ja jestem zainteresowany takowym
|
|
| Back to top |
|
 |
TOMSON Poziom 17

|
21 Jan 2009 20:37 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem |
|
|
|
Do piotrek0650
Tam ktoś robił silnik BLDC 3F a nie prądnice chyba.
|
|
| Back to top |
|
 |