FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.1 (Archiwum)

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.1 (Archiwum)
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#12691 19 Jan 2009 23:41   

Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem

siewa jak myślisz o 3-łopatowym śmigle o śednicy ok 5m normalnych gabarytów(chodzi o szerokość łopaty w środku) i jak zaczniesz wyliczać i wnikać głębiej w temat to sam dojdziesz do wniosku że takie duże przełożenie odpada.Albo zrobisz jak napisał sylwek9999 i wykonasz coś w stylu kolegi ZGG,żeby uzyskać duży moment obrotowy przy ok 60 obr/min(1445 / 25=57 obr/min),albo odpuść tak duże przełożenie i idź w stronę prądnicy wolnoobrotowej...
Co do przekładni to staraj się stosować planetarne mają najlepszą sprawność, ale wielu Ci doradzi że najlepsza przekładnia to jej brak...

06061947 napisałeś: "średnia prędkość wiaterku wychodzi mi latem 3,5-4,5m/s zimą 4,5-5m/s" - to mnie troche podłamałeś :( ale mam taką malutką nadzieje te pomiary robiłeś niewysoko,bo jak na 34 metrach to mnie dobiłeś...
PS a silnik odrzutowy własnej roboty to niezła frajda ;)
Back to top

ja_genius
Poziom 15
Poziom 15

Post#12692 19 Jan 2009 23:41   

siewa wrote:
...
Są w miarę proste w budowie i nie pracochłonne (o estetyce nie rozmawiamy) :) średnica ok 5m dość duża powierzchnia i regulowany kąt natarcia...

Z pierwszą częścią się zgadzam, ale chyba mam coś z oczami, bo regulowanego kąta natarcia nie widzę. Konstrukcja jest rzeczywiście prosta, sprawdzona, ale na tych rurach można obudować jakiś prawdziwy profil lotniczy. Ta rura z tyłu łopaty musi fatalnie wpływać na opływ powietrza....A może to celowe działanie, hamuje nadmierne obroty?
Back to top

siewa
Poziom 5
Poziom 5

Post#12693 19 Jan 2009 23:51   

do przemo159

Sadząc po wypowiedziach twoich i wielu na tym forum najlepiej byłoby ominąć konieczność stosowania przekładni.
zatem moje pytanie brzmi:

czy silnik 7,5kW indukcyjny, klatkowy można przerobić na prądnice wolnoobrotową?

tu są jego dane:

http://obrazki.elektroda.net/95_1232405126.jpg

Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam
Back to top

przemo159
Poziom 15
Poziom 15

Post#12694 20 Jan 2009 00:14   

Oczywiście że się da,przeszukaj ten temat od deski do deski i gwarantuje że nie będziesz musiał już pytać,jak przerobić twój silnik,a jeśli nawet to są tu prawdziwi specjaliści w tym temacie,którzy napewno pomogą...
Widzisz,ja u siebie też MUSZĘ zastosować przekładnię,z dwóch powodów:

1.chce uzyskać powyżej 5 kW(oczywiście przy wietrze powyżej 8m/s)==>potrzebne większe śmigło==>małe obroty w okolicach stu kilkudziesięciu obr/min==>nie wykonasz prądnicy która da ci 7 kW przy takich obrotach

2.dlatego że najpierw kupiłem prądnice a później myślałem :P

Więc poczytaj,przelicz a dopiero jak wyliczysz czego ile potrzebujesz działaj.
Oczywiście za dużo też nie myśl bo nie zaczniesz wcale ;)
Back to top

06061947
Poziom 22
Poziom 22

Post#12695 20 Jan 2009 07:30   

przemo159 Tak masz rację, pomiar dotyczy wysokości ok 8m. tzn. /dachu budynku + 3m masztu/, tu jest zamontowane dwułopatowe śmigiełko φ=4,2m, z przekładnią kątową 1:1,7 od śmigłowca + przestawialna głowica. Niestety, w tym miejscu mam pasek ok 50m "kszaczorów" wysokości ok 5m i to od strony zachodniej. Natomiast lokalizacja "wieży" jest ok. 50-60m na północ i tam jest teren otwarty na ok 500m ale tylko na kierunku W-Z. Niestety z powodów kryzysu skończyło się na razie na wylaniu fundamentów, słup wysokiego napiącia /dolny fragment/ leży w trawie i czeka lepszych czasów!!!!
A przy silnikach to pracowałem ponad 30-latek w I.L. w Wa-wie.
Pozdrawiam.
GW
spróbuję załączyć widok działki z "lotu ptaka"
Dwa razy się zamieściło!!!!!!!!
Przepraszam!

zdsat2.pdf
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  zdsat2.pdf
 Contents:  
 Filesize:  306.1 KB
 Punkty:  0

zdsat2.pdf
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  zdsat2.pdf
 Contents:  
 Filesize:  306.1 KB
 Punkty:  0

Back to top

omidark
Poziom 3
Poziom 3

Post#12696 20 Jan 2009 16:58   

Witam!
Czy istnieje możliwość ubiegania się z unii o pieniądze na budowę elektrowni wiatrowej, dla podmiotów prywatnych (nie prowadzących działalności gospodarczej)? Zdaje się, że pisząc taki projekt (obojętnie na jaki cel) można otrzymać jakieś 60% dofinansowania, a reszta na przykład 40% to nasz własny wkład. Zważając na fakt iż większość części dostaniemy na złomie za kilka browców można by z unii wyciągnąć co nieco kaski...
Jeżeli taka kwestia została już poruszona, to z góry przepraszam.
Pozdrawiam
Back to top

maxhurt
Poziom 12
Poziom 12

Post#12697 20 Jan 2009 17:39   

omidark:
o ile wiem to nie ma szans na kasę z uni.ztego co wiem to najpierw projekt,potem wniosek i po zaakceptowaniu możesz zacząć inwestycję.jak skończysz zgodnie z proj.i wnioskiem to dopiero dostaniesz dofinansowanie-ciężka i długa droga i na pewno nie na podstawie rachunków ze złomu.tyle ja wiem,

pozdr.

Dodano po 2 [minuty]:

ps.

można uzyskać kredyt na bardzo niski procent
Back to top

figokar
Poziom 9
Poziom 9

Post#12698 20 Jan 2009 18:21   

Do siewa
Możesz przezwoić ten silnik na niższe obroty ale stracisz wówczas na mocy.
Back to top

zywiol.tom
Poziom 12
Poziom 12

Post#12699 20 Jan 2009 20:27   

maxhurt wrote:
omidark:
o ile wiem to nie ma szans na kasę z uni.ztego co wiem to najpierw projekt,potem wniosek i po zaakceptowaniu możesz zacząć inwestycję.jak skończysz zgodnie z proj.i wnioskiem to dopiero dostaniesz dofinansowanie-ciężka i długa droga i na pewno nie na podstawie rachunków ze złomu.tyle ja wiem,

pozdr.

Dodano po 2 [minuty]:

ps.

można uzyskać kredyt na bardzo niski procent

Witam.
W zasadzie to sprawa wygląda tak:
po pierwsze Bank Ochrony Środowiska nie udziela żadnych kredytów związanych z energią wiatrową dla małych inwestorów - wiem bo mi odmówili i narazie nic takiego nie przewidują,
po drugie UE udziela dofinansowania na projekty kwalifikowane związane z budową EW w wysokości do 60% wratości inwestycji, z tym że jest mały haczyk : wartość inwestycji musi być nie mniejsza niż 200 000 zł. - też sie dowiadywałem w swoim Urzędzie Gminy.
Tak że Panowie niestety zdani jesteśmy na siebie i na własne inwencje twórcze...
Back to top

siewa
Poziom 5
Poziom 5

Post#12700 20 Jan 2009 20:48   

do Figokar

Na mocy rzędu 7,5kW mi nie zależy w zupełności wystarczy mi moc 2-3kW, liczę się z tym że nie przewinę uzwojenia tak jak jest nawinięte fabrycznie. Mimo to mając już do dyspozycji silnik o tak dużej mocy chciałbym z niego wydusić jak najwięcej, i chciałbym to zrobić najlepiej jak tylko będę potrafił.

dlatego mam kilka pytań jeśli można? :

- czy samo przewinięcie uzwojenia wystarczy? jeśli tak to jak to zrobić? w jakim układzie itp. itd.
- czy lepiej przewinąć silnik na mniejsze obroty czy dopasować przekładnie do obrotów nominalnych?
- a może zmienić magnesy na trwałe??

Reasumując jak przerobić ten silnik nie ważne jakimi metodami aby zaadoptować go na potrzeby elektrowni wiatrowej?

Proszę o rzeczowe odpowiedzi
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Jan 2009 20:48   

Back to top

TOMSON
Poziom 17
Poziom 17

Post#12701 20 Jan 2009 21:37   

To jest na razie teoria ale tylko w kwestii mocowania łopaty :D:D:D

To moja łopata ze zmienionym mocowaniem na razie tylko w komputerze
Back to top

dragen
Poziom 9
Poziom 9

Post#12702 20 Jan 2009 22:18   

Kolego siewa:
nie ma co się tak bulwersować.
Może nie jestem jeszcze w pełni obcykany w tym temacie ale forum przeczytałem całe co nie było łatwe zwłaszcza że miałem 300 stron w plecy.
Dobra konkrety. Na twoje pytania można odpowiedzieć dwojako wszystko zależy od Ciebie bo można zrobić tak i tak, ale
Według mojej subiektywnej opinii to przewiń wsadź neodymy i wtedy powinna wyjść wolnoobrotowa.
Back to top

siewa
Poziom 5
Poziom 5

Post#12703 20 Jan 2009 22:29   

kolego dragen

Myślę podobnie bo szkoda mi tego silnika a nie chce mi się budować prądnicy od podstaw. Wime że jest to duży silnik ale przy odpowiednio wysokim maszcie oraz sporym fi śmigieł można uzyskać pare wat :)
(nadmienię że mieszkam na otwartym terenie i na sporej górce.

tylko potrzebuje kogoś kto robił już taki eksperyment i udzieli kilku wskazówek jak ją przerobić(gr. drutu, ilość zwoii jakie wymiary magnesów itp.) w mojej okolicy firma KOMEL robi taki przeróbki ale jest to ich patent i trzeba by rozebrać ich prądnice żeby sie dowiedzieć
Back to top

siewa
Poziom 5
Poziom 5

Post#12704 20 Jan 2009 22:43   

Dzięki za odpowiedź R41

Właśnie jestem w trakcie czytania ale jest tego spoooro
dlatego skrótem chciałem spytać czy ktoś już czasem tego nie robił :)
może miał silnik o podobnych parametrach a kto pyta nie błądzi ...

Biorę się dalej za czytanie a w miedzy czasie czekam na podpowiedzi :)

Pozdro
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Jan 2009 22:43   

Back to top

dragen
Poziom 9
Poziom 9

Post#12705 20 Jan 2009 22:44   

co do grubości drutu to zależy czy chcesz wysokie napięcie czy prąd (1A na 1mm^2 przekroju poprzecznego druta), a co do sposobu nawijania to polecenia jest wart:
I faza 1-4;4-7;7-10;...
IIfaza 2-5;5-8;8-11;...
IIIfaza3-6;6-9;9-12;...

a co do magnesów to 3 razy mniej biegunów niż żłobków a wielkość to trzeba już policzyć ze średnicy stojana

P.S.
kolega R41 ma racje najpierw spróbować na czymś mały np. a silniku od pralki automatycznej
Back to top

hossekostja
Poziom 7
Poziom 7

Post#12706 20 Jan 2009 22:49   

CZeść. mnie równiez interesuje ten temat więc dorzucę co o tym mi wiadomo.
Ja bym nie przewjał bo to tylko zwiększy częstotliwość a nie SEM.
Za napięcie odpowiada prędkość wirowania i siła pola wzbudzenia.
A wirnik natomiast zbudować jak w alternatorze z magnesami od głośników zamiast cewki. ogranicznikiem mocy będą oczywiście śmigła. Przekładnia będzie zatem konieczna. Myślałem o pasowej bo łatwo zmienić przełożenia a jak już ustalę to zastosuje zwolnice od ciągnika rolniczego
Back to top

maxhurt
Poziom 12
Poziom 12

Post#12707 20 Jan 2009 22:51   

W zasadzie to sprawa wygląda tak:
po pierwsze Bank Ochrony Środowiska nie udziela żadnych kredytów związanych z energią wiatrową dla małych inwestorów - wiem bo mi odmówili i narazie nic takiego nie przewidują,
po drugie UE udziela dofinansowania na projekty kwalifikowane związane z budową EW w wysokości do 60% wratości inwestycji, z tym że jest mały haczyk : wartość inwestycji musi być nie mniejsza niż 200 000 zł. - też sie dowiadywałem w swoim Urzędzie Gminy.
Tak że Panowie niestety zdani jesteśmy na siebie i na własne inwencje twórcze...[/quote]

dzięki za doprowadzenie mojej myśli do końca.

pozdr.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#12708 20 Jan 2009 23:01   

wiatrakowiec wrote:
Witam. Znajomi podrzucili mi artykuł z "Gazety" ;Co ma humbak do wiatraka; w którym piszą o badaniach Kanadyjczyków nad ;aerodynamiką; płetw humbaka .Twierdzą że te szczerbate, kostropate płetwy przy małych prędkościach przepływu mają o 30% większą sprawność od płatów z idealnym profilem. Kanadyjska firma Whale Corp produkująca E.W. twierdzi że produkuje już wiatraki z takim profilem, które przy małych prędkościach mają większą sprawność. Czy wiadomo coś na ten temat [czy to nie jest kaczka dziennikarska]. Gdyby to była prawda to moje płaty po trzecim remoncie [ szczerbate, guzowate] miały by większą sprawność. Pozdrawiam.

To oczywiście jest prawda, jest taka dziedzina nauki- wykorzystanie rozwiązań, które natura stworzyła. Problem jest w tym jakie te nierówności mają być.
pozdrawiam
Back to top

Edek45
Poziom 20
Poziom 20

Post#12709 21 Jan 2009 07:54   

Do siewa.
Witam wszystkich.Silnik klatkowy można przerobić na prądnicę na dwa sposoby.
-należy podłączyć między poszczególne fazy kondensatory o odpowiedniej pojemności i napędzić wirnik do prędkości ponad synchronicznej.Przy tej prędkości prądnica odda pełną moc.Taki temat założył kolega chester8 http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=400975&highlight=pr%B1dnica&sid=0bfc78798e116edff4ee5da64b537c87
Poczytaj go a dowiesz się więcej.
-drugi sposób to przerobienie wirnika.Należy na wirnik nakleić magnesy.Ilość magnesów zależy od ilości biegunów,jeżeli chcesz wykorzystać istniejące uzwojenie to jeden biegun powinien składać się z kilku magnesów.Przykład to zakupiona przez przemo159 prądnica.
http://obrazki.elektroda.net/26_1232520555.jpg
Back to top

scq
Poziom 14
Poziom 14

Post#12710 21 Jan 2009 12:14   

Witam Wszystich

TOMSON czy Twe łopaty mają być zaklinowane na stałe, czy będziesz stosował regulację.

Jakiego CAD'a wykorzystujesz?

pozdrawiam: scq
Back to top

damianob1
Poziom 5
Poziom 5

Post#12711 21 Jan 2009 12:59   

Witam wszystkich.
Jestem zainteresowany postawieniem małej elektrowni wiatrowej, ale po przeczytaniu informacji na tym forum nadal mam wiele pytań(wątpliwości).
Czy może mi ktoś to bardziej naświetlić?
Mam zużycie prądu w ok 1500kW/m-c .(ok 2,1 kW/h)
Przy takim zużyciu jest możliwe wykorzystanie amerykanki ? Jak tak to
jakiej mocy? 3 kW wystarczy?
Kupno gotowej raczej odpada,pozostaje wykonanie samemu.
Miejsce mam, pozwolenie raczej nie wchodzi w grę, ale sprawdzę w gminie jak to wygląda.
Może ktoś mi podpowie jaki stator byłby odpowiedni pod taką prądnice(średnica,ilość zwojów,drut,magnesy), jedno czy trójfazową, spawarka czsem używana, ele jest też mniejsza.
Dalej:ilość(3?), średnica łopat do uzyskania takiej mocy i wysokość masztu.
Back to top

TOMSON
Poziom 17
Poziom 17

Post#12712 21 Jan 2009 13:08   

Witam

Łopaty mają byc na stałym kącie natarcia a ten model 3D narysował mi kolega na podstawie moich profili i kątów natarcia w programie Rhinoceros 4.0 .Drugiej wersji łopaty nie robię na razie
Back to top

06061947
Poziom 22
Poziom 22

Post#12713 21 Jan 2009 14:45   

damianob1 Dużo zależy gdzie " leżysz" w Królewskim Mieście Krakowie", jak na górce to możesz liczyć na odzysk 25-30%, ogólnie tereny południowe są dość "ubogie' w użyteczne zefirki. Tam liczy się lokalna konfiguracja terenu.
Pozdrawiam
GW
Back to top

Maciej41
Poziom 13
Poziom 13

Post#12714 21 Jan 2009 15:27   

damianob1 Całkowite zastąpienie energii "komercyjnej" energią "amatorską wiatrową" jest praktycznie niemożliwe ze względu choćby na problemy magazynowania, co najwyżej możesz wspomagać dostarczanie ciepła.
Należy jak pisze 06061947 rozpoznać warunki wiatrowe i do nich odnieść odpowiedni wiatrak a potem prądnicę. Ta ostatnia, przy interesujących Cię mocach powinna być raczej rdzeniowa. Wydaje mi się, że przy "złomowym" silniku okaże sie tańsza i prostsza w wykonaniu.
Back to top

TOMSON
Poziom 17
Poziom 17

Post#12715 21 Jan 2009 16:23   

Kolejne zrób to sam

http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?attachmentid=1376428
Back to top

damianob1
Poziom 5
Poziom 5

Post#12716 21 Jan 2009 16:25   

Mieszkam w Michałowicach k. Krakowa, teren: z jednej strony mam dolinkę z drugiej górka. Ostatnio lokalne zabudowy trochę wstrzymały tempo wiec myśle że warunki są w miarę przyzwoite.
A jeżeli chodzi o pozyskiwanie energii to nie nastawiam sie na całkowite jej pozyskanie, 30% to już jest coś, pytanie z jakiej wartości.
Na początek jakieś c.w.u. jakby dało radę, lub oświetlenie i sprzęt domowy.
Dalej nie wiem czy amerykanka czy jakiś silnik od pralki itp.
Jeszcze co do wiatru, to jest to rejon gdzie wiatr czasem mocno operuje
pomimo nowej zabudowy w okolicach.
Back to top

piotrek0650
Poziom 10
Poziom 10

Post#12717 21 Jan 2009 17:06   

THOMSON czy w tym linku co podałeś to stojan nawijany był drutem 0,6 fi?
ile zwojów ma cewka? i jak połączone są cewki, trójfazowo ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Jan 2009 17:06   

Back to top

krzybol
Poziom 3
Poziom 3

Post#12718 21 Jan 2009 17:15   

witam wszystkich

Chciałem zapytać speców na ile prawdy jest w tym że tego typu wiatraki nazywane jako Vertical Axis Wind są o ok. 40% bardziej efektywne niż tradycyjne śmigiełka. (tak podają źródła w wielu miejscach)
http://lvy1986.en.ec21.co...00_3092312.html

Poza tym czy jest jakiś program do obliczania powierzchni i ilości łopat tego typu wiatraka. (Vertical Axis)

No i ostatnie pytanie, skoro na większości terytorium naszego kraju średnia siła wiatru jest na poziomie 3,5 - 5,5 m/s to dlaczego wszystkie są tak skonstruowane że potrzebują siłę wiatru startowego 2 - 2,5m/s a nie ok. 0,5 - 1 m/s a pełną moc uzyskują dopiero przy wietrze 9 - 12 m/s a nie przy 3,5 - 5,5m/s ?

pozdrawiam

Proszę poprawić link [Akrzy]
Back to top

sylwek9999
Poziom 16
Poziom 16

Post#12719 21 Jan 2009 20:24   

krzybol,to wykonaj taki wiatrak co wystartuje przy 0,5 m/s i da jeszcze moc,a może wiesz jak taki wykonać,ja jestem zainteresowany takowym
Back to top

TOMSON
Poziom 17
Poziom 17

Post#12720 21 Jan 2009 20:37   

Do piotrek0650

Tam ktoś robił silnik BLDC 3F a nie prądnice chyba.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.1 (Archiwum)
Page 424 of 427 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 423, 424, 425, 426, 427  Next
Jump to page:
Similar topics
Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem (1)
Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem (8)
budowa generatora domowym sposobem do elektrowni wiatrowej (19)
Budowa małej elektrowni domowym sposobem (1)
budowa wiatraka domowym sposobem (1)
Elektrownia wiatrowa 5kW - budowa od zera (17)
Elektrownia wiatrowa dla domu - innym sposobem (17)
Elektrownia wiatrowa domowym sposobem (3)
Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.2 (Archiwum) (4165)
Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem (16)

Page generation time: 0.463 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed