FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.1 (Archiwum)

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.1 (Archiwum)
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#9991 31 Jul 2008 09:13   

Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem

06061947
Masz prawo mnie nie lubić ale czasami przesadzasz w swoich komentarzach dotyczących moich postów .
Podzielę mój poprzedni post .

Pietro54 Pisze prawdę i dotyczy to akumulatorów kwasowych ja używam zasadowego .
Tylko stwierdziłem że Kolega Pietro54 podał prawidłowo parametr 13,8 V kiedy akumulator jest naładowany , bo takie było pytanie .

Tak na marginesie kwasowy jak ostygnie to spada napięcie do około 13,2 V i to jest normalny objaw .
Tak się zachowuje akumulator w pełni sprawny posiadający jeszcze swoją pojemność . Jest to opisane w wielu instrukcjach dotyczących obsługi akumulatorów .

Ja wolę osobiście ładować mniejszym prądem co pozytywnie wpływa na żywotność akumulatora .
Jeżeli to stwierdzenie jest błędne to udowodni dlaczego .
Z posiadanych informacji taki sposób ładowania przynosi samą korzyść mniejsze grzanie akumulatora , niższe parowanie i dogłębne ładowanie .

Ale wtedy nie napiszę że prądnica ładowała 20A nie mam takich potężnych akumulatorów na wyposażeniu .
I to jest prawda nie mam takich tylko biedne 70Ah . I nie muszę go ładować 7A mogę też ładować 1A tylko trwa to dłużej .

Takim prądem to ładuje się akumulatory w wózkach platformowych które mają wymiary akumulatorów 1mx1mx0,6m .
Ta część dotyczy ładowania prądem 20A . Przez wiele lat użytkowałem wózek akumulatorowy który posiadał tej wielkości baterie . Na bazie wózków samodzielnie podłączało się do stacji ładowania i amperomierz nigdy nie pokazał więcej . Było to celowe ustawienie przez producenta akumulatorów mające na celu wydłużenie żywotności tych akumulatorów .

Tak że uprasza się o dokładne czytanie z chęcią zrozumienia tekstu a nie szukanie przyczynku do krytyki .

Dziękuje i serdecznie pozdrawiam .
Back to top

romanbem
Poziom 16
Poziom 16

Post#9992 31 Jul 2008 10:53   

To znowu ja. Przykro mi bardzo, że moje pytania wywołały jakiś konflikt pomiędzy dwoma innymi uczestnikami tego wątku. Proponuję przekazać sobie "znak pokoju".
Chciałbym wyjaśnić powód zadawania takich pytań. Otóż mam baterię aku z odzysku, każdy inny i tak 80 Ah +70 Ah + 55Ah +38 Ah= 243 Ah.pojemności nominalnej.-jak dała fabryka.Akumulatory są w różnym stanie zużycia.Połączone równolegle. Wczoraj wszystkie naładowano na pełno.Na woltomierzu podczas ładowania było ponad 15,5 V. Po zakończeniu ładowania zdjąłem klemy, żeby nie było samo rozładowania przez najgorszy akumulator. Dziś rano najlepszy był 80 Ah i miał 13,3 V pozostałe dwa większe miały w granicach 13V a najmniejszy miał 12,5 V. Rano połączyłem wszystkie ponownie równolegle i podłączyłem obciążenie -żarówkę 220V 100W poprzez UPS.Dokładny miernik analogowy wskazuje pobór z akumulatorów prądu 8,4 A Zmierzam do ustalenia ile amperogodzin da się uzyskać z całej baterii.
Jak to ustalę, to zapytam, jakim maksymalnym prądem mogę obciążać posiadaną baterię. Czy to jest 10 % pojemności znamionowej czy też rzeczywistej, którą ustalę po spadku napięcia baterii do powiedzmy 11 V
Back to top

krystek66
Poziom 12
Poziom 12

Post#9993 31 Jul 2008 13:37   

Witam Kolegów.Mam pytanie.Jestem w trakcie staczania wirnika.Chodzi mi oto,czy przy staczaniu aluminiowych,bocznych pierścieni nie rozsypie sie wirnik to znaczy blachy z jakiego jest zbudowany?Mam kolejne pytanie.czy zamiast oryginalnego wirnika próbował ktoś włozyć wytoczony kawał zwykłego żelaza nabitego na wał?czy przy magnesach klejonych na wirnik musi też być orginalny wirnik z blach?
Prosze kolegów o wypowież
Pozdrawiam
Back to top

ostanislaw
Poziom 14
Poziom 14

Post#9994 31 Jul 2008 13:49   

Zważyłem swoje kołowiatrowe. Rama waży 55kg pojedynczy segment łopatek 10kg kierownica ok 5kg. Całkowita waga koła zamyka się w 120kg

Koło i łopatki.jpg
 Description:
-0.01
 Filesize:  44.34 KB

Koło i łopatki.jpg

Back to top

pol032
Poziom 18
Poziom 18

Post#9995 31 Jul 2008 14:29   

Witam
DO Romanbem ten mały akumulator o najmniejszym napięciu połączony równolegle z pozostałymi będzie je rozładowywał , czyli cały czas będzie pobierał prąd z pozostałych , jest on najsłabezym ogniwem w tym zestawie
Back to top

ZGG
Poziom 20
Poziom 20

Post#9996 31 Jul 2008 15:15   

Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.1 (Archiwum)Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.1 (Archiwum)Do ostanisław ,czy ten wysięgnik do ogona nie należałoby zamontować odwrotnie?? Połamałeś wszystkie zasady wytrzymałości.--- Do nromaben. Naładuj te akumulatory jeszcze raz do pełna. I rozładuj wszystkie oddzielnie. Ten jeden ma pewnie zwartą jedną celę. I nalepiej byłoby go nie łączyć z innymi.--Jak wiszę, że jak ja nie drę kotów z rybką to ktoś inny musi.
Back to top

romanbem
Poziom 16
Poziom 16

Post#9997 31 Jul 2008 15:30   

pol032 wrote:
Witam
DO Romanbem ten mały akumulator o najmniejszym napięciu połączony równolegle z pozostałymi będzie je rozładowywał , czyli cały czas będzie pobierał prąd z pozostałych , jest on najsłabezym ogniwem w tym zestawie

Zgadza się.Pójdzie on do wymiany na jakiś większy i lepszy.Mnie cały czas chodzi o jedno pytanie-Jaki prąd maksymalny w stałym obciążeniu można pobierać z tej baterii. Na razie jeszcze ciągle je rozładowuję prądem 8,4 A.Już minęło 5 godzin tej operacji a napięcie baterii jest ciągle ponad 12V.
Back to top

pol032
Poziom 18
Poziom 18

Post#9998 31 Jul 2008 15:30   

Pytanie
Czy może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć na chłopski rozum co to jest Kąt zaklinowania śmigła , czy to to samo co kat natarcia śmigła w zgędem wiatru czy osi obrotu ?
Back to top

romanbem
Poziom 16
Poziom 16

Post#9999 31 Jul 2008 15:36   

ZGG wrote:
Do nromaben. Naładuj te akumulatory jeszcze raz do pełna. I rozładuj wszystkie oddzielnie. Ten jeden ma pewnie zwartą jedną celę. I nalepiej byłoby go nie łączyć z innymi.--Jak wiszę, że jak ja nie drę kotów z rybką to ktoś inny musi.

Nie widzę sensu w rozładowywaniu ich pojedynczo, bo przecież zależy mi na prądzie maksymalnie dużym i będę je musiał użytkować jako połączone razem. Ten jeden chyba nie ma zwartej celi ale ma dużą upływność. Myślę że gdyby była zwarta to napięcie byłoby 10,5V
Back to top

ostanislaw
Poziom 14
Poziom 14

Post#10000 31 Jul 2008 15:58   

Do ZGG :Nie wiem co dołączyłeś w tych obrazkach bo nie otwierają się.
Zdaje się że cały ten wiatrak to jest jedno wielkie połamanie zasad. To nie ma prawa pracować. Nad tym ogonem zastanawiam się czy nie dołożyć jeszcze dwa odciągi dla wzmocnienia. ale to wyjdzie w eksploatacji, zawsze je mogę dołożyć.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Jul 2008 15:58   

Back to top

06061947
Poziom 22
Poziom 22

Post#10001 31 Jul 2008 16:09   

pol032 Kąt zaklinowania to fizyczny kąt zaklnowania, a kąt natarcia to pojęcie troszkę "wirytualne" nas za bardzo nie dotyczy.
Pozdr.
Czyli kąt zaklinowania jest kątem pomiędzy płaszczyzną obrotu śmigła a linią symetrii profilu /jest naniesiona na profil/.
Natomiast kąt natarcia występuje w warunkach "dynamicznych", czyli jak wieje wiaterek i śmigło się obraca.
Back to top

Wojtek32
Poziom 21
Poziom 21

Post#10002 31 Jul 2008 17:09   

pol032 Warto jeszcze przeczytać ten załącznik
Mogę przesłać na pocztę .
http://www.google.pl/search?q=10+Piotr+URACZ+Boguslaw+KAROLEWSKI+2&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
Back to top

pol032
Poziom 18
Poziom 18

Post#10003 31 Jul 2008 18:05   

Pytam o kąty zaklinowania bo nie mogę zrozumieć do końca programu wiatrak jak według tegoż programu narysować sobie profil śmigła żeby na kartce papieru wyglądało to mniej więcej tak jak na tym rysunku
Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.1 (Archiwum)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Jul 2008 18:05   

Back to top

zigler
Poziom 11
Poziom 11

Post#10004 31 Jul 2008 18:38   

Wojtek32 wrote:
06061947
Ja wolę osobiście ładować mniejszym prądem co pozytywnie wpływa na żywotność akumulatora .
[b]Jeżeli to stwierdzenie jest błędne to udowodni dlaczego .
Z posiadanych informacji taki sposób ładowania przynosi samą korzyść mniejsze grzanie akumulatora , niższe parowanie i dogłębne ładowanie .

Ale wtedy nie napiszę że prądnica ładowała 20A nie mam takich potężnych akumulatorów na wyposażeniu .
I to jest prawda nie mam takich tylko biedne 70Ah . I nie muszę go ładować 7A mogę też ładować 1A tylko trwa to dłużej .

Czy takie ładowanie małym prądem nie powoduje zasiarczenia akumulatorów?? Pisałem że mi jeden wysiadł - był podpięty do źródła które daje 2A. Po roku użytkowania akumulator nie trzyma pojemności, błyskawicznie po podpięciu do prostownika osiąga 14V , a fabryka telefonicznie stwierdziła że nie uzna mi gwarancji.

Więc jak to jest z tym małym prądem ładowania ?
Back to top

Wojtek32
Poziom 21
Poziom 21

Post#10005 31 Jul 2008 19:10   

zigler Może to trochę ryzykowne doświadczenie .
Ale podłącz amperomierz miedzy akumulator i alternator . Będziesz miał odpowiedź na swoje pytanie jakim prądem jest ładowany akumulator .
Zależne jest to od stopnia rozładowania , pojemności i stanu konkretnego akumulatora .
Mi nie grozi zasiarczenia akumulator zasadowy .

Dodano po 11 [minuty]:

Pierwsze uderzenie duży prąd spowodowany ubytkiem przez rozruch z upływem czasu szybki spadek poboru do niskiego poziomu który utrzymuje się długi czas tam nie manipuluję się napięciem które jest stałe ustalone przez regulator .
Back to top

Andrzej_;)
Poziom 11
Poziom 11

Post#10006 31 Jul 2008 19:31   

krystek66 wrote:
czy przy magnesach klejonych na wirnik musi też być orginalny wirnik z blach?

Wydaje mi się że mógłby być zwykły wytoczony walec...bo np w alternatorach gdzie "wzbudzenie jest stałe" wirnik jest lity.
Przy zastosowaniu magnesów stałych strumień magnetyczny w wirniku powinien być stały, a więc nie będą się indukowały prądy wirowe a co z tego wynika konstrukcja pakietowa jest zbędna.
Jedyne co budzi moje wątpliwości to wytrzymałość mechaniczna takiego wirnika...(żeby się nie "ukręcił" ;) )
Back to top

ZGG
Poziom 20
Poziom 20

Post#10007 31 Jul 2008 19:35   

Do Romaben ,rozładowanie akumulatorów pojedyńczo stosuje się w celu sprzwdzenia ich pojmności. --Do ostanisław. Konstrukcja tego wysięgnika na którym chcesz przymocować ogon ma być najmocniejsza w pobliżu wiatraka . A nie na końcu. Pozatym sam ciężar powinien dać ci do zrozumienia że wysokość tej kratownicy powinna być największa. Więc od razu zawróć go odwrotnie. Poco masz najpierw doprowadzić do połamania. I potem kładzenia Juz sama intuicja powinna ci dać do myslenia ,jakie siły gdzie daiałają.U mnie mnie djęcia otwierają się. A zamieściłem je żeby można było zobaczyć jak powinien być wykonany ogon. Drugie co dzieje się wewnątrz celi akumulatora. Jak robi się zwarcie pomiędzy płytami.
Back to top

Pietro54
Poziom 13
Poziom 13

Post#10008 31 Jul 2008 19:40   

Panowie, proszę podpowiedzcie jaki silnik będzie najrozsądniejszy do zaangażowania w rolę prądnicy
http://allegro.pl/search.php?string=silnik+od+pralki
coś z allego, byle by tanie było widziałem silniki po 40zł...
pytam o to bo może są jacyś faworyci którzy działają/nadają się do tego celu lepiej niż inne silniki.
Back to top

zdzich5001
Poziom 13
Poziom 13

Post#10009 31 Jul 2008 19:49   

witam czy ktos moze mi przeslac na pw program wiatrak jesli by byl po polsku byloby swietnie z gory dziekuje
Back to top

ZGG
Poziom 20
Poziom 20

Post#10010 31 Jul 2008 19:57   

http://allegro.pl/item409437668_silnik_do_pralki_diana_polar.html Niestety tylko ten moge polecić. Choć lepszy byłby silnik od czeskiej pralki 54 złobki. Te z alagro wszystkie cienkie się nie nadają, niektóre muszą być sterowane z procesora.A Ten co polecam ma 48 złobków. i już jest dobry. Należy szukać jak najwięcej złobków ,i największej średnicy wirnika.
Back to top

06061947
Poziom 22
Poziom 22

Post#10011 31 Jul 2008 20:38   

zdzich5001 program Wiatrak1.1, jest tylko w języku polskim. Proponuje wyszukiwarkę Elektrody Był na tym Forum wielokrotnie omawiany, lub w Google Darmowa Energia
Pozdrawiam
Back to top

romanbem
Poziom 16
Poziom 16

Post#10012 31 Jul 2008 20:47   

romanbem wrote:
Zmierzam do ustalenia ile amperogodzin da się uzyskać z całej baterii.
Jak to ustalę, to zapytam, jakim maksymalnym prądem mogę obciążać posiadaną baterię. Czy to jest 10 % pojemności znamionowej czy też rzeczywistej, którą ustalę po spadku napięcia baterii do powiedzmy 11 V

Więc ustaliłem Po 9-ciu godzinach pracy UPS zaczął krzyczeć "bateria rozładowana" przy napięciu baterii 11,2V, Czyli dało się pobrać 9x8,2Ah =73,6Ah przy znamionowej czyli fabrycznej pojemności 243 Ah.
Załóżmy, że ten akumulator najgorszy wymienię.I proszę Kolegów o sprecyzowanie-jakim maksymalnie prądem w pracy ciągłej mogę obciążać moją baterię bez szkody dla niej.Czy może to być 10% pojemności znamionowej czyli od 243 Amper, czy też jedynie 10 % od wartości, którą uzyskałem w moim rozładowaniu czyli od 73,6 Ah.
Pozdrawiam i czekam na informację.
Back to top

kotuniunia
Poziom 19
Poziom 19

Post#10013 31 Jul 2008 21:30   

10% faktycznej pojemności baterii(zespołu akumulatorów),czyli w tym wypadku ok7A,chyba ze wymienisz na nowe bo na starych ci "nie zależy".A dodam jeszcze wątek odnośnie regulatora.Można go zmajstrować prostym sposobem łącząc równolegle scalone ukł.stabilizacji mocy serii 78xx,tyle ile A nam potrzeba. Posiadają one szeroki zakres nap. stab. do 35V,posiadają również zabezpieczenie nadprądowe.Jako że są one w kilku wariantach napięciowych,można poszerzyć ich zakres napięcia diodami ,które podpinamy w kier. przewodzenia do masy,łącząc je szeregowo,i wtkorzystujemy w nich zjawisko Zenera.(skok nap ok 0,7V).Można wykonać teś inny na wtórniku emiterowym stabilizowanym diodą Zenera.Jest to bardzo prosty ukł stosowany w praktyce ,np. w "przetwornicach" z 24V na 12V.Niestety "część" mocy tracimy na radiatorze tak że ukł. taki polecam do wydajnych wiatraczków ,gdy boimy się przeładowania lub dysponujemy małą baterią.
Back to top

mars1
Poziom 13
Poziom 13

Post#10014 31 Jul 2008 21:50   

Wykonaj inne doświadczenie. Naładuj akumulatory i rozładuj je pojedyńczo. Z najlepszego prawdopodobnie uzyskasz energię taką jak z baterii złożonej z trzech różnych połączonych równolegle. Łączenie równoległe akumulatorów nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Jako pierwszy rozładował się ten o najmniejszej pojemności, a potem te w lepszym stanie i większej pojemności oddawały energię do urządzenia zasilanego, oraz ładowały ten najsłabszy. Innymi słowy ten najlepszy pracuje najciężej, bo zasila urządzenie i jednocześnie "podtrzymuje przy życiu" najsłabszych "towarzyszy niedoli". Jeżeli trzeba stosować równoległe łączenie akumulatorów to powinny to być akumulatory jednakowe i o takiej samej przeszłości, czyli od początku użytkowania pracować w takich samych warunkach.
Back to top

maxwell055
Poziom 15
Poziom 15

Post#10015 31 Jul 2008 21:57   

To może być nawet i głupie, ale czy udałoby się uzyskać jakąkolwiek racjonalną energię z podłączenia zwykłego dynama rowerowego (albo zrobienie z niego wiatraka, lub inne kombinacje :D) z przetwornicą z UPS'a? Nie znam się na tych teoriach i w ogóle... Ale tak mi przyszło na myśl że do napędzania małej elektrycznej rzeczy, która ma niski pobór prądu taki mechanizm by się nadał... A takich rzeczy w domach mamy sporo... a jak wiadomo "grosz do grosza a będzie kokosza" :D. A można by takim sposobem sporo zaoszczędzić chociażby na ładowaniu telefonu, wkrętarki, czy do zasilenia huba usb albo routera... Ktoś oceni pomysł?
Back to top

R41
Poziom 16
Poziom 16

Post#10016 31 Jul 2008 22:03   

Do krystek66.prawdopodobnie przy toczeniu rozleci się,Można bez obawy zrobić nowy wirnik z żelaza z gat ST i wszystko będzie ok
Back to top

kotuniunia
Poziom 19
Poziom 19

Post#10017 31 Jul 2008 22:05   

maxwell055 wrote:
To może być nawet i głupie, ale czy udałoby się uzyskać jakąkolwiek racjonalną energię z podłączenia zwykłego dynama rowerowego (albo zrobienie z niego wiatraka, lub inne kombinacje :D) z przetwornicą z UPS'a? Nie znam się na tych teoriach i w ogóle... Ale tak mi przyszło na myśl że do napędzania małej elektrycznej rzeczy, która ma niski pobór prądu taki mechanizm by się nadał... A takich rzeczy w domach mamy sporo... a jak wiadomo "grosz do grosza a będzie kokosza" :D. A można by takim sposobem sporo zaoszczędzić chociażby na ładowaniu telefonu, wkrętarki, czy do zasilenia huba usb albo routera... Ktoś oceni pomysł?
Tu masz:http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1034732&highlight=
Back to top

Wojtek32
Poziom 21
Poziom 21

Post#10018 31 Jul 2008 22:09   

mars1 Może zastosować też najstarszy chwyt łącząc masę razem a plusy połączyć przez diody w kierunku przewodzenia co nie pozwoli na okradanie innych i wtedy pomierzyć jak się rozładowują poszczególne akumulatory .
Back to top

Pietro54
Poziom 13
Poziom 13

Post#10019 31 Jul 2008 22:32   

Wojtek wpadł na bardzo fajny pomysł, ja kiedyś też coś takiego robiłem ale kompletnie my wyleciało z głowy.
a co do dynama, dynamo może dać z siebie około 3W. szczer to więcej zachodu niż to warte, mały akumulator, dynamo, wiatrak, przetwornica prundu, lepiej to robić w ciut większej skali.
Przynajmniej to moje zdanie.
a co do silnika ZGG dzięki, chyba go wezmę
Back to top

sn-rf
Poziom 13
Poziom 13

Post#10020 31 Jul 2008 22:39   

Witam,

Pietro54 wrote:
Panowie, proszę podpowiedzcie jaki silnik będzie najrozsądniejszy do zaangażowania w rolę prądnicy
http://allegro.pl/search.php?string=silnik+od+pralki
coś z allego, byle by tanie było widziałem silniki po 40zł...
pytam o to bo może są jacyś faworyci którzy działają/nadają się do tego celu lepiej niż inne silniki.

Tutaj masz zdjęcie odpowiedniego silnika. Sam takiego długo się naszukałem. Złomowiska itp. W końcu trafił się na allegro. Z przesyłką ciut ponad 30zł. Poznasz go po charakterystycznym mocowaniu (okrągłe "uszy" z gumowymi wkładkami) oraz tym, że wałek na którym siedzi koło pasowe nie jest okrągły tylko ścięty. Koło pasowe zamiast na wcisk (jak np w 36cio żłobkowym silniku z polara) mocowane jest imbusem. W środku poza upragnionymi 54 żłobkami znajdziesz dwa wiatraki - jeden mały - od przodu, drugi duży - z tyłu silnika. Będziesz też potrzebował dekli od silnika z 36 żłobkami. Tutaj masz napisane jaki jest tego powód.

Tym postem chciał bym się przywitać w tym temacie. Śledzę go chyba od 50 strony. Od tamtego czasu przerobiłem kombinacje typu silniki krokowe, prądu stałego (szczotkowe), śmigła z rurek i w końcu doszedłem do wniosku, że... szkoda czasu :). No chyba, że ma się tylko kręcić, ewentualnie zasilać ledy na trawniku...

Kiedyś i u mnie porządnie się zakręci... :)

pozdrawiam,
Piotrek

PS: Mój silnik pochodzi z pralki "Tamat 500". Na aukcjach pojawiają się też jako Tamat/Tatramat.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Jul 2008 22:39   

Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.1 (Archiwum)
Page 334 of 427 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 333, 334, 335 ... 425, 426, 427  Next
Jump to page:
Similar topics
Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem (1)
Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem (8)
budowa generatora domowym sposobem do elektrowni wiatrowej (19)
Budowa małej elektrowni domowym sposobem (1)
budowa wiatraka domowym sposobem (1)
Elektrownia wiatrowa 5kW - budowa od zera (17)
Elektrownia wiatrowa dla domu - innym sposobem (17)
Elektrownia wiatrowa domowym sposobem (3)
Elektrownia Wiatrowa budowa domowym sposobem cz.2 (Archiwum) (4165)
Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem (16)

Page generation time: 0.416 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed