Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Naprawa HDD i odzysk danych -> Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji
Autor
Wiadomość
elvisas
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 23 Cze 2013
Posty: 25

Post#1 Post autora tematu 19 Mar 2014 22:35   

Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


Panowie, czym najprościej znaleźć który dokokładnie sektor mam uszkodzony ? Jest tylko 1 i to gdzieś na początku dysku, oraz jakim programem będę mógł wykonać partycję tak aby zamknąć i wyłączyć z użycia ten zły sektor. Wszystkie znane mi programy do partycjonowania nie podają konkretnie nr sektorów przy tworzeniu partycji...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2014 22:35   





Powrót do góry
   
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 3370

Post#2 19 Mar 2014 22:43   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


Jaki dysk, wrzuci kolega smart, jakie objawy?
Powrót do góry
   
bi3dron
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 05 Sie 2010
Posty: 223
Miasto: Sławno

Post#3 19 Mar 2014 22:56   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


MHDD - instrukcję programu znajdziesz na forum. Jednak i teraz ostrzegam, że jeśli nie wie się co się robi, to można dyskowi również poważnie zaszkodzić.

Ale tak jak Kolega wyżej napisał - wrzuć najpierw SMART.
Powrót do góry
   
elvisas
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 23 Cze 2013
Posty: 25

Post#4 Post autora tematu 19 Mar 2014 23:11   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


mhdd pokazuje nr sektorów przy skanowaniu ? Bo jakoś nigdy tego nie widziałem a mialem już styczniść z tym programem. No i czy da się w nim utworzyć partycję podając sektorami od do ?


Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji
Powrót do góry
   
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 3370

Post#5 19 Mar 2014 23:15   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


Dysk do zerowania i remapu (po zabezpieczeniu danych na nim się znajdujących, wszystkie przepadną). Po tej procedurze smart do ponownej weryfikacji. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
Powrót do góry
   
elvisas
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 23 Cze 2013
Posty: 25

Post#6 Post autora tematu 19 Mar 2014 23:55   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


To wiem, ale co z tworzeniem partycji po numerach sektorów ?
Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12434
Miasto: Warszawa

Post#7 20 Mar 2014 01:37   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


elvisas napisał:
zamknąć i wyłączyć z użycia ten zły sektor.

I po co takie wywijasy? Jak puchnie ręka, to trzeba ją obciąć czy wyleczyć?
elvisas napisał:
mhdd pokazuje nr sektorów przy skanowaniu ?

Oczywiście. Najpierw spróbuj remap bez zerowania. Wtedy danych nie stracisz.
Powrót do góry
   
dt1
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 8203
Miasto: Gdynia

Post#8 20 Mar 2014 03:01pomocny post - solucja   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


Pozycję złego sektora można często znaleźć czytając log SMART - np smartctl z pakietu smartmontools (dostępny zarówno pod linuxa, jak i pod windowsa).

Polecenie smartctl -a /dev/sda (sda to pierwszy dysk fizyczny, sdb to drugi, sdc trzeci, i tak dalej). Jeśli to polecenie nie pokaże logu można użyć smartctl -x /dev/sda. Przykładowy wpis w logu dotyczący złego sektora:

Kod:
Error 1906 [1] occurred at disk power-on lifetime: 10443 hours (435 days + 3 hours)
  When the command that caused the error occurred, the device was active or idle.

  After command completion occurred, registers were:
  ER -- ST COUNT  LBA_48  LH LM LL DV DC
  -- -- -- == -- == == == -- -- -- -- --
  40 -- 51 00 38 00 00 65 fd 64 00 40 00  Error: UNC at LBA = 0x65fd6400 = 1711105024

  Commands leading to the command that caused the error were:
  CR FEATR COUNT  LBA_48  LH LM LL DV DC  Powered_Up_Time  Command/Feature_Name
  -- == -- == -- == == == -- -- -- -- --  ---------------  --------------------
  60 00 90 00 40 00 00 65 fd 63 f8 40 00     00:00:15.577  READ FPDMA QUEUED
  60 00 90 00 40 00 00 65 fd 63 f8 40 00     00:00:15.607  READ FPDMA QUEUED
  ef 00 90 00 03 00 00 00 00 00 00 00 00     00:00:15.607  SET FEATURES [Disable SATA feature]
  ef 00 02 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00     00:00:15.607  SET FEATURES [Enable write cache]
  00 00 90 00 50 00 00 65 fd 63 e0 40 00     00:00:15.607  NOP [Reserved subcommand] [OBS-ACS-2]


Na powyższym przykładzie błędny sektor został zalogowany pod adresem LBA 1711105024.
Powrót do góry
   
elvisas
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 23 Cze 2013
Posty: 25

Post#9 Post autora tematu 21 Mar 2014 02:51   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


Na dniach spróbuję reanimować ten dysk. Tzn w pierwszej kolejności zerowanie i remap. O wynikach poinformuję.

Proszę jeszcze o analizę takiego dysku:
Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji

błędy crc są mi znajome - po wymianie taśmy wartość stoi w miejscu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Mar 2014 02:51   





Powrót do góry
   
dt1
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 8203
Miasto: Gdynia

Post#10 21 Mar 2014 04:15pomocny post - solucja   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


Dysk nie jest w złym stanie. Pojawiło się w czasie jego pracy kilka błędów, ale mogło być to spowodowane złą taśmą. Porównaj za jakiś czas, czy 01, BF, C8 nie zwiększają wartości RAW, możesz profilaktycznie zrobić test odczytu całej powierzchni (MHDD/Victoria).
Powrót do góry
   
elvisas
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 23 Cze 2013
Posty: 25

Post#11 Post autora tematu 21 Mar 2014 19:59   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


Oto skan powierzchni dysku z postu #9

Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji
Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12434
Miasto: Warszawa

Post#12 21 Mar 2014 20:17pomocny post - solucja   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


Fizycznie jest w bardzo dobrej kondycji.
Powrót do góry
   
elvisas
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 23 Cze 2013
Posty: 25

Post#13 Post autora tematu 22 Mar 2014 12:07   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


Panowie zrobiłem zerowanie i remap. Tak wygląda na chwile obecną dysk, którego smart przed tymi czynnościami podałem w poście #4:

Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji

Co dalej? Czy można używać tego dysku jako systemowy? I dlaczego w smart nie ma wzmianki, że ten 1 sektor został realokowany?
Powrót do góry
   
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 3370

Post#14 22 Mar 2014 12:16   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


Zrobi jeszcze kolega pełny test programem HD Tune. trochę potrwa... S.M.A.R.T OK. Nie widzę powodów do zmartwień przy użytkowaniu go jako systemowy. SMART oczywiście trzeba od czasu do czasu monitorować.
Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12434
Miasto: Warszawa

Post#15 22 Mar 2014 14:00   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


elvisas napisał:
dlaczego w smart nei ma wzmianki, że ten 1 sektor został realokowany

Bo nie został. MHDD naprawił błąd logiczny. Przy błędzie fizycznym powierzchni, sektor zostałby realokowany.
Powrót do góry
   
elvisas
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 23 Cze 2013
Posty: 25

Post#16 Post autora tematu 22 Mar 2014 14:43   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


Rozumiem. Przesyłam jeszcze skan z hdtune:

Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji

Po skanoaniu zmienił się też parametr 0D i C3. Czy mam się tym przejmować ?

Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji
Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12434
Miasto: Warszawa

Post#17 22 Mar 2014 15:00pomocny post - solucja   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


Nie. Takimi kosmicznymi wartościami się nie przejmuj. Dysk jest teraz OK.
Robert B napisał:
Jak puchnie ręka, to trzeba ją obciąć czy wyleczyć?

I wyleczyłeś :)
Powrót do góry
   
elvisas
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 23 Cze 2013
Posty: 25

Post#18 Post autora tematu 22 Mar 2014 15:08   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


Mam nadzieję, że trochę jeszcze pochodzi :)
Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12434
Miasto: Warszawa

Post#19 22 Mar 2014 15:14   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


7500 godzin pracy to nie tak dużo.
Monitoruj SMART tym:
www.hdsentinel.com
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Mar 2014 15:14   





Powrót do góry
   
elvisas
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 23 Cze 2013
Posty: 25

Post#20 Post autora tematu 22 Mar 2014 15:28   

Re: Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji


Będę miał na uwadze. Dzięki za pomoc :)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Naprawa HDD i odzysk danych -> Lokalizacja bad sectora + zamknięcie go w partycji
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Plik w miejscu bad sectora (5)
Hitachi HTS543225L9A300 - Uszkodzona tablica partycji, brak boot sectora. (6)
Usunięcie 2 partycji z bad sektorami (2)
Łączenie partycji przedzielonych bad sectorami (14)
Dysk samsung - tworzenie partycji (bad sector) (4)
ST31276A Medalist - nie widać partycji i bad sektory (3)
WD1600BEVT - Ustawienie partycji jako niewidocznej - bad sectory (4)
Łączenie partycji dysku i usuwanie bad sektorów - mam kłopot. (10)
WDC WD3200BEVT-22A23T0, bad sektory, win nie widzie partycji D (3)
Toshiba L300-17L - Przesunięcie partycji systemowej poza bad sectory (10)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.082 seconds

elektroda.pl temat RSS