Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Klonowanie dysku - co i jak


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Klonowanie dysku - co i jak
Autor
Wiadomość
mung
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 18 Lip 2012
Posty: 21
Miasto: Bielsko Biała

Post#1 Post autora tematu 28 Mar 2014 20:20   

Klonowanie dysku - co i jak


Witam,

zmieniam komputer, nie chce reinstalować systemu.

Z klonowaniem dysków nie miałem wcześniej styczności, i mam wątpliwości, które mam nadzieję ktoś pomoże mi rozwiać. Nie mam wykształcenia w temacie, więc mogę opisywać trochę 'łopatologicznie'.

Po pierwsze chce sklonować 500GB na 1TB. Wyczytałem w internetach, że nowe dyski różnią się architekturą/technologią zapisu (stary dysk ma 3-4 lata), więc potrzebny byłby program który sobie radzi z ewentualnymi różnicami (oraz patrz pkt. 2).

Druga sprawa, łatwiej klonować cały dysk i potem przesuwać/powiększać partycje (nowy dysk będzie miał te same partycje), czy lepiej stworzyć na nowym już większe i potem klonować partycje po partycji (3 sztuki). Czas nie gra roli.

Po trzecie sterowniki. Pousuwać stare przed klonowaniem (również programy które razem ze sterownikami były zainstalowane), czy to najzwyczajniej zignorować?
Oraz, czy gdy w wypadku uruchmienia dysku ze starymi sterownikami w nowym komputerze jest ryzyko jakiegokolwiek uszkodzenia sprzętu?

Szukałem na forum i w google informacji odnośnie tych sterowników, niestety nie znalazłem, a że jest to część większego problemu to opisałem wszystko.

Dziękuje za zainteresowanie i ewentualne odpowiedzi.

Pozdrawiam

PS: modele dysków/podzespołów podam jak będą potrzebne.
PPS: dysk jest sprawny, sprawdzony, defrag na poziomie 2%.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Mar 2014 20:20   





Powrót do góry
   
Dra98
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 07 Wrz 2009
Posty: 3460

Post#2 28 Mar 2014 20:40pomocny post - solucja   

Re: Klonowanie dysku - co i jak


Ja używałem kilkukrotnie Seagate DiscWizard ma możliwość ustawień dowolnego rozmiaru partycji, system startuje bezproblemowo;
Klonowanie dysku - co i jak
Powrót do góry
   
kokapetyl
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 2801
Miasto: Gdynia

Post#3 28 Mar 2014 20:53   

Re: Klonowanie dysku - co i jak


System postawiony na jednej platformie, po przeniesieniu na inną platformę?
Myślę że mogą być problemy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Mar 2014 20:53   





Powrót do góry
   
mung
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 18 Lip 2012
Posty: 21
Miasto: Bielsko Biała

Post#4 Post autora tematu 28 Mar 2014 21:04   

Re: Klonowanie dysku - co i jak


@Dra98 Dziękuję za propozycję. Zapomniałem wspomnieć że dyski są WD.

kokapetyl napisał:
System postawiony na jednej platformie, po przeniesieniu na inną platformę?
Myślę że mogą być problemy.


Własnie tego się obawiam.
Może jednak znajdzie się jednak ktoś z doświadczeniem.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Mar 2014 21:04   





Powrót do góry
   
Dra98
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 07 Wrz 2009
Posty: 3460

Post#5 28 Mar 2014 21:21   

Re: Klonowanie dysku - co i jak


mung napisał:
nie chce reinstalować systemu.


Jaki cel ma instalowanie systemu na jednym dysku i kopiowanie na inne zestawy zamiast instalacji - [ system Windows trzeba aktywować, ma indywidualny serial itd]?
Można zainstalować Windows bez podania klucza [ odpowiednią wersję zgodną z licencją] zainstalować sterowniki, wymagane dodatki czy programy - licencja - i taki system kopiować i aktywować.
Można też poczytać o Windows Automated Installation Kit (Windows AIK), czyli zestawie zautomatyzowanej instalacji systemu Windows - http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=5753
Warto zapoznać się z ograniczeniami licencji dlatego ważne jest jaki to system operacyjny?
Samo skopiowanie - na tym samym zestawie - z dysku czy partycji na inny HDD np SSD jest bezproblemowe.
Powrót do góry
   
mung
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 18 Lip 2012
Posty: 21
Miasto: Bielsko Biała

Post#6 Post autora tematu 28 Mar 2014 21:47   

Re: Klonowanie dysku - co i jak


Dra98 napisał:


Jaki cel ma instalowanie systemu na jednym dysku i kopiowanie na inne zestawy zamiast instalacji - [ system Windows trzeba aktywować, ma indywidualny serial itd]?

System już stoi od czterech (tyle ile dysk ma w sumie) lat, chodzi o personalizacje, rejestr, usługi, programy, wszystko czego odtworzenie wymagało by dużo zachodu.

Cytat:
Można zainstalować Windows bez podania klucza [ odpowiednią wersję zgodną z licencją] zainstalować sterowniki, wymagane dodatki czy programy - licencja - i taki system kopiować i aktywować.

Świeża instalacja to nie problem (patrz wyżej).

Cytat:
Można też poczytać o Windows Automated Installation Kit (Windows AIK), czyli zestawie zautomatyzowanej instalacji systemu Windows - http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=5753

Nie znam, zapoznam się.

Cytat:
Warto zapoznać się z ograniczeniami licencji dlatego ważne jest jaki to system operacyjny?

Windows 7 Ultimate, z płytą i serialem. Z tego co rozumiem, windows po klonowaniu działa jak działał, nie ma problemu z aktywacją.

Cytat:
Samo skopiowanie - na tym samym zestawie - z dysku czy partycji na inny HDD np SSD jest bezproblemowe.

No niestety inna platforma, tylko system chce przenieść.
Powrót do góry
   
TomekxD
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 1214

Post#7 28 Mar 2014 21:53   

Re: Klonowanie dysku - co i jak


Jest opcja w Windowsie przenoszenia ustawien itp.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Mar 2014 21:53   





Powrót do góry
   
mung
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 18 Lip 2012
Posty: 21
Miasto: Bielsko Biała

Post#8 Post autora tematu 28 Mar 2014 22:48   

Re: Klonowanie dysku - co i jak


TomekxD napisał:
Jest opcja w Windowsie przenoszenia ustawien itp.


To niestety będzie za mało.

Poczekam do jutra, potem zamknę i po prostu nową instalację zrobię.

Dziękuję za wkład.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Klonowanie dysku - co i jak
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS