Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Klonowanie dysku - co i jak


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software ->Klonowanie dysku - co i jak Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
mung
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Bielsko Biała
Dołączył: 18 Lip 2012
Posty: 23
mung
Poziom 7
Post#1 28 Mar 2014 20:20  Autor tematu   

Klonowanie dysku - co i jak


Witam,

zmieniam komputer, nie chce reinstalować systemu.

Z klonowaniem dysków nie miałem wcześniej styczności, i mam wątpliwości, które mam nadzieję ktoś pomoże mi rozwiać. Nie mam wykształcenia w temacie, więc mogę opisywać trochę 'łopatologicznie'.

Po pierwsze chce sklonować 500GB na 1TB. Wyczytałem w internetach, że nowe dyski różnią się architekturą/technologią zapisu (stary dysk ma 3-4 lata), więc potrzebny byłby program który sobie radzi z ewentualnymi różnicami (oraz patrz pkt. 2).

Druga sprawa, łatwiej klonować cały dysk i potem przesuwać/powiększać partycje (nowy dysk będzie miał te same partycje), czy lepiej stworzyć na nowym już większe i potem klonować partycje po partycji (3 sztuki). Czas nie gra roli.

Po trzecie sterowniki. Pousuwać stare przed klonowaniem (również programy które razem ze sterownikami były zainstalowane), czy to najzwyczajniej zignorować?
Oraz, czy gdy w wypadku uruchmienia dysku ze starymi sterownikami w nowym komputerze jest ryzyko jakiegokolwiek uszkodzenia sprzętu?

Szukałem na forum i w google informacji odnośnie tych sterowników, niestety nie znalazłem, a że jest to część większego problemu to opisałem wszystko.

Dziękuje za zainteresowanie i ewentualne odpowiedzi.

Pozdrawiam

PS: modele dysków/podzespołów podam jak będą potrzebne.
PPS: dysk jest sprawny, sprawdzony, defrag na poziomie 2%.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Dra98
Poziom 24
Poziom 24
Dołączył: 07 Wrz 2009
Posty: 4083
Pomógł: 373
Ocena postów: 106
Dra98
Poziom 24
Post#2 28 Mar 2014 20:40Pomocny post    

Re: Klonowanie dysku - co i jak


Ja używałem kilkukrotnie Seagate DiscWizard ma możliwość ustawień dowolnego rozmiaru partycji, system startuje bezproblemowo;
Klonowanie dysku - co i jak

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kokapetyl
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Gdynia
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 4162
Pomógł: 424
Ocena postów: 163
kokapetyl
Poziom 24
Post#3 28 Mar 2014 20:53    

Re: Klonowanie dysku - co i jak


System postawiony na jednej platformie, po przeniesieniu na inną platformę?
Myślę że mogą być problemy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mung
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Bielsko Biała
Dołączył: 18 Lip 2012
Posty: 23
mung
Poziom 7
Post#4 28 Mar 2014 21:04  Autor tematu   

Re: Klonowanie dysku - co i jak


@Dra98 Dziękuję za propozycję. Zapomniałem wspomnieć że dyski są WD.

kokapetyl napisał:
System postawiony na jednej platformie, po przeniesieniu na inną platformę?
Myślę że mogą być problemy.


Własnie tego się obawiam.
Może jednak znajdzie się jednak ktoś z doświadczeniem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Dra98
Poziom 24
Poziom 24
Dołączył: 07 Wrz 2009
Posty: 4083
Pomógł: 373
Ocena postów: 106
Dra98
Poziom 24
Post#5 28 Mar 2014 21:21    

Re: Klonowanie dysku - co i jak


mung napisał:
nie chce reinstalować systemu.


Jaki cel ma instalowanie systemu na jednym dysku i kopiowanie na inne zestawy zamiast instalacji - [ system Windows trzeba aktywować, ma indywidualny serial itd]?
Można zainstalować Windows bez podania klucza [ odpowiednią wersję zgodną z licencją] zainstalować sterowniki, wymagane dodatki czy programy - licencja - i taki system kopiować i aktywować.
Można też poczytać o Windows Automated Installation Kit (Windows AIK), czyli zestawie zautomatyzowanej instalacji systemu Windows - http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=5753
Warto zapoznać się z ograniczeniami licencji dlatego ważne jest jaki to system operacyjny?
Samo skopiowanie - na tym samym zestawie - z dysku czy partycji na inny HDD np SSD jest bezproblemowe.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mung
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Bielsko Biała
Dołączył: 18 Lip 2012
Posty: 23
mung
Poziom 7
Post#6 28 Mar 2014 21:47  Autor tematu   

Re: Klonowanie dysku - co i jak


Dra98 napisał:


Jaki cel ma instalowanie systemu na jednym dysku i kopiowanie na inne zestawy zamiast instalacji - [ system Windows trzeba aktywować, ma indywidualny serial itd]?

System już stoi od czterech (tyle ile dysk ma w sumie) lat, chodzi o personalizacje, rejestr, usługi, programy, wszystko czego odtworzenie wymagało by dużo zachodu.

Cytat:
Można zainstalować Windows bez podania klucza [ odpowiednią wersję zgodną z licencją] zainstalować sterowniki, wymagane dodatki czy programy - licencja - i taki system kopiować i aktywować.

Świeża instalacja to nie problem (patrz wyżej).

Cytat:
Można też poczytać o Windows Automated Installation Kit (Windows AIK), czyli zestawie zautomatyzowanej instalacji systemu Windows - http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=5753

Nie znam, zapoznam się.

Cytat:
Warto zapoznać się z ograniczeniami licencji dlatego ważne jest jaki to system operacyjny?

Windows 7 Ultimate, z płytą i serialem. Z tego co rozumiem, windows po klonowaniu działa jak działał, nie ma problemu z aktywacją.

Cytat:
Samo skopiowanie - na tym samym zestawie - z dysku czy partycji na inny HDD np SSD jest bezproblemowe.

No niestety inna platforma, tylko system chce przenieść.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
TomekxD
Poziom 21
Poziom 21
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 1402
Pomógł: 47
TomekxD
Poziom 21
Post#7 28 Mar 2014 21:53    

Re: Klonowanie dysku - co i jak


Jest opcja w Windowsie przenoszenia ustawien itp.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mung
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Bielsko Biała
Dołączył: 18 Lip 2012
Posty: 23
mung
Poziom 7
Post#8 28 Mar 2014 22:48  Autor tematu   

Re: Klonowanie dysku - co i jak


TomekxD napisał:
Jest opcja w Windowsie przenoszenia ustawien itp.


To niestety będzie za mało.

Poczekam do jutra, potem zamknę i po prostu nową instalację zrobię.

Dziękuję za wkład.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Klonowanie dysku - co i jak
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Klonowanie dysku 1:1 i CloneZilla (1)
Klonowanie dysku HdClone. (3)
Nieprawidłowe klonowanie dysku (2)
Klonowanie dysku Windows 7 (5)
Klonowanie dysku z DOS\'em (17)
Windows 7 - Klonowanie dysku (4)
Klonowanie dysku i recorvery (2)
Kopiowanie-klonowanie dysku, pytanie. (4)
Wymiana dysku-Klonowanie systemu (8)
Klonowanie 1 do 1 dysku z małego na większy (6)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl temat RSS