FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

regulowanie obrotow wentylatora

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> regulowanie obrotow wentylatora
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 10 Apr 2005 22:37   

regulowanie obrotow wentylatora

Witajcie
Wkurzający się stał dla mnie hałas jaki wytwarza mój wentylator od procesora. Dlatego też zmontowałem oparty na NE555 generator astabilny i wyjście podałem na baze NPN BD135. Do kolektora podłączyłem swój wentylator, emiter do masy - układ ten był opisywany bodajże w styczniowym numerze EP roku 2002 - układ Pana Krzysztofa Górskiego.
(na baze tranzysotra są podawane regulowane przez potencjometr impulsy prostokątne) - (regulacja współczynnikiem wypełnienia od 1% do 99%).

Moje pytanie jest następujące - czy taki sposób regulacji dla wentylatora na procesorze komputera jest właściwy ? - osobiście mam pewne wątpliwości gdyż po podłączeniu wentylator dostał jakiś dodatkowych dźwięków ! oraz ich ciągłość została slyszalnie zachwiana - czyli było (slychac ze zwalnia).

Ktoś może polecic jakąś lepszą metode od tej ? - a moze Ta metoda jest dobra tylko za mała czestotliwość na wyjsciu ??

proszę o porady i sugestie
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Apr 2005 22:37   

Back to top

WoŹnY
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 10 Apr 2005 23:10   

Re: regulowanie obrotow wentylatora

Jest to metoda PWM (Power With Modulation) Dość dobra metoda biorąc pod uwage sprawność układu. Niektóre silniki jednak nie lubią wyższych harmonicznych jakie powstaja w tego typu sterowaniu, powodujące nadmierne grzanie się sinika. W przypadku wentylatora PC my.slę, że nie ma to znaczenia.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> regulowanie obrotow wentylatora
Page 1 of 1
Similar topics
Najprostszy driver obrotow wentylatora i problem z tranzyst. (4)
Monitor obrotow wentylatora PC - Atmega8 + LCD 1*16 (5)
Regulacja obrotow wentylatora w zaleznosci od temperatury (3)
Najprostszy driver obrotow wentylatora. (151)
regulacja obrotow wentylatora (potencjometr) (6)
Regulator obrotow wentylatora w PC (2)
regulator obrotow wentylatora (1)
Najłatwiejsze regulowanie napięciem (7)
stary zasilacz, co z nim? Przeróbka? Regulowanie napięcia. (2)

Page generation time: 0.681 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed