| Author |
Amazon Poziom 13

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Apr 2005 11:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
18 Apr 2005 19:01 Trafa do wzm. lampowego? |
|
|
|
Witam
Na początek warto by było byś podał jakie wymagania ma spełniać wzmacniacz, który chcesz budować, podaj jego parametry/podzespoły.
Linki które podałeś prowadzą do wielu różnych schemtów ideowych, a trafo głośnikowe, które wskazałeś, jest do lampy mocy EL34, bez odpowiedniego doświadczenia taki wzmacniacz jest dość trudny do wykonania, te lampy w przypadku, gdy w układzie jest "coś"nie tak - siadają.
|
|
| Back to top |
|
 |
Amazon Poziom 13

|
18 Apr 2005 19:21 Re: Trafa do wzm. lampowego? |
|
|
|
Dzieki za opdowiedź. Rzeczywiście jestem nowy, sorki. Chodzi mi o ten wzmacniacz, którego link podałem na samym dole. Jest to SE 12W na E88CC i EL34. Prostrzego schematu już nie znalazłem :-(... Jakie są szanse powodzenia?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Apr 2005 19:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
18 Apr 2005 19:49 Trafa do wzm. lampowego? |
|
|
|
No nie jest tak żle, układ jest bardzo prosty, dasz radę, a z moją, czy Kolegów pomocą - napewno, opracuj sobie odpowiedni zasilacz lub poszukaj w internecie i przedstaw mi go (na PW lub maila), zobaczę co w nim zmienić - zmodernizować i do dzieła. Te trafo podejdzie, ale jego cena jest ho-ho. Poszukaj w internecie jego parametry nawojowe, a podobny Ci nawinę za połowę tej ceny (razem z porto) :P
|
|
| Back to top |
|
 |
Amazon Poziom 13

|
18 Apr 2005 20:21 Re: Trafa do wzm. lampowego? |
|
|
|
Uff... nareszcie ktoś życzliwy :-). Wzmacniacz wydaje się nieskomplikowany, a trafa wyszukałem na podstawie opisu wzmacniacza. To trafko głośnikowe było najbliższe jeżeli chodzi o moc i obciążenie lampy (Ra=2kom), a pasmo też niczego sobie. A dlaczego 2kom skoro standartowe obciążenie EL34 to 5kom? Wzmacniacz niby daje 12W a trafko jest 10W. Czy to nie przeszkadza? Zastanawia mnie też pobór prądu żarzenia. W zasilaczu jest 2A na jeden kanał. Wydaje mi się że to troszkę dużo. Załączam schemacik wzmacniacza i zasialacza. Liczę na dalsze wsparcie. Chcę wkońcu dołączyć do szlachetnego grona posiadaczy wzmacniaczy lampowych!!! Scalaki i tranzystory już mi nie podchodzą...
| Filesize: |
5.12 KB |

|
4.75 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
18 Apr 2005 20:52 Trafa do wzm. lampowego? |
|
|
|
Jeżeli zastosujesz 2 trafa sieciowe to żarzenie pasuje, sama EL ma Iż=1.5A ( http://www.fonar.com.pl/lampy/el34/karta.htm ) + ECC to 2A wystarczy. Martwi mnie te zasilanie -13.5V, jak to zrobić?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Apr 2005 20:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Amazon Poziom 13

|
18 Apr 2005 21:43 Re: Trafa do wzm. lampowego? |
|
|
|
No własnie te -13,5V. Czy to nie jakiś bład? Ale już widze że trafa do zasilania bedą za małe. Jedna gałąź weżmie faktycznie ok. 2A Muszę poszukać czegoś mocniejszego, albo dam nawinąć odpowiednie. Ale czy te głośnikowe bedą OK do tego układu? Moc i obciązenie? Dlaczego 2kom, a nie 5kom jako obciążenie lampy tak jak w klasycznej specyfikacji?
Dodano po 27 [minuty]:
Chyba znlazłem coś. W opisie proponują dodaktowy układ do polaryzacji siatki sterującej. Oto opis i schemat:
Jeszcze jedna propozycja tym razem na stabilizatorze LM337. Ten układ scalony może dostarczać napięć w granicach -1,5..-37V. Maksymalne napięcie zasilania wynosi 40V a prąd wyjściowy, zależnie od wykonania do 1,5A. Stosując LM337 najlepiej dostarczyć na jego wejście napięcie wyższe od wyjściowego o około 3-6V. Większe powoduje grzanie się stabilizatora. Dodatkowe źródło ciepła nie jest potrzebne we wzmacniaczu, jest ich tam aż nadto. Napięcie wyjściowe oblicza się ze wzoru:
Uwy = 1,25 + ( 1 + R2 / R1)
Jeżeli pomiędzy końcówkę służącą do ustalania napięcia wyjściowego a masę układu włączymy dodatkowy kondensator 10 µF zwiększymy tłumienie tętnień i zakłóceń o około 15 dB. Pamiętać należy o diodzie rozładowującej dodatkowy kondensator.
Ale czy nie lepsza bedzie dynamiczna polaryzacja siatki? Jakie jest twoje zdanie?
2.21 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |