Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Zasilacz stabilizowany 15V 1A zrób-to-sam


  Main Page -> Forum Index -> Beginners Service ->Zasilacz stabilizowany 15V 1A zrób-to-sam Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Arus.
Level 13
Joined: 15 Aug 2004
Posts: 112
Helped: 7
Arus.
Level 13
Post#1 19 Apr 2005 23:04  Topic author   

Zasilacz stabilizowany 15V 1A zrób-to-sam


Potrzebuję zasilacz stabilizowany 15V 1A (do skanera).
Mam w domu stary zasilacz atx oraz zasilacz od drukarki HP (30V 400mA)
Chciałbym wykonać zasilacz sam - ale potrzebuję paru porad, np:
1. Jak można podnieść i ustabilizować napięcie z atx 12V? Czy zasilacz impulsowy w ogóle się do tego nadaje?
2. Myślałem nad puszczeniem 12V przez podwajacz, a potem przez stabilizator - ale to chyba trochę bez sensu, czy jest jakiś schemat który po prostu podniesie napięcie?
3. A może w ogóle źle do tego podchodzę? proszę o opinie :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
KB
Level 25
Location: Chrzanów
Joined: 09 Jul 2003
Posts: 1006
Helped: 45
Post rating: 9
KB
Level 25
Post#2 19 Apr 2005 23:34    

Re: Zasilacz stabilizowany 15V 1A zrób-to-sam


Patrz punkt drugi - dobry pomysł.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
134216
Removed
134216
Removed
Post#3 19 Apr 2005 23:45    

Re: Zasilacz stabilizowany 15V 1A zrób-to-sam


Jeżeli koniecznie chcesz wykonać zasilacz sam to zastosuj transformator (16-18V w stanie jałowym),prostownik (mostek Graetz'a) i stabilizator 7812 (koniecznie na radiatorze). Przeróbka zasilacza komputerowego jest skomplikowana.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Arus.
Level 13
Joined: 15 Aug 2004
Posts: 112
Helped: 7
Arus.
Level 13
Post#4 20 Apr 2005 09:08  Topic author   

Re: Zasilacz stabilizowany 15V 1A zrób-to-sam


@ Tomasz Karolik: rozumiem że chodzi o 7815 (chcę 15V), czy świadomie tak napisałeś?

Czy jest jakiś schemat który zamiast podwajać, podnosi jakoś mniej? Np "mnoży przez 1,5" :) Chcę zmniejszyć straty na stabilizatorze. W ogóle czy można łączyć stabilizatory równolegle, czy to czymś grozi?
Czyli np dwa 7815, ze wspólnym wejściem, wyjściem i masą.Wtedy na pewno nie przekraczam limitu strat, po za tym łatwiej byłoby schłodzić.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
GienekS
Level 32
Location: Tarnowskie Góry
Joined: 12 Oct 2003
Posts: 1973
Helped: 138
Post rating: 1
GienekS
Level 32
Post#5 20 Apr 2005 09:20    

Re: Zasilacz stabilizowany 15V 1A zrób-to-sam


Jak tak bardzo chcesz zrobić zasilacz to polecam Ci moje rozwiązanie. Opornikami R7 i R8 ustawisz dowolne napięcie na wyjściu od 2,5V do zasilania a to może być nawet ponad 24V tego nie sprawdzałem. Ma dużą sprawność czyli mało się grzeje.
Powodzenia.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Arus.
Level 13
Joined: 15 Aug 2004
Posts: 112
Helped: 7
Arus.
Level 13
Post#6 20 Apr 2005 09:40  Topic author   

Re: Zasilacz stabilizowany 15V 1A zrób-to-sam


a mogę prosić o printscreena z tego schematu? nie mam protela.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
GienekS
Level 32
Location: Tarnowskie Góry
Joined: 12 Oct 2003
Posts: 1973
Helped: 138
Post rating: 1
GienekS
Level 32
Post#7 20 Apr 2005 19:48    

Re: Zasilacz stabilizowany 15V 1A zrób-to-sam


Print screen tego zasilacza.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Beginners Service -> Zasilacz stabilizowany 15V 1A zrób-to-sam
Page 1 of 1

Similar topics to zasilacz stabilizowany 15V 1A zrób-to-sam

zasilacz stabilizowany +,- 15v (1)
Przewód COMPONENT - zrób to sam ... ale jak ? (7)
ZASILACZ STABILIZOWANY od 0 do 15 V 1 A (12)
Zasilacz stabilizowany o Uwyj= 3 V (5)
zasilacz symetryczny stabilizowany :/ (8)
Zasilacz stabilizowany Mesit Mn YE-2T (2)
Zasilacz stabilizowany P332 (4)
Zasilacz stabilizowany ZS 500 firmy ANSMANN (3)
EDW 04/2001 zasilacz stabilizowany SK-11138 (1)
Zasilacz symetryczny - powinno być +15V a jest +17V (10)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.086 seconds