| Author |
pawelkrystek Poziom 11

|
23 Apr 2005 07:28 Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Od jakiegoś czasu hobbistycznie zajmuje się samochodowymi agregatami chłodniczymi.
Jeżeli macie jakiś problem od strony elektrycznej z powyższym, to służę pomocą.
|
|
| Back to top |
|
 |
voodoogo37 Poziom 20

|
23 Apr 2005 09:22 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
własnie, jak takie cos działa? tam jest ogniwo peltiera przymocowane "zimną stroną" do radiatora, a na radiatorze wiatrak? czy jakos inaczej?
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
DominikD Poziom 19

|
24 Apr 2005 13:18 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Witam.
Agregat to agregat a nie ogniwo Peltiera.
|
|
| Back to top |
|
 |
Błażej Poziom 26

|
24 Apr 2005 13:31 Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
pawelkrystek poruszyłeś fajny temat, tylko niezbyt jasno go naświetliłeś. I już na początku pojawiło się pytanie o peltiera. Więc i ja dorzucę woje; O jakie agregaty chodzi? Do klimy, do chłodni? Z tego co wiem, to są one napędzane mechanicznie i o jaką elektrykę przy nich chodzi? Regulatory?
|
|
| Back to top |
|
 |
k3048 Poziom 23

|
24 Apr 2005 13:45 Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
bliżej temat chłodnictwa,klimatyzacji można poznać tu
http://www.alfaco.pl/
|
|
| Back to top |
|
 |
pawelkrystek Poziom 11

|
29 Apr 2005 05:46 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Tak wiec zacznijmy od poczatku. Chodzi o agregaty chłodnicze montowane na samochodach dostawczych, ciezarowych i naczepach. Potentatami w tej dziedzinie sa dwie firmy: pierwsza to Carrier Transicold natomiast druga to ThermoKing. Istnieje jeszcze szereg mniejszych firm (Zanotti, Kerstner, Konvekta, Hubbard, Hwasung...). Agregaty takie dzialaja na zasadzie dzialania lodowki. Z tym ze o ile w lodowce freon jest sprezany za pomoca sprezarki hermetycznej (zasilanej z sieci elektrycznej) o tyle sprezarka agregatu jest napedzana -paskiem z silnika pojazdu, -silnikiem elektrycznym zasilanym z sieci elektrycznej, -osobnym silnikikiem diesla, -silnikiem na 12V, -pompa olejowa (wybor napedu zalezy od producenta i wielkosci agregatu). Starsze modele agregatow z napedem z silnika pojazdu sa proste w budowie a ich sterowanie ogranicza sie do odpowiedniego zalaczania urzadzen wykonawczych (sprzeglo sprezarki, wentylator skraplacza, wentylatory parownika, elektrozawory), nowsze modele tych agregatow sa wyposazone w plyty sterownicze z mikroprocesorem (tutaj juz zaczyna sie robic ciekawiej). Natomiast agregaty wyposazone w silnik diesla i naped elektryczny posiadaja skomplikowane systemy sterowania oparte na "stykologi" badz tez na mikroprocesorze. Kazdy agregat posiada tez mase ukladow zabezpieczajacych. Aby zdiagnozowac niektore modele nalezy czasami sie podpiac i uzyc specjalnego softu. Agregaty posiadaja zarowno mozliwosc chlodzenia jak i grzania ladunku. Sprawa z elektrycznego punktu widzenia wydaje sie prosta ale schody zaczynaja sie po otwarciu skrzynki elektrycznej w takim agregacie. Sadze ze po krotce naswietlilem temat. Sluze pomoca.
|
|
| Back to top |
|
 |
Błażej Poziom 26

|
29 Apr 2005 13:04 Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Ja szukam silnika spalinowego ze starej polskiej chłodni. To był benzynowy czterosuwowiec o pojemności 350 ccm.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Apr 2005 13:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pawelkrystek Poziom 11

|
30 Apr 2005 02:24 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Ja jak do tej pory nie spotkalem sie z polska chlodnia na samochod. Napisz co to za chlodnia (rok produkcji, producent, dane znamionowe) i o jaki silnik dokladnie chodzi. Czasami wpadaja w rece rozne ciekawostki a jezeli silnik byl produkcji polskiej to napewno jest tez zastosowany w innych rodzimych urzadzeniach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Apr 2005 02:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Błażej Poziom 26

|
30 Apr 2005 08:35 Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
To był stacjonarny silnik czterosuwowy o pojemności coś około 350 ccm. Montowany był w starych polskich chłodniach, jakie jeździły na starach, jelczach... Lata produkcji, to pewnie coś z 80 lat, może nawet starsze. Mogę jedynie podejrzewać iż jest to jakiś klon silnika z SFM lub cos mieleckiego.
Zresztą interesowałby mnie jakiś silnik o pojemniości 350 - 400 ccm, jego rozwiązania konstrukcyjne, parametry, rozwiązania konstrukcyjne głowicy. Oraz gdzie można nabyć części do takich silników.
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomasz Cichocki Poziom 12

|
30 Apr 2005 12:20 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Witam.
Ja kombinuje jak podłączyc spręzarke od lodowki domowej do klimy w autokarze.Mam przetwornice , ale jej moc jest wystarczajaca do normalnej pracy , natomiast zbyt mala do rozruchu.W tym celu trzeba wyprostować prąd,zgromadzić w baterii kondensatorow i poprzez falownik podać na silnik (pradu przemiennego) sprężarki.I właśnie o schemat takiego falownika mi chodzi, bo sprowadzenie oryginalnego sprzętu jest niezwykle kosztowne, więc bylbym niezwykle wdzięczny za pomoc w tym temacie.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
pawelkrystek Poziom 11

|
01 May 2005 05:34 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Jezeli chodzi o silnik to aktualnie sa montowane na chlodniach silniki diesla KUBOTA i jeszcze jednej firmy (w tej chwili amnezja nie moge przypomniec sobie nazwy). Sa to silniki jedno, dwu, trzy i czterocylindrowe. Jutro postaram sie wrzucic pdf z danymi znamionowymi i typami silnikow montowanych przez firme Carrier. Zobacze u siebie jezeli zajde jakis silniczek to napise na priv co i jak. Jezeli natomiast chodzi o klime do autobusu to obawiam sie ze sprezarka z lodowki moze miec za mala wydajnosc i moc aby starczyla na autobus. Poszedlbym raczej w inna strone i poszukalbym uzywanej sprezareczki (Bitzera lub Coppelanda). Do autobusowej klimy uzywane sa sprezarki naprawde sporych rozmiarow. A swoja droga co sie stalo z ta, ktora byla zamontowana poprzednio?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 May 2005 05:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DominikD Poziom 19

|
01 May 2005 09:32 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Witam.
Ten falownik to ma być na 230V?
A jaką moc ma ta sprężarka?
|
|
| Back to top |
|
 |
Tommy82 Poziom 23

Joined: 22 Feb 2005 Posts: 3755 Location: Centrum Dowodzenia Światem
|
01 May 2005 17:52 Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
jesli chodzi o ten silnik 350 to moze on byc oparty na podzespolach silnika Junaka lub to moze byc jakis wariant tego silnika
|
|
| Back to top |
|
 |
Błażej Poziom 26

|
02 May 2005 11:23 Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Włąśnie o to mi chodzi. Tyle tylko, że w czasie kiedy produkowano ten silnik, to SFM już dawno nie istniała. Więc jest to produkcja WSK lub któregoś PZL albo jeszcze czegoś innego. Zdaje się, że ten silnik miał pionowo osadzony gaźnik.
|
|
| Back to top |
|
 |
Tommy82 Poziom 23

Joined: 22 Feb 2005 Posts: 3755 Location: Centrum Dowodzenia Światem
|
22 May 2005 21:00 Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Wsk i Nowa demba o ile pamietam nie produkowala 4 sowow ale moze to byc cos z shl bo oni w kielcach jak przestali produkowac motocykle to rozne dziwne rzeczy zabuduwywali na samochodach
najlepiej by bylo jak bys jakoms fote zucil
|
|
| Back to top |
|
 |
wawiq Poziom 2

|
24 Aug 2006 09:10 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Mam vw Caddy'ego z systemem chłodzącym Kerstner. I tu problem, bo Kerstner ma 100 sklepów w Niemczech i 22 przedstawicielstwa w Polsce. Stąd trudności ze zdobyciem oryginalnych części(są dość drogie to inna sprawa).Ostatnio sprzęt nawalił. W zakładzie panowie powiedzieli, że cewkaod sprężarki jest zepsuta, do tego wymienić należy sterownik...i coś jeszcze.W każdym razie chodzi o to, że wentylatory na dachu(2 sztuki) pracują i kręcą się normalnie. Ale zimne powietrze nie jest tłoczone do wnętrza zabudowy. Mam pytanie, może ktoś wie, jaki może być koszt naprawy takiej usterki. W zakładzie który odwiedziłem, panowie zaproponowali 800-1000 PLN. Nie specjalnie się na tym znam, dlatego pytam. I jeszcze jedno, czy sterownik posiada jakieś bezpieczniki których uszkodzenie może być przyczyną niedziałania agregatu. I czy cewka psuje się sama z siebie, czy może być inna przyczyna jej spalenia...Jestem w tych kwestiach laikiem, wiec jesli ktos cos wie, to prosze mi to objasnic jak czteroletniemu dziecku.
|
|
| Back to top |
|
 |
krak63 Poziom 2

|
24 Oct 2006 12:15 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Chcialbym przewozic zainsalowac w samochodzie chlodziarke do przewozu artykulow spozywczych od 50 do 70 kg .Prosze o podanie ewentualnych mozliwosci jak to zrobic jak i ceny .Dziekuje serdecznie za wszystkie wskazowki
|
|
| Back to top |
|
 |
wawiq Poziom 2

|
31 Oct 2006 15:18 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Do przewozu tak małych ilości najlepszym rozwiązaniem byłaby przewoźna lodówka(poj. ok 100 kg) bez problemu mieści się w bagażniku osobowego auta(nie wspomnę o vanach itp). Lodówki tej pojemności są już dość wydajne. Nie wiem dokladnie jak jest z zasileniem(gniazdo zapalniczki czy cos innego...)
Przy tak niewielkich ilosciach mija sie z celem zakup samochodu z chlodnia co jest dosc duzym wydatkiem jesli chcesz kupic cos "zdrowego" (serwis, naprawy etc...)
|
|
| Back to top |
|
 |
PEJO Poziom 17

|
23 Jan 2007 19:37 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
witam!
mam problem z carrier transicold...
przydał by sie generalny remąt, z tym ze nie wiem jaki to jest model ponieważ niema obudowy...
agregat jest wyprodukowany 2.5.1990r posiada naped z silnika(pasek klinowy silnik 2.5D w mercu) oraz napęd elektryczny na 3 fazy:|
cała elektronika oparta jest głównie na przekaźnikach...
ma moze ktos schemat elektrychny albo wogule jakies dane ja temat tego agregatu??
|
|
| Back to top |
|
 |
am44 Poziom 16

|
24 Jan 2007 11:59 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
W chłodniach montowanych na "Jelczach" używano silnika
S-101 z WSK Łódź.
Silnik miał 230 cm3 i moc 3 KM przy 3000obr./min.
Stosowany był również w wojskowych agregatach PAB2/230.
Również PKP używało takiego silnika w urządzeniach do wkręcania śrub szynowych.
Miałem taki silnik w łódce. Działał dosyć niezawodnie, mimo, że pochodził ze złomu.
Silnik uruchomiało się paskiem, ale wersja chłodnicza miała rozrusznik.
|
|
| Back to top |
|
 |
patka80 Poziom 9

|
30 Jan 2007 22:44 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Witam! Twój carrier to typ zefir 300 dokumentacje posiadam lecz nie mogę przesłać.Ponieważ nie posiadam skanera.
|
|
| Back to top |
|
 |
PEJO Poziom 17

|
31 Jan 2007 15:28 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
jak byś mogl chociaz fotke zrobić:D
|
|
| Back to top |
|
 |
patka80 Poziom 9

|
05 Feb 2007 00:36 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Postaram się jak najszybciej będę mógł,ale nie obiecuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
patka80 Poziom 9

|
06 Feb 2007 19:16 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
witam!zdjęcia nie ma ale mam dane techniczne.zephyr 300 czynnik R-12 lub R-402 powinno być napisane na skraplaczu lub na zaworze rozprężnym w środku.sprężarka przy silniku to TM-15 , TM-16 lub sandem 508.wydajność chłodnicza z silnika to 1805/2835 w a elektrycznego to 1080/2360 wat. Tak naprawdę to nie opłaca się tego robić bo koszt naprawy może przekroczyć koszt urządzenia.Nie jestem właścicielem takiego urządzenia tylko serwisantem Carriera.pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
PEJO Poziom 17

|
08 Feb 2007 18:16 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
mimo wszystko chyba spróbuje;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Feb 2007 18:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sławek3 Poziom 6

|
02 Mar 2007 20:44 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Poszukuję schematu elektrycznego do cariera typ. mistral 850 plus lub porady odnośnie braku napięcia sterowania na panelu ani na termostacie .Główne zasilanie jest , 2 presy zmostkowane i nic. Jeśli ma ktoś płytke zs schematami do cariera to z chęcię sie wymienie dysponuje cd t king , webasto i eb.speaker
|
|
| Back to top |
|
 |
patka80 Poziom 9

|
25 Mar 2007 13:26 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Nie ma rożnicy jaki model mistrala,wszystkie mistrale są podobne schematami do siebie!spróbuje ci to udostępnić!sprawdz czy na płyte dochodzi prąd.ta poniżej plytka lub czasowy moduł odszraniania umieszczony na plytce powyżęj on czasami siada i odpowiada za załaczenie agregatu i sterowanie.pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
Bruum Poziom 19

|
22 May 2007 22:17 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Witam! Ja też poprosiłbym o schemat mistrala 310. Może dałbym radę jakoś się odwdzięczyć.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ture11 Poziom 22

|
31 May 2007 19:25 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Pytanie.
Czy jest jakieś/jakiś element elektroniczny, który może chłodzić????
Wiele razy słyszałem , że tyrystor(czy coś takiego) ma takie właściwości,
że raz ogrzewa , a po zmianie polaryzacji chłodzi.Czy to prawda, i jeśli tak, to czy ciężka do zrealizowania???
|
|
| Back to top |
|
 |
Bruum Poziom 19

|
31 May 2007 23:41 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Moduł/ogniwo peltiera. Na nich robione są niektóre lodówki samochodowe.
|
|
| Back to top |
|
 |