| Author |
jannaszek Poziom 24

|
10 Nov 2011 07:45 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
To klikanie, to automatyczny defrost, i temperatura spada do zera, ale tylko w parowaczu (wtedy zamykana jest klapa obiegu powietrza)
radekklimat napisał, że tak ma być, jeśli zna urządzenie, to pewno jest tak jak pisze.
|
|
| Back to top |
|
 |
radekklimat Poziom 17

|
10 Nov 2011 18:30 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Maximy nie maja klapy defrostu reszta jest tak jak pisałem
|
|
| Back to top |
|
 |
patka80 Poziom 9

|
11 Nov 2011 23:41 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Agregaty Maxima pilnują temperaturę do -12 stopni. Sprawdź ładowanie , temperaturę płynu chłodnicy i przekaźnik RS
|
|
| Back to top |
|
 |
radekklimat Poziom 17

|
12 Nov 2011 08:35 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
| patka80 wrote: |
| Agregaty Maxima pilnują temperaturę do -12 stopni. Sprawdź ładowanie , temperaturę płynu chłodnicy i przekaźnik RS |
Dokładnie a ponizej tej temperatury przechodzi na wolne obroty i mrozi nawet do -35, miałem takie przypadki.
|
|
| Back to top |
|
 |
jannaszek Poziom 24

|
12 Nov 2011 12:42 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
| radekklimat wrote: |
| Maximy nie maja klapy defrostu |
To jest bez znaczenia (pewno jest stop wentylatorów) chodziło o wyjaśnienie przyczyny wzrostu temp. i to ma znaczenie, gdzie ona wzrasta.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Nov 2011 12:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ARTUR_STANCZUK Poziom 17

|
16 Nov 2011 15:07 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Da się przestawić w parametrach serwisowych i przy -20C bedzie pracował start/stop
|
|
| Back to top |
|
 |
darexx10 Poziom 3

|
17 Nov 2011 14:08 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
dzien dobry potrzebuje pomocy mam agregat chłodniczy carrier sumit 722 u montowany pod kontenerem brak obiegu wody w układzie chłodniczym sprawdzalem pompe wody oraz termostat i jest ok .Agregat pochodzi troche i sie wylancza prosze o pomoc co to moze byc dodam ze dzien wczesniej chodzil bez zazutu
|
|
| Back to top |
|
 |
ARTUR_STANCZUK Poziom 17

|
17 Nov 2011 23:13 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
jestes pewien że jest przekroczona temp plynu chlodniczego?
|
|
| Back to top |
|
 |
lysyarnold Poziom 12

|
18 Nov 2011 18:40 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Dziękuję bardzo za pomoc ale rozwiązanie okazało się lekko odbiegać od oczekiwanego.
Przyczyną okazały się przerwy na złączne między przegrodą od silnika i sterownika. Poprawiono kable i wszystko wróciło do normy.
Dziękuję za zainteresowanie
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Nov 2011 18:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
LORDUS Poziom 13

Joined: 11 Jan 2009 Posts: 117 Location: Piotrków Trybunalski
|
27 Dec 2011 22:26 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Witam, jakiej mocy powinienem mieć skraplacz, parownik i sprężarkę do pomieszczenia 70m3 do którego będzie trzeba wstawić 1,5tony warzyw o temp około 25 stopni C i schłodzić to do 4 stopni w czasie około 5 godzin? Jest jakiś wzór jak to wyliczyć?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Dec 2011 22:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
radekklimat Poziom 17

|
29 Dec 2011 19:42 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Potrzebujesz agregat o mocy ok 13kW przy temperaturze parowania -10 dla 404a.
Moge wykonac instalacje na nowych lub uzywanych uzadzeniach
|
|
| Back to top |
|
 |
LORDUS Poziom 13

|
29 Dec 2011 20:45 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Jaki koszt takiej instalacji? na uzywanym urzadzeniu?
|
|
| Back to top |
|
 |
pauljot Poziom 2

|
01 Feb 2012 21:57 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Jestem tu nowy wiec na poczatku witam wszystkich serdecznie!
Natomiast pytanie moje brzmi:
W jaki sposob zrobic podlaczenie chlodni samochodowej do zasilania zewnetrznego pradem 230V lub 380V?
Ewentualnie czy ktos z Kolegow podejmie sie zrobienia takiego zasilania?
|
|
| Back to top |
|
 |
jannaszek Poziom 24

|
01 Feb 2012 22:43 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Warunkiem jest posiadanie sprzęgła odśrodkowego, łączącego silnik spalinowy ze sprężarką, oraz miejsce na silnik.
Sprawa przeniesienia napędu, zależy od warunków, może być przez koła pasowe, może silnik być zamontowany na wale sprężarki, pośrednicząc w przeniesieniu napędu ze spaliniaka.
Silnik el. może się kręcić ciągle, gdy napędza spalinowy.
Potrzebny jakiś przełącznik i elektryka (styczniki) z nadzorem kierunku obrotów, W czasie pracy elektrycznego silnika, powinny być ładowane baterie, z kontrolą napięcia na zaciskach- czyli trochę elektroniki, nie licząc zmian istniejącej instalacji, aby wszystkie funkcje działały- defrost, regulator temp. itd.
Temat generalnie dość nie łatwy i chętnych do wykonania tego, będzie raczej brakowało, ale jest zima, warto podzwonić, firmy się ogłaszają.
|
|
| Back to top |
|
 |
pauljot Poziom 2

|
01 Feb 2012 22:54 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Przyznam, ze myslalem iz to jest latwiejsza sprawa.
|
|
| Back to top |
|
 |
hawryszka Poziom 7

|
02 Feb 2012 17:11 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Witam.
Mam nadzieję że umieszczam post w dobrym temacie, jeśli nie to proszę o przeniesienie.
Ostatnimi czasy w mojej pracy nastała potrzeba sczytywania temperatur z kontenerów chłodniczych podczas transportu. Kontenery posiadają agregaty thermoking lub carrier ( praktycznie mało się na tym znam, żeby nie powiedzieć w ogóle). Zakupiłem odpowiednie oprogramowanie Wintrac oraz kabel łączący kontener z PC. Ku mojemu zaskoczeniu program nie łączy się z kontenerem. Początkowo myślałem że to wina słabego styku wtyczki z gniazdem po stronie kontenera, więc do sprawdzenia "przerobiłem" sobie kabelek na wsuwki. Tu nadal brak połączenia.
Interesuje mnie schemat wyprowadzeń gniazda z kontenera(rx,tx....), zdjęcie wtyczki przedstawiam poniżej, tym wtyczki i gniazda to hd16-5-16s , hd16-5-10p .
Może ktoś z Was drodzy koledzy posiada schemat kabla do podłączenia kontenera do PC i sczytania zakresu, przebiegu temperatur po transporcie ?
Za wszelkie wskazówki podpowiedzi, jakąkolwiek pomoc będę bardzo wdzięczny.
Zastanawia mnie też dlaczego ów mój zakupiony kabel nie posiada żadnego układziku typu MAX...
|
|
| Back to top |
|
 |
radekklimat Poziom 17

|
03 Feb 2012 19:52 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Carrier i Thermo King maja rozne oprogramowania i jednym nic nie zwojujesz.
Te wtyczki sa do podpiecia kompa ale do sterownikow agregatow natomiast za pomoca tego mozesz modyfikowac ustawienia sterownikow i nic pozatym, jka chcesz zczytywac temperatury to do tego słuzy rejestrator elektroniczny.
Nawet w agregatach na samochodach nie da sie zczytac historii temperatur, oddajan itp bo do tego słuzy rejestrator temperatury.
|
|
| Back to top |
|
 |
marko1006 Poziom 4

Joined: 12 May 2010 Posts: 8 Location: blisko zielonej góry
|
04 Feb 2012 14:21 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Witam. Chciałbym się upewnić że wszystko jest OK. Chodzi o to czy pompka paliwa caierra ma być tak poskładana. Gdy odkręciłem pokrywkę, to ten biały, plastikowy "tłoczek" był wysunięty, a zabezpieczenie ("słoneczka") leżały luźne. Wydaje mi się że to powinno być tak poskładane i potrzebuję opinii kogoś kto miał z tym do czynienia i może potwierdzić moje domysły. Przed rozebraniem miałem taki objaw że brakowało paliwa, silnik odpalał i po kilkunastu sekundach gasł.[img] [/img]
Agregat lata jak bocian :D Wszystko OK, czyli poskładane jest dobrze. Postu już usunąć nie mogę, tym bardziej że może się komuś przydać.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
hawryszka Poziom 7

|
05 Feb 2012 18:09 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Te wtyczki sa do podpiecia kompa ale do sterownikow agregatow natomiast za pomoca tego mozesz modyfikowac ustawienia sterownikow i nic pozatym, jka chcesz zczytywac temperatury to do tego słuzy rejestrator elektroniczny.
Nawet w agregatach na samochodach nie da sie zczytac historii temperatur, oddajan itp bo do tego słuzy rejestrator temperatury. |
Ale przecież sam program ma opcje odczytu historii temperatur, także w manualu opis wyraźnie mówi że odczytuje dane z sterownika agregatu.
Mi głównie chodzi o odczyt z agregatów kontenerów morskich.
|
|
| Back to top |
|
 |
cardriver Poziom 1

|
06 Feb 2012 14:33 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Witam Wszystkich!
Jestem nowy na tym forum. Mam prośbę : Czy ktoś mógłby mi pomóc jaki wybrać agregat chłodniczy do małego auta dostawczego (Fiat Dolo krótki, niski 1.6 diesel 105 KM). Chciałbym aby to był możliwie tani i mały agregat. Najlepiej wewnętrzny tzn aby nic na dachu nie było zamontowane (widziałem takie ale nie wiem jakie firmy je produkują ).
|
|
| Back to top |
|
 |
radekklimat Poziom 17

|
06 Feb 2012 20:28 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
| hawryszka wrote: |
Nawet w agregatach na samochodach nie da sie zczytac historii temperatur, oddajan itp bo do tego słuzy rejestrator temperatury. |
Ale przecież sam program ma opcje odczytu historii temperatur, także w manualu opis wyraźnie mówi że odczytuje dane z sterownika agregatu.
Mi głównie chodzi o odczyt z agregatów kontenerów morskich. |
Sterownik nie rejestruje temperatury a odczyt moze byc tylko bierzacy.
W kontenerach były montowane rejestratory na tarcze a teraz jak jest to nie wiem
|
|
| Back to top |
|
 |
sparpl Poziom 9

|
07 Feb 2012 20:57 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Witam..Jeśli mogę to podepnę się pod temat. Mam problem z agregatem a dokładniej sterownikiem Thermo King Thermoguard 41-669 od MD II SR. Otóż pokazuje błąd 88, wszystko startuje tak jak powinno ale błędu nie idzie skasować i agregat cały czas chłodzi zamiast grzać mimo nastawionej wyższej temperatury niż aktualna.Ponadto pomiar temp sam się zmienił z C na F. Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.
|
|
| Back to top |
|
 |
patka80 Poziom 9

|
17 Feb 2012 01:06 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Agregat firmy ALEX . Sterowanie na przekaźnikach , skraplacz od klimatyzacji przed chłodnicą auta i nic nie masz na górze. Montowałem i daje radę , nawet -10 stopni lecz tylko jako chłodnia , przy dłuższym minusie - brak odszraniania. Sprzedają we Wrocławiu Auto-klimat.
|
|
| Back to top |
|
 |
radekklimat Poziom 17

|
17 Feb 2012 20:30 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Z tych Alexow to tylko parownik nadaje sie do uzytku a chcac zeby to działało to nalezy wymienic całe okablowanie na grubsze przewody i przekazniki na wiekszy amperaz bo to co dołaczone jest do agregatu to nie wytrzyma trzech lat.
Skraplacz jakosci zerowej rozsypie sie po dwoch latach max bo nie wytrzyma polskiej soli w zime.
Obsługuje tych agregatow osiem z jednej firmy i tylko jeden jeszcze jest w oryginale a cała reszta jak opisałem powyzej.
|
|
| Back to top |
|
 |
patka80 Poziom 9

|
18 Feb 2012 23:43 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Co do trwałości tych agregatów nie mam opinii. Jak na razie od roku w mojej firmie działają .Były problemy z wysokim ciśnieniem ale i na to znalazł się sposób.Kolegę interesuje agregat taki aby nie było go na dachu i był tani a skraplacz zawsze może założyć lepszej produkcji.Nie jest to super agregat ale czy Neos Carrier-a jest wart tych pieniędzy?
|
|
| Back to top |
|
 |
gregx77 Poziom 11

|
06 Mar 2012 10:27 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Witam ponownie.
Agregat Carrier Supra 950 mt. Nie działa wentylator na pierwszym parowniku (są trzy). Nie wyświetla żadnego błędu. Gaz idzie na parownik. Są gdzieś bezpieczniki od wentylatorów?
I druga sprawa; czujka temperatury z drugiego parownika zamiast np 3 stopni pokazuje 14. Czujnik do wymiany?
|
|
| Back to top |
|
 |
radekklimat Poziom 17

|
06 Mar 2012 20:30 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Sprawdz bezpieczniki na Elektric Fan Board tylko uwazaj podczas pracy agregatu bo Supry maja zasilanie na 230V z alternatora ktory jest pod silnikiem elektrycznym lub ewentualnie wentylator jest do wymiany, co do czujnika sprawdz połaczenia na wtyczkach jezeli bedzie ok to byc moze czujnik do wymiany
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Mar 2012 20:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gregx77 Poziom 11

|
07 Mar 2012 19:38 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Czy mówisz o tych bezpiecznikach:
Czy jak jest zczerniały to znaczy że jest spalony? Dwa są białe jeden jest do połowy czarny. Jednocześnie po wyjęciu i włożeniu ich na powrót (każdy w to miejsce w którym był) zdechł wentylator na dwójce. Gdybym chciał je wymienić to ile amper powinny mieć? Pisze na nich 6,3A o ile mocniejszy bezpiecznik można założyć?
I jeszcze jedno pytanko; wie ktoś co to jest:
Biały sterownik jest na zewnątrz, czarny w środku. Nie działają ani na sieci ani na dieslu.
|
|
| Back to top |
|
 |
LORDUS Poziom 13

|
07 Mar 2012 20:20 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Witam, jakich obrotów powinien być silnik do chłodni w której pracuje sprężarka samochodowa? Można zastosować 2800obr i na silnik dać małe koło pasowe?
|
|
| Back to top |
|
 |
radekklimat Poziom 17

|
08 Mar 2012 08:06 Re: Samochodowe agregaty chlodnicze |
|
|
|
Bezpiecznik powinien byc takiej wartosci jak podaje producent.
Wymien na nowe i próbuj uruchomic.
Wieczorem jak podasz email to wysle ci schemat
|
|
| Back to top |
|
 |