FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zabezpieczenia sieci mojego providera WLAN

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Zabezpieczenia sieci mojego providera WLAN
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 24 Apr 2005 18:13   

Zabezpieczenia sieci mojego providera WLAN

Kolega powiedział mi że sieć radiowa w której jestem nie jest zabezpieczona wcale, więc postanowiłem to sprawdzić. Sieć opiera się na numerze ip karty, masce podsieci, bramce domyślnej i numerach DNS. Zaczełem od zmiany IP. Zmieniłem końcówkę numeru - połączyłem i połączyłem. Rzeczywiście ściągam pare razy szybciej niż normalnie, ale po jakimś czasie (2 minuty) załącza się jakby blokada, która ogranicza transfer do 10 kb/s. W jaki sposób jest zabezpieczona ta sieć i czy łatwo można złamać te zabezpieczenia.
Poprosze o konkretne wkazówki :)
Back to top

mbo
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 25 Apr 2005 07:31   

Re: Zabezpieczenia sieci mojego providera WLAN

Działa w ten sposób kolejkowanie ruchu.

Obejście tego raczej mało realne.

To że działa na innym IP świadczy tylko o braku zabezpieczenia przed jego zmianą.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Apr 2005 07:31   

Back to top

majewski
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 25 Apr 2005 07:52   

Dzięki za odpowiedź, ale czy możesz odrobine sprecyzowac na czym te zabezpiecznia polegają? :)
Czyli to znaczy że moja sieć jest dobrze zabezpieczona?
Back to top

uzizagan
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 25 Apr 2005 14:51   

Z tego co mówisz to Twoja sieć jest naprawdę słabo zabezpieczona. :-)
Back to top

majewski
Poziom 2
Poziom 2

Post#5 Post from the author of the topic 25 Apr 2005 17:12   

uzuzagan
W takim razie wytłumacz mi jak złamać te zabezpiecznia? :)
Nie chcem na dziko siedzieć na wyższym pakiecie tylko robie to w celach testowych :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Apr 2005 17:12   

Back to top

uzizagan
Poziom 14
Poziom 14

Post#6 25 Apr 2005 21:52   

Zatem: man ifconfig && man route ;-)

Pod windowsem nie bawię się w takie rzeczy. :-)
Back to top

Grucha1982
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 28 Apr 2005 01:40   

Witam

To ze po zmianie IP nadal masz neta juz świadczy że siec jest bardzo słabo zabezpieczona, ponieważ większość urządzen obecnie dostepnych w sklepach ma funkcje MAC Filtering (jedno z dwuch podstawowych zabezpieczeń) czyli filtrowanie adresów MAC, polega to na tym że AP, router albo jakiś serwer przepuszcza pakiety z kart siećiowych o konkretnych MAC-ach a inne odrzuca. Dodatkowo adresy IP są skojazone z adresami MAC, czyli net na komputerze bedzie tylko wtedy jak np karta sieciowa o adresie MAC 00:4f:23:f3:34:12 będzie miała ustawiony adres IP 192.168.0.6 w innym przypadku AP, router czy jakiś serwer nie przepuszcą nas dalej.

A żeby sprawdzić to bardziej dokłądniej spróbuj zmienic MAC karty sieciowej, przeskanuj siec jakimś skaneren (np Angry IpScan) sprawdz jakie porty kto ma pootwierane itd.

Nie napisałeś jeszcze czy twoja sieć ma takie cos jak WEP czyli kodowanie sygnału, jak ma to np jaka jest długość klucza 64-bit czy 128-bit czy ile tam.

majewski napisał:

Quote:
Rzeczywiście ściągam pare razy szybciej niż normalnie, ale po jakimś czasie (2 minuty) załącza się jakby blokada, która ogranicza transfer do 10 kb/s.

Tak jak kolega mbo wspomnial prawdopodobnie jest to kolejkowanie pakietów.
Jakieś zabezpieczenie to jest ale moim zdaniem dość słabe, bo ono obcina Ci łącze, niekiedy ustawia jeszcze priorytety ale nie zabezpiecza przed podłączeniem sie do sieci i kozystaniem z netu za free.

majewski napisał:

Quote:
W takim razie wytłumacz mi jak złamać te zabezpiecznia?

Ja Ci napisałem jak sprawdzic jakie zabezpieczenia w sieci mogą byc, ale jak je zlamać, albo ominąć to nie chętnie(jeśli w Twojej sieci są jakiekolwiek zabezpieczenia :D:D:D:D), ponieważ naraziłbym sie paru Adminom i wiem co to znaczy mieć kombinatora w sieci. :D:D

Kiedyś byłem Adminem-Technikiem w pewnej firmie gdzie było w sumie ok 400 osób (kilka osiedlowych sieci LAN połączone radiem) z których ok 350 siedziało sobie na czatach, gg przeglądało stronki poprostu prawidłowo kozystali z Internetu opłacając co miesiąc abonament, ale reszcie klientów to nie wystarczało, i zaczeli kombinować.
Niedosyc ze nie chcieli placic abonamentu i kożystać za free to jeszcze pozbawiali internetu innych klientów, a ja miałem roboty od za...........ania.

mbo napisał:

Quote:
Działa w ten sposób kolejkowanie ruchu.

Obejście tego raczej mało realne.

Niestety da sie to obejść, to zalezy od budowy sieci, zabezpieczeń itp.
:twisted::twisted::twisted::twisted::twisted::twisted:

Pozdrowienia Grucha
Back to top

uzizagan
Poziom 14
Poziom 14

Post#8 28 Apr 2005 08:12   

Przy zabezpieczeniach w jego sieci bardzo łatwo to obejść, naprawdę. ;-)

Aż dziw, że w sieci radiowej mają tylko filtrowanie po adresach mac i wep. :-) Polecam PPPoE/VPN.
Back to top

Maras_23
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 28 Apr 2005 08:24   

Nie ma co.. dzisiejsze sieci radiowe to porazka pod wzgledem zabezpieczen, heh.. Jesli nie masz laski, polecam polanke, znajomych, laptopa, cos do zmiany mac'a i piknikowy necik masz podany na tacy :-)

Eh... Ja uzywam VPN z MPPE, ktory w jakis tam sposob bardziej siec zabezpiecza.. Najlepszy bylby chyba Radius z dynamicznymi kluczami, ale jakby ktos widzial jakis freeware'owego i dobrego klienta 802.1x dla Win98 to prosze o info :-)

--
Pozdry,
Marek.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Apr 2005 08:24   

Back to top

majewski
Poziom 2
Poziom 2

Post#10 Post from the author of the topic 29 Apr 2005 23:40   

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :) przynajmniej wiem już o co chodzi w tym wszystkim.
Tak z ciekawości zapuściłem tego - Angry Ip scanner - ping otrzymuje tylko od serwera i od swojego komputera mimo tego że wybieram dobry zakres adresów IP, ciekawe.... :D Co to może być?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Zabezpieczenia sieci mojego providera WLAN
Page 1 of 1
Similar topics
Czy ktoś w sieci może używać mojego adresu IP? (8)
Obce komputery w sieci - jak je usunąć? Dostęp do mojego PC? (5)
Zabezpieczenia przepięciowe w sieci ethernet (4)
Zaawansowane zabezpieczenia sieci bezprzewodowej (9)
Sprzętowe zabezpieczenia sieci... (7)
Udostępnienie Internetu z sieci WLAN do sieci LAN (5)
Pioruny sieć wlan. Zabezpieczenia przed przepięciami. (9)
jak wyłaczyć z sieci elektrycznej z mojego kompa innego komp (7)
Haslo w sieci WLAN (2)
Netmeeting w sieci WLAN (1)

Page generation time: 0.994 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed