FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zablokowane porty - jak sprawdzić

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Zablokowane porty - jak sprawdzić
Author
Poziom 24
Poziom 24

Post#1 Post from the author of the topic 24 Apr 2005 19:28   

Często instaluję oprogramowanie do obsługi systemów GPS.
Wymaga ono dostępu do i z komputera przez porty 7001 i 7002.
I tu pojawia się problem jak sprawdzić czy dany komputer ma zablokowane te porty ?
Często są to komputery w sieci lokalnej (router, serwer itp.) jak z takiego komputera sprawdzić czy porty są zablokowane na routerze, serwerze czy też przez dostawcę internetowego ?
Wiem, że można to sprawdzić zdalnie np. telnetem ale nie zawsze znam wcześniej numer IP serwera, jak można to zrobić inaczej szczególnie lokalnie (czyli na "właściwym" komputerze) ?
Systemy operacyjne na których oprogramowanie pracuje to zawsze Windows 95/98/Me XP/NT/2000.
Mam nadzieję, że jasno opisałem problem, w kwestiach sieciowych biegły nie jestem.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Apr 2005 19:28   

Back to top

Adam Pyka
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 24 Apr 2005 19:35helpful post - solution   

Re: Zablokowane porty - jak sprawdzić

Skanerem portów ;-)
Ściągnij jakiegoś NMapa dla Windowsa, zresztąjakikolwiek skaner portów i przeskanuj bramę/router/serwer.
Na początek spróbuj prostym skanerem PortScan: http://www.grzegorz.net/pliki/portscan.zip
Mało funkcji i się łatwo połapiesz.
Pozdrawiam,
Adam Pyka
Back to top

Pavel81
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 28 Apr 2005 10:40   

Ściągnij sobie program do skanowania portów. Najprościej Local port scanner być może masz poblokowane te porty przez admina. Jeśli tak, możesz pobawić się w tunelowanie portów tyle, że to jest łatwe do wykrycia, admin ma wgląd w porty i i tak to zauważy.

Tutaj masz linka do programu w wersji 1.2.2:

http://www.majorgeeks.com/download4059.html

Powodzenia. Pozdrawiam:)
Back to top

paweliw
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 Post from the author of the topic 28 Apr 2005 22:08   

Pavel81 wrote:
Ściągnij sobie program do skanowania portów. Najprościej Local port scanner być może masz poblokowane te porty przez admina. Jeśli tak, możesz pobawić się w tunelowanie portów tyle, że to jest łatwe do wykrycia, admin ma wgląd w porty i i tak to zauważy.
...

Chyba niedokładnie przeczytałeś o co mi chodzi.
Ja muszę tylko stwierdzić, czy dany port jest zablokowany (często zdalnie znając IP komputera klienta), klienta rolą jest go odblokować.
Jeżeli port jest zablokowany nie mogę instalować oprogramowania, bo nie zadziała, muszę więc wcześniej wiedzieć czy porty są otwarte.

Adam Pyka :arrow:
Dzięki za linka do programu PortScan, działa ok. ale jest trochę powolny.
Ściągnąłem sobie Scan Port http://www.roadkil.net/downloads/ScanPort.zip
Jest szybszy i bardziej "przejrzysty", ale nie tworzy logów (w sumie nie są tak bardzo potrzebne).
Back to top

e_sobczak1
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 01 May 2005 09:04   

A ja mam pytanie jezeli są zamknięte porty to jak je otwożyć ??
Back to top

cyberkid
Poziom 13
Poziom 13

Post#6 01 May 2005 10:53   

e_sobczak1 wrote:
A ja mam pytanie jezeli są zamknięte porty to jak je otwożyć ??

zapukac a moze ktos otworzy

sorry ale nie moglem sie powstrzymac. Poczytaj cos o sieciach komputerowych to sie dowiesz ;)
Back to top

Pavel81
Poziom 16
Poziom 16

Post#7 02 May 2005 15:40   

Witam. Nic nie piszesz o tym jakie masz łącze. Jeśli jesteś w sieci LAN to musisz iść do admina z prośbą aby przekierował Ci porty na twoje IP wewnętrzne. Z góry mówię, że raczej portów wysokich takich jak np: 8000 nie odblokuje. Na początek proponuję sprawdzić które porty masz wolne a które zajete;

Tutaj masz linka do programiku:

http://www.roadkil.net/downloads/ScanPort.zip

a później zastanów się jaki port chcesz odblokować i do admina.

Powodzenia :) Pozdrawiam
Back to top

e_sobczak1
Poziom 15
Poziom 15

Post#8 02 May 2005 20:19   

Nie LAN ale WLAN. A co to za port 8000 ?? Wogule doczego są te porty?? Jest może jakiś wykas do czego jest jaki port?? Wiem że będziecie się smiać ale nowy jestem, od niedawna mam internet. Pozdrawiam
Back to top

mr_grabarz
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 03 May 2005 09:28   

porty sa to jak by wyjścia przez które program łączy sie z internetem np. i tak port 80 jest używany rzez przeglądarkę WWW z tego co mi sie w głowie kojarzy a serwer poczty wychodzącej używa portu 25, serery FTP 21 itd itp jak ci admin zablokuje port 21 to masz nici z FTP i trzeb w programach do stawiania FTP i klientach FTP używac innego nie zablokowango :) jak coś poknociem to niech mnie ktoś poprawi ale nie zbluzga odrazu
pozdro
Back to top

System Gaz
Poziom 2
Poziom 2

Post#10 22 May 2005 17:31   

Jakimi programami można sprawdzić (zobaczyć) podczepione linki do elementów strony www na obcym serwerze, tzw kradzież transferu?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 May 2005 17:31   

Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#11 22 May 2005 18:41   

Nie kumam, program ma być dla kogoś z zewnątrz czy dla administratora? Czy chodzi o hotlinkowanie?
Back to top

System Gaz
Poziom 2
Poziom 2

Post#12 22 May 2005 19:39   

Program miałby być dla osoby z zewnątrz. Strona jest na wynajętym serwerze. Chcę sprawdzić czy pod elementy strony nie podpina się "ktosiek", czy nie dochodzi do kradzieży transferu. Słyszałam, że są takie programy. Niestety nie znam ich nazwy. Jeśli ktoś wie gdzie je znależć i jak się nazwywają prosze o podpowiedź.
Aktualnie na statystykach widac tylko ruch IP, niestety nie wiem dokąd (którego pliku mojej strony www) prowadzi jego linkowanie kradzież transferu
Back to top

Fiercio
Poziom 13
Poziom 13

Post#13 03 Jun 2005 15:30   

sprawdzaj HTTP_REFERER i za pomocą .htaccess zablokuj dostęp tylko do twoich domen
Back to top

marlowe27
Poziom 15
Poziom 15

Post#14 30 Oct 2007 14:32   

tak z ciekawosci skorzystalem z w/w programow i wyszlo mi ze z portow od 1 do 1024 mam tylko 2 otwarte :) reszte closed.... czy tak powinno byc jesli mam lacze tylko dla siebie w dialogu?

PS te 2 otwarte porty to 135 (epmap) i 445 (microsoft-ds)
Back to top

dj witek
Poziom 14
Poziom 14

Post#15 30 Jan 2008 06:05   

Witam. przepraszam że odkopuje tak stary temat, ale mam identyczny problem jak kolega wyżej. Jestem użytkownikiem sieci LAN no i chciałbym postawić ftp'a bo chce zrobić stronkę ale nie mogę ,nie wiem już czy jestem taki tuman i nie potrafię sie poprawnie zalogować chociaż sprawdziłem już chyba wszystkie kombinacje haseł i loginów jak wpisywałem na domenie ,ciągle wyskakuje mi błąd 503 login incorrect czy coś takiego chociaż login wpisuje prawidłowo ,a jak zamiast portu 21 wpisuje jakis inny np 80 albo te które mam otwarte to jakby łączyło normalnie ale za chwile sie rozłącza. Postanowiłem przeskanować porty i wychodzi mi tak samo jak u kolegi wyżej a skanowałem już 2 innymi programami wolne mam tylko porty: 135(epmap) i 445(microsoft-ds) i nie wiem co zrobic w tej sytuacji może ktoś zna sie tu dobrze na tunnelowaniu ? Prosze pomóżcie jakoś. Pozdrawiam
Back to top

dj witek
Poziom 14
Poziom 14

Post#16 30 Jan 2008 15:47   

pomoże ktoś ???????? :cry:
Back to top

inka111
Poziom 11
Poziom 11

Post#17 31 Jan 2008 00:06   

Port 7001 można sprawdzić :
http://www.utorrent.com/testport.php?port=7001 ,
a port 7002 tak : http://www.utorrent.com/testport.php?port=7002 .
To linki z podmienionymi portami do sprawdzania otwartych portów, których można użyć do p2p itp.:D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Jan 2008 00:06   

Back to top

dj witek
Poziom 14
Poziom 14

Post#18 31 Jan 2008 06:05   

Error! Port 7002 does not appear to be open.

to tak dla ciekawosci :-P Tyle że mi nie potrzebny port do p2p tylko ftp
Back to top

zet.ka
Poziom 3
Poziom 3

Post#19 08 Mar 2008 21:44   

może troche z innej beczki ale mam ogromną prośbę o pomoc: mam 2 kompy w sieci radiowej (osobne IP wewn) i chciałem żeby się "widziały" (głównie dla przerzutu plików) na jednym z nich założyłem serwer programem quick n eaysy a na drugim odpaliłem total comandera - no i kicha! z obu komputerów przEskanowałem sieć (IP scanerem) okazało się, że są wzajemnie wyłączone a na każdym z osobna porty 21 nie są otwarte (z obu komputerów ściągam bez problemu przez total comandera w zaporze systemowej odblokowałem port 21 no i dalej nic? Może ktoś przerabiał temat?
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Zablokowane porty - jak sprawdzić
Page 1 of 1
Similar topics
Jak sprawdzić wolne (nieużywane) porty komputera ? (7)
jak sprawdzić porty ?? (1)
Jak obadać zablokowane porty na serwerze dostawcy netu? (2)
Zablokowane porty, jak przekonac admina. (4)
Zablokowane porty jak je odblokować ? (5)
jak sprawdzić zablokowane porty w sieci ?(?) (5)
Jak sprawdzić czy porty COM są w 100% sprawne? (7)
Zablokowane porty!! (22)
Zablokowane porty + Bearshare (11)
BitComet - zablokowane porty (5)

Page generation time: 0.17 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed