Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Adapter USB-1wire [KLON DS9490]

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Adapter USB-1wire [KLON DS9490]
Angielska wersja
Autor Wiadomość
krzys-iek
Poziom 15
Poziom 15

Post 24 Kwi 2005 22:15   

Adapter USB-1wire

Projekt to klon adaptera DS9490 firmy maxim, nie jest tak malutki ale ma za to plusy: LED ;-), 2 zlacza RJ12, nie jest tak filigranowy (oryginal mysle ze przy ostrej ekspolatacji moze sie zlamac albo moja pojawic sie 'zimne luty').
Na elektrodzie jest juz podobny projekt ale - duza plytka, nie jest latwo dobrac obudowe, brak zgodnosci ze zlaczem RJ12 jak u Dallasa. Moj projekt miesci sie w malej obudowie - jak widac na zdjeciach oraz ma 2 zlacza analogiczne do tych w DS9490.

Schemat to praktycznie to samo co posiada DS9490. Jest to wersja "pelen wypas", posiada 2 nadmiarowe uklady.
DS2401 to uklad z wlasnym, uninalnym numerem - nie jest niezbedny (zmostkowac nalezy tylko linie masy, poniewaz ds2401 pelni w moim projekcie tez role zworki!). DS9503 to zabezpieczenie 1wire przed ESD ('iskra z palca') - tez nie jest niezbedne ale strzezonego pan Bog strzeze! Mozna jeszcze dodac diody Shottky - miejsca sa przewidziane. Tak zabezpieczony uklad powinien uniknac zniszczenia w przypadku indukcji duzych napiec w przewodach magistrali 1w.

Szczegoly montazu widac dobrze na zdjeciach. Dodaje projekt w formacie EAGLE.

W chwili obecnej zwiekszylbym rozmiar padow na przewody (tak by cale, zaciskane przez producenta obudowy, koncowki przewodow moznabylo wlutowac w plytke) oraz usunal zwierajacy zasilanie (!) pad pod dioda LED SMD - pad pomaga w wywierceniu otworu pod diode, tylko i wylacznie.

W projekcie (na zdjeciach) brakuje jeszcze diody LED 3mm, mozna ja umiescic w obudowie w ramce dla takiej diody, mozna zostawic diode LED SMD (montujac ja odwrotnie niz inne elementy - tak by swiecila przez plytke, jak led w komorkach. Po to istnieje pad centruajcy otwor pod dioda LED) albo umiescic diode LED tak by oswietlala otworki zlacza RJ12. Podobnie jak to robi czesc plytc z wbudowana karta sieciowa LAN, wetkniecie wtyczki do zlacza spowoduje jej iluminacje (ladny efekt w nocy). Mozna tez jej nie montowac :-)

Mostek 1w-usb laczymy z reszta urzadzen poprzez kabelek jak na zdjeciu, standardowe polaczenie dallasa, tak wiec mozemy do adaptera podlaczyc np. czytniki pastylek bez koniecznosci zmiany w przewodach. Z pinu 1 RJ12 mozna ciagnac do 50mA/5V. Nie wiem dlaczego tylko 50mA - tak wyczytalem w pdf na stronach dallasa (USB ma niby do 500mA...). Moze ktos wie dlaczego ?

I jeszcze jedna uwaga - na moim komputerze (windows 2000) ten adapter czasem powoduje zawieszenie sie programu :-(
Nie wiem dlaczego tak sie dzieje - moze zle prowadze sciezki?Jednak sprawdzalem to na 3 innych komputerach (2xWindows, 1x Linux) i zawieszenie nie wystapilo. W chwili obecnej mija ok 50h od czasu podlaczenia tego adaptera do Linuxa, co 1minute nastepuje odczyt z DS1820 i problemow nie ma!
Dodane później - wszedlem w posiadanie oryginalnego DS9490, widac go na zdjeciu. Tez powoduje zawieszenie sie programu OneWireViewer Application i iButton Viewer, jakis problem z systemem operacyjnym chyba :/

Pdf oryginalnego adaptera (z rozpiska zlacza):
http://pdfserv.maxim-ic.com/en/ds/DS9490-DS9490R.pdf

Uwaga - obudowa ma zlacze RJ12 6p6c, standardowe obudowy takich gniazdek telefocznicznych nie maja zwykle wyprowadzonych zewnetrznych pinow (1,2,4,6) -sa [2c|4c]/6p a wiec nie uda nam sie identycznie sklonowac adaptera! Dobre obudowy znalzalem w maritex'ie.

Plytke warto zabezpieczyc lakierem ochronnym lub pocynowac przed lutowaniem - inaczej po kilku latach sie nam miedz utleni i bedzie po zabawie. Plytka widoczna na zdjeciu zostala wykonana metoda termotrasnferu. Szczegoly frezow na kable sa widoczne na zdjeciach. Plytke warto doszlifowac na wcisk do posiadanej obudowie (niby standardowa a jednak widzialem ze lekko sie roznia obudowy od roznych producentow) tak by nie ruszala sie w niej. Otwor na zlacze USB wycinamy ostrym nozykiem - powoli, delikatnie. U mnie wyszlo idealnie.

W roznych projektach USB widzialem rozne sposoby podlaczenia ekranu do masy ukladu, w jednych laczyli na stale, w innych przez rezystor, w innych przez rezystor 1M + 100nF rownolegle do niego. Na plytce przewidzialem miejsce na rozne rozwiaznaia, nei wiem jakie jest zalecane przez specjalistow od USB - moze ktos wie?. Miejsce na te elementy jest obok haczykow gniazda USB (na zdjeciu widac ze w chwili obecnej ekran, w moim przypadku, laczy sie przez 100nF, miejsce na rezystor jest narazie puste, nie posiadam 1M SMD).

Jestem gotowy odpowiedziec na pytania, jesli sie pojawia.

porownanie_1w.jpg
 Opis:
0.00
 Rozmiar:  40.01 KB

porownanie_1w.jpg

usb_open.jpg
 Opis:
0.00
 Rozmiar:  27.34 KB

usb_open.jpg

1w_usb_pcb.jpg
 Opis:
0.00
 Rozmiar:  36.87 KB

1w_usb_pcb.jpg

DS9490.zip
 Opis:
 n/a

Download
 :  DS9490.zip
 Zawartość:  do boudowy.brd , jh2.brd , jh2.sch
Zobacz całość...
 Rozmiar:  53.61 KB
 Punkty:  0.00

Powrót do góry

Dariusz Goliński
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Brzeziny

Post 26 Kwi 2005 05:22   

Re: Adapter USB-1wire

Cześć
Sorki za głupie pytanie
W jakim celu to zbudowałeś ?
Czy ja dobrze rozumiem że wykorzystujesz to w autoryzacji pod linuxem czy ma to jakiś inne ciekawe zastosowanie ?
Powrót do góry

krzys-iek
Poziom 15
Poziom 15

Post 26 Kwi 2005 11:56   

Duzo zastosowan, albo ibuttony do autoryzacji, pomiar temperatur z rozleglych sieci czujnikow, sa A/C na 1wire, potencjometry, liczniki i inne bajery. Mozna zrobic na tym inteligentny dom np.
Powrót do góry

oli-21bca
Poziom 6
Poziom 6

Post 26 Kwi 2005 20:26   

Witam.
Może napisz jak testujesz to pod Linuxem (może jakieś mini-HOWTO jak skonfigurować ten adapter), do czego konkretnie tego adaptera używasz. Osobiście jestem zainteresowany, można by się nawet pokusić o napisanie jakiegoś softu pod pingwina ;).
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 26 Kwi 2005 20:26   

Powrót do góry

krzys-iek
Poziom 15
Poziom 15

Post 26 Kwi 2005 21:27   

oww , jest 1wire file system, digitemp usb. Nie mam czasu narazie na pisanie - sa faq na stronach programow ;-)
Powrót do góry

coal_chember
Poziom 16
Poziom 16

Miasto: Gorzów Wlkp.

Post 27 Kwi 2005 00:14   

Adapter USB-1wire

ja mam jedno pytanko czy istnie możliwośc sterowania tym urządzeniami zewnętrznymi??
Powrót do góry

krzys-iek
Poziom 15
Poziom 15

Post 27 Kwi 2005 09:07   

tak, istnieje - switch, potencjometr...
Powrót do góry

dzemik8
Poziom 13
Poziom 13

Miasto: wielkopolska

Post 28 Kwi 2005 12:37   

Z pinu 1 RJ12 mozna ciagnac do 50mA/5V. Nie wiem dlaczego tylko 50mA - tak wyczytalem w pdf na stronach dallasa (USB ma niby do 500mA...). Moze ktos wie dlaczego ?

otóż taka jest specyfikacja to złacza ponieważ przez każdy pin w RJ można puscic 50 mA i byc pewnym ze sie ni zacznie grzać jak bys dokladnie obejżal wtyk i złacze to od razu widac że we wtyku masz styki plaskie a w gnieżdzie okrągłe bolce zrobione z e sprezystego przewodu co daj w polaczeniu styk o niewilkiejppowiezchni i to wlasnie powoduje to ograniczenie do 50 mA "wąskie gardlo"
Powrót do góry

kubanczyk
Poziom 12
Poziom 12

Miasto: Gostyń

Post 14 Mar 2006 15:45   

Witam
wszedlem w posiadanie adaptera DS9490R na usb. Czy Ktos może powiedzieć jak podlaczyć do niego DS1820 bo podlaczam w trybie 2nóżkowym tak jak na stronie termika i nie dziala, czy trzeba podlaczyć w trybie 3 nózkowym kazdą nóżkę osobno ?
pozdr
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 14 Mar 2006 15:45   

Powrót do góry

krzys-iek
Poziom 15
Poziom 15

Post 14 Mar 2006 16:11   

dziala tak i tak, cos zle robisz. Piny zle odczytales gniazdka przykladowo
Powrót do góry

Menimes
Poziom 21
Poziom 21

Miasto: Bolesławiec

Post 30 Mar 2006 10:51   

Adapter USB-1wire

Witma mam pytanie jak podlaczyć ds1820 pod DS9490 ?? Które piny ?
Powrót do góry

krzys-iek
Poziom 15
Poziom 15

Post 30 Mar 2006 11:11   

Stasiektoja napisał:
Witma mam pytanie jak podlaczyć ds1820 pod DS9490 ?? Które piny ?

przepraszam ale czy umie Pan czytac? Jest link do PDF z rozpiska pinow... trudne?
Powrót do góry

bartmarian
Poziom 3
Poziom 3

Miasto: Warszawa

Post 13 Lis 2007 21:21   

Witam,
podłączyłem ds9490r, po wpisaniu "digitemp" (bez szukania, czyli bez opuźnienia czasowego) dostaję wynik:
Kod:

DigiTemp v3.3.2 Copyright 1996-2004 by Brian C. Lane
GNU Public License v2.0 - http://www.brianlane.com
Found DS2490 device #1 at 002/002
could not set config 1: Device or resource busy
USB ERROR: Failed to set configuration

o so chozi ?
Powrót do góry

pieknymarian
Poziom 1
Poziom 1

Post 08 Sty 2008 22:29   

Czesc,

ja tez mam podobny problem, mam ten sam problem. Na stronie DigiTemp napisane jest, że DS9490 nie jest obsługiwany:

NEWS DigiTemp v3.5.0 is released! Just in time for the new year. I have combined all the binary releases into a single tar.gz, including Windows binaries compiled with cygwin. This version adds DS1923 Hygrochron support, fixes some small bugs in the userial driver. A lockdev bug was fixed (wasn't unlocking when done), a crash in free_couplers() was fixed, better error reporting when trying to access serial ports that don't exist, compiled for Windows with cygiwn. DS2490/9490 support still doesn't work well for me, although others have had success with it.

pozdrawiam
Powrót do góry

elektronik999
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: Tarnobrzeg

Post 14 Lut 2009 13:31   

Witam. Przepraszam ze odświeżam stary temat. Szukałem trochę w necie i nie znalazłem takiej przejściówki na atmega8. (albo na innym avr) Może Wy coś takiego gdzies widzieliscie
Powrót do góry

seba_x
Poziom 21
Poziom 21

Miasto: czarna dziura

Post 25 Lut 2009 16:46   

wiecie gdzie można kupić DS2490S ?
Powrót do góry

bartmarian
Poziom 3
Poziom 3

Miasto: Warszawa

Post 09 Mar 2009 17:12   

@pięknymarian

zamiast digitemp użyłem owfs i wszystko jest ok
Powrót do góry

gaballus
Poziom 2
Poziom 2

Post 02 Lis 2009 23:00   

Jeśli jeszcze kogoś to zainteresuje to digitemp obsługuje DS9490.
Najpierw wydajemy komendę:
digitemp_DS2490 -i
co spowoduje przeszukanie magistrali i zapisanie pliku konfiguracyjnego .digitemprc, a następnie już komendę: digitemp z odpowiednimi parametrami w zależności od tego co chcemy uzyskać np: -a
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Adapter USB-1wire [KLON DS9490]
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.102 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS