Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Hydrofor-za często się włącza


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Drobny sprzęt -> Hydrofor-za często się włącza
Autor
Wiadomość
czarunio
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 10 Wrz 2004
Posty: 276
Miasto: kotlina kłodzka

Post#1 Post autora tematu 26 Kwi 2005 22:26   

Hydrofor-za często się włącza


Sytuacja jest taka;hydrofor się załącza,pracuje kilka sekund i się wyłącza na kilka sekund i tak w kółko(hydrofor produkcji czeskiej z naczyniem przeponowym ok.20litrów).Doszedłem do wniosku,że wina tkwi w tym naczyniu.A jak je sprawdzić?Na górze zbiornika jest zawór(taki jak w kole w samochodzie)przeczytałem że zmierzone ciśnienie na nim powinno być ok.1atm,a w razie czego należy dopompować pompką.Jednak ciśnienie wynosi 0 i nijak nie idzie napompować(nawet po całkowitym wykręceniu wentylka).Co się mogło stać?Czy mogł się balon w naczyniu przykleić do jego ścianek,tak że na powietrze nie ma miejsca? Ps.Przez zawór u góry nie leci ani woda ani powietrze a zbiornik jest cały czas pełny.Może ktoś miał podobny przypadek?
Powrót do góry
   
Ceneo


Ceneo


Post# 26 Kwi 2005 22:26   


Zobacz najlepsze oferty sprzętu AGD:

Powrót do góry
   
darkey-s
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Maj 2004
Posty: 61
Miasto: Warszawa

Post#2 26 Kwi 2005 23:51   

Re: Hydrofor-za często się włącza


Z opisu wynika że musi być nieszczelność w przeszczeni pomiędzy membramą a zaworem lub uszkodzuny zaworek

Sprawdzić można odkręcając zbiornik i pompując ciśnienie z kompresora pod wodą lub w warsztacie wulkanizacyjnym
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4185
Miasto: Warszawa

Post#3 27 Kwi 2005 07:40   

Re: Hydrofor-za często się włącza


Nieszczelna przepona. Wprawdzie opis trochę mi nie pasuje (ciśnienie) ale przypuszczam, że to tylko słowne przekłamanie.
Na mój gust pompowanie należy wykonywać (dla wygody głównie) bez cisnienia w zbiorniku. Zaworki potrafią się blokować szczegółnie jak dostaną wody. Woda nie wydostanie się przez zawór ponieważ przepona przylgnęłąa do ścianek zbiornika i uszczelnia. A więc koniecznie wykręcić ten zawór i ocenić jego działanie.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#4 27 Kwi 2005 07:58   

Re: Hydrofor-za często się włącza


na podstawie swoich doswiadczeń z hydroforem studziennym powodem moze byc:

zawór zwrotny-wodny grzybek puszcza i woda ucieka powodując złączenie sie zaworu ciśnieniowego

brak powietrza w zbiorniku cisnieniowym-jest zalany całkowicie woda
Powrót do góry
   
czarunio
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 10 Wrz 2004
Posty: 276
Miasto: kotlina kłodzka

Post#5 Post autora tematu 27 Kwi 2005 09:01   

Re: Hydrofor-za często się włącza


Jakby przepona była nieszczelna,to przecież przez zawór po wykręceniu wentylka leciałaby woda.A co do pompowania to próbowałem nożną pompką samochodową i nawet raz w stanie nie byłem nadepnąć.Czy musi to być robione kompresorem?Przecierz taką pompką można spokojnie napompować 3 atm.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Kwi 2005 09:01   





Powrót do góry
   
qryszard
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 328
Miasto: Włodawa

Post#6 27 Kwi 2005 09:28   

Re: Hydrofor-za często się włącza


Spróbuj włożyć przez zaworek coś cienkiego bez ciśnienia wody ,żeby sprawdzić drożność.Podejrzewam że zawór zatyka od dołu pęknięta membrana.Guma prawdopodobnie przykleiła sie do górnej części zbiornika,który ma juz swoje lata (kupiłem taki ok 18 lat temu)
Powrót do góry
   
czarunio
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 10 Wrz 2004
Posty: 276
Miasto: kotlina kłodzka

Post#7 Post autora tematu 27 Kwi 2005 10:34   

Re: Hydrofor-za często się włącza


qryszard napisał:
Spróbuj włożyć przez zaworek coś cienkiego bez ciśnienia wody ,żeby sprawdzić drożność.Podejrzewam że zawór zatyka od dołu pęknięta membrana.Guma prawdopodobnie przykleiła się do górnej części zbiornika,który ma juz swoje lata (kupiłem taki ok 18 lat temu)
Tak właśnie chciałem zrobić,ale boję się czy nie przedziurawię membrany wewnątrz.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Kwi 2005 10:34   





Powrót do góry
   
Tadeuszc
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 1

Post#8 27 Kwi 2005 10:37   

Re: Hydrofor-za często się włącza


Naczynie napełniło się wodą i membrama przylega szczelnie do ścianek dlatego w tym stanie nie napompujesz wiem to z własnego doświadczenia należy odkręcić naczynie wylać z niego wodę napompować do odpowiedniego ciśnienia najczęściej jest to ok 2,5 atm sprawdź może jest jakaś naklejka gdzie pisze jakie ma być ciśnienie następnie sprawdzić szczelność przykręcić spowrotem i ma działać na 100 %
Powrót do góry
   
czarunio
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 10 Wrz 2004
Posty: 276
Miasto: kotlina kłodzka

Post#9 Post autora tematu 27 Kwi 2005 12:25   

Re: Hydrofor-za często się włącza


Tak też spróbowałem zrobić.Opróżniłem naczynie(oczywiście było pełne wody)ale i tak nie dało się napompować przez zawór.Jedynie troszkę inaczej zaczął się załączać;tzn.włącza się przy 1,5 atm i szybko pompuje ok.3s do 3,5 atm i się wyłącza.Niby już dobrze,ale skoro naczynie ma ok.20 litrów to dlaczego po spuszczeniu już 5 litrów załącza się pompa?Chyba coś z tym naczyniem jest jednak nie tak.Tylko co?
Powrót do góry
   
karol3
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lut 2005
Posty: 604
Miasto: Wlkp.

Post#10 27 Kwi 2005 13:15   

Re: Hydrofor-za często się włącza


Z naczyniem jest wszystko OK. Aby hydrofor zaczął działać prawidłowo musi mieć odpowiednią ilość powietrza . Jeżeli załącza się przy ciśnieniu 1,5 atm , to po usunięciu wody należy pompować powietrze do ciśnienia nieco niższego , a dopiero potem załączyć . Oczywiście najpierw nalezy sprawdzić zawory .
Powrót do góry
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4185
Miasto: Warszawa

Post#11 27 Kwi 2005 13:34   

Re: Hydrofor-za często się włącza


Oczywiście że jest nie tak. Ale główenie zpowodu braku mozliwości pompowania części powietrznej. To zagadnienie musisz rozwiązać. Po to w zbiorniku jest przepona żeby powietrze nie mieszało się z wodą i zwyczajnie nie ubywało go podczas eksploatacji. Możesz napompować drugą część zbiornika i też będzie działał ale z racji małej pojemności nastąpi szybki ubytek powietrza i od nowa zabawa. W dużych stacjach stosuje się sprężarkę dopompywującą powietrze na bieżąco. Druga sprawa to kontakt powietrza z wodą powoduje utlenianie składników wody i mętnienie lub zabarwienie. A więc koniecznie dąż do uruchomienie poduszki za przeponą. Ja pewno rozbierałbym zawór. W końcu przy odpowiednim cisnieniu i może dłuższym czasie działania przepona odklei się. Ale skoro tak przywarła to też znaczy, że pewno nie od dawna nie ma tam powietrza czyli może nieszczelność. Fizyki raczej nie oszukasz to jie ekonomia.
Powrót do góry
   
39006
Usunięty





Post#12 27 Kwi 2005 13:49   

Hydrofor-za często się włącza


Może zwyczajnie jest uszkodzony zaworek do pompowenia i dlatego nie można dopompować powietrza.
Powrót do góry
   
czarunio
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 10 Wrz 2004
Posty: 276
Miasto: kotlina kłodzka

Post#13 Post autora tematu 27 Kwi 2005 16:39   

Re: Hydrofor-za często się włącza


Zaworek został wykręcony i dalej nie można napompować powietrza.
Powrót do góry
   
zenek1
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 08 Mar 2003
Posty: 290
Miasto: Pabianice

Post#14 27 Kwi 2005 18:22pomocny post - solucja   

Hydrofor-za często się włącza


Na 100% skleiła się przepona. Trzeba na początku pompować dużym ciśnieniem (oczywiście przy wypuszczonej wodzie), wtedy po chwili się rozkleji i dalej już do normalnego ciśnienia - pójdzie łatwo. Wina leży po stronie nieszczelnego zaworka. Po pewnym czasie ucieka powietrze, a ciśnienie wody w zbiorniku skleja przeponę. Miałem to samo u siebie:) i użyłem kompresora.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Kwi 2005 18:22pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
czarunio
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 10 Wrz 2004
Posty: 276
Miasto: kotlina kłodzka

Post#15 Post autora tematu 13 Lis 2005 22:14   

Re: Hydrofor-za często się włącza


Jak napisał zenek1 dopiero użycie większego ciśnienia spowodowało odklejenie się gumowego balonu.:D
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Drobny sprzęt -> Hydrofor-za często się włącza
Strona 1 z 1
Podobne tematy
snaige/symbol/typ - Lodówka często się włącza,grzeje się agregat.Brak oleju? (1)
Lodówka Indesit BAAN 12 często się włącza... (5)
Chłodziarko-zmrażarka AEG - często się włącza (2)
Ekspres Krups EA8250 często włącza się auto-test (5)
Lodówka no frost indesit BIAA 13 FXNC zbyt często się włącza (1)
Mińsk 10 często się załącza (1)
często się załącza lodówka (4)
Beko CSA 29002 - za często się załącza (1)
Polar KB 39/2 VIP często się załącza i lód na spodzie (5)
Kuchenka Amica EB 2.7.,EB 2.8. - często się wyłącza w trakcie pracy (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.049 seconds

elektroda.pl temat RSS