Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

ustawienie xenonow


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> ustawienie xenonow
Autor
Wiadomość
ronal
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 03 Maj 2005
Posty: 18
Miasto: południe

Post#1 Post autora tematu 03 Maj 2005 23:22   

ustawienie xenonow


Witam wszystkich serdecznie -to moj pierwszy post mam nadzieje ze uzyskam pomoc...Temat bardzo krotki.Czy nisko swiecace xenony w E-klasse z 97 roku ustawi mi zwykły diagnosta od robienia przegladow rejestracyjnych? czy trzeba cos jakims programem ustawiac jakies adaptacje cos w stylu VAG jak do VW.Cos mi sie obiło o uszy ale nic na ten temat nie wiem......
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Maj 2005 23:22   





Powrót do góry
   
ronal
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 03 Maj 2005
Posty: 18
Miasto: południe

Post#2 Post autora tematu 04 Maj 2005 16:35   

Re: ustawienie xenonow


naprawdę nikt nic nie wie albo nie ustawiał nigdy w swoim aucie?
Powrót do góry
   
nfoka
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 18 Maj 2004
Posty: 225
Miasto: Ratysbona

Post#3 04 Maj 2005 17:03   

Re: ustawienie xenonow


co masz na mysli jako "ustawienie" i za nisko :-)

jesli Xenony sa orgninalne (nie przerabiane "gieldowo" halogeny na xenony) to poziom ustawienia sie sam reguluje, wtedy po 1 nie masz pokretla do ustawiania i nie musisz sie o nic martwic :-)

w seryjnych xenonach jak i tych zestawach orginalnych firm HELLA, BOSCH, Valeo jest czujnik (zazwyczaj na tylnej osi) ktory daje sygnal jak jest zaladowany samochod i swiatla sie same reguluja, jesli masz
orginalne xenony to musisz tez miec spryskiwacze reflektorow!!!

automatyczna regulacja jest poto zebys xenonami (duze natezenie swiatla) nie oslepial nikogo spryskiwacze po to zeby swiatlo sie nie rozpraszalo i oslepialo

np w Renault Velsatis jesli masz "czujnik swiatla i xenony" i jest ciemno to po wlaczeniu zaplonu zapalaja sie lampy i wedruja na max na dol na max do gory i poziomuja sie w odpowiedniej pozycji. w roznych markach jest to roznie rozwiazane
Powrót do góry
   
ronal
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 03 Maj 2005
Posty: 18
Miasto: południe

Post#4 Post autora tematu 04 Maj 2005 17:32   

Re: ustawienie xenonow


po prostu swieca za nisko jak w aucie z normalnymi lampami -widac ze swieca za nisko i juz czy to sie reguluje?????Acha zeby nie było -lampy sa oryginalne-fabryczne-spryskiwacze sa.Nie bite -ale jedna lampa była wyjmowana bo byl zmieniany klosz bo był plastikowy i zmatowiał.....Swieca nisko i juz -Ciezko sie jedzie w nocy....
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Maj 2005 17:32   





Powrót do góry
   
nfoka
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 18 Maj 2004
Posty: 225
Miasto: Ratysbona

Post#5 04 Maj 2005 18:12   

Re: ustawienie xenonow


OK, ale czy zawsze tak nisko swiecily? czy cos sie stalo? nagle?

podjedz gdzies i niech sprawdza czy sa dobrze ustawione bo ze swieca za nisko to "subektywne" odczucie

jesli na pomiarze wyjdzie ze za nisko to wtedy szukalbym czujnika na tylnej belce albo w bagazniku ( BMW E39 E60 itd) gdzie jest w W210 to nie wiem niestety

czy czujnik wogole dziala latwo sprawdzic, chlopskim sposobem, podjedz pod sciane zapal swiatla i zaznacz linie na scianie gdzie jest granica swiatla/cienia pozeniej posadz do samochodu 4 osoby albo 5 i swiatla powinny w tym samym miejsci swiecic, jesli nie to czujnik do wymiany albo sprawdzenia polaczen wszytkich po drodze.

minimalna regulacja "reczna" jest mozliwa (w citroenie, BMW, Audi na 100%) ale jest to minimalna regulacja majaca na celu niwelowanie roznic np po wymianie reflektora albo w innych takich przypadkach kiedy reflektor jest odkrecany

wiec japierw byl pojecha i sprawdzil czy rzeczywiscie (pomiar z regulacja w PZMot w Jeleniej Gorze 25 PLN :-) jesi wyjdzie ze zly to proba przy scianie :-) a potem grzebanie w instalacji
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Maj 2005 18:12   





Powrót do góry
   
ronal
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 03 Maj 2005
Posty: 18
Miasto: południe

Post#6 Post autora tematu 04 Maj 2005 18:36   

Re: ustawienie xenonow


tak tez zrobie -nisko swieci szczegolnie prawy-to ze był wyjmowany to fakt bo zmieniane było szkło bo zmatowiało...acha auto nie bite......z ta regulacja to jakos bedzie dziwnie bo w oim MB jest Nivo z tyłu tak ze jak by nawet siadło 5 osob to i tak tył zostanie na jednym poziomie tak ze lampy za wiele tam nie reguluja bo tył nie siada nic......Ogolnie to trzeba je troche podniesc ale naprawde nie wiele....jutro robie przeglad to moze wtedy....
Powrót do góry
   
bj86
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 24 Mar 2005
Posty: 177
Miasto: Radom / Kraków

Post#7 04 Maj 2005 20:35   

Re: ustawienie xenonow


Tak jak to było powiedziane wyżej, reflektory ksenonowe muszą mieć układ samopoziomujący. Ale on musi skądś wiedzieć, do czego ma się poziomować, więc regulacja musi być chociaż w niewielkim stopniu. Najlepiej zrobisz jak każesz na to zerknąć ludziom w serwisie, tak jak masz zamiar.
Powrót do góry
   
Skolmi
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 147
Miasto: Warszawa

Post#8 04 Maj 2005 22:05   

Re: ustawienie xenonow


nfoka napisał:
c
jesli Xenony sa orgninalne (nie przerabiane "gieldowo" halogeny na xenony) to poziom ustawienia się sam reguluje, wtedy po 1 nie masz pokretla do ustawiania i nie musisz się o nic martwic :-)


No tak, ale w zwykłych reflektorach oprócz regulacji elektrycznej masz jeszcze regulację pokrętłami reflektorze.
Nie wiem, jak w MB, ale ksenony Forda można regulować śrubokrętem.
Oczywiście na stacji diagnostycznej z użyciem takiego czegoś do zmniejszania wiązki światła.
ustawienie xenonow
Powrót do góry
   
ronal
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 03 Maj 2005
Posty: 18
Miasto: południe

Post#9 Post autora tematu 04 Maj 2005 22:59   

Re: ustawienie xenonow


no i oto mi chodziło -jak sie da w fordzie to mozna i w MB ....super -jak ustawie jutro to dam znac.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Maj 2005 22:59   





Powrót do góry
   
sowczas
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 131
Miasto: Tarnów

Post#10 04 Maj 2005 23:24   

Re: ustawienie xenonow


Owszem ksenony mają ukłąd samopoziomujący ale mają także ręczną regulacje (że tak powiem jałową) przytaczane wcześniej Renault także.
Powrót do góry
   
jkm73
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 21 Mar 2005
Posty: 441

Post#11 05 Maj 2005 17:11   

Re: ustawienie xenonow


z tymi ksenonami to jest roznie,sa rozwiazania z,takie ze jeden jest master,drugi slave,generalnie jak wymieniasz ktorąs lampe to musisz wprowadzic tzw nastawy podstawowe,czyli takjakby pokazac im poziom odniesienia od ,ktorego zaczyna sie regulacja,tego typu regulacje mozna wykonac tylkoz a pomoca sprzetu diagnostycznego np vag lub vas w vw,natomiast są tez sruby do recznego ustawiania,ale bez nastawow poczatkowych to nie ma sensu
Powrót do góry
   
ronal
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 03 Maj 2005
Posty: 18
Miasto: południe

Post#12 Post autora tematu 05 Maj 2005 21:44   

ustawienie xenonow


ustawione sa narazie normalnie na tym przyzadzie troszke były nisko -pojezdzimy noca to sie zobaczy dzieki za pomoc...
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> ustawienie xenonow
Strona 1 z 1
Podobne tematy
po zamontowaniu xenonow... (3)
Audi A6/A8 Sterowanie Xenonow (1)
VW Touareg 2003 r zmiana xenonow na bi-xenony (10)
Volvo s40 - czujnik poziomowania xenonow (1)
Rover 75 CDI - Czujnik poziomowania xenonow (5)
Volvo s40 2007 1.6 tdi spryskiwacze xenonow (9)
Rozswiecenie Xenonow - fakt czy bujda marketingowa?? (1)
Kodowane Xenonow zwyklych w miejsce skretnych A4 2005 rok (8)
Zmiana/ naprawa Xenonow Vectra B 2000 Rok.pomoc (5)
Sposób na zamontowanie xenonow w opel astra f(Jakie porady?? (12)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony