| Author |
lechoo Poziom 24

|
03 Oct 2005 22:19 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
W zasadzie to czy trafo WN daje 50mA (np. od neonów) czy 600mA (od mikrofali), to jest tak samo niebezpieczne gdyż przepływ prądu powyżej 25mA przez ciało człowieka może wywołać zgon. Tak więc należy zawsze zachować szczególną ostrożność przy zabawie z trafami WN.
Tak jak wcześniej obecałem zamieszczam fotki mojej małej cewki Tesli w obecnej jej postaci, jednak nie zamierzam dłużej się nią zajmować. Być może w przyszłości zbuduję jakąś większą TC albo SSTC, ale narazie nie mam za bardzo na to czasu... Z fotek praktycznie wszystko wynika i dodatkowy opis jest raczej zbędny, te dwa rezystory wyrównujące napięcie na kondensatorach mają wartość po 3,9MΩ każdy.
| Filesize: |
144.2 KB |

|
127.1 KB |

|
107.46 KB |

|
101.82 KB |

|
19 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
wojachowski Poziom 9

|
03 Oct 2005 22:42 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
Baaaaaardzo dziękuję za przesłane zdjęcia zdjęcia.
Pojawiło mi się w głowie pytanie teoretyczne :D
Czy urządzenie zasilające można zrobić nie barierą (12sztuk) małych transformatorów o połączeniu równolegle na pierwotnym i szeregowo na wtórnym barierą tych samych małych transformatorów (np. 220V/15V 3W) połączeniu równolegle równoległym i zasilanym napięciem 230V z sieci. Każdy taki dawałby napięcie 230V*230V/15V = 3500V (przeskoczy iska) a zasilacz jako całość miałby moc 12*3W = 36W. Chodzi o to, że i tak będę to zasilał z kontaktu i w ten sposób można zaoszczędzić 1transformatorek (ten co z kontaktu robi 15V :P).
P.S. lub w ogóle zamiast 12 małych dać jeden duży transformator 220/12V 40W.
|
|
| Back to top |
|
 |
lechoo Poziom 24

|
03 Oct 2005 22:59 Mini Tesla Coil |
|
|
|
Też o tym kiedyś myślałem - połączyć szeregowo uzwojenia wszystkich traf i podać na nie bezpośrednio 220V. Jednak zostałem przy koncepcji z dodatkowym transformatorem obniżającym napięcie ze wzglądu na bezpieczeństwo. Wybór należy do Ciebie :)
Update: Spróbuj podłączyć odwrotnie trafo 220/12V pod 220V to zobaczysz co się stanie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
wojachowski Poziom 9

|
03 Oct 2005 23:22 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
| lechoo wrote: |
| ze wzglądu na bezpieczeństwo |
O ile przy takim urządzeniu można mówić o bezpieczeństwie :D
| Spróbuj podłączyć odwrotnie trafo 220/12V pod 220V to zobaczysz co się stanie :) |
Sądząc po uśmieszku wolę zrezygnować bez walki, myślałem, że jak można podpiąć szeregowo pierwotne i szeregowo wtórne to, po co się bawić z lutowaniem tego szczęścia jak jeden duży transformator załatwi to bez problemu – zamiennik :| Hym.., chyba w końcu muszę się zabrać za teorię transformatorów :(
|
|
| Back to top |
|
 |
krawczyk.a Poziom 18

|
04 Oct 2005 19:46 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
Co jest łatwiejsze do zbudowania ta cewka czy lampa plazmowa?
Co jest bezpieczniejsze cewka czy lampa plazmowa?
Która z tych dwóch daje lepszy efekt?
|
|
| Back to top |
|
 |
elektronik_tk Poziom 21

|
04 Oct 2005 20:52 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
| krawczyk.a wrote: |
Co jest łatwiejsze do zbudowania ta cewnka czy lampa plazmowa???
Co jest bezpieczniejsze cewka czy lampa plazmowa???
Która z tych dwóch daje lepszy efekt??? |
łatwiejsza lampa plazmowa
bezpieczniejsza lampa plazmowa (ale oba urządzenia nie są bezpieczne)
lepsze efekty daje cewka tesli
tak wg mnie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
krawczyk.a Poziom 18

|
04 Oct 2005 22:04 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
Co można dotykać gołą renka w cewce
Co można dotykać gołą renka w lampie plazmowej
błędy, kosmita
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Oct 2005 22:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wojachowski Poziom 9

|
04 Oct 2005 23:16 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
Z części teoretycznej przechodzę do tworzenia ;D
Mam już rurkę PCV i drut 0.1mm z jakiegoś starego transformatora (może dławika – trudno stwierdzić). Drut jak wiadomo jest bardzo cienki i obawiam się, że, mimo, zmontowania maszyny mającej na celu pomóc mi nawinąć uzwojenie na PCV mogą być problemy z idealizmem tej czynności. Teraz mam pytanie: czy na, bardzo śliską, rurkę mogę nakleić trochę taśmy samoprzylepnej (nie przeźroczystej, nie szarej tylko takiej żółtej, co w dotyku przypomina cieniutki papier)?? Nie będzie przebicia?? A co z przerwami, czy w połowie nawijania mogę np. przewlec drut przez dwie przygotowane dziurki w calu oddzielenia dwóch połów, np. żeby potem, jak coś mi nie pójdzie pod koniec nawijania, to żeby stracić tylko 50% roboty?
Dodano po 42 [minuty]:
Przepraszam, że dwa pod rząd,
Zrobiłem sobie „próbne nawijanie” drutem 0,1mm i doszedłem do wniosku, że prościej będzie nawinąć to drutem 0,3mm :D czy to spowoduje większe zmiany w działaniu tesli, będzie miała (przy tej samej wysokości) 3x mniej zwoi. Czy jak godzę się na drut 0.3 to mam zrobić uzwojenie pierwotne 3x10cm = 30cm??
|
|
| Back to top |
|
 |
lechoo Poziom 24

|
05 Oct 2005 00:03 Mini Tesla Coil |
|
|
|
Ja swoją cewkę nawinąłem drutem o średnicy 0,1mm w ciągu kilkunastu minut używając elektrycznego wkrętaka - ważne jest aby cały czas utrzymywać dosyć silny naciąg drutu, ale jednocześnie uważając aby go nie zerwać. Aby drut za bardzo nie ślizgał się w palcach można na ten czas założyć cienkie gumowe rękawiczki. Co 1/3 długości uzwojenia przyklejałem drut do rurki przy użyciu kleju Superglue. Lepiej nie dzurawić rurki, gdyż będziesz później miał problem z nieproszonymi wyładowaniami. Oczywiście nie zapomnij na koniec solidnie (kilka razy) polakierować nawiniętego uzwojenia, w przeciwnym razie emalia którą jest pokryty drut szybko ulegnie przelapeniu w wyniku przebić między zwojami.
|
|
| Back to top |
|
 |
wojachowski Poziom 9

|
05 Oct 2005 17:35 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
Więc potraktujmy to jak pytanie teoretyczne, grubszy drut zmieni coś?
|
|
| Back to top |
|
 |
=Tesla= Poziom 17

|
06 Oct 2005 12:07 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
Na pewno drut zmienia parametry cewki.
Zauważyłem, że na rurce 50mm średnicy najlepiej dać 21 cm uzwojenia drutem 0,2mm. Wtedy na tej długości miałem najlepsze wyładowania, potem musiałem skrócić 2cm i wyładowania już były gorsze.
Obecnie nawinąłem na PCV 50mm uzwojenie długości 25cm drutem 0,4 i efekt jest marny. Na większej średnicy może by było lepsze.
=sprawdzałem parametry cewek na tym samym zasilaniu=
Cewki nawijam na nawijarce własnej konstrukcji, ale bez zasilania, sam muszę obracać cewkę, a naciąg drutu zrobiłem za pomocą miniimadła. Tzw. drut zawinąłem w szmatkę, aby go nie uszkodzić i to skręciłem w imadle; od ściskania imadła zależy naciąg drutu. Taki domowy i szybki sposób na ułatwienie nawijania, ale myślę już o ulepszeniu tego i zastosowaniu silniczka z regulacją obrotu - obracanie cewki.
Teraz takim sposobem cewkę 21cm drutem 0,2mm nawijam 2-3 godziny.
Tak się złożyło, że mam zdjęcia swojej nawijarki - pierwsze uruchomienie.
Teraz mam zmienione mocowanie rury PCV na stabilniejsze i o wiele prostsze, ale lepsze.
A to zdjęcia moich pierwszych cewek. Najlepiej sprawuje się ta duża nawinięta drutem 0,2mm. Na początku miałem słabe iskry, potem skróciłem ją do 21cm i wtedy miała naprawdę dobre parametry pracy.
Ta krótka uległa przebiciu na uzwojeniu. Nawet mam gdzieś zdjęcie, jak ją przypaliło zanim uległa przerwaniu uzwojenia.
Oto, co zostało po przebiciu cewki. Wypalało sobie ścieżkę w PCV. Widać to lekko na zdjęciu powyżej, ale to ujęcie jest lepsze:
|
|
| Back to top |
|
 |
wojachowski Poziom 9

|
07 Oct 2005 19:26 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
Dziękuję za zdjęcia.
| winiętego uzwojenia, w przeciwnym razie emalia którą jest pokryty drut szybko ulegnie przelapeniu w wyniku przebić między zwojami. |
A jaki lakier użyć? Może być zwyczajny, najtańszy do paznokci?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Oct 2005 19:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektronik_tk Poziom 21

|
07 Oct 2005 20:14 Mini Tesla Coil |
|
|
|
chyba jednak taniej wyjdzie kupić lakier do drewna :D, bo raczej jeden czy dwa lakiery do paznikci nie wystarczą ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Oct 2005 20:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lechoo Poziom 24

|
07 Oct 2005 22:59 Mini Tesla Coil |
|
|
|
No i jak? Działają już Wasze cewki?
Lakier do drewna jest najlepszy, dobrze jest pomalować kilka razy. Ja użyłem jednak lakieru nitro i w sumie różnicy nie zauważyłem...
Ciekawe czemu ten topic trafił akurat do tego działu...
|
|
| Back to top |
|
 |
wojachowski Poziom 9

|
08 Oct 2005 14:17 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
Witam!
Zakupiłem już biały lakier do drewna, wtórne zawinięte drutem 0,1mm (to był koszmar :P) z jakiegoś starego zdezelowanego transformatora. Nawijanie jak nawijanie – zupełnie nieładnie wyszło – co chwilę mi się zwoje krzyżują, ale trudno (odnoszę wrażenie – że temperatura ma tu dość duże znaczenie).
Temat trafił tu pewnie, z powodu moich „początkujących” pytań oraz z powodu zainteresowania tym tematem wśród zupełnych amatorów – szkoda.
Czy ktoś już próbował zasilać minitesle z cewek zapłonowych – to ponoć możliwe. Tylko jak to się robi, takie cewki dają HV wyłącznie jak pracują impulsowo (dochodzi indukcja) a tesla wymaga ciągłego zasilania. Ma może ktoś schemat elektroniki dla właśnie takiego zasilacza?
|
|
| Back to top |
|
 |
wojachowski Poziom 9

|
09 Oct 2005 16:47 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
Witam!
Ściągnąłem ze strony SOLIII arkusz kalkulacyjny dotyczący cewek tesli Ver 2.2.
Bardzo mi się podoba, ale mam parę pytań
Jaka mam podać "Planowaną częstotliwość" w zakładce "wtórne"? W jakim przedziale ma mieścić się ta wartość? Chcę zrobić teslę (zasilanie 2500V/30W jak kolega lechoo) i myślałem żeby jej wysokość (przy średnicy 3,2cm i drucie 0,3mm) nie przekraczała 15cm. By jednak uzyskać takie wymiary częstotliwość musi wynosić 1700kHz... czy to nie za dużo? Co z dostrojeniem tej częstotliwości do częstotliwości uzwojenia pierwotnego? (Jak autor arkusza pisze, muszą być takie same)?
|
|
| Back to top |
|
 |
lechoo Poziom 24

|
09 Oct 2005 18:01 Mini Tesla Coil |
|
|
|
Cewkę stroić można na 3 sposoby: robiąc regulowany odczep na uzwojeniu pierwotnym, dobierając pojemność kondensatora lub zmieniając rozmary toroidu.
|
|
| Back to top |
|
 |
hvman Poziom 16

|
09 Oct 2005 19:42 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
Czy można zrobic zasilacz wysokiego napięcia z 2 lub więcej szeregowo połączonych transformatorów i powielacza napiecia z TV i czy częstotliwośc wyładowań na nim wynosiła by kilkadziesiąt Hz?
|
|
| Back to top |
|
 |
=Tesla= Poziom 17

|
09 Oct 2005 21:54 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
a po co dwa trafa i trafo od tv
mniej jedno trafo np:12V i 5A
i podłacz je pod taki chemat jak na rysunku i juz masz HV ja na tym schemacie maiłaem efekt naskórkowy a trafo dorwałem z rubina a potem... ch*** wie z czego ale tez był efekt naskórkowy
2.51 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
wojachowski Poziom 9

|
09 Oct 2005 22:43 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
A mówią, żę tranfa od TV mają za małą moc, pozatym, jak w takim przypadku policzyć napięcie i prąd na wyjściu, by urzyć optymalnego kondensatora.
|
|
| Back to top |
|
 |
hvman Poziom 16

|
10 Oct 2005 07:51 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
| =Tesla= wrote: |
| a po co dwa trafa i trafo od tv |
Mi chodziło o powielacz napięcia z TV.
Zrobiłem zasilacz WN z jednego transformatora 12/230 podłączonego do powielacza napięcia, ale na wyjściu miałem impulsowe napięcie o czestotliwości ok. kilku HZ. Za mało żeby cewka dobrze działała.
|
|
| Back to top |
|
 |
=Tesla= Poziom 17

|
11 Oct 2005 19:28 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
a jakiego schematu układu uzyles do tego powielacza??
zamiesc jak mozesz
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
nemo07 Poziom 22

|
12 Oct 2005 06:05 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
Witam.
Te powietrzne TC stwarzają problemy, bo wymagają wielu zwojów, a w konsekwencji muszą być nawijane cienkim drutem.
Dlaczego nie użyć rdzenia ferrytowago?
Na załączonym obrazku mini TC z ferrytowym rdzeniem. Zasilana jest z układu DC WN bazującym na specjalnej diodzie lawinowej (Q1, za zielonym rezystorem) o charakterystyce "Z" (podobnie jak diody diac) i pracującym podobnie, jak klasyczny układ TC: Przez rezystor (zielony) 3k9 jest podawane napięcie zasilające DC rzędu 80V na kondensator foliowy (brązowy, prawy górny róg PCB) włączony w szereg z pierwotnym uzwojeniem mini-trafka WN. W momencie przekroczenia progu lawinowego Q1 kondensator rozładowuje się przez uzwojenie pierwotne trafka WN (T1, "9303"). Dioda WN ("22H") podaje napięcie na dwa równolegle połączone kondensatorki TDK 750pF/16kV. Te z kolei są włączone w szereg z pierwotnym uzwojeniem TC (cztery zwoje białego przewodu na wierzchu). Iskrownik ze szczeliną 5mm (na 10kV, niebieski, lewy górny róg) zwiera kondensatory WN i w ten sposób impuls rozładowania generuje napięcie w TC. Sama TC ma przełożenie rzędu 7,5:1.
Częstotliwość pracy iskrownika można regulować wartością napięcia zasilającego w zakresie od sub-Hz do kilkudzesięciu Hz.
Ta TC ma jednak małą moc i daje niebieską iskrę długości rzędu 10...15mm do metalowych przedmiotów.
Znalazłem ją w swoich zbiorach i nie wiem, z jakiego urządzenia pochodzi. Pomyślałem, że może zainteresować amatorów techniki TC.
Pozdrawiam
28.11 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
hvman Poziom 16

|
12 Oct 2005 17:46 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
Jak widac na schemacie, zasilacz składa się z trafa 12/220 podłączonego do powielacza TPN 31A. Na wyjściu UH otrzymałem wysokie napięcie ok. 1600V. Niestety wyładowanie na maksymalnej odległości elektrod, zachodziło z częstotliwością ok 1,5Hz. Po zbliżeniu do siebie nich coraz bardziej, na ułamek milimetra, wyładowanie zachodziło z coraz większą częstotliwością ok. 10Hz, aż nie można juz było bardziej zbliżyc elektrod.
Tak sobie pomyślałem, że zwiększenie napięcia pozwoli uzyskac większą częstotliwośc przy tej samej co wyżej odległości. Ale nie wiem czy dobrze myślę:D
Właśnie licytuję na Allegro trafo 230/980V i przetestuje je z powielaczem TPN 31A. Jak to nic nieda, to spróbuje zrobic własny odpowiedni powielacz.
Oto schemat mojego zasilacza, a także schemat samego powielacza:
2.2 KB |

|
14.04 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektronik_tk Poziom 21

|
12 Oct 2005 18:25 Mini Tesla Coil |
|
|
|
ojjjjjjj. trafo WN nie powinno byc zasilane takim napieciem!! z sieci masz częstotliwość 50Hz a trafo WN jest zasilane napieciem o częstotliwości ponad 10kHz, czyli 10 000Hz a nie 50Hz. dlatego masz takie słabe efekty.
|
|
| Back to top |
|
 |
wojachowski Poziom 9

|
12 Oct 2005 18:28 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
nemo07
Bardzo fajne rozwiązanie!
Mógłbyś zamieścić schemat ideowy twojego urządzona z popisanymi elementami?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Oct 2005 18:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
nemo07 Poziom 22

|
13 Oct 2005 05:44 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
Ok, do postu z 12 Paź 2005 06:05 załączam schemat i parę detali.
Trafo T1 jest sterowane układem R1, C2 i Q1. Napięcie przebicia lawinowego Q1 wynosi ca. Ubrk≈66V, więc przy napięciach Uin>Ubrk napięcie na C2 będzie narastać eksponencjalnie, a po osiągnięciu wartości Ubrk Q1 zwiera C2 do masy indukując prąd w pierwotnym uzwojeniu minitrafa WN i generując w uzwojeniu wtórnym wysokie napięcie prostowane przez D2. Po krótkotrwałym rozładowaniu C2 cykl się powtarza. Jest to więc swojego rodzaju generator piły.
Stała czasowa τ = R1•C2 ≈5ms. Dla Uin>Ubrk mamy czas ładowania t z zależności:
t/τ = ln(1-Ubrk/Uin). Dla Uin = 100V uzyskamy t ≈ τ = 5ms.
Okres generacji jes bliski czasowi ładowania, stąd uzyskamy f=1/t≈200Hz.
Energia jednego impulsu minitrafa:
Ec2=C2•Ubrk²/2≈6,5mWs. Przy częstotliwości f=200Hz uzyskamy moc:
P1=f•Ec2=1,3W. Jest to mniej więcej całkowita moc dysponowalna na wyjściu TC, jeśli pominiemy efekty rozproszenia (ze względu na max moc strat R1 wynoszącą 3W, maksymalne napięcie Uin wyniesie ca. 2•Ubrk=132V i da częstotliwość ca. 285Hz i moc ca. 1,8W).
Jaka będzie częstotliwość wyładowań na iskrowniku (SG1)?
SG1 (spark gap) ma odstęp 5mm, co daje napięcie przebicia ca. U2 = 10kV.
Energia zgromadzona na kondensatorach C3/C4 o łącznej pojemności C34=1,5nF wyniesie:
Ec34 ≈ C34•U2²/2=75mWs.
Ponieważ czas potrzebny do naładowania kondensatorów C3/C4 ze źródła o mocy P1 wynosi T=Ec34/P1, stąd częstotliwość wyładowania:
F=1/T=P1/Ec34, co przy Uin=100V daje F=1,3W/75mWs=17,4Hz.
Przy napięciu Uin=132V częstotliwość wyniesie ca. 25Hz.
Jak widać, jest to bardzo prosty i skalowalny układ, który po modyfikacjach pozwoliłby uzyskać znacznie większe moce. W miejsce Q1 można użyć tranzystora lub triaka, w miejsce T1 telewizyjny trafo WN lub własnej konstrukcji trafo. Zwiększając częstotliwość pracy T1 można uzyskać duże moce w takim układzie. Istotna jest jakość kondensatorów C2 i C3 (C4); powinny to być typy predysponowane do pracy impulsowej z małymi szeregowymi rezystancjami (low ESR), inaczej zagotują się lub nawet eksplodują.
Wtórne uzwojenie T2 jest nawinięte na rdzeniu ferrytowym owiniętym folią izolacyjną o grubości ca. 0,2mm; mimo to nie zauważyłem żadnych przebić do rdzenia. Dwie warstwy podobnej folii izolują wzajemnie uzwojenia T2.
Przy takiej konstrukcji nie ma problemów z małą średnicą drutu, niemniej zdobycie odpowiedniego rdzenia może stanowić problem. Tutaj użyty ma długość 8cm i średnicę 1,5cm.
PS: Nie wiem, czemu taki mały GIF ze schematem nie chciał się otworzyć explicit :cry:
Pozdrawiam
41.51 KB |

|
| Filename: |
MiniTesla_Coil_Ushio_schem.gif |
 Download |
| Contents: |
|
9.75 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
hvman Poziom 16

|
13 Oct 2005 08:12 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
| elektronik_tk wrote: |
| ojjjjjjj. trafo WN nie powinno byc zasilane takim napieciem!! z sieci masz częstotliwość 50Hz a trafo WN jest zasilane napieciem o częstotliwości ponad 10kHz, czyli 10 000Hz a nie 50Hz. dlatego masz takie słabe efekty. |
Ludzie!!! Nie mylcie trafa WN z powielaczem napięcia. To dwie różne rzeczy. Sprawdźcie w pierwszych kolorowych telewizorach, jest tam trafo na płytce podłączone do takiego prostopadłościanu, z którego wychodzi taki gruby kabel. To on jest właśnie powielaczem.
Ale z układu tego już chyba rezygnuje, ponieważ właśnie kupiłem sobie trafo 2Kv. Te napięcie o częstotliwości 50Hz powinno w zupełności wystarczyc do zasilania małej cewki Tesli.
|
|
| Back to top |
|
 |
elektronik_tk Poziom 21

|
13 Oct 2005 10:01 Mini Tesla Coil |
|
|
|
ups. no faktycznie , głupote napisalem ;/
ale chyba jednak fakt jest faktem, że f powinna być większa, bo kondensatory mają zbyt małą pojemność. tak mi się wydaje.
|
|
| Back to top |
|
 |
gatar Poziom 4

|
18 Oct 2005 20:56 Re: Mini Tesla Coil |
|
|
|
Cześć!
Przeczytałem cały temat i chcę zrobić własną cewkę tesli, ale kilku rzeczy nie jestem pewien lub dalej nie rozumiem.
-Po pierwsze nie jestem pewien ogólnego schematu tej konstrukcji, czy wygląda on tak?
-Skoro częstotliwość zasilania układu powinna być 50Hz, to jaka będzie częstotliwość na uzwojeniu wtórnym cewki tesli?
-Czy jeden przewód z uzwojenia wtórnego cewki teli trzeba uziemić?
-Do zasilania nada się trafo o planowanych parametrach 50Hz, 4.8 kV (zbudowany na podstawie tego schematu:www.astor.net.pl/~gatar/galeria/msolid.gif, uzwojenie wtórne 1600zwojów, na innych kondensatorach)?
Bardzo proszę o odpowiedź, nie jestem zbyt biegły w te klocki, ale z drugiej storny nie jestem też kompletnym laikiem. Obrazki wziąłem ze strony MyzLab (mam nadzieje że nik mi tego za złe nie ma)
Pozdrawiam Gatar
|
|
| Back to top |
|
 |