Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Niedziałające jedno z USB 3.0 w Lenovo Y580

Żokero 16 Lis 2014 15:46 615 7
  • #1 16 Lis 2014 15:46
    Żokero
    Poziom 2  

    Cześć,

    Piszę do Was forumowicze, ponieważ mam od pewnego czasu dosyć uciążliwy problem bodajże jedno z wejść USB 3.0 w Lenovo Y580(win8.1) nie wykrywa urządzeń do niego podpinanych. Dodam również, że gdy podłączam ładowarkę pod to gniazdo, to o dziwo ładuje podłączony sprzęt bez żadnych problemów. Wykluczyłbym problem ze sprzętem, a raczej skupiłbym się na oprogramowaniu i systemie. Chociaż kto wie...

    Przeczytałem mnóstwo tematów z wszelakimi problemami z gniazdami USB, ale nic konkretnego nie znalazłem. Jeśli miał ktoś z Was taki przypadek i udało mu się z nim uporać, to byłbym wdzięczny za porady.

    Oczywiście nie wykluczam kontaktu z biurem obsługi lenovo, tylko chciałbym się upewnić, czy nie można tego zrobić w "domowych" warunkach bez odsyłania sprzętu do producenta.

    Z góry dziękuję za pomoc :)

    PS.
    Kiedy podłączam pendrive pod to jedno USB, to nie ma żadnej reakcji. Kiedy podłączę np pada, albo klawiaturę, to system chce zainstalować sterowniki, ale mu się nie udaje, a w Menadżerze urządzeń napisane jest "Nieznane urządzenie USB (wyliczanie urządzenia nie powiodło się)"

    Podczas podłączania pada do tego portu wyświetla się:

    Niedziałające jedno z USB 3.0 w Lenovo Y580

    W menadżerze urzązeń pojawia się:

    Niedziałające jedno z USB 3.0 w Lenovo Y580

  • #2 16 Lis 2014 16:05
    robertpd
    Poziom 14  

    Masz aktualne sterowniki od USB 3.0?

  • #3 16 Lis 2014 16:10
    gallus [pl]
    Poziom 31  

    Dobrze byłoby sprawdzić pod jakimś systemem live cd choć przyczyną może być zatrzymanie jakieś usługi odpowiedzialnej za sprzęt sprawdź w services.msc albo spróbuj programem RefreshPC

  • #4 16 Lis 2014 22:47
    Żokero
    Poziom 2  

    Uruchomiłem Ubuntu przez VMware i w nim też nie wykrywa pendrivea, którego podłączam do tego USB, bodajże kiedy podłączę pod inne USB 3.0, to pendrive działa bez problemu na win8 jak i Ubuntu. Dziwi mnie strasznie, dlaczego pada wykrywa, ale go nie instaluje, a pendrive jest zupełnie pomijany...

    Sterowniki przeinstalowywałem 2 razy. Ogólnie rzecz biorąc, to do mojego laptopa sterowniki od USB 3.0 pobiera automatycznie win8, ale wgrałem też później sterowniki przeznaczone dla win7 ręcznie, ale nie dało to żadnego efektu.

  • #5 16 Lis 2014 22:53
    gallus [pl]
    Poziom 31  

    Przydałoby się wg. mnie sprawdzić jednak jako LIVE CD/USB bo jako "system gościnny" może to się dziwnie zachowywać. A ten pendrive to USB 2 czy 3?

  • #6 17 Lis 2014 00:27
    Żokero
    Poziom 2  

    gallus [pl] napisał:
    Przydałoby się wg. mnie sprawdzić jednak jako LIVE CD/USB bo jako "system gościnny" może to się dziwnie zachowywać. A ten pendrive to USB 2 czy 3?

    Pendrive jest 2.0, ale na drugim wejściu USB 3.0 działa normalnie. Po zastosowaniu programu RefreshPC nie ma żadnych zmian w działaniu tego wejścia.

    Co do usług w services.msc nie za bardzo wiem co mógłbym wyłączyć.

    Za niedługą chwilę postawię Ubuntu z pendrivea i dam znać co i jak.

    Na Ubuntu odpalonym z pendrive'a również USB nie odpowiada...

    Czyli co? Myślicie, że lenovo uzna tą usterkę za powód do naprawy gwarancyjnej?

  • #7 17 Lis 2014 11:33
    gallus [pl]
    Poziom 31  

    Wygląda na to, że padł kontroler usb3 dla tego portu lub masz rozwalony sam port jeżeli urządzenia usb2.0 działają poprawnie. Dzwoń do lenovo i zgłaszaj...

  • #8 18 Lis 2014 00:13
    Żokero
    Poziom 2  

    gallus [pl] napisał:
    Wygląda na to, że padł kontroler usb3 dla tego portu lub masz rozwalony sam port jeżeli urządzenia usb2.0 działają poprawnie. Dzwoń do lenovo i zgłaszaj...


    Urządzenia usb 2.0 na tym jednym wejściu nie działają poprawnie. Pendrive jest niewykrywany w ogóle, a po podłączeniu pada daje znak podłączenia go (czyli jest napięcie), ale nie może nic z tym zrobić (jak na screenie wcześniej).

    Dzwoniłem do lenovo i dowiedziałem się, że moja gwarancja niestety przeminęła...
    Powiedzieli też, że wykluczają winę sterowników i może być to uszkodzenie gniazda lub właśnie kontrolera, co równa się z kosztowną wymianą płyty głównej.

    Polecacie oddać do jakiegoś serwisu, czy może wymienić port USB samemu? Oczywiście można rozważyć zbagatelizowanie problemu i kupno rozgałęźnika USB :P

 
Promocja -20%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
tme