| Author |
jozefg Poziom 24

|
08 Oct 2005 10:11 Re: Jaką ma mieć długość przewód do SWR 'a ? |
|
|
|
:arrow: Panowie - proszę o dyskusję merytoryczną , bez wzajemnych docinków :cry:
SP4BID
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Oct 2005 10:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
SP8JUX Poziom 21

|
08 Oct 2005 22:25 Re: Jaką ma mieć długość przewód do SWR 'a ? |
|
|
|
Witam,
dziś miałem za zadanie zainstalować CB w BUS-ie. Warunki:
-antena AT900 (ok 1m dł),
-miejsce zainstalowania - z lewej strony nad kierowcą ok. 20cm nad rynienką.
Tak zażyczył sobie własciciel żeby mógł na myjnię wjechać.
Warunki fatalne, cewka w podstawie i 1/3 promiennika w odległości ok 5 do 8 cm od blaszanego poszycia podwyższanego dachu!
Antena po zainstalowaniu wskazywała na SWR-metrze wartość bliską końca skali - silne odziaływanie pojemnościowe pomiędzy elementami dachu i anteny tak ją rozstroiły. Gdybym chciał to skorygować promiennikiem, to miałby on wymiar prawie 3/4 oryginału.
Zostawiłem go w spokoju, skróciłem kabel o jakieś w sumie 1,3m.
Wszystko OK. SWR prawie =1 , nawiązana łączność na ok.3km w miejskiej zabudowie z obustronnie bezszumna modulacją (pełne 59).
Pobawiłem się, CB połączyłem (30cm) z SWR-metrem Lafayette DS-100 (z funkcją odłączonego Matchera) - odczyt SWR <2. Rezonansowy miernik natężenia pola w odl. ok. 7m wskazał około połowe miejsze natężenie.
Zmieniłem kabel CB - SWR na 12cm:
- SWR pomiędzy 1,5 a 2. Natężenie pola wzrosło wyrażnie.
Połączyłem beczką CB z SWR-metrem :
-SWR prawie =1 , natężenie porównywalne z pierwotnie uzyskanym.
Zaznaczam, że przy strojeniu nie posługuję się reflektometrem, a powyższe pomiary wykonałem sprawdzonym reflektometrem by wykazać istotę długości kabla pomiędzy CB a SWR-metrem, czyli pytaniem zawartym w tytule tematu.
Pozdrawiam, 73!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Olek II Poziom 23

Joined: 15 Jan 2003 Posts: 2941 Location: gdzieś na podkarpaciu
|
08 Oct 2005 22:48 Re: Jaką ma mieć długość przewód do SWR 'a ? |
|
|
|
Zaznaczam, że przy strojeniu nie posługuję się reflektometrem, a powyższe pomiary wykonałem sprawdzonym reflektometrem
Przepraszam ale czy chcesz robić wodę z mózgu??? to jakieś brednie!!
|
|
| Back to top |
|
 |
SP8JUX Poziom 21

|
08 Oct 2005 23:49 Re: Jaką ma mieć długość przewód do SWR 'a ? |
|
|
|
Olku!
Przy strojeniu nie posługuję się rerflektometrem!!!!
Stroję anteny przyrządem zbliżonym konstrukcyjnie do mostka pomiarowego własnej konstrukcji. Ma tą przewagę nad SWR-metrami, że mierzy tylko wszystko od wtyczki antenowej poprzez fider do czubka anteny. Dodtkowo nie pozwala na uszkodzenie TXa. W skrajnych przypadkach tzn. zwarta antena/wtyk lub jej brak , Tx widzi go z SWR-em nie wiekszym od 2.
O jego czułości i skuteczności przekonali się niektórzy krótkofalowcy.
Jednemu zestroiłem antenę na 145 MHz wykazując dokładnie czestotliwość 145,005 MHz. Przyjechał do mnie i powiedział, że sprawdzał "fabryką" prosto z Anglii i ten fabryczny SWR-meter zaczął wychodzić z jedności dopiero przy końcach pasma.
Mostek stroi tory antenowe do 175MHz , wyżej nie sprawdzałem. To co miałbym przy antenach bawić się SWR-metrem z 10minut, robie to w dwie.
Konstruując go wyszedłem z założenia; TRx musi widzieć 50Ω we wszystkim co ma być do niego dołączone. Dokładnie 50Ω.
Mostek też ma możliwość Strojenia do impedancji równej 100Ω - do fazowania anten.
Skuteczność promieniowania anteny, jej takie cechy jak kierunkowość itp. sprawdzam rezonansowym miernikiem natężenia pola,
pozdrawiam, 73
PS
Co ma oznaczać ten czerwony kolor? Czyzby kogoś coś zalało?
|
|
| Back to top |
|
 |
medicb Poziom 21

|
09 Oct 2005 00:08 Re: Jaką ma mieć długość przewód do SWR 'a ? |
|
|
|
Może zamieści kolega dokładny opis tego mostka? Pozdrawiam i przyznaje koledze rację, cenne uwagi.
|
|
| Back to top |
|
 |
niunio Poziom 13

|
09 Oct 2005 00:54 Re: Jaką ma mieć długość przewód do SWR 'a ? |
|
|
|
Co ma piernik do tych wykładów w temacie: "Jaką ma mieć długość przewód do SWR_a ?"/SWR-miarka tj. reflektometr/ CB-PRZEWÓD-reflektometr/. SP8JUX potwierdzam Twoje posty, 73. Propozycja dla moderatora, zamknąć temat.
|
|
| Back to top |
|
 |
gregorio27 Poziom 22

Joined: 22 Feb 2005 Posts: 1520 Location: Hecznarowice 49*53'24"N,19*11'22"E
|
09 Oct 2005 02:20 Re: Jaką ma mieć długość przewód do SWR 'a ? |
|
|
|
| Quote: |
| Masz niewielkie problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu. To ze coś robiłeś 40 lat - czego to dowodzi? Strojenie przez obcinanie, reflektometr do strojenia, antena 5/8 fali na CB o dł.1m... Żytni |
Zwracam o z prośbą o ignorowanie wszelakich tego typu wypowiedzi kolegi Żytniego. Kolega cierpi na manię wyższości ( wszak stolica:))
Atakuje każdego!!!!!!!!! A do innych "ekspertów" zwracam się z prośbą o pisanie na temat bo czytanie 20-40 takich samych wywodów w każdym temacie staje się uciążliwe..
A więc krótko:
Do SWR kabel ok.25-40cm ( wygoda ) Napisał wyraźnie do SWR czyli pomiaru dokonuje się po!!! przyrządzie.
Przy pomiarze mocy radia długość (w labolatorium:)) może mieć znaczenie a my cały czas mówimy o praktyce:)
Ripostujac do Żytniego:) 5/8 na CB może mieć 1 m a nawet mniej:) ,a o cewkach wydłużających!!! "ekspert" zapomniał??
|
|
| Back to top |
|
 |
pukury Poziom 22

|
09 Oct 2005 02:49 Re: Jaką ma mieć długość przewód do SWR 'a ? |
|
|
|
witam ! jako że brałem udział w tej " dyskusji " ( dość dawno ) zwracam się z prośbą do moderatora ZAMKNĄĆ !! przecież naprawdę może to czytać cały świat . pozdrawiam !
|
|
| Back to top |
|
 |