FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jaką ma mieć długość przewód do SWR 'a ?

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Jaką ma mieć długość przewód do SWR 'a ?
Author
Poziom 24
Poziom 24

Post#121 08 Oct 2005 10:11   

Re: Jaką ma mieć długość przewód do SWR 'a ?

:arrow: Panowie - proszę o dyskusję merytoryczną , bez wzajemnych docinków :cry:

SP4BID
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Oct 2005 10:11   

Back to top

SP8JUX
Poziom 21
Poziom 21

Post#122 08 Oct 2005 22:25   

Witam,
dziś miałem za zadanie zainstalować CB w BUS-ie. Warunki:
-antena AT900 (ok 1m dł),
-miejsce zainstalowania - z lewej strony nad kierowcą ok. 20cm nad rynienką.

Tak zażyczył sobie własciciel żeby mógł na myjnię wjechać.

Warunki fatalne, cewka w podstawie i 1/3 promiennika w odległości ok 5 do 8 cm od blaszanego poszycia podwyższanego dachu!

Antena po zainstalowaniu wskazywała na SWR-metrze wartość bliską końca skali - silne odziaływanie pojemnościowe pomiędzy elementami dachu i anteny tak ją rozstroiły. Gdybym chciał to skorygować promiennikiem, to miałby on wymiar prawie 3/4 oryginału.

Zostawiłem go w spokoju, skróciłem kabel o jakieś w sumie 1,3m.

Wszystko OK. SWR prawie =1 , nawiązana łączność na ok.3km w miejskiej zabudowie z obustronnie bezszumna modulacją (pełne 59).

Pobawiłem się, CB połączyłem (30cm) z SWR-metrem Lafayette DS-100 (z funkcją odłączonego Matchera) - odczyt SWR <2. Rezonansowy miernik natężenia pola w odl. ok. 7m wskazał około połowe miejsze natężenie.

Zmieniłem kabel CB - SWR na 12cm:
- SWR pomiędzy 1,5 a 2. Natężenie pola wzrosło wyrażnie.

Połączyłem beczką CB z SWR-metrem :
-SWR prawie =1 , natężenie porównywalne z pierwotnie uzyskanym.

Zaznaczam, że przy strojeniu nie posługuję się reflektometrem, a powyższe pomiary wykonałem sprawdzonym reflektometrem by wykazać istotę długości kabla pomiędzy CB a SWR-metrem, czyli pytaniem zawartym w tytule tematu.

Pozdrawiam, 73!!
Back to top

Olek II
Poziom 23
Poziom 23

Post#123 08 Oct 2005 22:48   

Zaznaczam, że przy strojeniu nie posługuję się reflektometrem, a powyższe pomiary wykonałem sprawdzonym reflektometrem

Przepraszam ale czy chcesz robić wodę z mózgu??? to jakieś brednie!!
Back to top

SP8JUX
Poziom 21
Poziom 21

Post#124 08 Oct 2005 23:49   

Olku!
Przy strojeniu nie posługuję się rerflektometrem!!!!

Stroję anteny przyrządem zbliżonym konstrukcyjnie do mostka pomiarowego własnej konstrukcji. Ma tą przewagę nad SWR-metrami, że mierzy tylko wszystko od wtyczki antenowej poprzez fider do czubka anteny. Dodtkowo nie pozwala na uszkodzenie TXa. W skrajnych przypadkach tzn. zwarta antena/wtyk lub jej brak , Tx widzi go z SWR-em nie wiekszym od 2.
O jego czułości i skuteczności przekonali się niektórzy krótkofalowcy.
Jednemu zestroiłem antenę na 145 MHz wykazując dokładnie czestotliwość 145,005 MHz. Przyjechał do mnie i powiedział, że sprawdzał "fabryką" prosto z Anglii i ten fabryczny SWR-meter zaczął wychodzić z jedności dopiero przy końcach pasma.

Mostek stroi tory antenowe do 175MHz , wyżej nie sprawdzałem. To co miałbym przy antenach bawić się SWR-metrem z 10minut, robie to w dwie.

Konstruując go wyszedłem z założenia; TRx musi widzieć 50Ω we wszystkim co ma być do niego dołączone. Dokładnie 50Ω.
Mostek też ma możliwość Strojenia do impedancji równej 100Ω - do fazowania anten.

Skuteczność promieniowania anteny, jej takie cechy jak kierunkowość itp. sprawdzam rezonansowym miernikiem natężenia pola,

pozdrawiam, 73

PS
Co ma oznaczać ten czerwony kolor? Czyzby kogoś coś zalało?

Back to top

medicb
Poziom 21
Poziom 21

Post#125 09 Oct 2005 00:08   

Może zamieści kolega dokładny opis tego mostka? Pozdrawiam i przyznaje koledze rację, cenne uwagi.
Back to top

niunio
Poziom 13
Poziom 13

Post#126 09 Oct 2005 00:54   

Co ma piernik do tych wykładów w temacie: "Jaką ma mieć długość przewód do SWR_a ?"/SWR-miarka tj. reflektometr/ CB-PRZEWÓD-reflektometr/. SP8JUX potwierdzam Twoje posty, 73. Propozycja dla moderatora, zamknąć temat.
Back to top

gregorio27
Poziom 22
Poziom 22

Post#127 09 Oct 2005 02:20   

Quote:
Masz niewielkie problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu. To ze coś robiłeś 40 lat - czego to dowodzi? Strojenie przez obcinanie, reflektometr do strojenia, antena 5/8 fali na CB o dł.1m... Żytni

Zwracam o z prośbą o ignorowanie wszelakich tego typu wypowiedzi kolegi Żytniego. Kolega cierpi na manię wyższości ( wszak stolica:))
Atakuje każdego!!!!!!!!! A do innych "ekspertów" zwracam się z prośbą o pisanie na temat bo czytanie 20-40 takich samych wywodów w każdym temacie staje się uciążliwe..
A więc krótko:
Do SWR kabel ok.25-40cm ( wygoda ) Napisał wyraźnie do SWR czyli pomiaru dokonuje się po!!! przyrządzie.
Przy pomiarze mocy radia długość (w labolatorium:)) może mieć znaczenie a my cały czas mówimy o praktyce:)
Ripostujac do Żytniego:) 5/8 na CB może mieć 1 m a nawet mniej:) ,a o cewkach wydłużających!!! "ekspert" zapomniał??
Back to top

pukury
Poziom 22
Poziom 22

Post#128 09 Oct 2005 02:49   

witam ! jako że brałem udział w tej " dyskusji " ( dość dawno ) zwracam się z prośbą do moderatora ZAMKNĄĆ !! przecież naprawdę może to czytać cały świat . pozdrawiam !
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Jaką ma mieć długość przewód do SWR 'a ?
Page 5 of 5 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
Filtr dolnoprzepustowy. Jaką indukcyjność ma mieć cewka? (7)
Jaki bezpiecznik? Jaką powinien mieć wartość? (7)
Rezystor elemis 5550TM. Jaką ma mieć wartość? (6)
Jaka powinna być długość przewodu CB SWR? (1)
długość kabelka do swr-miarki??? (2)
Jaki przewód do kolumny głośnikowej? Jaką powinien mieć średnicę? (27)
Masen 5/8 *6 Strojenie? Jaką długość powinna mieć? (3)
Jaka długość może mieć przewód video? (4)
Antena cb. Jaką długość powinien mieć przewód do anteny? (5)

Page generation time: 0.267 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed