Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Techikum elektroniczne, Kraków - Czy warto tam iść??


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Techikum elektroniczne, Kraków - Czy warto tam iść??
Autor
Wiadomość
mr_wiewiorek
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 30 Lip 2004
Posty: 81
Miasto: Wolbrom

Post#1 Post autora tematu 08 Maj 2005 21:25   

Techikum elektroniczne, Kraków - Czy warto tam iść??


Jestem w trzeciej klasie gimnazjum - jak wiadomo, już po teściku.
Zacząłem się rozglądać za szkołą; myślałem do tej pory o liceum profilowanym (mat-inf), ale teraz spojrzałem na sprawę z innej strony: fajnie byłoby uczyć się tego, co się lubi...

Postawiłem na technikum [elektronika oczywiście], bo tam przynajmniej tej jednej rzeczy można się porządnie nauczyć, zamiast wałkować niepotrzebne przedmioty w liceum.

W promieniu 20km mam 2 pasujące szkoły, ale nie są warte uwagi... Trochę dalej [40km] mam Kraków - przejrzałem oferty wszystkich spośród tamtejszych techników i na drodze eliminacji pozotały dwa:


Technikum Łączności http://www.tl.krakow.pl/
specjalizacje: systemy i sieci komputerowe, urządzenia audiowizualne, automatyka przemysłowa;

Zespół Szkół Energetycznych http://www.zse.krakow.pl/
specjalizacje: systemy i sieci komputerowe, urządzenia audiowizualne, mikroprocesorowe programowalne sterowniki przemysłowe


No i powstał dylemat :(
Co wybrać i czy wogóle warto??
Mam nadzieję, że znajdzie się kilku spośród ponad 140tys. forumowiczów, którzy podzielą się jakimiś doświadczeniami z autopsji....

Czas na pytania:
- jak się ma sprawa samej elektroniki? [teoria, zajęcia praktyczne]
- jak wygląda nauka innych przedmiotów? [maturkę trzeba zdać, ale chyba nie zniosę 4 godzin j.polskiego w tygodniu...]
- poziom nauczania - jak dużo konkretnej wiedzy można stamtąd wynieść?
- może coś na temat atmosfery w szkole?? [z tego co czytałem, to ZSŁ było na forum zachwalane]

I najważniejsze: Czy wogóle warto iść do techikum?? Czy jako elektronik mam szansę na "godne życie"?

Czekam na wszelkie info; oczywiście z góry wielkie dzięki :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Maj 2005 21:25   





Powrót do góry
   
SQ9PXB
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 07 Cze 2003
Posty: 986
Miasto: KrK

Post#2 08 Maj 2005 23:00   

Re: Techikum elektroniczne, Kraków - Czy warto tam iść??


powiem krotko : proste ze do ŁĄCZNOŚĆI!!!! - szkola dla najwiekszych wariatow (ale nie lamusów!!) elektroniki jako takiej generalnie nie nauczysz sie w zadnej szkole, ale w ZSŁ conieco temat mozna liznac, labolatoria i pracownie sa solidnie wyposarzone, nauczyciele tez w porzadku.
Powrót do góry
   
baton
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Lut 2003
Posty: 68

Post#3 08 Maj 2005 23:15   

Re: Techikum elektroniczne, Kraków - Czy warto tam iść??


Nie jestem z Twoich terenów ale powiem tak chodzilem do technikum :) i mimo iz wczesniej narzekalem teraz na studiach doceniam to co wynioslem z tej szkoły. Wiesz w szkole nie nauczą Cie nic konretnego to bedzie teoria troszke praktyki. Co Ci radze to wziąść sie za to i podejść od tego z pasją bo nauczyć sie tylko mozna czegoś jesli sie to lubi :) i czuje sie potrzebe nauki. Teraz żałuje ze wczesniej sie za to nie zabrałem bo w sumie 5 lat straciłem. Co prawda teraz na studiach wszystko lepiej tłumaczą i to moze dzieki temu cos w tym zacząłem widzieć ale jednak wazne to zając sie tym wszystkim samemu w domu. Czy zapewni Ci to godne życie hmm wydaje mi sie ze jak ktos jest w czymś bardzo dobry to jest w stanie sobie zapewnic godne życie :) wiadomo teraz technikum to troche za mało ale jako zawód jest to jednak ciekawy temat. Bardzo szeroki. Dlatego bierz sie za nauke:) Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Maj 2005 23:15   





Powrót do góry
   
Lukkrak
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 08 Sty 2005
Posty: 96
Miasto: Kraków

Post#4 09 Maj 2005 00:27   

Re: Techikum elektroniczne, Kraków - Czy warto tam iść??


Witam... Technikum elektroniczne... Mam juz cos takiego za soba, byl to Zespół Szkół elektrycznych Nr. 2 w Krakowie(wlasciwie w Nowej Hucie)... Kolega voodoogo37 ma racje elektroniki w szkole sie nie nauczysz ale na pewno zdobyta tam wiedza teoretyczna daje lepsze wyobrazenie... Jak chcesz zostac elektronikiem-konstruktorem to praktyka i jeszcze raz praktyka co nie oznacza że "papierek" mgr.inz jest nie potrzebny, wszyscy wiedza jak wyglada rynek pracy:( A odpowiedz czy warto iśc do Technikum brzmi TAK z jednym ale, mysle że bedziesz chcial kontynuowac nauke na studiach (jak ja hheee)... i tu jest maly problem aby dostac sie na elektronike na AGH musisz miec majce w jednym palcu. A tego na pewno nie naucza Cie w Technikum, nie masz szans z ludzmi ktorzy skonczyli mat-fiz wiec pozostaje uczyc sie majcy dodatkowo i to jest jedyne wyjscie, mówie Ci to z wlasnego doświadczenia. Pierwszy rok to 4 egzaminy z majcy:( Z drógiej strony bedziesz miał przedmioty zawodowe i to bardzo pomaga, dla ludzi z mat-fiz prosty obwód to czarna magia i maja 2-3 miesiace na oswojenie sie z tym, a to jest nie wiele żeby prawdziwie niektóre rzeczy zrozumieć, chociaz tu jest po równo j..... matematycy co kierunki pomylili... Wiec Technikum i majca dodatkowo... A co do szkoły którą skończyłe była OK, nauczyciele tez spoko a wyposazenie... hmmm nie mam wielkiego porównania ale troche sprzetu było, jednak wieksze znaczenia ma to co zrobisz w domu... Powodzenia :)
Powrót do góry
   
baton
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Lut 2003
Posty: 68

Post#5 09 Maj 2005 05:38   

Re: Techikum elektroniczne, Kraków - Czy warto tam iść??


Z tą matmą to racja w naszym technikum tak samo była na niskim poziomie i dopiero na studiach sie odbiłem i zacząłem ją rozumiec :) także ucz sie matmy bo na studiach mogą byc problemy. To prawda równiez ze bedziesz miał przewage nad innymi bo jak teraz widze jak Ci po ogolniakach pojęcia nie mają czego sie uczą to mnie troszku śmieszy :D Proste rzeczy są dla nich kosmiczne :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Maj 2005 05:38   





Powrót do góry
   
Patol
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Paź 2003
Posty: 530
Miasto: Zamość

Post#6 09 Maj 2005 10:46   

Techikum elektroniczne, Kraków - Czy warto tam iść??


Tak Tak koledzy mają rację matma jest bardzo wazna no i jeszcze fizyka bo to wlasnie przez te przedmioty nie dostałęm sie na studia tam gdzie chciałem (PL Wydział Elektryczny) tylko na Mechaniczny no ale nie jest tak najgorzej:)
Powrót do góry
   
mr_wiewiorek
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 30 Lip 2004
Posty: 81
Miasto: Wolbrom

Post#7 Post autora tematu 10 Maj 2005 15:45   

Techikum elektroniczne, Kraków - Czy warto tam iść??


Ok. Przede wszystkim wielkie dzięki za info.

Widzę, że muszę coś dodać:

matma - z tym nie mam problemów, jestem chyba najlepszy w okolicy; zaliczyłem nawet finał konkursu kuratoryjnego, ale niestety laureatem już nie zostałem
fizyka - skoro matma ma się dobrze, to fizyka nie ma innego wyjścia; coprawda niezbyt przyjemnie mi się sam przedmiot kojarzy, ale to przez paskudną nauczycielkę
studia - od dawna zamierzałem iść na informatykę... niedawno nasunął się co prawda pomysł elektroniki, ale na forum czytałem, że "kierunek: elektronika" to naprawdę nic ciekawego...
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Techikum elektroniczne, Kraków - Czy warto tam iść??
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Technik Mechatronik czy warto tam iść (2)
Czy warto iść do technikum? (31)
Czy warto iść na magisterkę z elektroniki? (7)
Technik elektronik, czy warto jest dla mnie na to iść ? (9)
Technikum elektroniczne-czy warto? (38)
Czy opłaca się iść na Technik Mechatronik? (28)
Czy opłaca się iść do technikum na mechanika? (5)
Czy na egzamin SEP można iść bez kursu? (8)
Czy sterowanie RS 485 może iść z wizją w tym samym przewodzie? (12)
Technikum elektroniczne w Pułtusku, jaki poziom, jak z pracą i ogólnie warto? (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.56 seconds

elektroda.pl temat RSS