Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips 190S6FG - Monitor gaśnie

Thomson26 01 Sty 2015 16:39 1110 5
  • #1 01 Sty 2015 16:39
    Thomson26
    Poziom 2  

    Witam.
    Mam problem z monitorem LCD Philips 190s6fg/00, monitor działał i niespodziewanie zgasł. Po 2-3 minutach sam się włączył i po kolejnych 2-3 zgasł. Wymieniłem w nim część kondensatorów
    470uf 16v 1 szt.,
    470uf 25v 4 szt.,
    1000uf 16v 2 szt.,
    22 uf 50v 1 szt.,
    na starych kondensatorach nie było widać uszkodzeń i wypukleń, po tym zabiegu monitor działał kilka godzin non stop, potem zostawiłem go i przeszedł w stań uśpienia i zgasł całkowicie. Nie można było go włączyć w żaden sposób. Po paru godzinach włączył się na moment przy starcie systemu i zgasł.
    Jak ostygł to włączyłem go samego bez podłączania do komputera i świeci a potem znów gaśnie.
    Jaka może być tego przyczyna ? Wiem że na to nikt w prost nie odpowie ale może poda jakieś sugestie , może tranzystor ?
    Niestety nie mam punktów by pobrać schemat
    Philips Chassis SH6-SLine - service manual
    Marka: Philips
    Model: 150S6FB/FG/FS, 170S6FB/FG/FS, 190S6FB/FG/FS
    Chassis: SH6 S-Line
    Jakość: Fragmenty oryginalnej serwisówki, zawiera schematy przetwornicy i inwertera.
    z tej strony http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7159649#7159649
    Sorry że tak się rozpisałem, może ktoś zrozumie i się nie zezłości.

  • Pomocny post
    #2 01 Sty 2015 16:57
    Mirek Z.
    Moderator

    Punkty już masz, to przecież nie problem. Nic nie piszesz o napięciach? Mierzyłeś?

  • Pomocny post
    #3 01 Sty 2015 17:19
    tkordus
    Poziom 19  

    Czy jest 12V i 3,3V na zasilaczu?
    Spróbowałbym wymienić jeszcze kondensator 2053 (z serwisówki) 100uF/25V.
    Przejrzałbym płytę zasilacza pod katem zimnych lutów oraz złącza innych płytek.
    Gdy ekran się świeci - czy na początku po włączeniu zimnego monitora to co białe nie jest zabarwiono lekko różowo?

  • #4 16 Sty 2015 12:13
    Thomson26
    Poziom 2  

    Wracając do tematu. Sorry że dopiero teraz ale nie miałem wcześniej jak.
    Dzięki Mirek Z. za punkty.
    Jeśli chodzi o monitor to mierzyłem napięcia na zasilaczu i jest 12v i 5v. Posprawdzałem płytę na "zimne luty" i co ciekawe, jak monitor jest rozkręcony ( bez obudowy ) to działa. Testowałem przez parę dni, przechodzi w stan uśpienia, potem "budzę" go i się załącza i świeci. Jest dobrze, zauważyłem że strasznie grzeje się dioda LT5216 MBR 10150CT ale radiator jakoś daje radę.
    Po złożeniu monitora w obudowę, Czasami ! się wyłączy, ale ostatnio jakby rzadziej, raz na kilka dni wcześniej gasł co kilka kilkanaście minut.
    Zastanawia mnie ta dioda, może dać większy radiator ?
    Może jeszcze wymienię dla spokoju główny mikro wyłącznik monitora bo to może on być winowajcą.
    tkordus - dzięki za podpowiedź, kondensator zmieniłem a monitor świeci na biało.
    Odezwę się po wymianie ( profilaktycznej ) mikro włącznika.

  • #5 18 Sty 2015 07:56
    dzimi
    Moderator

    Thomson26 napisał:
    Wymieniłem w nim część kondensatorów
    - z zasady wymienia się wszystkie po stronie wtórnej przetwornicy.
    Thomson26 napisał:
    Po złożeniu monitora w obudowę, Czasami ! się wyłączy, ale ostatnio jakby rzadziej, raz na kilka dni wcześniej gasł co kilka kilkanaście minut.
    - podstaw jeszcze świetlówkę zewnętrznie - możliwe że uszkodzony jest przewód przy samej świetlówce lub sama świetlówka.

  • #6 19 Maj 2015 12:07
    Thomson26
    Poziom 2  

    Wymiana wszystkich kondensatorów, sprawdzenie i poprawienie " zimne luty " choć takich nie znalazłem, ale płytę poprawiłem i wymiana włącznika mikro-styk monitora pomogła. Monitor działa, dziękuję za pomoc.
    Temat do zamknięcia.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME