Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Odczyt liczników i wodomierzy przez radio


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis ->Odczyt liczników i wodomierzy przez radio Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
cici
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Poddębice/Łódź
Dołączył: 12 Lut 2004
Posty: 282
Pomógł: 1
Ocena postów: 15
cici
Poziom 16
Post#1 12 Maj 2005 15:56  Autor tematu   

Odczyt liczników i wodomierzy przez radio


Ma ktos doświadczenie w tym temacie?
Może ktoś polecić jakąś firme zajmującą sie tym tematem?
Potrzebuje modemy radiowe na pasmo 433 które potrafią wysłać dane o zawarości liczydła na odległość ok 100m by inkasent odczytał liczniki bez wchodzenia do domu.
Sprawa jest poważna bo chodzi o tysiące sztuk.
Myśle że to nie jest trudne by modem radiowy wysłał swój numer oraz zawartość rejestru by drugi modem to mógł odebrać i po np. RS232 wysłać do komputera.
Dzięki za wszelkie opinie

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
adamjur1
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Swarzędz
Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 4869
Pomógł: 445
Ocena postów: 16
adamjur1
Poziom 24
Post#2 12 Maj 2005 16:14    

Re: Odczyt liczników i wodomierzy przez radio


O ile ja się orientuję to takie systemy już działają nawet w RP, w apartamentowcach, czy TBS-ach
Pozdr.J.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
sq6ade
Poziom 25
Poziom 25
Miasto: Południowo-zachodnia Pomroczna
Dołączył: 12 Maj 2003
Posty: 6936
Pomógł: 480
Ocena postów: 51
sq6ade
Poziom 25
Post#3 12 Maj 2005 19:05    

Re: Odczyt liczników i wodomierzy przez radio


A z liczydłem medium można pogadać przez RSa ? Albo inaczej?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
yes2mike
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Warszawa-Ursynów
Dołączył: 17 Mar 2004
Posty: 2604
Pomógł: 195
Ocena postów: 13
yes2mike
Zasłużony dla elektroda
Post#4 12 Maj 2005 19:24    

Odczyt liczników i wodomierzy przez radio


http://www.techem.pl/es/systemline/systemr.htm

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
cici
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Poddębice/Łódź
Dołączył: 12 Lut 2004
Posty: 282
Pomógł: 1
Ocena postów: 15
cici
Poziom 16
Post#5 12 Maj 2005 20:59  Autor tematu   

Re: Odczyt liczników i wodomierzy przez radio


Techem nie do końca działa, a ja potrzebuje czegoś taniego w dużej ilości.
Moja firma jest producentem wodomierzy i liczników energii. (ok 500tyś rocznie)
Potrzebuje tylko elektronike do systemu.
Elektronika zbiera impulsy z licznika lub wodomierza.
Np. Licznik wysyła impuls co 0,01kwh (wodomierz co 0.01m3) te impulsy (stan wysoki lub niski np. kontratron) zlicza modem radiowy do swojego rejestru a zapytany wysyła do inkasenta.
I tak 8765 imp to 87.65kwh. Wystarczy wysłać tylko fakture.
Chętnie nawiąże kontakt z kimś poważnym.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
sq6ade
Poziom 25
Poziom 25
Miasto: Południowo-zachodnia Pomroczna
Dołączył: 12 Maj 2003
Posty: 6936
Pomógł: 480
Ocena postów: 51
sq6ade
Poziom 25
Post#6 12 Maj 2005 21:47    

Re: Odczyt liczników i wodomierzy przez radio


Teraz jasne. Po prostu inkasent podchodzi pod drzwi i bez pukania zczytuje rejestr licznika.Fajny pomysł. Do tego wystarczą proste moduły 433mhz.
Myśle że to jest większą sztuka zrobić to od strony cyfrowej (mikrokontroler) . Układ musi być bardzo niezawodny oraz musi współpracować z jakimś terminalem inkasenta no i pozostaje problem zasilania w przypadku wodomierza. Zadaj temat w dziale mikrokontrolery.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
RTX-Service
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 06 Maj 2003
Posty: 369
Pomógł: 14
Ocena postów: 1
RTX-Service
Poziom 17
Post#7 13 Maj 2005 12:30    

Re: Odczyt liczników i wodomierzy przez radio


z zasilaniem nie prolem, wstawic pradniczke pod te smigielko w wodomierzu co obraca naped wskaznikow

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
cici
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Poddębice/Łódź
Dołączył: 12 Lut 2004
Posty: 282
Pomógł: 1
Ocena postów: 15
cici
Poziom 16
Post#8 13 Maj 2005 12:59  Autor tematu   

Re: Odczyt liczników i wodomierzy przez radio


Zasilanie:
Wersja do liczników energii będzie zasilana z sieci.
Wersja do Wodomierzy powinna być na baterie litowe o odpowiedniej pojemności.
Modem nie powinien wysyłać danych ciągle a jedynie zapytany (oszczędność baterii)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Jap
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: BŹDZISZEWO
Dołączył: 01 Wrz 2002
Posty: 1501
Pomógł: 38
Ocena postów: 225
Jap
Poziom 22
Post#9 13 Maj 2005 14:33    

Odczyt liczników i wodomierzy przez radio


RTX-Service – z tą prądniczką to chyba chybiony pomysł :o). Spowoduje niedokładność odczytu w zależności od stopnia rozładowania akumulatorka (zmaina obciążeniaprądniczki). Co do uaktywnienia nadajnika wodomierza tylko w momencie odczytu to może być problem, bo taki moduł musi być na „czuwaniu” - czyli i tak będzie pobierał dość sporą energię z baterii (chyba, żeby wrzucić mu oszczędny zegar aktywujący nadajnik/odbiornik np. na okres 2dni w których spodziewany jest odczyt ).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kolo
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Nowy Sącz
Dołączył: 19 Gru 2002
Posty: 529
Pomógł: 6
Ocena postów: 9
kolo
Poziom 18
Post#10 13 Maj 2005 17:46    

Re: Odczyt liczników i wodomierzy przez radio


A po co . Wystarczy na smigiełku w wodomierzu zamontować kontaktron i procesorek będzie zliczał sobie ilosc obrotów i takie dane przesle przez mod. nadawczy na 433Mhz. do komputerka inkasenta poprzez mod. odbiorczy na 433Mhz. Wtedy komp. wyśle komendę reset. i inkasent powędruje dalej. Komp. zamieni w prostym programiku impulsy na metry sześcienne i tyle. Mam takie rozwiązanie prawie opracowane, i chętnie je dopracuję w szczeg. za pieniądze. Oczywiscie przesył danych jak i komenda resetu są transmisjami kodowanymi, i kazdy procek ma własny ip. z potwierdzeniem odbioru.
Pierwsze testy wypadły pomyslnie. Zasilanie to ogniwa litowe ok. cztery lata gwarantowanej pracy, a po pięciu latach wodomierz i tak musi być poddany legalizacji.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
delibert
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Żary
Dołączył: 20 Wrz 2003
Posty: 37
Pomógł: 5
delibert
Poziom 9
Post#11 13 Maj 2005 19:04    

Re: Odczyt liczników i wodomierzy przez radio


Cztery lata na baterii litowej? Można wiedzieć jaki procek i moduł radiowy pracuje w Twoim rozwiązaniu? Jakiś czas temu także robiłem podobny system ale rezultaty nie były zachęcające, głównie ze względu na pobór prądu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Jap
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: BŹDZISZEWO
Dołączył: 01 Wrz 2002
Posty: 1501
Pomógł: 38
Ocena postów: 225
Jap
Poziom 22
Post#12 13 Maj 2005 23:53    

Odczyt liczników i wodomierzy przez radio


kolo - co masz na myśli pisząc "a po co?"

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
sq6ade
Poziom 25
Poziom 25
Miasto: Południowo-zachodnia Pomroczna
Dołączył: 12 Maj 2003
Posty: 6936
Pomógł: 480
Ocena postów: 51
sq6ade
Poziom 25
Post#13 14 Maj 2005 10:35    

Re: Odczyt liczników i wodomierzy przez radio


Pomysł z baterią litową miałby szanse powodzenia jeżeli inkasent zbierałby pomiary w określonych terminach a system przy liczniku posiadałby układ RTC który we właściwym czasie i na określony okres budziłby przerwaniem do czuwania mikroprocesor i moduł odbiornika. Układy RTC pobierają prąd rzędu µA.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Paweł_swobodny
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 11 Paź 2004
Posty: 437
Pomógł: 31
Paweł_swobodny
Poziom 17
Post#14 22 Maj 2005 22:11    

Re: Odczyt liczników i wodomierzy przez radio


Temat ciekawy ale widzę że nie bierzecie pod uwagę jednego aspektu - wodomierz powinien dokonywac prawidłowego pomiaru także w przypadku braku zasilania no i być odpornym na magnesy . Co dotyczy kwesti zasilania - moj pomysł nie jest bardzo odkrywczy - ja dążylbym do zasilania układu z baterii typu CR2025 lub 2032 - powinna starczyć minimum na rok . W wodomierzu nie rezygnowałbym z odczytu klasycznego i kontroler conajmiej raz w roku musiałby zweryfikować wskazania liczydła z odczytem elektronicznym i przy okazji zmienić baterię. Dodatkowo o awarii baterii mógłoby świadczyć niskie zużycie płynów od ostabiego pomiaru .Dla oszczędności baterii można zrobić to tak że wodomierz sam raz na tydzień wysyła swoje wskazanie do centralnej jednostki np. centralka w bloku lub jako odpowiedź na wywołanie radiowe . W wodomierzu wmontowałbym dwa kontaktrony jeden do zliczania impulsów , natomiast drugi kontrolny wszczynający alarm w przypadku istnienia stałego pola magnetycznego lub zwarcia zestyku na stałe . Tym powinne być zainteresowane spóldzielnie walczące z nieuczciwymi odbiorcami .

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
piotrs1007
Poziom 1
Poziom 1
Miasto: Cieszyn
Dołączył: 25 Mar 2010
Posty: 1
piotrs1007
Poziom 1
Post#15 25 Mar 2010 12:58    

Re: Odczyt liczników i wodomierzy przez radio


Proponuje rozwiązanie firmy MIROMETR www.mirometr.com.pl
Moduł radiowy nadaje non stop co 8 sek a bateria wytrzymuje ok 12lat !
To jedyne skuteczne radio na rynku europejskim dla wodomierzy ciepłomierzy itp
Odczyt liczników i wodomierzy przez radio


Temat jest z przed 5-ciu lat. Crying or Very sad
Zamykam. [SP5ANJ]

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> Odczyt liczników i wodomierzy przez radio
Strona 1 z 1
Podobne tematy
odczyt pamięci 24cxx radio VW (7)
Radio Navigation MCD VW odczyt FISa (4)
Radio Seat Aura CD - Odczyt kodu (7)
Jak podłączyć głośniki przez radio i przez wzmacniacz ? (2)
Philips dc579/62 odczyt/zapis eproom przez Ic2? (3)
Radio Seat Scala - odczyt zawartości układu 9516 ?! (3)
Radio samochodowe CHRYSLER, P4704345-G, odczyt pamięci X24C00 (2)
[Opel Astra III / radio CD30] odczyt płyt (2)
Ford Radio Navigation System MFD1 CD/DX - Odczyt zawartości FIS-a (7)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS