X

nie dziala przegladarka www

13 May 2005 10:20 OPopiotr
  • #1 13 May 2005 10:20
    opiotr
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Mam windowsa xp i niewiem co sie ostatnio dzieje nie chce mi dzialac przegladarka obojetnie czy to IE czy FireFox czy Opera. Tzn dziala nieprawidlowo wiekszosc stron sie nieladuje np onet zadne strony z logowaniem itp. Z kolega sprawdzalismy na rozne wirusy itp ale nic nie wykrywa. Stwierdzilismy ze to sie dzieje po zainstalowaniu poprawek do win xp, jak je wszystkie odinstalowalem to dziala ok. Teraz mam wylaczona aktualizacje systemu i ustawiony punkt przywracania w razie czego. Czy ktos mial podobny problem? Dodam komputer jest w firmie system win xp polaczenie sdi. Wszyscy w firmie co maja winxp maja ten problem po odinstalowaniu poprawek do systemu wszystko dziala ok, czy ktos sie z tym spotkal. Dodam jeszcze log z hijackthis moze ktos sie tam czegos doszuka.
    Logfile of HijackThis v1.99.1
    Scan saved at 12:29:04, on 2005-05-09
    Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
    MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

    Running processes:
    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
    C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
    C:\WINDOWS\system32\services.exe
    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
    C:\Program Files\Trend Micro\PC-cillin 2002\pccguide.exe
    C:\Program Files\Trend Micro\PC-cillin 2002\PCCClient.exe
    C:\Program Files\Trend Micro\PC-cillin 2002\Pop3trap.exe
    C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
    C:\Program Files\Trend Micro\PC-cillin 2002\Tmntsrv.exe
    C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe
    C:\Program Files\Trend Micro\PC-cillin 2002\PCCPFW.exe
    C:\WINDOWS\system32\wscntfy.exe
    D:\z sieci\hijackthis\HijackThis.exe

    O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 6.0 CE\Reader\ActiveX\AcroIEHelper.dll
    O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll,NvStartup
    O4 - HKLM\..\Run: [pccguide.exe] "C:\Program Files\Trend Micro\PC-cillin 2002\pccguide.exe"
    O4 - HKLM\..\Run: [PCCClient.exe] "C:\Program Files\Trend Micro\PC-cillin 2002\PCCClient.exe"
    O4 - HKLM\..\Run: [Pop3trap.exe] "C:\Program Files\Trend Micro\PC-cillin 2002\Pop3trap.exe"
    O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000
    O9 - Extra button: Badanie - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\REFIEBAR.DLL
    O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{1B687B3F-9871-48CD-A7F6-2F9F7FC4529E}: NameServer = 194.204.159.1,194.204.152.34
    O17 - HKLM\System\CS1\Services\Tcpip\..\{1B687B3F-9871-48CD-A7F6-2F9F7FC4529E}: NameServer = 194.204.159.1,194.204.152.34
    O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
    O23 - Service: PC-cillin PersonalFirewall (PCCPFW) - Trend Micro Inc. - C:\Program Files\Trend Micro\PC-cillin 2002\PCCPFW.exe
    O23 - Service: SoundMAX Agent Service (SoundMAX Agent Service (default)) - Analog Devices, Inc. - C:\Program Files\Analog Devices\SoundMAX\SMAgent.exe
    O23 - Service: Trend NT Realtime Service (Tmntsrv) - Trend Micro Inc. - C:\Program Files\Trend Micro\PC-cillin 2002\Tmntsrv.exe
  • #2 13 May 2005 11:31
    childmaker
    Level 35  
    Helpful post? (0)
    Log jest czysty. Sprawdź jakie wpisy masz w pliku host. Wejdź do pliku host: C:\WINDOWS\system32\drivers\etc
    Otwórz go przy pomocy notatnika, skopiuj i wkej tu.
  • #3 13 May 2005 11:41
    Platon
    Spec od komputerów
    Helpful post? (0)
    hmm Laczysz sie przez neostrade? moze masz nieprawidlowe MTU? Standardowo 1500 chyba jest. 1492 moze rozwiaze sprawe.
  • #4 13 May 2005 12:26
    opiotr
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    wpis z tego pliku host:
    # Copyright (c) 1993-1999 Microsoft Corp.
    #
    # To jest przykładowy plik HOSTS używany przez Microsoft TCP/IP
    # w systemie Windows.
    # Ten plik zawiera mapowania adresów IP na nazwy komputerów
    # Każdy wpis powinien być w osobnej linii.
    # W pierwszej kolumnie powinny być umieszczone adresy IP, a następnie
    # odpowiadające im nazwy komputerów. Adres i nazwa powinny być oddzielone
    # co najmniej jedną spacją
    #
    # Dodatkowo, komentarze (takie jak te) można wstawiać w poszczególnych
    # liniach lub po nazwie komputera, oznaczając je symbolem '#'.
    #
    # Na przykład:
    #
    # 102.54.94.97 rhino.acme.com # serwer źródłowy
    # 38.25.63.10 x.acme.com # komputer kliencki x
    127.0.0.1 localhost

    ale teraz mi przegladarka dobrze dziala bo odinstalowalem wszystkie poprawki. A łącze sie jak juz wczesniej napisalem za pomocą sieci w firmie gdzie jest połączenie SDI a nie neostrada.
    Może to jakiś problem SDI z którąś z poprawek bo jak wspomniałem dopadło to wszystkie komputery w firmie z win xp i wlaczona aktualizacja po odinstalowaniu wszystkich poprawek i wyłączeniu aktualizacji automatycznych wszystko działa na każdym komputerze ok. Rozumiem, że większość użytkowników instaluje wszystkie poprawki też tak zawsze robiłem ale jak widać u wszystkich te poprawki nic nie namieszały a w firmie cos sie stało po którejś poprawce ze nie działa internet właściwie.
    Moze to coś po zainstalowaniu tych poprawek serwer zakładowy coś blokuje. Serwer jest jakiś zwykły komp 386 czy 486 z fresco i zapora. Jeszcze dodam dla ściasłości system win xp home edition oczywiscie wszystkie orginalne jak to w firmie.
  • #5 13 May 2005 12:40
    childmaker
    Level 35  
    Helpful post? (0)
    Wpis w hoście jest poprawny.
    127.0.0.1 localhost
    Ale teraz to nie ma znaczenia skoro masz łączność ;)
    Sprawdź, gdy będzie zainstalowany SP2.
    Jesli będą inne wpisy to wykasuj i zostaw tylko to.

    Ale raczej problemów upatrywałbym w konfiguracji łącza.
  • #6 13 May 2005 13:03
    opiotr
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ok jak komuś sie zrobi takie cos znowu na kompie to sprawdze wtedy ten plik jeszcze raz narazie problem czesciowy rozwiazany. A i mam SP2 chodzi o inne aktualizacje niewiem wlasnie ktora bo nie chce mi sie bawic w instalowanie kazdej po kolei i sprawdzanie ktora powoduje ten problem (okolo 10 innych poprawek mialem), narazie poki dziala to niech dziala i tak te aktualizacje chyba duzo nie daja.
    Dzieki za rady
    A i jeszcze pytanie co to jest te MTU bo nie mam pojecia
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products