Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



HDD na haslo - mozna?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->HDD na haslo - mozna? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Obudowy kieszenie i adaptery HDD
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
xray007
Poziom 14
Miasto: trzebinia
Dołączył: 26 Mar 2005
Posty: 156
xray007
Poziom 14
Post#1 13 Maj 2005 16:37  Autor tematu   

HDD na haslo - mozna?


Mam pytanie...
Chcialbym zabezpieczyc dane na swoim komputerze przed nieuprawnionym dostepem do nich, jednak zabezpiecznie haslem win xp oraz haslo w biosie niewiele moze zabezpieczyc... wystarczy wyciagnac dysk podpiac na innym kompie i juz mozna zobaczyc co tam siedzi :P
Chcialbym sie dowiedziec czy istnieje jakas mozliwosc aby zabezpieczyc swoj dysk haslem lub tez ktores foldery tak aby po przeniesieniu go do innego komputery ten dysk/dane foldery byly zabezpieczone haslem?


Zgory dziekuje za pomoc

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Arus.
Poziom 13
Dołączył: 15 Sie 2004
Posty: 112
Pomógł: 7
Arus.
Poziom 13
Post#2 13 Maj 2005 17:02    

Re: HDD na haslo - mozna?


jprgram mhdd może to zrobić, ale uważaj co robisz. Najlepiej spróbuj wcześniej zahasłować i odhasłować dysk bez (ważnych) danych.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
99none
Poziom 19
Miasto: jelenia Gora
Dołączył: 19 Gru 2004
Posty: 339
Pomógł: 27
99none
Poziom 19
Post#3 13 Maj 2005 17:42    

Re: HDD na haslo - mozna?


witam,

- problemem jest jak dysk z hasłem "odbezpieczać".
- polecam program Hdat2 z tej stronki http://www.hdat2.com/
- mhdd jakos do mnie nie przemawia w temacie Hasła na dysk.
- jedna tylko uwaga : załóz na dysku hasła master, dopiero potem hasło na usera.
- poziom hasła tylko High, nie zakładaj Max.

η

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
xray007
Poziom 14
Miasto: trzebinia
Dołączył: 26 Mar 2005
Posty: 156
xray007
Poziom 14
Post#4 13 Maj 2005 18:18  Autor tematu   

Re: HDD na haslo - mozna?


Wielkie dzieki za pomoc ;-)

Zaraz sprawdze te programiki i zobacze jak to bedzie...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Platon
Spec od komputerów
Miasto: Białystok
Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 9254
Pomógł: 741
Ocena postów: 6
Platon
Spec od komputerów
Post#5 13 Maj 2005 18:28    

HDD na haslo - mozna?


zastosuj system plikow z szyfrowaniem. np NTFS. mozesz syfrowac calosc, lub tylko niektore pliki.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
xray007
Poziom 14
Miasto: trzebinia
Dołączył: 26 Mar 2005
Posty: 156
xray007
Poziom 14
Post#6 13 Maj 2005 19:49  Autor tematu   

Re: HDD na haslo - mozna?


Ale czy zaszyfrowanie danych w NTFS'ie zabezpieczmy moje pliki przed ich "ogladaniem" po przeniesieniu dysku do innego komputera? :P

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
prez8s
Poziom 33
Miasto: Wrocław
Dołączył: 22 Lis 2003
Posty: 2785
Pomógł: 69
Ocena postów: 21
prez8s
Poziom 33
Post#7 14 Maj 2005 00:01    

Re: HDD na haslo - mozna?


xray007 napisał:
Ale czy zaszyfrowanie danych w NTFS'ie zabezpieczmy moje pliki przed ich "ogladaniem" po przeniesieniu dysku do innego komputera? :P

Nie, juz to sprawdzałem. Mozesz tez nadawac uprawnienia do plików, blokując odczyt wszystkim oprócz ciebie, ale srednio zaawansowany informatyk, bez problemu sobie z tym poradzi. Ja wazne dane pakuje i szyfruje rarem. Potem czyszcze dysk eraserem.
Złamanie hasła archiwum rar potrwa kilka lat.
No chyba że ma ktoś skuteczny sposób na jego szybkie, to prosze sie podzielić, to wtedy przestane zawierzać temu programowi. Jak na razie mu ufam.
pozdr.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Platon
Spec od komputerów
Miasto: Białystok
Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 9254
Pomógł: 741
Ocena postów: 6
Platon
Spec od komputerów
Post#8 14 Maj 2005 02:03    

HDD na haslo - mozna?


xray007, prez8s - pisalem o szyfrowaniu, a nie o ustawieniu praw dostępu. To dwie roznie rzeczy.

Szyfrowanie systemu plików EFS-Encrypting File System).
Szyfrowanie pliku w systemie Windows XP
Szyfrowanie folderów w systemie Windows XP

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
prez8s
Poziom 33
Miasto: Wrocław
Dołączył: 22 Lis 2003
Posty: 2785
Pomógł: 69
Ocena postów: 21
prez8s
Poziom 33
Post#9 14 Maj 2005 14:04    

Re: HDD na haslo - mozna?


Platon napisał:
xray007, prez8s - pisalem o szyfrowaniu, a nie o ustawieniu praw dostępu. To dwie roznie rzeczy.

Szyfrowanie systemu plików EFS-Encrypting File System).
Szyfrowanie pliku w systemie Windows XP
Szyfrowanie folderów w systemie Windows XP


Dokładnie wiem o czym pisałeś. Ale dodatkowo mozna ustawic prawa dostępu tak że tylko zalogowany własciciel moze je odczytac. Ale z doswiadczenia wiem ze te zabezpieczenia M$ są nic nie warte. Wystarczy przelozyc dysk do innego kompa z win2k,XP. Zalogować sie jako główny administrator (nie zwykly user) z objętnie jakim hasłem i juz mozna pozmieniać co sie chce, a szyfrowane pliki są widoczne bez problemu.
To żadne zabezpieczenie. To juz lepiej jest kompresowac do zipa i zabezpieczac go haslem. Winda to obsługuje, bez zewnętrznych programów, a złamanie zipa tak jak w przypadku rar tez potrwa długo.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> HDD na haslo - mozna?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
IBM i series 1400/1500 model 420 haslo Hdd wyzwanie...... (2)
toshiba satellite C650 - TOSHIBA hdd MK3265GSXV jak sciagnac haslo z dysku? (1)
W jaich pozycjach mozna montować HDD (5)
jakie ciekawe podzespoły mozna wyciągnąć z HDD (9)
problem z dyskiem HDD nie mozna zalożyć partycji ?? (5)
HDD SCSI LVD mozna podlaczyc pod standardowy kontroler UW??? (6)
czy mozna zeskanowac dysk hdd regeneratorem jezeli sa dane? (2)
HDD ma bady, mozna partycje systemowa zalozyc od konca dysku (5)
Notebook mozna wejśc do biosu czyta FDD, ale nie HDD i DVD ? (1)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.1 seconds

elektroda.pl temat RSS