Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SB Audigy 0090 - Brak dźwięku w Windows 7 64bit.

Finrod Felagund 01 Lut 2015 17:27 495 4
  • #1 01 Lut 2015 17:27
    Finrod Felagund
    Poziom 13  

    Witam,
    Nabyłem ostatnio w pełni sprawną w/w kartę w wersji Platinum, jednak po zainstalowaniu na świeżym systemie Support Pack 5.0 od Daniela K.(najnowszy) mam brak dźwięku.
    Wszystko zainstalowane poprawnie, oprócz game portu "nieznane urządzenie". Dodatkowo po restarcie, zaraz po instalacji, wyskoczył mi komunikat w stylu "ulepszenia audio dla karty sb audigy mogą powodować problemy czy chcesz włączyć".
    Dałem tak i dźwięku brak, chociaż zielony pasek na głośnikach podczas odtwarzania jest i wszystko zachowuje się poprawnie. Sterownik w Menedżerze Urządzeń widnieje najnowszy.
    Instalowałem paczki 3.8 i 4.5, także zwykłe z oficjalnej Creative, jednak tam efekty typu cmss3 i eax nie działały poprawnie.
    Dźwięk stereo rozbijany był nieprawidłowy na 5.1, a ścieżka dts w filmach nie brzmiała jak dts i tak musiałem włączać cmss3d.
    Proszę o pomoc, gdyż obecne sterowniki mają najbogatszy wachlarz usług tylko że niema dźwięku.
    Sterowniki są dedykowane dla Win 7 64 i innym użytkownikom na stronach eng i pl działają.

    Znalazłem coś takiego na forum Creative, gdzie pomaga sam twórca sterowników Daniel K.:

    Spoiler:
    "I think I solved my problem. Its maybe not the best solution but it works at least. Maybe this will help some others.

    I installed supportpack 5 except the driver. Then I copied the driver folder of SP 5 in the driver folder of sp4.5 (not really in it, you know what I mean), but I only copied the files which were new. (9 files I think) So nothing was overwritten. Then I copied (and overwrote) wdma_emu.inf, wdm_emu.cat and wdmemu64.cat (from SP5 to 4.5) So, then I just right-clicked wdma_emu.inf and installed the driver. Thats it. (maybe you have to rename the folder wdm to vista or xp)
    I hope my description is not too confusing
    As far I can see it everything works normal. SP5 feature are there (i.e. digital out (spdif) is present in audio console)

    And thank you Daniel for all your work and dedication to this project for all the years."


    Nie za bardzo rozumiem o co chodzi - może wy lepiej znacie angielski.
    A sam Daniel napisał:
    "Thank you all for your feedback.

    Will see if I can get an Audigy somehow so I can fix the issue. "

  • #3 01 Lut 2015 21:41
    Finrod Felagund
    Poziom 13  

    Przepraszam już:
    MOBO: Asus P5VD2-VM/SI (nowszy BIOS Rev. 1302 pod płytę główną VM)
    PSU: Fortron GHN-400W BRONZE 80+
    CPU: Intel Core 2 Duo E6700
    GPU: Sapphire Radeon HD 4850 512 MB
    RAM: 3GB DDR2 667MHz I 800MHz
    HDD: Hitachi SATA I 250GB
    OS: Windows 7 64 X Ultimate (Chwilowo wersja testowa, po upływie Home Premium)
    Integra w Bios wyłączona/Disabled.

    Wyrażenia napisane z CapsLock poprawiłem. Proszę, byś w przyszłości nie stosował tego typu pisowni. swiercm

  • #4 01 Lut 2015 22:10
    master-007
    Moderator - Komputery Serwis

    Coś się kolego powtarzasz z tym tłumaczeniem, aczkolwiek widzę, że na dobrych-pro-gramach mają własną interpretację :)
    W tłumaczeniu z załączonego oryginału:
    "(...).Zainstalowałem supportpack 5 z wyjątkiem sterownika. Następnie skopiowałem folder sterownika sp 5 do folderu sterownika sp4 (tak naprawdę nie do niego, wiesz co mam na myśli), skopiowałem tylko pliki, które były nowe. Myślę, że ~9 plików, nic nie zostało nadpisane. Potem skopiowałem (i nadpisałem) wdma_emu.inf, wdm_emu.cat oraz wdmemu64.cat (z SP5 do 4.5). Następnie kliknąłem prawym wdma_emu.inf i zainstalowałem sterownik. To wszystko (...)"

  • #5 02 Lut 2015 00:18
    Finrod Felagund
    Poziom 13  

    Dokładnie. :)
    To tłumaczenie coś mi się nielogiczne wydawało, więc zasięgnąłem porady tutaj.
    Dzięki za dokładne tłumaczenie.
    Teraz już wiem gdzie popełniłem błąd.
    Zrobię tak samo i powiem czy to coś dało.

    Edit:

    Zadowolę się na razie wersją 4.5.
    Dzięki za tłumaczenie jeszcze raz, temat można zamknąć.
    SB Audigy 0090 - Brak dźwięku w Windows 7 64bit.

 
Promocja -20%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
tme