Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



JAk to jest poziom szumów od sygnału ??


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Technika Sceniczna i Studyjna ->JAk to jest poziom szumów od sygnału ?? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
mlody_elektronik
Poziom 21
Poziom 21
Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 1205
Pomógł: 28
mlody_elektronik
Poziom 21
Post#1 16 Maj 2005 22:29  Autor tematu   

JAk to jest poziom szumów od sygnału ??


Witam !!

Mam pytania:
najważniejsze:
Jakie oddalenie poziomu szumów od poziomu sygnału w eltronie 100U??
Mniej wazne:
Jakie powinno być takei oddalenie ??
Czy oddalenie 60 dB jest dobrym wynikiem ?? (tak podaja w tanszych wzmacniaczach estradowych)
Co myslicie o oddaleniu wiekszym niz 105dB ?? Takie oddalenie maja m.in. Wzmacniacze PHONIC.

Wypowiedzcie sie jak najwiecej abym mogl sie cos dowiedziec. Z gory THX.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Tremolo
Poziom 26
Poziom 26
Miasto: Chorzów
Dołączył: 24 Sie 2002
Posty: 12133
Pomógł: 858
Ocena postów: 22
Tremolo
Poziom 26
Post#2 17 Maj 2005 00:54    

JAk to jest poziom szumów od sygnału ??


między 105dB a 60dB jest 55 dB róznicy... 55dB różnicy w napięciu

55dB = 20 log (Uwe / Uwy)

2,75 = log (Uwe/Uwy)

10^2,75=562 razy

O ile się nie walnąłem w obliczeniach wychodzi tyle, że 55 decybeli rożnicy w szumach oznacza tyle, że jeden od drugiego ma szumów 562 razy mniej (ten z wyższym stosunkiem, jesli to są szumy napięciowe).

Raczej jest to duży [b]odstęp[/p] od szumów, dobry DVD layer ma 119dB , ale tam sa moce rzędu paru mW! a we wzmacnaczach moce są kilka tysięcy razy większe.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Maniek150685
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Drawsko Pom.
Dołączył: 20 Lut 2005
Posty: 110
Pomógł: 7
Maniek150685
Poziom 13
Post#3 17 Maj 2005 11:55    

Re: JAk to jest poziom szumów od sygnału ??


Czym wzm. ma większą dynamikę tym lepiej.Aby szum z zestawów głośnikowych był niezauważalny dynamika końcówki powinna być większa od 80db.

Tak więc widzisz że stosunek sygnał/szum na poziomie 60db to raczej marny wynik.Dobre wzm.estradowe mają go w okolicach 100db.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
toadi
Spec od akustyki
Spec od akustyki
Miasto: Żabno
Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 2858
Pomógł: 315
Ocena postów: 5
toadi
Spec od akustyki
Post#4 17 Maj 2005 21:00    

JAk to jest poziom szumów od sygnału ??


nie ma problemu zeby koncowka mocy miala grubo ponad 100dB [przy obecnej technice ale np caly to jesli siedzi w nim wielokanałowy mikser z przedwzmaczniczami (np 12 mikrofonów) mikrofonowymi to 80dB bedzie dobrym wynikiem ogolnie juz powyzej 60dB (albo nawet mniej) jesli jest jakies tlo dzwiekowe (ludzie czy cos) zapewni ze nie bedzie slychac szumów .

Popatrz dobry magnetofon kasetowy (bez redukcji szumów) 55dB-60dB Z dolby B ok 8-10 wiecej z dolby C o 16-18 z dolby S 20-22.

CD zwykly 90dB

DCC 100dB

SACD >120.

Eltronek mial tyle co wtedy wystarczalo w granicy 70dB.


Przy instalacji duzej mocy i duzej sprawnosci (a nawet malej jak kolumny ef w okolicy 98dB i jakies 500W przy wzmaku co ma 100dB )przy idelanej ciszy otoczenia idzie uslyszec szum.


Ostanio naglasnialem festyn naglosnienie w sumie 2x650W koncówki mialy podawane >100dB ale bylo to podlaczone do miksera LDM PSM 16/2 i dosc szumialo jak byla cisza zero muzy i zero ludzi ale juz jak zeszlo sie kilkadziesiat osob nie bylo sladu po szumie

Dodano po 1 [minuty]:

AAAA przy 60dB odstepu i instalacji co da 130dB poziomu to bedizesz mial 70dB szumu wiec sporo ale jak mowilem chamara ludzi zagluszy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mlody_elektronik
Poziom 21
Poziom 21
Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 1205
Pomógł: 28
mlody_elektronik
Poziom 21
Post#5 20 Maj 2005 16:25  Autor tematu   

JAk to jest poziom szumów od sygnału ??


czylli eltron nei jest taki zly w porownaniu do tanszych wzmacniaczy dzisiejszego wyrobu ktore maja ok 60dB odstepu. Ale eltron mial 1x100W a te maja 2X200W czy 2X300W. CZyli na masakre bedzie slychac szumy. Prawda ??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
barthezz
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: POZNAŃ
Dołączył: 17 Paź 2003
Posty: 3938
Pomógł: 201
Ocena postów: 8
barthezz
Poziom 23
Post#6 20 Maj 2005 23:50    

Re: JAk to jest poziom szumów od sygnału ??


toadi mówiłeś że eltron miał poziom szumów w wysokości 70dB - a może jakiś mały tuning by zwiększyć?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
darkfenriz
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 18 Lip 2004
Posty: 390
Pomógł: 41
darkfenriz
Poziom 17
Post#7 21 Maj 2005 00:13    

Re: JAk to jest poziom szumów od sygnału ??


Różnica między progiem słyszalności a progiem bólu jest 120dB tak dla przypomnienia.
60dB dla końcówki mocy to nie jest tak źle. Większe szumy dają wcześniejsze stopnie działające na małych sygnałach. A SNR dla CD to zwykle podaje się wartość RMS sygnału maksymalnego do szumu kwantyzacji, który zależy od rozdzielczości bitowej. Oczywiście w teorii, o szumach filtrów interpolacyjnych i całej obróbce cyfr.-analogowej oraz wstępnym wzmocnieniu raczej się milczy.
Tak dla ścisłości
pozdrowienia

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Pyroaniah
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Bartoszyce => bIAŁYSTOK
Dołączył: 08 Lut 2005
Posty: 919
Pomógł: 118
Ocena postów: 4
Pyroaniah
Poziom 20
Post#8 21 Maj 2005 00:50    

Re: JAk to jest poziom szumów od sygnału ??


Wymiana elementów dyskretnych w linii sygnału na nowe o dokładnych wartościach. Tanio i skutecznie :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
irek2
Poziom 25
Poziom 25
Miasto: Warszawa
Dołączył: 12 Sty 2004
Posty: 6039
Pomógł: 433
Ocena postów: 24
irek2
Poziom 25
Post#9 21 Maj 2005 23:06    

JAk to jest poziom szumów od sygnału ??


Nie wazne ile decybeli jest napisane w instrukcji. Szumy tylko i wylacznie najlepiej sie sprawdza na ucho. Parametrami katalogowymi mozna dowolnie manipulowac. Jeden podaje szumy przy 1W drugi przy 10W a trzeci przy pelnej mocy. Dlatego pierwszemu wychodzi 60dB a ostatniemu 100dB mimo ze mierza ten sam wzmak.
Tak samo ma sie sprawa ze znieksztalceniami.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Technika Sceniczna i Studyjna -> JAk to jest poziom szumów od sygnału ??
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Velocity VA 2100 poziom sygnału. (28)
Pytanie o urządzenie utrzymujące jednakowy poziom sygnału (3)
Wzmak Pioneer GM-X802 + radio Pioneer Deh, poziom sygnału (7)
Jak wysterowac poziom mikrofonu. (14)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS