| Author |
vonteq666 Poziom 11

|
17 May 2005 14:17 Nadajnik AM na lampach |
|
|
|
Witam. Nurtuje mnie następujący problem: Chciałbym zbudować jak najprostrzy nadajnik na fale długie lub średnie, oczywiście z modulacją AM, koniecznie na lampach. Moc nie gra roli mogą być ułamki wata. Liczy się tylko prostota konstrukcji. Bardzo miło widziane również objaśnienie zasady działania. Układ ten będzie miał charakter edukacyjny, nie mam zamiaru niczego ani nikogo zagłuszać, chciałbym po prostu się dowiedzieć jak nadawano kiedyś... Jako-takie doświadczenie lampowe już mam, ale jedynie w dziedzinie m. cz. Zdaję sobie sprawę, że problematyczność jest proporcjonalna do częstotliwości :) i dlatego zwracam się do doświadczonych w tej materii o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 May 2005 14:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
studisat Poziom 21

|
17 May 2005 18:36 Re: Nadajnik AM na lampach |
|
|
|
Np. taki http://www.jogis-roehrenbude.de/Sender/KW-Pruefsender.htm
Zamiast lamp EF14 i EF12 możesz użyć tanich lamp EF80.
To nadajnik na fale krótkie. Zresztą jeśli chodzi o amatorskie nadajniki to najwiećej jest własnie układów dla krótkofalowców.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 May 2005 18:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Preskaler Poziom 23

|
23 May 2005 18:55 Re: Nadajnik AM na lampach |
|
|
|
W sposób bardzo łatwy można zbudować nadajnik lampowy pracujący na falach długich lub średnich z modulacją amplitudy. Do tego celu trzeba mieć jednak sprawny odbiornik radiowy na lampach. Zasada działania takiego nadajnika jest następująca. Należy wyprowadzić przewód z anody lampy głośnikowej i masę oraz przewód doprowadzający do wszystkich lamp w OR napięcie żarzenia (np. 6,3V). Żeby nie przeciążyć ewentualnie transformatora sieciowego wykręcić trzeba żaróweczki oświetlające skalę. Zwykle jednak można tego nie robić bo transformator jest wykonany z pewnym marginesem bezpieczeństwa (zapasem). Wyprowadzenia te oznaczone - kolorem czerwonym - żarzenie, kolorem niebieskim - anoda lampy głośnikowej i kolorem czarnym - masa, łączymy do wykonanej samodzielnie przystawki-nadajnika w/g załączonego schematu. Modulacja będzie się odbywała automatycznie bo wszystkie sygnały odtwarzane w głośniku tego OR będą modulowały sygnał z nadajnika. Tak więc jeśli ustawimy odbiornik radiowy na jakąś stację (np. Wa-wa I) to właśnie tym sygnałem (audycją, która w chwili obecnej będzie nadawana przez ten program) usłyszymy w promieniu kilkuset metrów od nadajnika w odbiornikach dostrojonych do naszego nadajnika. Jeśli do wejścia gramofonowego (magnetofonowego) naszego OR podłączymu jakiś mikrofon (z przedwzmacniaczem) lub gramofon to też będą te sygnały modulować nasz nadajnik. Pamiętać jednak należy o wyłączeniu głośnika, żeby nie powodować sprzęgania się akustycznego. Zamiast głośnika należy włączyć odpowiedni rezystor (4 lub 8 Ohmów). Precyzyjnie ustawiamy częstotliwość przez wysuwanie pręta ferrytowego z cewek.
| Filesize: |
15.52 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |