Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Excel / VBA - makro wyszukujące dane w trzech kolumnach i przypisanie kodu wew.

kamil712 25 Lut 2015 20:15 459 8
  • #1 25 Lut 2015 20:15
    kamil712
    Poziom 4  

    Witam pasjonatów excela i VBA

    Zależy mi na przyporządkowaniu kodu wew. do kodu EAN, nazwy produktu i indexu, ale po wcześniejszej opcji wyszukania.
    Ponieważ jeden kod EAN może mieć kilka index'ów, który to odpowiada nazwą różnym produktów(proszę się nie dziwić, ale tak jest !). I dlatego chcę przypisać ręcznie kod wew. każdemu z produktów, ale po wcześniejszym wyszukaniu asortymentu produktu.
    I na tej podstawie, próbuje zbudować makro wyszukujące w trzech kolumnach (KOD EAN/INDEX/ NAZWA) które umożliwią identyfikację produktu z kolumną(kod wew.) w którą wpiszemy i przypiszemy kod 4 znakowy (liczb).
    W związku z tym czy mogę liczyć na pomoc w tym temacie?

  • #2 25 Lut 2015 22:01
    marek003
    Poziom 40  

    Rozumiem jaką masz "bazę danych" ale nie rozumiem do końca co chcesz zrobić.
    To znaczy wiem że chcesz wprowadzić kod tylko nie wiem w czym masz kłopot.


    Nie lepiej posortować wg trzech kluczy poszczególnych kolumn i obok ręcznie wprowadzić/skopiować kod?

  • #3 26 Lut 2015 07:02
    kamil712
    Poziom 4  

    Czy możesz podpowiedzieć jak posortować wg trzech kluczy na pliku który wcześniej załączyłem ?
    Ale tak aby po wpisaniu 4 znakowego kodu wew. przez operatora pojawił się komunikat o tym, że jesli taki kod został wcześniej użyty dla indeksu takiego i takiego ?

  • #4 26 Lut 2015 10:45
    marek003
    Poziom 40  

    Dalej nie do końca rozumiem o co ci docelowo chodzi.

    Po twojej ostatniej wypowiedzi wnioskuje że chcesz mieć jedynie jakieś zabezpieczenie przed dublem gdy będziesz nadawał numery wewnętrzne dla danej "grupy" KOD EAN/INDEX/ NAZWA. Więc sortowanie nie będzie konieczne, tym bardziej jak kody będą wprowadzane "czysto" ręcznie.

    Poniżej (na razie bez makr) za pomocą formatowania warunkowego czerwone ostrzeżenie gdy pojawi się dubel. Czerwień pojawi się w we wpisywanej komórce i w komórce gdzie był dany kod (kolor można "rozszerzyć" na cały wiersz).

    Dodatkowe pytanie:
    Rozumiem że EAN może się powtarzać, ale czy powtarza się index ? i czy czasem indeks na "sztywno" nie jest przypisany do nazwy?

    Jeżeli tak to po co kod wewnętrzny kiedy to samo spełnia indeks?

  • #5 26 Lut 2015 18:23
    kamil712
    Poziom 4  

    Kod ean musi być czytany automatycznie np. z drugiego pliku i wyświetlany odpowiednio w kolejnych kolumnach arkusza, kolejno z indeksem i nazwą – celem weryfikacji przez operatora.
    Natomiast kolumna do wprowadzenia kodu wew. powinna informować o pozytywnej lub negatywnej weryfikacji.

  • #6 27 Lut 2015 11:52
    marek003
    Poziom 40  

    Poddaje się. Może jestem we śnie zimowym ... nie wiem. Nic nie rozumiem co chcesz zrobić.

    kamil712 napisał:
    ... próbuje zbudować makro wyszukujące w trzech kolumnach (KOD EAN/INDEX/ NAZWA) ...


    Może załącz to do czego już doszedłeś.

    Ewentualnie spróbuj to rozpisać jaśniej/dokładniej krok po kroku, po kolei, co masz, co w danej chwili ma zrobić użytkownik, co po jego reakcji ma się stać itp.

    Krok po kroku, na co i jak ma reagować excel.


    A ja dodam od siebie że jeżeli już masz kod wewnętrzny wystarczy Podaj.pozycję() z indeks() i masz wszystkie dane. Patrz załącznik. (to samo można uzyskać przez sam indeks lub nazwę bo one są niepowtarzalne).

  • #7 27 Lut 2015 17:06
    kamil712
    Poziom 4  

    Na wstępnie, bardzo przepraszam za nie doprecyzowanie ważnych cech mechanizmu.
    Temat jest szerszy...
    Potrzebuję okna napisanego w Visual Basic (załącznikPrtSc), które bedzie podbięte do źródła danych (ODBC).

  • #8 27 Lut 2015 22:15
    marek003
    Poziom 40  

    kamil712 napisał:
    Potrzebuję okna napisanego w Visual Basic (załącznikPrtSc), które bedzie podbięte do źródła danych (ODBC).


    No to żeś wyjaśnił...


    Odpuszczam, za mały jestem.
    Nie mam zdolności jasnowidza. Dodatkowo bazy danych a w szczególności SQL niestety nie jest moją mocną stroną.

    Może inni koledzy z forum coś poradzą.

  • #9 28 Lut 2015 11:30
    kamil712
    Poziom 4  

    Bardzo dziękuję za poświęcony czas.
    Jeżeli mogę się odwdzięczyć to prosze o info.

    Pozdrawiam,
    K.

 
Promocja -20%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
tme