| Author |
eMule, Torrent Poziom 2

|
20 May 2005 22:31 Wentylator zasysający czy wydmuchujący. |
|
|
|
Mam zamiar założyć wentylator na obudowe, tylko zastanawiam się co jest bardziej efektywne, tzn. czy jak założe wentyl wyciągający ciepłe powietrze z kompa czy zasysająchy chłodniejsze z zewnątrz do środka.
Jeśli wyciągające ciepłe powietrze to proponuje ARCTIC COOLING FAN 3TC
Jeśli zasysający to ARCTIC COOLING FAN PRO TC
Tanie i w miare ciche, co proponujecie oczywiście cisza jest najwarzniejsza Noiseblocker 80x80x25 ULTRA jest bardzo cichy i gdyby nie cena to bym go napewno kupił.
Test wentylatorów 80 mm
Generalnie chodzi mi o to czy chłodniej będzie w kompie z wentylatorem wyciągającym gorące powietrze czy zasysającym chłodne.
Mój procek Athlon XP 2000+(śrenia temp. 48°C), GeForce 4 MX(28°C)
|
|
| Back to top |
|
 |
boulli Poziom 13

|
20 May 2005 22:49 Re: Wentylator zasysający czy wydmuchujący. |
|
|
|
Jak powszechnie wiadomo ciepłe powietrze unosi się do góry (zjawisko konwekcji), więc zapewne w górnych rejonach obudowy lepiej założyć wiatrak wyciągający powietrze z obudowy, w dolnych - zasysający powietrze z zewnątrz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 May 2005 22:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
budzik88 Poziom 17

|
20 May 2005 23:05 Wentylator zasysający czy wydmuchujący. |
|
|
|
Tak jak kolega wyzej...ale raczej proponowalbym dac wtlaczajace przy dole obudowy zwiekszy to predkosc przeplywu powietrza (znaczniej niz wentyl wyciagajacy powietrze) co zwiekszy efektywnosc chlodzenia
|
|
| Back to top |
|
 |
321Kami Poziom 18

|
20 May 2005 23:14 Re: Wentylator zasysający czy wydmuchujący. |
|
|
|
Również jestem za wciągającym wentylatorem z doświadczenia wiem że owocuje to większym spadkiem temperatury w stosunku do wentylatora wyciągającego powietrze.
Pozdro i powodzenia :D
|
|
| Back to top |
|
 |
eMule, Torrent Poziom 2

|
20 May 2005 23:18 Re: Wentylator zasysający czy wydmuchujący. |
|
|
|
Ok, czyli biore jeden który zaciąga powietrze do środka.
Najwyżej go odwróce, będzie dmuchał na zewnątrz zmierze temp. i zobacze jak jest chłodniej (pewnie z tym wtłaczanym chłodnym).
Biore ARCTIC COOLING FAN PRO TC tylko czy jak się wkręci na maksa 23dB to nie będzie za głośno???
|
|
| Back to top |
|
 |
obrus Poziom 13

|
21 May 2005 23:26 Wentylator zasysający czy wydmuchujący. |
|
|
|
jak dasz za nisko ten zaciągający, to co kilka tygodni będziesz musiał w kompie odkurzać
|
|
| Back to top |
|
 |
Medeis Poziom 18

|
22 May 2005 14:32 Re: Wentylator zasysający czy wydmuchujący. |
|
|
|
Nad czym sie tu zastanawiac?? :lol: Daj dwa zasysający i wypychający, tylko jeden niech będzie z czujnikiem temp, ten wypychający, drugi tańszy wolnoobrotowy bez czujnika np. taki jak z zasilacza, jest praktycznie niesłyszalny, z tak wymuszonym obiegiem napewno bedzie chłodno i cicho.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Linoge Poziom 20

Joined: 23 Dec 2004 Posts: 977 Location: Jaworzno,Gliwice,Sucha Beskidzka
|
22 May 2005 18:01 Wentylator zasysający czy wydmuchujący. |
|
|
|
pewnie a nie lepie otworzyc bude ? taniej i wydajniej ? tlaczace powietrze maja sens w dobrych budach gdzie jest zachowana szczelnosc w przeciwnym wypadku nie wiele daja ....
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 May 2005 18:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
CIUKU Poziom 16

|
22 May 2005 23:09 Wentylator zasysający czy wydmuchujący. |
|
|
|
moim zdaniem otwarcie budy ma znaczenie gdy obudowa stoi na większej otwartej powierzchni...gdy jest ona umiesczona w specjalnej półce to rozwalamy caly obieg powietrza w moim przypadku zaskutkowało to zwiekszeniem temp o 1 stopień:) ale czasem ten 1 stopień ratuje...:) pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
ilubek Poziom 13

|
23 May 2005 08:06 Re: Wentylator zasysający czy wydmuchujący. |
|
|
|
| eMule, Torrent wrote: |
Ok, czyli biore jeden który zaciąga powietrze do środka.
Najwyżej go odwróce, będzie dmuchał na zewnątrz zmierze temp. i zobacze jak jest chłodniej (pewnie z tym wtłaczanym chłodnym).
Biore ARCTIC COOLING FAN PRO TC tylko czy jak się wkręci na maksa 23dB to nie będzie za głośno??? |
Witam
Ten wentyl ma regulację termiczną (ten widoczny zielony termistor). Sprawia on, że wentyl do temp 50’C chodzi na obniżonych obrotach, a więc cicho. Dopiero jak temp przekroczy 50’C wentyl wchodzi na wysokie obroty, a wtedy może być całkiem głośny. Jednak prawdopodobieństwo osiągnięcia 50’C w budzie jest małe przy racjonalnym chłodzeniu.
Termistor rzecz jasna można usunąć jak ktoś chce. Ja ten wentyl dałem na radiator proca po uprzednim usunięciu termistora, ale podłączyłem go pod regulator obrotów.
Edit
Moim zdaniem lepszy jest wyciąg ciepłego powietrza z budy niż zasysanie.
Co da nawiew gdy gorące powietrze nie ma którędy wydostać się z budy?
Ja dałem do swojej budy 4 wentyle + 1 dodatkowy do zasilacza. (zasilacz ma teraz dwa wentyle). Wszystkie one chodzą na obniżonych obrotach i są zasilane 5V – 6V, co objawia się cichą pracą – praktycznie bezgłośną. Pojedynczo każdy z nich przy zasilaniu 5V-6V jest mało wydajny ale razem tworzą całościowe wydajne chłodzenie budy.
Obieg powietrza w obudowie wraz ze zmodyfikowanym zasilaczem:
1. Wentylator 80mm; z przodu na dole; zasysanie powietrza - chłodzenie HDD
2. Wentylator 92mm; na lewym boku; zasysanie powietrza i kierowanie go wprost na procesor (był połączony z procem tunelem powietrznym)
3. Wentylator 92mm; z tyłu pod zasilaczem; wyciąg ciepłego powietrza na zewnątrz
4. Wentylator 92mm; w suficie; wyciąg ciepłego powietrza na zewnątrz
5. Wentylator 92mm; w zasilaczu; zasysanie powietrza znad procesora do wnętrza zasilacza
6. Wentylator 80mm; w zasilaczu wyciąg powietrza z zasilacza na zewnątrz
Więcej info
|
|
| Back to top |
|
 |
zeberko Poziom 22

|
23 May 2005 08:35 Wentylator zasysający czy wydmuchujący. |
|
|
|
Osobiście w obudowie ModeComa (Impact) mam dwa wentyle.
1. Pierwszy, z tyłu wysoko wyciąga i ten leci na maxa więc jest trochę lepsz, kupiony oddzielnie i zamieniony z orginałem.
2 Drugi, z przodu i na dole, obudowa ma koszyki na napędy 3,5" do samego dołu i na lini pracy wentyla stoi twardziel i jest chłodzony wdmuchiwanym powietrzem, ten wentyl można puścić na mniejsze napięcie by ciszej "siedział" i stoi tu ten orginalny, przeniesiony z tyłu.
Inna sprawa to przewody sygnałowe jak są sata to spoko są małe ale jak jest to ata to warto by były (wszystkie te od CD, DVD) okrągłe, dochodzi też obowiązkowe odkurzanie kompa co 6 miechów.
Szczególnie
- wnętrze zasilacza
- radiator i wentyl cpu
- mostki SB, NB
- okolice pamięci RAM
- powierzchnia napędów hd, cd, dvd
- reszta kompa dla własnej przyjemności
|
|
| Back to top |
|
 |
AoT_Hunter_PL Poziom 18

|
23 May 2005 23:32 Re: Wentylator zasysający czy wydmuchujący. |
|
|
|
Ja proponuje na pewno takie rozwiązanie, najlepiej umieścić w obudowie 2x wentylatorki (zasysający i wysysający :D).
Jak wiadomo ciepłe powietrze unosi się ku górze obudowy komputera (większa energia) - dlatego polecam wentylator wysysający do ciepłego powietrza umieścić w górnych granicach obudowy.
A w dolnych - wsysający chłodne powietrze.
Co prawda może ktoś się kłócić, że można u góry wessać zimne powietrze w celu schłodzenia ciepłego :P. A w dolnych częściach wysysać powietrze z obudowy.
Ale z reguły już wiatrak przetwornicy wysysa ciepłe powietrze, więc jedynie jeszcze można dodać drugi wiatrak współpracujący w tą samą stronę :D, a zasysający (zimne powietrze) np. z przodu obudowy :D jeśli ma ktoś miejsce a jak nie to gdzieś z boku :D
|
|
| Back to top |
|
 |
spiderul Poziom 13

|
24 May 2005 15:02 Wentylator zasysający czy wydmuchujący. |
|
|
|
Polecam lekturę tego artykułu: http://www.short-media.com/review.php?r=230
Były przetestowane różne konfiguracje i jasno widać, że najlepiej sprawdza się zamontowanie tylko wentyli wyciągających z tyłu obudowy, lub z tyłu i w górze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 May 2005 15:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Starykot Poziom 15

|
26 May 2005 20:58 Re: Wentylator zasysający czy wydmuchujący. |
|
|
|
TRoche pracy by przy tym było, ale powinno byc cicho i zimno:
tani wolnoobrotowy 120x120, i jakiś lepszy 80x80. 120 dajesz tak mniej więcej tam, gdzie zaczyna się płytka drukowana od grafiki. montujesz go na dnie obudowy, muszisz w niej wywiercić dziure. Wentylator ma wtłaczać powietrze do obudowy. Drugi(80x80) ma byc za przyciskiem power u dołu obudowy, bedzie chłodził HDD. Cała obudowa postawiona na 4 łożyskach(dodatkowe efekty wizualne :sm23: ) i cała obudowa musi byc szczelnie zamknięta, a w górze muszą być otwory. Wtedy powietrze zasysane z zewnątrz wytworzy ciśnienie, które będzie wypychać ciepłe powietrze przez dodatkowe otwory które musisz zrobić u góry obudowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
alek25 Poziom 19

|
30 May 2005 22:42 Re: Wentylator zasysający czy wydmuchujący. |
|
|
|
W okolicy zasilacza i na górnej części obudowy wentylator wydmuchujący powietrze a z przodu , boku lub dołu obudowy wdmuchujący .
|
|
| Back to top |
|
 |
zeberko Poziom 22

|
31 May 2005 02:36 Wentylator zasysający czy wydmuchujący. |
|
|
|
I nic nie kłaść (szczególnie w taką pogodę) na blaszce kompa, część ciepłą zasilacz oddaje górą nawet jak nie ma tam wentyla
|
|
| Back to top |
|
 |
pw 9013 Poziom 9

|
31 May 2005 08:56 Re: Wentylator zasysający czy wydmuchujący. |
|
|
|
mi juz kilka razy proc skoczyl do 65C : / i m isie fioletowo zrobilo : /
|
|
| Back to top |
|
 |
Horzy Poziom 14

Joined: 02 Jun 2005 Posts: 157 Location: 2 strona lustra :P
|
22 Jun 2005 12:13 Wentylator zasysający czy wydmuchujący. |
|
|
|
Na dole wpychaj powietrze.. na górze.. zrób wieeeelką dziure kontówką zeby gorące sobie uciekało :D bedzie zacnie :D
|
|
| Back to top |
|
 |