FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Prawdziwy projektor multimedialny

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Prawdziwy projektor multimedialny
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#121 18 May 2006 01:11   

prawdziwy projektor multimedialny

podobno w jakiejś gazecie ukazał się artykuł o budowie projektorów multimedialnych. Mój rodzic to czytał i ma mi skołować tą ciekawostkę - zaskanuję to i tu wrzucę - muszę to tylko dorwać w swoje ręce! POZDRO!
Back to top

DeeJayBzyQ
Poziom 13
Poziom 13

Post#122 19 May 2006 13:04   

Re: prawdziwy projektor multimedialny

Co do LED to ceny za 200szt. są około a trzeba 900szt czyli cena około 850zł :D link do allegro

Poszukaj artykułu ;] przyda się
Back to top

Jezior2000
Poziom 15
Poziom 15

Post#123 28 May 2006 01:14   

Trochę sobie poczytałem pomysł wspaniały i jeśli ktoś ma dostęp do paneli LCD z uszkodzoną lampą to można zrobić coś takiego bardzo tanim kosztem.
Moje pytanie jest następujące jak jest zrobiony projektor kupiony w sklepie, że może mieć taką jasność z tak małego pudełka no podejżewam że no jest trochę bardziej zagęszczona matryca ale co dalej. No jak to jest z tymi niedoświetlonymi narożami no i jaka jest lampa że daje tak dużą ilość światła i dlaczego jest taka zawodna. Następne pytanie jest takie Czy istnieją jakieś środki którymi możnaby pomalować ścianę działające na zasadzie luminoforu w kineskopie czyli że światło padnie i wyemituje większą energię lub odbije sie prawie idealnie od tego środka. Jeszcze jedno czy możliwe jest fizycznie zrealizować taki projektor w sposób taki żeby wpuścić w sygnał modulację nośną bez zakłucenia światła widzialnego.Ta modulacja byłaby zmienna w ten sposób by rysowała obraz jak w ekranie kineskopu czyli jedną kropką.Odchylanie takiej plamki byłoby za pomocą zjawiska dyfrakcji czyli byłaby jakaś siatka dyfrakcyjna.Kąt dyfrakcji byłby regulowany częstotliwością nośną modulacji. Tak skonstruowany byłby problem odchylania .Następnie taki środek naniesiony na ścianie przemieniałby to niewidzialne światło np jakaś podczerwień lub inne na światło widzialne.No wiem w sumie że taka podczerwień potrafi wytworzyć taką energię cieplną że może parzyć a nawet dobrze skupiona wiązka może zapalić dany materiał no mówi się że podczerwień to światło termiczne lub promieniowanie cieplne. Temperatura koloru mogłaby być regulowana jakąś zmienną np natężeniem tej podczerwieni.
Pytanie jest czy można uzyskać tak duży kąt siatki dyfrakcyjnej oraz czy istnieją takie środki jak luminofor dziiałające w atmosferze powietrza.
No w sumie taki pomysł bazowałby na zjawisku dyfrakcji oraz na zjawisku przemiany energii cieplnej w światło .
Pozdrawiam
Back to top

ojciec_
Poziom 2
Poziom 2

Post#124 29 May 2006 01:28   

1. Chyba po prostu matryca w fabrycznych projektorach przepuszcza więcej światła, natomiast w przypadku matrycy z monitora LCD jest to jakiś mały procent.

2. Istnieją stosunkowo drogie ekrany, które odbijają większą ilość światła w kierunku widowni, nie rozpraszają go tak bardzo jak zwykły ekran czy biała ściana. Te ekrany mają wyższy parametr zwany "gain", gdyby ktoś chciał poszperać po necie.

3. Pomysł ciekawy, ale wszystko jakby postawione na głowie. Nawet gdyby za pomocą jednej lub kilku siatek dyfrakcyjnych (nie znam się na nich) udało się uzyskać odpowiedniej wielkości plamkę niewidzialnego promieniowania np. światła podczerwonego w odpowiednim miejscu ekranu zależnie od częstotliwości tego światła, to co z kolorem? Kolor jest silnie związany właśnie z częstotliwością, natomiast jasność z natężeniem światła (amplituda?). Żeby sterować kolorem za pomocą natężenia, i jeszcze w jakiś sposób jasnością, ignorując przy tym częstotliwość (bo każdy punkt na ekranie byłby oświetlany promieniowaniem o innej częstotliwości) potrzebowali byśmy nieźle magicznego tego "luminoforu".

Hmm w sumie na niewidzialne promieniowanie reaguje wszystko co "świeci w ultrafiolecie", w szczególności tzw. fluorescencyjne kolory. Może by tak zrobić ekran gdzie każdy piksel składa się z 3 fluorescencyjnych plamek przypominających czerwony, zielony i niebieski, i celować w te plamki wiązką UV ;) gdyby to w ogóle było wykonalne to pomyślcie z jaką precyzją trzeba by zamocować/ustawić ekran i projektor ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 May 2006 01:28   

Back to top

robertcio
Poziom 9
Poziom 9

Post#125 30 May 2006 21:27   

jeśli chodzi o niedoświetlenie rogów to niema problemu żadnego to sie reguluje fresnalami które śą po obu stronach matrycy a cała zabawa polega na tym że orginalne lampy śą drogie a w projektorach domowej roboty koszt takiej lampy to okmax100zł a nie 1000zł co 2 lata albo krócej:D
Back to top

Jezior2000
Poziom 15
Poziom 15

Post#126 04 Jun 2006 01:24   

Odnośnie wypowiedzi Ojca to myślę że to z promieniami UV to bardzo dobry pomysł matryca rozkładana to znaczy taka mata byłaby do wykonania dosyć prosto mianowicie wystarczyłoby natrysnąć na podłoże kropki materiału fluorescencyjnego takie coś można wykonać w pełni automatycznie. Nie byłbym tak pesymistycznie nastawiony do problemu wycelowania w kropkę. Ja rozwiązałbym to w taki sposób że falę UV wyemitowałby laser w sposób taki jak jest to zrobione w odtwarzaczu CD. Na macie wystarczyłoby nanieść dwie kropki bazowe które ustawiałyby położenie obrazu. Soczewka umieszczona na poduszcze magnetycznej mogłaby nakierunkować wiązkę wszystkich kropek.Założeniem jest by mata była płaszczyzną.
Jest to sterowanie na dużo większą odległość niż w CD jeśli jest to niemożliwe to proszę mnie uświadomić.
Mam małe pytanko czy spotkał się ktoś może z laserem UV bo widziałem tylko lasery które świecą na czerwono?.Pozdrowienia
Back to top

Daniel-ex
Poziom 13
Poziom 13

Post#127 06 Jul 2006 00:17   

mam pytanie....skoro takie wielkie projektory są stawiane przed samą ścianą to gdzie ja mam siedzieć żeby dobrze widzieć??

Pozdrawiam
Back to top

michna3
Poziom 21
Poziom 21

Post#128 09 Aug 2006 00:13   

prawdziwy projektor multimedialny

Sorki, ale za taka cene to lepiej kupic markowy projektor, ktory bez wstydu mozna umiescic w salonie. Ja sproboje zbudowac jakis projektor do 300 zl.
Back to top

wsk125turbo
Poziom 6
Poziom 6

Post#129 07 Sep 2006 14:48   

Witam
Mam pytanie do obeznanych w temacie projektoró-samoróbek mam zamiar kupic soczewke fresnela http://www.allegro.pl/item125793665_kino_domowe_soczewka_fresnela_260_x_180_ss_fv.html . Myslicie ze ta bedzie sie nadawać???
Back to top

Snikers
Poziom 20
Poziom 20

Post#130 07 Sep 2006 17:01   

ogolnie to przydalo by sie znac ogniskowe tego fresnela.

robilem projektor na matrycy 1024x768 lecz ideal obrazu osiagnolem kupujac projektor z uszkodzona lampa i przerabiajac go.

ogromnym plusem jest to ze sa 3 matryce i kolory laczy pryzmat wiec pixel ma dany kolor z bliska i nie widac subpixeli
Back to top

spychoo
Poziom 9
Poziom 9

Post#131 12 Sep 2006 23:11   

wsk125turbo wrote:
Witam
Mam pytanie do obeznanych w temacie projektoró-samoróbek mam zamiar kupic soczewke fresnela http://www.allegro.pl/item125793665_kino_domowe_soczewka_fresnela_260_x_180_ss_fv.html . Myslicie ze ta bedzie sie nadawać???

Nie nadaje sie :/ a przynajmniej nie polecam!
te soczewki topia sie przy 60'c i odkszałcają.

są giętkie i plastyczne, źle załamują swiatło - takie cos mialem jakis czas temu w rekach - nadaja sie tylko jako lupa dla emerytów czytających kolorowe pisma z obrazkami
Back to top

wrzosu
Poziom 3
Poziom 3

Post#132 07 Dec 2006 23:29   

witam, przeczytalem caly topic i mozna by zrobić z tego niezłą książkę :) bardzo milo sie czytalo i jestem pelen uznania dla autora owego projektora. Dodam od siebie pewną propozycje odnosnie zarówki - proszę spojzeć na to:
zarówki rtęciowe o barwie 3900k
zarówka 400W 22000lm
zarówka 700W 38500lm
zarówka 1000W 58500lm
żąrówki metalohalogenkowe o barwie 4500k
zarówka 400W 30000lm
zarówka 400W 32500lm

pozdrawiam :)
Back to top

krzysieg
Poziom 20
Poziom 20

Post#133 12 Dec 2006 20:08   

snikers :
Quote:
kupujac projektor z uszkodzona lampa i przerabiajac go

Rozumiem że nie kupowałes oryginalnej lampy za 1000 zł tylko wstawiłes jakąs tanszą nieoryginalną ?
nie wiem jak wygląda sprawa z takimi fabrycznymi projektorami czy wydanie 1000 zł na nową lampe to jedyne wyjście ?

Lepszy efekt bedzie robiąc projektor z rzutnika do slajdów i wyświetlacza np z kieszonkowego tv czy lepiej robić na rzutniku szkolnym do przezroczy i matrycą od monitora ?
Back to top

kozo
Poziom 2
Poziom 2

Post#134 11 Feb 2007 13:42   

Witam
Buduję projektor i mam taki sam problem z tasiemką: W JAKIM SERWISIE W WARSZAWIE DOLUTOWALI TOBIE NOWĄ TASIEMKĘ ????

Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
[/youtube]
Back to top

draglukasz
Poziom 11
Poziom 11

Post#135 30 Jun 2007 20:23   

A ja jam takie pytanie do WAS.

Kupiłem projektor ale ma lampe na wykończeniu. Już niewyraźnie widać. Już sie skonczyła żywotnośc tej lampy.
Jest to model SHARP XV-C2E. Czy można zamiast oryginalnej lampy podłączyć inną żarówkę?? np. halogenową?? ile potrzeba LUMENÓW aby dobrze wszystko chodziło???
Back to top

tyszek
Poziom 16
Poziom 16

Post#136 20 Aug 2007 15:12   

odświeże temat pytając się czy jest jakas kopia tej stronki lub jest ona na jakimś działającym servie ??
http://vincent.meyer.free.fr/ecrans/add-ecran.php

chodzi o stronke ze spisem LCD nadających się do projektora.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Aug 2007 15:12   

Back to top

_haker_1
Poziom 21
Poziom 21

Post#137 20 Aug 2007 19:02   

Lumenlab-> forum -> hmm gdzie ja to mialem:P Prosze cie bardzo http://www.lumenlab.com/forums/index.php?showtopic=4 Tutaj masz wymienione na forum i trudno cos znalezc ale na samym poczatku masz LumenLab On-line LCD Database:) Ps. Jesli chcesz jakies info o projektorach to pisz tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic407130.html Wiecej ludzi odpowie:)
Back to top

rob.cioo
Poziom 9
Poziom 9

Post#138 14 Aug 2008 11:40   

Pomysł genialny, wykonanie zajebiście fajne, no po prostu super, koszt 1700, jak dobrze pójdzie to zrobie go za 400 zł :D bo niektóre elementy załatwię po znajomości, coś pięknego zabieram sie do pracy jak skoncze wrzucę na forum do przejrzenia rezultatów :D

Postaram pobić rekordy i zrobić podobny za jak najniższa cene ;]
Back to top

bartekxD
Poziom 2
Poziom 2

Post#139 01 Oct 2008 13:51   

Witam wszystkich przeczytałem sobie cały temat i z początku strasznie sie napaliłem na budowę takiego projektora jako że ceny znacznie spadły i używany monitor lcd 15 cali można dorwać za około 100 zł więc koszty byłyby teraz dużo niższe niż kilka lat temu. Teraz pomyślałem że przecież ceny projektorów także spadły i zacząłem się zastanawiać czy w tej chwili samoróbka jest opłacalna (nie chodzi mi o żadne hobby czy satysfakcje ze zrobienia :P) Znalazłem do kupienia używany projektor Infocus Litepro 420 z wymienioną lampą za 500 zł podam jego parametry żeby ktoś znający się na rzeczy powiedział mi czy projektor jest godny zainteresowania czy juz lepsza jakość będzie z samoróbki :P
Display:
Digital Light Processing™ technology by Texas Instruments. Resolution: 800 x 600 with intelligent compression up to 1024 x 768

Data Compatibility:
XGA, SVGA, VGA, and Macintosh

Video Compatibility:
Full NTSC, NTSC 4.43, PAL, and SECAM

Contrast Ratio:
400:1

Brightness:
500 ANSI lumens (typical)

Projection Lens:
0.85:1 Fixed Focal with an 18-degree projection angle

Light Source:
270-Watt metal halide lamp with 1,000 hour bulb

Aspect Ratio:
4:3

Color Palette:
16.7 million colors

Dimensions:
3.9" (H) x 9" (W) x 12" (L) or (9.9cm x 22.9cm x 30.5cm)

Weight:
6.8 pounds (3.1 kg)

inpIINININPUT:

Connection:
In Focus® CableWizard™ Lite system connects to all PCs and Macs

Audio:
Separate audio-input cord is included to add audio from your computer or video source

Image Configuration:
Plug-and-project auto synchronization, auto tracking, auto positioning, auto source detect, and auto black/white level detect

Control Panel:
On-board, easy-to-use LED backlit control panel

OUTPUT:

Brightness:
500 ANSI lumens (typical)

Audio:
1-Watt audio system with built-in speaker

Projection Distances

Image Sizes:
5 feet (1.5m*)/ 4.3 feet (1.3m)

8 feet (2.4m)/ 6.8 feet (2.1m)

10 feet (3m)/ 8.5 feet (2.6m)

14 feet (4.3m)/ 11.9 feet (3.6m)

18 feet (5.5m)/ 15.3 feet (4.7m)

OTHER:
Power Supply:
100-240 V at 50-60 Hz

Power Consumption:
400 Watts

Certification:
FCC-A

Sprzedający twierdzi że lampa ma trwałość 2000h więc policzyłem sobie że jeżeli oglądał bym 4 godziny dziennie, (w praktyce pewnie będę oglądał dużo mniej) to lampa starczy na 500 dni więc nie jest źle.
Czy nadal opłaca się robić projektory DIY? ;]
Back to top

wikiri
Poziom 3
Poziom 3

Post#140 09 Feb 2009 20:25   

Do przedmówcy: opłaca się zrobić projektor, dużo taniej wychodzi, parametry niezłe, tańsze lampy, możliwość ingerencji w sprzęt. Normalny projektor w zakupie z takimi parametrami jak dobrze zrobiony DIY jest za min 1300zł a zrobić można za 400zł swój własny + mnóstwo zabawy i nauki nad techniką świetlną.

Na wstępie mam komplet optyczny, 2x fresnel i obiektyw.
Myślę nad zakupem monita 15" lub jak się uda to mniejszy (ale pewnie będzie 15")
Muszę znaleźć odpowiednie naświetlenie, 400W MH raczej
Obudowa i cała reszta jest moją inicjatywą, zdjęcia za jakieś kilka tygodni najprędzej.

Czy ktoś jeszcze jest nakręcony na DIY projektor? Od roku żadnej aktywności...

[UPDATE #1]

Zakupiłem monit 15" bo mniejszych niestety nie było. Lenovo mam nadzieję się spisze, dobry jest aż szkoda go rozkręcać ;)
Back to top

kristopher0725
Poziom 8
Poziom 8

Post#141 03 Mar 2009 19:36   

No ja tez robie teraz sobie projektorek,wszystko już mam tylko jedna rzecz tak naprawdę której nie mam to obiektyw :( ale tak sie chciałem zapytać kogoś co sadzi o takim pomyśle.....ciagle mysle i kombinuje co by tu wymyślić :) i wpadłem na taki pomysl ze jak wiadomo trudno dostać szybę z uv i wykumalem taka opcje ze sa folie uv...no wiec w pracy mam zbita szybę z okna z kturej da sie wyciac spokojnie 31x25cm , zeby na nią nakleić taka folie uv i mamy szybę z uv :D jednak jak sobie dalej przemyślałem sprawę to doszedłem do wniosku ze potężne 400W HQI może to folie z deka stopić,zniekształcić itp lecz jeszcze mi wpadła jedna myśl...mianowicie dac taka folie na matryce przed pierwszym fresnelem :) lub za pierwszym fresnelem na fresnelu :) co o takim rozwiązaniu sadzicie? jeżeli ktoś tu odpisze :) hehe pozdro
Back to top

opole12
Poziom 2
Poziom 2

Post#142 09 Mar 2009 01:25   

Witam wszystkich, jestem tu nowy, czytałem tu o projektorach, ale to były dyskusje z 2005 roku. Mam pytanie: czy dzisiaj można kupić matryce 2,0-2,5 cala, o lepszej rozdzielczości? Jeżeli tak, to gdzie najlepiej szukać? Bo mam dwa rzutniki do slajdów, i z taką małą matrycą nie było by dużo problemów...
Back to top

mario2008
Poziom 1
Poziom 1

Post#143 21 Mar 2009 03:49   

Witam.
Mam pytanie do autora postu , a może i do wszystkich.
Czy do tego projektora można użyć jakiejś oryginalnej matrycy LCD z laptopa ze złączem 20 lub 30 pin.
I jak to ma się do rzeczy , tzn. co jeszcze jest potrzebne.
Chodzi mi o to , że mógłbym kupić "górną klapę" laptopa - czyli właśnie tę matrycę tylko że one mają w zależności od typu (chyba ) złącz na 20 lub 30 pin.
Jestem laikiem w tej sprawie więc proszę o szczerą odpowiedź.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Mar 2009 03:49   

Back to top

kars
Poziom 2
Poziom 2

Post#144 23 Mar 2009 18:44   

Witam, jestem bardzo zainteresowany budowa projektora wlasnej roboty;)
Jeden problem tylko mam: gdzie moge dostac soczewki fresnela?
Usilnie szukalem, niestety nie znalazlem, moze zle szukalem?
Prosilbym o adres sklepu internetowego lub sklepu w lodzkiem.
Bede bardzo wdzieczny.
Back to top

Wujek_Jogi ; ]
Poziom 1
Poziom 1

Post#145 23 Mar 2009 20:16   

Witam, ja już zgromadziłem większość części potrzebnych do budowy projektora i tak sam mam problem z otrzymaniem soczewki fresnela i obiektywu trój soczewkowego.W polskim sklepie www.Markery.pl powiedziano mi że nie mają SOCZEWKI FRESNELA DWUWARSTWOWEJ 310x310x4 mm dopiero po tym jak już ją kupiłem na stronie sklepu =]. Czas oczekiwania wynosi 2 miesiące ponieważ jest to element importowany z USA. Postanowiłem więc skorzystać bezpośrednio z oferty sklepu www.LUMENLAB.com I zamówiłem tam sobie obiektyw trój soczewkowy a na fresnelu mieli napisane brak w magazynie.Po wielu próbach zadawania pytań po angielsku dostałem odpowiedź od Kelly =] że ona nie wie kiedy będzie. Oprócz tego żeby zapłacić w tym sklepie za zakupy zostałem zmuszony podjąć w banku kartę kredytową ponieważ to jest najprostszy forma zapłaty przelewem dla tego sklepu a więc teraz jeszcze oczekuję na kartę i na uzupełnienie stanów magazynowych za oceanem =[ . Sądzę że to jeszcze potrwa dosyć długo chyba że pojawi się coś na allegro albo ogólnie w sieci w co wątpię =[
Back to top

kars
Poziom 2
Poziom 2

Post#146 23 Mar 2009 21:00   

Srednio znam sie na optyce, ale mam pytanie, dlaczego soczewka ma byc dwuwarstwowa?
Niby pisza ze ich soczewki ( http://www.markery.pl/product_info.php/cPath/76/products_id/8213 ) nadaja sie do budowy projektora.

P.s.: daleko nie mam, przejade sie do nich, moze co nie co mi opowiedza o tym. Co sie dowiem, napisze.
Back to top

opole12
Poziom 2
Poziom 2

Post#147 25 Mar 2009 12:28   

Kars, poszukaj jakiegoś rzutnika foliogramów, takiego jakie w szkołach były, tam są te soczewki.
Back to top

AfoR
Poziom 1
Poziom 1

Post#148 27 Mar 2009 23:15   

Powiem że od kilku dni rozkminiam temat. I za jakiś czas też mam zamiar sie zabrać za robote. Wszystko jest dostępne oprucz tych soczewek fresnela :( , Bo z tego co czytałem to te z allego sie nie bardzo nadają do tych celów. Jak ktoś coś znajdzie w sieci gdzie w naszym kraju można coś takiego dostać to niech da cynka :). A co do zakupu foliogramu to na allegro są ale ceny takie sobie. A zamieżam się zmiścić w granicach 400 moze 450 zetow.

Dodano po 7 [minuty]:

Jeszcze jadno pytanie czy SOCZEWKA FRESNELA DWUWARSTWOWA 285x285x4 mm przypasuje do matrycy 15' bo mają takie na markerach.
Back to top

Piter005
Poziom 1
Poziom 1

Post#149 30 Mar 2009 16:16   

Do AfoR. Chlopie wylicz sobie. Jeden cal to okolo 2.5cm wiec podstaw te swoje wymiary soczewki fresnela do twierdzenia pitagorasa aby wyliczyc przekatna, a potem podziel to na 2.5 i bedziesz mial ile ma cali przekatna. Jak bedzie miala 15 to znaczy ze bedzie akurat rozmiarow matrycy, a jak mniejsza to znaczy ze za mala. Jest jeszcze kwestia tego ze matryca jest za zwyczaj panoramiczna, a ten Fresnel jest kwadratowy. Wiec najpierw sprawdz wymiary matrycy.

Dodano po 6 [minuty]:

Swoja droga mam pytanko do was. Ostatnio zabralem sie za robienie projektora. Jestem juz po pierwszych testach. Jako odblysnik probowalem miski aluminiowej (bo ciezko to cholerstwo dobre zalatwic wiec musialem improwizowac) ale pod zdjeciu wogole odblysnika doszedlem do wniosku ze praktycznie wogole nie rozjasnia obrazu. Mam taki problem ze obraz mam jasny w zasadzie tylko na srodku a czym dalej od srodka jest bardziej ciemnu, a rogi wogole sa nie doswietlone. Ustawiam odleglosci jak moge, przesuwam matryce z fresnelami od zarowki, do zarowki i tak samo obiektywem, kondensor tez przysuwalem coraz blizej zarowki az w koncu biedny pekl z przegrzania. Jak myslicie co moze byc powodem tego ze mam tak ciemny obraz? Czy odblysnik gra naprawde tak duza role? i jak wstawie prawidlowy to mocno mi rozjasni? Czy moze obiektyw (wziety od starego rzutnika folii dwusoczewkowy) nie ogarnia calej matrycy? ewentualnie problem rozmieszczenia soczewek fresnela po obu stronach matrycy, moze sa za blisko (za daleko)? Nie w wspoosi? Moze umieszczenie elementow nie we wspoosi cos takiego powodowac?
Back to top

jonatan21
Poziom 11
Poziom 11

Post#150 26 Dec 2009 13:12   

Mam jedno pytanko: te dwie soczewki fresnela po obu stronach matrycy to są takie same soczewki tylko odwrócone?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Prawdziwy projektor multimedialny
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 5 of 6 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Similar topics
Projektor (prawie) multimedialny za 15zł (2)
Projektor multimedialny ze starego lapopa. (1)
Projektor multimedialny na bazie diaskopu (1)
Projektor multimedialny za małe pieniądze (1)
Projektor multimedialny z rzutnika do zdjęć? (1)
Projektor multimedialny za małe pieniądze (2823)
Projektor multimedialny z rzutnika slajdów (384)
Projektor multimedialny (46)
Projektor multimedialny (80)
Projektor multimedialny - ciąg dalszy tematu (305)

Page generation time: 0.189 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed