| Author |
_Marecki Poziom 12

|
26 May 2005 17:08 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
| lechoo wrote: |
| Trochę zaciekawił mnie ten Medion za 2000zł, ale nie mogę się nigdzie doszukać jego szczegółowych parametrów |
Technologia LCD, rozdzielczość 800x600. Do HDTV to może i za mało ale do DVD i TV absolutnie wystarczy. No i cena bardzo zachęcająca :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Jaro Poziom 20

|
27 May 2005 00:31 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Projekt super, gdybym miał większy pokój to kto wie :) może pokusiłbym się o zrobienie. Ja napiszę jedną smutną rzecz o projektorach za ok 2000PLN, nikt nie patrzy na trwałośc źródła światła i cenę jego wymiany (gwarancja raczej tego nie obejmuje) Firmowe np NEC VT37 ma 3000h pod warunkiem użycia trybu oszczędnego (a więc ciemniejszego obrazu). Zaletą są za to stosunkowo niewielkie rozmiary, wadą brak satysfakcji ze zrobienia czegoś samemu.
Doczytałem się że NEC ma 6 mieś gwarancji na żarówkę
|
|
| Back to top |
|
 |
tomaszo Poziom 24

Joined: 23 Jul 2003 Posts: 4471 Location: cz-wa (chwilowo dortmund)..
|
27 May 2005 09:57 prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Projekt jest rzeczywiscie wybiegajacy od standardowych...Naleza sie wyrazy wielkiego uznania!
JEDNAK prosze nie zachwaszczac tematu Autorowi tekstami :" Jaaaaaaaa.... zajefajne, super, wspaniale itd." - bo napewno nikt nie chce potem czytac 10 stron tematu, gdzie tylko jedno pytanie zadano konkretnie i padla w gaszczu odpowiedz...
|
|
| Back to top |
|
 |
Wymiatacz Poziom 12

|
27 May 2005 21:37 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Do dzinks0
Jeśli chodzi o ekran projekcyjny osobiście poszukał bym jakiejś firmy zakładającej rolety na okna. Dowiedział bym się o maks szerokość takiego ekranu i czy mają jeszcze rolety podgumowane. Zaletą ich jest 100% nie przepuszczalność światła, wadą, że ponoć od nagrzania słońcem niszczą się, ale możliwe że dla projektora nie będzie to problem. U mnie takich rolet już nie sprzedają, z tamtego powodu, ale u Ciebie może być zupełnie inaczej, a sprawdzić zawsze można. Białe powinny być, gorzej, czy gładkość będzie odpowiednia. Na allegro ktoś sprzedawał ekrany bardzo podobne właśnie do rolet, ale głowy nie dam.
Do _Mareckiego
Ile pinów ma wejście matrycy? Chodzi mi o połączenie elektroniki monitora z elektroniką samej matrycy. Nie wiesz czy nie dało by się wykorzystać obiektywu aparatu np. Zenit? Ma regulowaną ostrość i pare innych rzeczy, może by się nadawał. Koszt takiego obiektywu nie powinien być duży. Poza tym gratuluje projektu i pozdrawiam! :)
|
|
| Back to top |
|
 |
nelik1987 Poziom 22

|
27 May 2005 21:58 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
| smiechun wrote: |
| No cóż, fajny projekt, sporo włożonej pracy, szkoda tylko, że jego przydatność jest właściwie żadna. Przy kosztach zbudowania tego monstrum (2000zł), ilości potrzebnego miejsca, tylko jednego wejścia i poboru mocy , to wolałbym iść do sklepu i za 3000zł kupić Benq 5120. Maszynkę niewątpliwie o lepszych parametrach, wygodniejszą, zgrabniejszą, z większą ilością wejść/wyjść. No i dużo większą powierzchnią obrazu wynoszącą od 30 do 300" bez takiej utraty jakości jak tu. |
ale to jest hobby!!!
czyli tak jak z wędkarzami widają fortunę na sprzęt zanętny itp a te ruby co zwłowią to nie są warte nawet 10 zł
i tak jest też w tym przypadku że cena przewyższa jakosc tego prduktu ale kolega co to budował ma napewno wielką satyswakcję z tego co zbudował i to wsłanoręcznie bo pewnie każdy moze iśc do sklepi i kupić sobie rzutnik ale to nie o to chodzi jak by tak wszytcy patrzyli to by ten dział DIY nie istaniał
pozdrawiam
nelik1987
|
|
| Back to top |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
27 May 2005 23:12 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
| wymiatacz wrote: |
| Ile pinów ma wejście matrycy? Chodzi mi o połączenie elektroniki monitora z elektroniką samej matrycy. Nie wiesz czy nie dało by się wykorzystać obiektywu aparatu np. Zenit? |
Są dwa rzędy pinów 8+7 (jeden nie wykorzystany)
Obiektyw powinno dać się wykorzystać. Ale... jeżeli jest B&W to mogą być widoczne aberracje chromatyczne. Druga rzecz to nie wiem jak maksymalnie szeroki kąt można uzyskać. Trzeba ustawić w odległości około 30cm nad czymś o rozmiarze matrycy i zobaczyć czy nie ma winietowania.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
candle Poziom 22

|
28 May 2005 01:33 prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
do dzinks0: material o dosc dobrej gladkosci nie przepuszczajacy swiatla nazywa sie blackout - pytaj w drukarniach cyfrowych/firmach zaopatrujacych agencje reklamowe - tani to on nie jest, ale i nie jest koszmarnie drogi - powinno byc <10zl/m^2
jest tez baner wylewany - to troche kosztuje, ale bedzie zupelnie gladkie
mozesz sprobowac i na zwyklej plandece - koszt 3zl/metr
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 May 2005 01:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
31 May 2005 23:03 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
| Mietki wrote: |
| Wiem tak jestem pod wielkim wrazeniem że zrobiłes to i wydałes na to tyle piekniedzy długo siedzisz w tej branży i opisz swoje pierwsze odczcie jak to cacko podpiołes !! |
Kiedy już zaczęło to działać to nie poczułem żadnej satysfakcji ani nawet ochoty na obejrzenie filmu tylko ulgę że mogę to wreszcie odstawić do kąta :) Dopiero po jakimś czasie zacząłem dostrzegać zalety tej zabawki a teraz to prawie co wieczór jakiś film albo TV oglądam.
Na pewno najwięcej radości ze zrobienia odebrało mi to że fabryczne tak strasznie staniały i dając lepsze parametry kosztują tyle samo :]
Przez to że robienie trwało kilka miesięcy a w trakcie okazało się że wymagane są poważne zmiany w konstrukcji bo np.chłodzenie nie działa jak należy i trzeba zmienić obieg powietrza przerabiając przy okazji dobry kawałek projektora to były też chwile zwątpienia kiedy chciałem to po prostu wynieść do śmietnika :-)
Problem z takimi konstrukcjami jest taki że trudno powiedzieć sobie w odpowiednim momencie "dosyć" tylko się w nieskończoność je poprawia bo może mogłoby być jeszcze jaśniej, może lepiej doświetlone, może cichsze wentylatory itd. itp.
|
|
| Back to top |
|
 |
greg00 Poziom 12

|
04 Jun 2005 01:11 prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
hm. przeczytalem to wszystko co jest napisane o chyba zrezygnuje z budowy podobnego cacka, od pol roku zastanawialem sie i planowalem zeby w wakacje zbudowac samemu projektor. Ale majac 1000zł w kieszeni nie warto chyba wedlug mnie, bo bym musial isc po "najtanszej linii oporu" ;/, czyli kupowac tanie komponenty, a co za tym idzie slabej jakosci ;/ a i tak napewno bym sie nie wyrobil z taka kwota. A jak teraz fabryczny projektor zajmuje 50 razy mniej miejsca i roznica w cenie wynisi 500zł (albo i nie);/ to chyba zrezygnuje ;/. W tamte wakacje zybudowalem kino domowe, kupilem amplituner, teraz chcialem miec do tego duzy ekran, ale odpuszcze to sobie. Niby jest satysfakca z tego ze sie samemu zrobilo, ale jak za ta sama kwote mozna miec cos lepszego i co duzo mniej miejsa zajmuje to chyba lepiej z tego skorzystac ;/, a jak chce sie cos lepszego zubodwac niz fabryczne za mniejsza kwtoe to trzeba cos nowego wymyslic. Pozdrawiam i dzieki autorowi za to wszystko, i za to ze podal wszystko, razem z cenami, bo to jest praiwe najwazniesze w naszym spoleczenstwie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pyroaniah Poziom 20

Joined: 08 Feb 2005 Posts: 918 Location: Bartoszyce => bIAŁYSTOK
|
19 Jun 2005 19:27 prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Też bardzo dziękuję za szczegółowy cennik, który mnie też odwiódł od robienia tańszej wersji na 4' lcd i rzutniku... W końcu ktoś dokładnie opisał wady i zalety takiego urządzenia. Gratuluję zacięcia, zapału i ogromu włożonej pracy. Nie przejmuj się wypowiedziami buraków że to jest do bani bo można lepszy kupić - może są zazdrośni o swoją zabawkę w diy? W każdym razie masz mój głos!
|
|
| Back to top |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
20 Jun 2005 00:17 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Wymieniłem oświetlenie na 400W i zaktualizowałem zdjęcia.
Obraz jest teraz dużo jaśniejszy, telewizję od biedy można oglądać już w dzień przy dobrze zasłoniętych oknach. Przy okazji lekko przesunąłem soczewkę skupiającą do żarówki i zmniejszyło się niedoświetlenie narożników.
Liczę na wasze głosy, może chociaż za nową żarówkę częściowo mi się zwróci :)
|
|
| Back to top |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
23 Jun 2005 18:07 Jakby tu jeszcze rozjaśnić ten obraz... pomysł pierwszy |
|
|
|
Jako że nigdy nie jest tak dobrze żeby nie mogło być lepiej :) to zacząłem szukać sposobu na rozjaśnienie obrazu.
Pomysłów mam kilka, w pierwszej kolejności spróbowałbym zwiększyć napięcie prądu na żarówkę.
Z wykresu widać że wzrost z 230V na 240V (niecałe 5%) powinien dać wzrost jasności do 112% i spadek temperatury barwowej do 97%. Przy mojej żarówce 42000lm i 4200K to będzie odpowiednio ~47400 lumenów i ~4074K czyli całkiem przyzwoicie. Widać też że wzrośnie natężenie lampy z 4.0A do ~4.12 więc też nie będzie problemu bo statecznik daje 4.4A.
Na pewno zmniejszy to żywotność lampy, ale przy jej dosyć niskiej cenie nawet jeśli to będzie z 8000h na 2000-3000h to jak dla mnie całkowicie do zaakceptowania.
Tylko skąd wziąść napięcie 240V? Obniżyć to żaden problem ale czy ktoś wie jak zrobić/gdzie kupić prosty transformator zwiększający 230V->240V?
| Description: |
|
| Filesize: |
30.04 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
24 Jun 2005 13:42 Obiektyw o zmiennej ogniskowej |
|
|
|
Znalazłem zmiennoogniskowy obiektyw który według opisu nadaje się do matrycy 15". Ze średnicy soczewek wynika że chyba rzeczywiście będzie dobry.
Nie znam niemieckiego, na dole jest napisane "Das Varitriplet im Vergleich zum 345mm Objektiv. Durch die kleinere Öffnung (Diameter) muss ein Lichtverlust von ca 10% in Kauf genommen werden."
Może ktoś przetłumaczyć?
http://62.75.177.102/shop2/?user=gadaffy&proid=3
| Description: |
|
| Filesize: |
22.44 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
01 Jul 2005 14:39 Chłodzenie |
|
|
|
Tak jak pisałem przy schemacie konstrukcji projektora głupim pomysłem było umieszczenie elektroniki od LCD pod szybą. Jak było trochę chłodniej to temperatura nie przekraczała 40C ale w kilka gorących dni przekonałem się że w środku lata projektora z takim chłodzeniem nie będzie się dało używać bo elektronika padnie z powodu pracy w wysokiej temperaturze. Na szczęście dało się dosyć prosto poprawić obieg powietrza pod blachą przez umieszczenie malutkiego 5cm wentylatorka od jakiegoś radiatora na procesor. Przymocowałem go między otworem wentylacyjnym a blachą i ustawiłem pod kątem tak że niewielka część powietrza wsysanego siłą dużego wentylatora do środka projektora jest kierowana między boczną ścianę a blachę.
Rezultat doskonały - temperatura podczas wielogodzinnej pracy zwiększa się maksymalnie o 5 stopni w stosunku do temperatury otoczenia projektora a wentylatora absolutnie nie słychać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
06 Jul 2005 15:11 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
| Quote: |
Trochę zaciekawił mnie ten Medion za 2000zł, ale nie mogę się nigdzie doszukać jego szczegółowych parametrów - takich jak technologia przetwornika (prawdopodobnie LCD, gdyż kontrast tylko 400:1) oraz rzeczywistej rozdzielczości przetwornika (podejrzewam, że za tą cenę otrzymamy 800x600).
Obecnie większość firm produkujących projektory przeszło na efektywniejszą technologię DLP (dużo większy kontrast i jasność w porównaniu z LCD), a rozdzielczość 1024x768 moim zdaniem to podstawa. |
powazni ludzie, umysly scisle, a takie glupoty gadaja ;-)
kontrast rzedu 1000:1 i wyzej w DLP wynika tylko i wylacznie z innego sposobu mierzenia. projektory HP maja zazwyczaj malymi literkami podany kontrast w skali ANSI - jest rowny 350-400, tak, jak standardowy w LCD.
z jasnoscia jest podobnie, do filmow sie DLP nadaje tylko pod warunkiem, ze nie wystepuje w nich kolor bialy. to kolo zastosowane do wrzucania barw na ekran robi z bialego piekna sraczkowata zolc. inne kolory tez zmienia, ale mniej sie to rzuca w oczy.
za 2000 to chyba bym wolal to cudo Mareckiego, z jego ustna gwarancja :-) niz tego Mediona. przynajmniej byloby gdzie pizze odgrzac.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jul 2005 15:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
07 Jul 2005 11:54 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Marecki... ja cie nie rozumiem, moze troche zle to zaprojektowales ale ogolnie rezultaty sa super! Po pierwsze sensowne porojektory ktore dorownaly by jakosci twoich zdjec zaczynaja sie od 3500zl, to po drugie lampa do nich starcza na pol roku i trzeba kupic nowa za minimum 1000zl! Wiec masz super sprzet... sam planuje cos takiego zrobic, zastanawim sie nad doborem monitora jak myslisz czy reakcja matrycy na poziomie 16 ms polepszy obraz czy przy projektorze smuzenie i tak bedzie, aha i czy DVI cos zmieni?
|
|
| Back to top |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
08 Jul 2005 20:20 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
| leni wrote: |
| zastanawim się nad doborem monitora jak myslisz czy reakcja matrycy na poziomie 16 ms polepszy obraz czy przy projektorze smuzenie i tak bedzie, aha i czy DVI cos zmieni? |
Sam projektor nie wprowadza żadnego dodatkowego smużenia, jeśli się bardzo wnikliwie przyjrzysz kątem oka to co najwyżej żarówka migocze i jest to pewnie związane z częstotliwością(60Hz) płynącego prądu.
W moim projektorze jest matryca 25ms, na biurku mam Philipsa 150S5 16ms i minimalną różnicę udaje się dostrzec tylko przy przewijaniu tekstu na białym tle, w filmach nie widzę absolutnie żadnej.
Ogólnie rzec biorąc to parametry matrycy przeniosą się na wyświetlany obraz więc jeśli widzisz różnicę między DVI i analogiem albo między czasami reakcji matrycy to na wyświetlanym obrazie z projektora będzie tak samo.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ogorek Poziom 2

|
17 Jul 2005 10:47 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
A ja mam takie pytanie. Jesli zarowki w projektorach tak slabo trzymaja to czy nie dalo by sie przerobic takiego projektora do pracy z metahalogenem?
|
|
| Back to top |
|
 |
robball Poziom 17

|
17 Jul 2005 11:21 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Co do uzyskania napięcia 240V do zasilania żarówki - najlepiej jakiś autotransformator, ewentualnie jakieś trafo z napięciem wyjściowym 10V, połączyć według schematu:
Uzwojenie 230V włączyć do sieci, jeden koniec uzwojenia 10V podłączyć do jednego z końców uzwojenia 230V. Między wolnym końcem uzwojenia 10V a drugim końcem uzwojenia 230V pojawi się napiecie 220V lub 240V - wartość zależy od kierunku włączenia uzwojenia wtórnego - w razie potrzeby zamienić końce miejscami. Powstanie w ten sposób autotransformator.
Moc transformatora nie musi być duża -> uzwojenie 10V musi wytrzymać prąd żarówki i tyle. Jak żarówka pobiera ci 4A to wystarczy trafo 40W.
|
|
| Back to top |
|
 |
plik4 Poziom 20

|
18 Jul 2005 12:31 prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Przyznam sie ze nei czytalem tematu i zadam pytanie na po omacku.... Jak wyswieltasz obraz od tylu ?? Tzn. t.zw. tylna projekcja ?? Masz jakis pomysl aby nei robic tego za pomoca karty graf ??
|
|
| Back to top |
|
 |
Ma-y-ster Poziom 13

|
19 Jul 2005 16:22 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
| plik4 wrote: |
| Przyznam się ze nei czytalem tematu i zadam pytanie na po omacku.... Jak wyswieltasz obraz od tylu ?? Tzn. t.zw. tylna projekcja ?? Masz jakis pomysl aby nei robic tego za pomoca karty graf ?? |
Spóż na zdjęcia matrycy wyciągnięte z obudowy, zwróć uwage na taśmy z boków i zauważysz że jest poprostu odwrócony jak szyba ;) w każdym bądź razie ja tak uważam. ;)
Pozdro 4 all
|
|
| Back to top |
|
 |
plik4 Poziom 20

|
19 Jul 2005 16:26 prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
i jak naprzyklad mam robic impreze z projektorem i mam jedna z projekcja od przodu a za 5 godz z projekcja od tylu to musze rozbierac caly projektor i odwracac matryce ?? BEz obrazy ale lekko nei poreczne to jest.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ma-y-ster Poziom 13

|
19 Jul 2005 18:28 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Sorki poprostu cie nie zrozumiałem. Najlepiej będzie jak dostosujesz sie do regulaminu i przeczytasz cały temat ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
plik4 Poziom 20

|
19 Jul 2005 20:39 prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
no i przeczytalem i nic nei ma na temat wyswietlania obrazu roznymi metodami wiec Ma-y-ster nie pouczaj mnie jak sam nie wiesz. A teraz ponawiam pytanie i kieruej je do _Marecki'ego JAk wyswietlasz obraz przy projekcji od przodu a jak od tylu ?? MAsz na to jakis sposob ??
Dodano po 19 [minuty]:
aha zapomnialem dodac jak by sie zachowal projektor firmowy w ktorym zainstalowal bym taka zarowke ?? JAka jasnosc mogl by osiagnac ?? Da rade zrobic samemu projektor ktory by mial jasnosc wyswielanego obrazu w granicach 4000-10000 ANSI ??
|
|
| Back to top |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
19 Jul 2005 23:49 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
| no i przeczytalem i nic nei ma na temat wyswietlania obrazu roznymi metodami wiec Ma-y-ster nie pouczaj mnie jak sam nie wiesz. A teraz ponawiam pytanie i kieruej je do _Marecki'ego JAk wyswietlasz obraz przy projekcji od przodu a jak od tylu ?? MAsz na to jakis sposob ?? |
Jakbyś przeczytał temat od początku to byś wiedział że nie robię żadnej tylnej projekcji więc nie zaśmiecaj mi tematu jakimiś bzdurami.
|
|
| Back to top |
|
 |
plik4 Poziom 20

|
20 Jul 2005 10:27 prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
ldatego sie pytam jak bys to zrobil a ze zwocilem uwage konstrucyjna iwam to sie nie podoba to nie moja wina ale tak serio 100-200 lumenów z takiego pudla i przy cenie 2kzł to wedlug mnie bezsens....
|
|
| Back to top |
|
 |
Ma-y-ster Poziom 13

|
20 Jul 2005 10:47 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
| ldatego się pytam jak bys to zrobil a ze zwocilem uwage konstrucyjna iwam to się nie podoba to nie moja wina ale tak serio 100-200 lumenów z takiego pudla i przy cenie 2kzł to wedlug mnie bezsens.... |
Popatrz na rysunki, na zdjęcia może coś z tym lusterkiem można by wykombinować, jeżeli byś zmienił usytuowanie na przeciwne do tego co jest teraz, to na pewno otrzymałbyś obraz "do góry nogami" . Nie znam sie na tym jak _Marecki ale jakaś soczewka odwracająca obraz, i to lusterko w innej pozycji otrzymał byś odwrócony obraz tak jak chcesz. Wiem z fizyki ;) (uczyłem się jej troche) że jest takie coś możliwe, tylko teraz nie wiem czy to były soczewki czy zwierciadła wypukłe lub wklęsłe.
P.S. Może ibezsens zdaniem plik4 ale przynajmniej samoróbka i jakaś satysfakcja że sie przy tym nie poddał.
|
|
| Back to top |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
20 Jul 2005 20:03 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
| ale tak serio 100-200 lumenów z takiego pudla i przy cenie 2kzł to wedlug mnie bezsens.... |
Zadaj sobie trochę trudu i przeczytaj temat od początku. Znajdziesz tam moją opinię na temat sensowności budowy projektora przy obecnych cenach fabrycznych i to uważam wyczerpuje temat więc nie dopisuj mi do tematu swoich uwag w stylu jak wyżej bo tylko zaśmiecasz wątek nie wnosząc nic nowego.
|
|
| Back to top |
|
 |
plik4 Poziom 20

|
20 Jul 2005 20:06 prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
tja... przeczytalem i jak bys czytal ty to bys przeczytal ze ja napisalem ze juz wykonalem ta czynnosc. Poprostu trzeba bylo poczekac z zamiarem i kupic fabryczny a ze chciales miec szyko to sie wrobiles. Powodzonka w budowaniu kolejnych rzeczy ja sie odlaczam od tematu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jul 2005 20:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
20 Jul 2005 23:01 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
| tja... przeczytalem i jak bys czytal ty to bys przeczytal ze ja napisalem ze juz wykonalem ta czynnosc. po prostu trzeba bylo poczekac z zamiarem i kupic fabryczny a ze chciales miec szyko to się wrobiles. Powodzonka w budowaniu kolejnych rzeczy ja się odlaczam od tematu. |
Żeby "czekać z zamiarem" to trzeba było być jasnowidzem i wiedzieć że w ciągu roku cena fabrycznego projektora o sensownych parametrach spadnie z 6000 na 2000zł. Jak będziesz mieć jeszcze takie informacje to podziel się z innymi bo może jeszcze ktoś będzie "chciał mieć szybko i się wrobi". Po drugie to przed rozpoczęciem budowy nie wiadomo było dokładnie jakie będą rezultaty i ile "lumenów" da się osiągnąć więc i nie było porównania z fabrycznym projektorem.
Po to właśnie umieściłem ten temat na Elektrodzie i nie robiłem żadnej "sciemy" w opisie i zdjęciach żeby każdy (w tym i ty) mógł sobie dzięki rzetelnym informacjom wyrobić zdanie na temat rezultatów i tego czy warto budować taki projektor ale to nie znaczy że w tym temacie jest miejsce na to żeby to zdanie wyrażać. Gdyby takich stron nie było to mógłbyś sobie poczytać o takim projektorze tylko w jakiś naciąganych opisach aukcji jakiś frajerów z Allegro którzy chcą zbijać kasę na ludzkiej naiwności sprzedając różne śmieszne "poradniki" jak zbudować projektor i piszą bzdury na temat jasności i jakości obrazu.
|
|
| Back to top |
|
 |