FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Prawdziwy projektor multimedialny

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Prawdziwy projektor multimedialny
Author
Poziom 1
Poziom 1

Post#61 26 Sep 2005 11:10   

Re: prawdziwy projektor multimedialny

Od ostatniego postu minelo co prawda troche czasu i autor watku byc moze wyrzucil swe dzielo do kosza ale nadal jest duze zainteresowanie tematem. I ja tez mam pewne przemyslenia:
Swietny projekt. Czy aby jednak nie zostal popelniony blad w zalozeniach ? W wielu projektach stosuje sie tenze system dwoch soczewek fresnela. Zalozenie, ze zrodlo swiatla musi znajdowac sie w ognisku pierwszej z nich jest sluszne pod warunkiem, ze zrodlo jest punktowe (doskonale). Tu jednak mamy do czynienia z zarowka, ktora ma - zarnik o okreslonych rozmiarach. Poza tym - jak napisal autor - zastosowano wstepna soczewke (kondensor) i odblysnik. Caly ten system optyczny na tyle znieksztalca tor promieni wysylanych przez zarowke, ze miejsce jej umieszczenia wzgledem fresnela mozna ustalic jedynie doswiadczalnie. Autor mimo wprowadzenia wspomnianych elementow optycznych (przepraszam) uparcie trzymal sie ogniska soczewki fresnela a braki jasnosci korygowal zwiekszaniem mocy zarowki powodujac coraz wieksze problemy m.in. z chlodzeniem.
Zupelnie wreszcie niewytlumaczalne jest zastosowanie drugiej soczewki fresnela (po stronie obiektywu). Tu juz powielono kolejny raz pomysl wziety z zachodnich amatorskich projektow sugerujacy, ze prostopadle promienie swiatla przechodzace przez LCD musza zostac powtornie zogniskowane w obiektywie poprzez dodatkowy fresnel.
Prawda jest jednak taka jaka mozna zaobserwowac rozbierajac dowolny rzutnik : Zadaniem pierwszego fresnela jest dokonczenie roli kondensora na duzej powierzchni czyli spowodowanie, ze poprzez cala powierzchnie LCD przejda rownolegle promienia swiatla. I to w zasadzie wszystko. Powstaly jasno i rownomiernie oswietlony obraz na LCD zostaje przeniesiony na ekran za pomoca ognisk obiektywu. Mamy za zadanie uzyskac jak najwieksza jasnosc na powierzchni LCD a nie wewnatrz obiektywu (!)
Wazne jest tu doswiadczalne uzyskanie informacji o odleglosciach zarowki od fresnela, a fresnela od LCD gdyz dzialamy w warunkach realnych podzespolow a nie teoretycznych rozwazan.
Czasami zbedne wydaje sie zbytnie teoretyzowanie a doskonale efekty uzyskuje sie przesuwajac klocki :)
W.S.
Back to top

-MŁYNEK-
Poziom 19
Poziom 19

Post#62 04 Oct 2005 22:56   

prawdziwy projektor multimedialny

Witam!

Zabieram się właśnie za robienie takiego projektorka :D

Mam pytanie co do LCD-ków jest może jakaś lista jakie się nadają a jakie omijać z daleka, na projektorium wogóle nie moge się zarejestrować podobna tam jest jakaś lista...
Back to top

zipjajko
Poziom 3
Poziom 3

Post#63 05 Oct 2005 12:17   

witam

Na tej stronce masz swietna liste monitorow ,ktore sie nadaja i nienadaja do budowy projektora .
http://vincent.meyer.free.fr/ecrans/add-ecran.php
Back to top

-MŁYNEK-
Poziom 19
Poziom 19

Post#64 05 Oct 2005 17:41   

Wielkie dzięki!

Ale niestety na allegro jak na lekarstwo takich monitorów które pasują :(

Wiecie może coś o fujitsu/siemens, albo o dellach?
Back to top

ddrm
Poziom 12
Poziom 12

Post#65 12 Oct 2005 15:34   

witam
gratuluje projektu
a tak przy okazji to mam do sprzedania dwie soczewki 15" i monitor lcd z doskonalymi parametrami do budowy (jasnosc 250 i kontrast 400:1)
jesli ktos jest zainteresowany to niech pisze na maila ddrm(malpa)wp.pl
cena do uzgodnienia
Back to top

_Marecki
Poziom 12
Poziom 12

Post#66 Post from the author of the topic 19 Oct 2005 22:57   

Witam po dłuższej przerwie. Projektora nie wyrzuciłem do śmieci, co kilka dni go używam i jak na razie nie ma żadnych nowych problemów :)

wuska wrote:
Zalozenie, ze zrodlo swiatla musi znajdowac sie w ognisku pierwszej z nich jest sluszne pod warunkiem, ze zrodlo jest punktowe (doskonale). Tu jednak mamy do czynienia z zarowka, ktora ma - zarnik o okreslonych rozmiarach. Poza tym - jak napisal autor - zastosowano wstepna soczewke (kondensor) i odblysnik. Caly ten system optyczny na tyle znieksztalca tor promieni wysylanych przez zarowke, ze miejsce jej umieszczenia wzgledem fresnela mozna ustalic jedynie doswiadczalnie.

1. Odbłyśnik prawie nic nie daje tzn. światło nie przechodzi jak należy przez żarnik.
2. Według mojego wyobrażenia kondensor tylko "ścieśnia" średnicę stożka światła i kąty zostają zachowane tylko światło jest "gęstsze".

wuska wrote:
Autor mimo wprowadzenia wspomnianych elementow optycznych (przepraszam) uparcie trzymal sie ogniska soczewki fresnela a braki jasnosci korygowal zwiekszaniem mocy zarowki powodujac coraz wieksze problemy m.in. z chlodzeniem.

Nie trzymam się uparcie ogniska soczewki. Szczerze mówiąc to wszystkie elementy zostały przymocowane doświadczalnie a na koniec okazało się że jest w miarę zgodne z teorią :). Dolna soczewka fresnela jest w odległości o 0,5cm mniejszej niż długość ogniskowej ponieważ zdecydowanie rozjaśniło to obraz i mierzyłem to aparatem cyfrowym.

wuska wrote:
Zupelnie wreszcie niewytlumaczalne jest zastosowanie drugiej soczewki fresnela (po stronie obiektywu). Tu juz powielono kolejny raz pomysl wziety z zachodnich amatorskich projektow sugerujacy, ze prostopadle promienie swiatla przechodzace przez LCD musza zostac powtornie zogniskowane w obiektywie poprzez dodatkowy fresnel.

Nie wiem co o tym mówi teoria ale bez drugiej soczewki obiektyw "widzi" tylko mały obszar na środku matrycy a im dalej od środka tym robi się ciemniej.

wuska wrote:
Prawda jest jednak taka jaka mozna zaobserwowac rozbierajac dowolny rzutnik : Zadaniem pierwszego fresnela jest dokonczenie roli kondensora na duzej powierzchni czyli spowodowanie, ze poprzez cala powierzchnie LCD przejda rownolegle promienia swiatla. I to w zasadzie wszystko. Powstaly jasno i rownomiernie oswietlony obraz na LCD zostaje przeniesiony na ekran za pomoca ognisk obiektywu.

Tak może być kiedy średnica obiektywu jest >= wielkości przekątnej slajdu / małej matrycy, wtedy całej światło od razu wpada do obiektywu.

Dodano po 2 [minuty]:

-MŁYNEK- wrote:
Mam pytanie co do LCD-ków jest może jakaś lista jakie się nadają

Dwie strony wcześniej...
Back to top

Pepis
Poziom 2
Poziom 2

Post#67 22 Oct 2005 11:11   

Tyle ze niektorzy ludzie nie znaja francuskiego :/ i niestety ja do tego grona sie zaliczam.. Czy moglby ktos mnie pokierowac jak uzywac tamtego serwisu ? ( http://vincent.meyer.free.fr/ecrans/add-ecran.php )
Back to top

Wymiatacz
Poziom 12
Poziom 12

Post#68 22 Oct 2005 12:58   

Pepis wrote:
Tyle ze niektorzy ludzie nie znaja francuskiego :/ i niestety ja do tego grona sie zaliczam.. Czy moglby ktos mnie pokierowac jak uzywac tamtego serwisu ? ( http://vincent.meyer.free.fr/ecrans/add-ecran.php )

Jak nie potrafisz dać sobie rade z przetłumaczeniem 5 słów, to odpuść sobie zabawe. Zaoszczędzisz sporo kasy.

Pozdrawiam
Back to top

zipjajko
Poziom 3
Poziom 3

Post#69 22 Oct 2005 14:12   

patrz na kolmne deportable , jezeli pisze OUI to znaczy ze jest rozbieralny ,NON nienadaje sie .Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Oct 2005 14:12   

Back to top

marekpolanski
Poziom 7
Poziom 7

Post#70 05 Nov 2005 15:37   

Stary, gratuluje zacięcia. Ja nie miałbym siły. Zwłaszcza ze na allegro mozna kupic projektor firmowy ponizej 1500PLN... Gratuluje pomysłu w kazdym razie.!
Back to top

telemax
Poziom 17
Poziom 17

Post#71 11 Nov 2005 10:39   

metalhalogen ma potężne straty w postaci ciepła.
A gdyby tak zastosować żarówkę xenonową? jasność ok 3500lum i zero grzania!! tylko koszt trochę rośnie.

Projekt super.Gratulacje.
Back to top

kosimazaki
Poziom 8
Poziom 8

Post#72 11 Nov 2005 17:26   

Trochę sobie poczytałem w internecie i zastanawiam się, czy mój pomysł miałby szanse na pomyślną realizację:

Martyca LCD ok 7 cali -> stosowane w systemach car audio/video. Można kupić używane za ok 400 PLN na allegro i za to dostajemy calkiem dobre parametry. I teraz pytanie za 1000 pkt. Czy dałoby się zastosować do tego zwykłą lampę halogenową o mocy 500W? Jakie są główne wady światła halogenowego? Jest zażółcone i zniekształcałoby kolory? Zarys projektu ;):

Co do lampy, to wyglada ona tak:

(Czerwonym prostokątem zaznaczyłem obszar, jaki pokrywa matryca LCD o przekątnej 7 cali, o proporcjach 4:3). Cała powierzchnia matrycy jest dobrze doświetlona. Żadnych dodatkowych kondensorów, fresneli itp itd. Co o tym sądzą znawcy tematu? Czy opcja z 500W lampą halogenową i mini-matrycą może wypalić?

Aha, jeszcze jedno. Na stronie: http://www.zarowki.com/ogolne.html znalazłem takie zdanie:

Quote:
Odbłyśnik zimnego światła - Żarówki halogenowe z odbłyśnikiem zimnego światła przepuszczają do tyłu 2/3 ciepła wytwarzanego przez żarówkę. Pozwala to na redukcję obciążenia termicznego w wiązce światła o 66%. W ten sposób można prawidłowo oświetlać także przedmioty wrażliwe na temperaturę.

Czy koś byłby w stanie przybliżyć temat? Co to jest ten "odbłyśnik zimnego światła" ?
Back to top

anh6k
Poziom 1
Poziom 1

Post#73 13 Nov 2005 00:34   

Witam! Mysle ze taki projektor w tej chwili mozna zbudowac do 1000zl MAX, budowę zaczalem od zakupu Monitora. Handlujacy niemieckim szrotem komputerowym gosc sprzedal mi cud miod Belinea 17" (model 10 17 20) 2003 o calkowicie przyzwoitych parametrach za 130zl :D ("panie nic nie swieci!" okazalo sie ze monitor ma tylko uszkodzone podswietlenie! matryca full wypas sprawna)
W tym momencie jestem 670zl do przodu! , Soczewki fresnela dorwalem za 200zl(mozliwe ze przeplacilem).... Pozostaje zakupic oswietlenie, obiektyw, lustro napylane i obudowe sklecic (poucze sie troche na bledach pana mareckiego)... mysle ze 800-900zl starczy na calosc... owszem kasa na projektor firmowy moze by i byla, lecz doluje fakt kosztow utrzymania fabrycznego projektorka, ceny zarowek zabijaja... koncze wlasnie 2 piwko i nynu... szacun dla pana Mareckiego! Pozdrov DIY rox... MEDION sux ;]]]]]
Back to top

kosimazaki
Poziom 8
Poziom 8

Post#74 14 Nov 2005 23:59   

Poszukuje maila do Mareckiego :) Proszę o info na gg: 5726130
Back to top

kosimazaki
Poziom 8
Poziom 8

Post#75 18 Nov 2005 03:31   

Zmieniłem koncepcję :) W domu leży już monitor 15" Gateway PFD1530, kontrast 400:1 i rise+fall time = 16s :)

Myśle, że baza odpowiednia. Do tego idzie juz do mnie paczka z fresnelami 32 x 32 cm i zza oceanu płynie paczka z obiektywem lumenlab. Na dniach zamawiam zestaw oświetlenia matahalogenkowego - lampa 32000 lumenów, temp. barw. 5900K. Przy tych parametrach światła i dobrej matrycy mam zamiar uzyskać dobrą jakość obrazu. Budżet: 800 PLN - całkiem wykonalne :) (Jeżeli nie wystąpią jakieś niespodzianki) Szukam jeszcze zwierciadła sferycznego - czy ktoś wie gdzie coś takiego można dostać? (W USA kosztuje taki gadzet 13 dolarów...)
Back to top

Master_H
Poziom 4
Poziom 4

Post#76 25 Nov 2005 18:53   

kosimazaki wrote:
Szukam jeszcze zwierciadła sferycznego - czy ktoś wie gdzie coś takiego można dostać? (W USA kosztuje taki gadzet 13 dolarów...)

Tak sie składa że mam lustro sferyczne w całkiem dobrym stanie.. lustro szerokosci o ile sie nie myle 14cm.. głębokosci około 2cm.. wokoło metalowa ramka dzieki której mozna lustro przymocować. Jeśli jesteś zainteresowany daj znac na GG#9711444
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Nov 2005 18:53   

Back to top

_Marecki
Poziom 12
Poziom 12

Post#77 Post from the author of the topic 07 Dec 2005 15:05   

Pisałem wcześniej o nowym chłodzeniu które zamontowałem w projektorze. Właśnie próbuję zerwać folię antyodblaskową z matrycy i przy okazji zrobiłem pare fotek.
Przy elektronice od LCD jest nowy malutki wentylatorek 4cm. Sama matryca i fresnele są teraz chłodzone 12cm wiatrakiem 22dBA/58CFM

wentylatorek.jpg
 Description:
0.00
 Filesize:  64.89 KB

wentylatorek.jpg

wentylatorek2.jpg
 Description:
0.00
 Filesize:  62.24 KB

wentylatorek2.jpg

Back to top

_Marecki
Poziom 12
Poziom 12

Post#78 Post from the author of the topic 08 Dec 2005 00:04   

Na forum Lumenlabu ostatnio trochę szumu było ze zrywaniem warstwy antyodblaskowej z matrycy i podobno obraz bardzo się od tego rozjaśniał
Od jakiegoś czasu mnie też to korciło i ze swojej matrycy zdjąłem.
Obraz jest teraz u mnie wyrażnie ostrzejszy natomiast widocznej poprawy jasności brak. Z porównania przy pomocy histogramu można się dopatrzeć ze 2% lepszej jasności. Jeśli na obrazie z twojego projektora chociaż lekko widać interferencję fresneli to po zdarciu folii będzie widać jeszcze bardziej.

Ogólnie to całej operacji nie polecam bo prawie nic nie daje a za to można popsuć matrycę, ale jeśli już ktoś się uprze to podaję instrukcję jak to zrobić:

1. Moczymy w ciepłej wodzie ręcznik, wyciskamy go żeby był wilgotny.
2. Kładziemy ręcznik na matrycę i zostawiamy na minimum 1.5h. Uwaga żeby nie zamoczyć styków bocznych tasiemek i elektroniki. Ręcznik należy dokładnie umieścić w narożnikach ponieważ od nich zaczynamy zrywanie i folia w tym miejscu musi być dobrze namoczona.
3. Próbujemy paznokciem oderwać folię z narożnika matrycy.
UWAGA!. TUŻ POD FOLIĄ JEST POLARYZATOR KTÓRY MOŻNA ZERWAĆ RÓWNOCZEŚNIE Z FOLIĄ. SAMA FOLIA JEST BEZBARWNA I MATOWA. JEŻELI ZACZYNASZ ZRYWAĆ COŚ INNEGO, CIEMNEGO TO NAJPEWNIEJ JEST TO POLARYZATOR I WŁAŚNIE KOŃCZY SIĘ TWOJA ZABAWA Z PROJEKTOREM DO CZASU KUPNA NASTĘPNEJ MATRYCY!
4. Jak już narożnik się odklei to śmiało zrywamy resztę. Folia ładnie i w miarę lekko powinna schodzić. Jeżeli w którymś momencie pojawia się opór to BEZWZGLĘDNIE NALEŻY PRZESTAĆ ZRYWAĆ i wrócić do pkt 2. Przy zrywaniu "na siłę" na matrycy zostaje klej który potem bardzo trudno usunąć. Folia dosyć szybko wysycha i po dobrym namoczeniu jej mamy jakieś pół minuty na zerwanie z całej matrycy.

U mnie cała operacja przebiegła bezproblemowo, niczego nie popsułem i nie pojawiły się żadne martwe piksele.
Back to top

_Marecki
Poziom 12
Poziom 12

Post#79 Post from the author of the topic 08 Dec 2005 18:37   

Obraz testowy. Ekran ma szerokość 197cm.

IMG_2021b.jpg
 Description:
0.00
 Filesize:  118.16 KB

IMG_2021b.jpg

Back to top

_Marecki
Poziom 12
Poziom 12

Post#80 Post from the author of the topic 11 Dec 2005 12:50   

kosimazaki: Na forum diyaudio pytałeś się jaką lepiej zastosować żarówkę: 42000lm 4200K czy 31000lm 5900K. Miałem podobny dylemat
tyle że między żarówką 42000lm 4200K a 32000lm 5200K BLV.
Problem w tym że oko ludzkie ma taką właściwość że światło o wyższej temperaturze barwowej postrzega jako jaśniejsze więc wrażenie jasności obrazu powinno być lepsze przy żarówce 5900K. Ale tylko w przypadku gdy strumień świetlny jest taki sam i wyświetlamy cały biały obraz.
Widziałem kiedyś w sklepie z oświetleniem panel ze świetlówkami o różnej temperaturze barwowej. Kolejno 3000K, 4000K, 5000K, 6500K, 9000K. Co ciekawe, to kiedy patrzyło się na każdą z nich osobno to różnicy w bieli między żarówkami 4000K, 5000K i 6500K praktycznie nie było widać. 3000K była lekko żółta a 9000K niebieska. Jednak gdy patrzyło się na wszystkie równocześnie to różnice były natychmiast widoczne i to wynika z właściwości oka o której pisałem wcześniej.

Wydaje mi się że w przypadku ciemniejszych odcieni innych kolorów większy strumień świetlny powinien dać lepszy efekt z uwagi na nienajlepszy kontrast obrazu ponieważ nigdy nie będziesz w stanie uzyskać idealnie zaciemnionego pomieszczenia w którym wyświetlasz choćby z powodu światła które odbija się od ekranu. Wtedy ciemniejsze odcienie będą wyświetlane większą ilością lumenów i powinny być bardziej widoczne. Od BLV uzyskałem informację że te dwie żarówki o których piszę to tak naprawdę ta sama żarówka tylko ta w wersji 5200K ma dodatkowy filtr wycinający tą bardziej czerwoną część widma. Pomyślałem że można podkręcić kolor niebieski w ustawieniach matrycy (nawet gdyby był lekko "przepalony" co nie powinno być zbyt widoczne ponieważ niebieski kolor ma najmniejszą luminancję) i osiągnąć podobny efekt temperatury przy większym strumieniu świetlnym. Jeśli pojawi się w sprzedaży żarówka np. 40000lm i temp. co najmniej 5200K to napewno sobie na taką wymienię.

Takie były moje przemyślenia przy wyborze między 4200K a 5200K BLV. W przypadku gdy masz do wyboru żarówkę 5900K już mam więcej wątpliwości i chyba jednak na nią bym się zdecydował. Podaj mi jakiś link do jej specyfikacji.
Back to top

Jey D
Poziom 4
Poziom 4

Post#81 14 Dec 2005 21:41   

Super sprawa, jestem pod wrażeniem projektu - kawał dobrej roboty!
Jestem właśnie w trakcie kompletowania części potrzebnych do rozpoczęcia budowy, i tu moje pytanie:
Dysponuje projektorem filmowym na klisze 16mm, i zastanawiam się czy można wykorzystać jego strumień światła, do oświetlenia matrycy?, nie wiem czy uzyskane tak światło będzie wystarczająco jasne do prześwietlenia matrycy LCD, Wyświetlając film 16mm na białej ścianie, obraz jest zadowalająco jasny, moje pytanie, czy warto iść w tą stronę czy raczej dać sobie spokój z alternatywnym oświetleniem?
Back to top

_Marecki
Poziom 12
Poziom 12

Post#82 Post from the author of the topic 14 Dec 2005 22:54   

Znalazłem w sieci sposób na mierzenie jasności sceny w luksach przy pomocy aparatu cyfrowego i można ten sposób wykorzystać też do zmierzenia jasności projektora w lumenach.
Pełny opis, szczegóły i skrypt obliczający jasność jest w załączniku

Według tego pomiaru mój projektor osiągnął 217 lumenów w skali ANSI. To marnie w porównaniu z fabrycznymi ale i tak lepiej niż myślałem.
Przy okazji widać jaka jest nierównomierność jasności na obrazie. Na środku jasność wynosi 336lm a w narożnikach 180lm.

pomiar.zip
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  pomiar.zip
 Contents:  lumens2.htm , meas01.gif , meas02.gif , meas03.gif , set01.gif , set02.gif , set03.gif , pomiar
See all...
 Filesize:  41.26 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

FUNMARK
Poziom 3
Poziom 3

Post#83 23 Dec 2005 23:41   

tu macie linki :
http://www.diy-community.de/index.php
http://www.de.tomshardware.com/praxis/20041020/index.html
http://www.diybeamer.ch/forum/

najlepsza jest strona niemiecka .Trzeba sią zalogować aby zobaczyć zdjęcia.
Polecam drugi link ,można sciągnąć video i z rzutnika pisma zrobić cudo

pozdawiam
Marek
Back to top

krzsiek
Poziom 12
Poziom 12

Post#84 03 Jan 2006 20:17   

Co do pomiaru jasnosci przy pomocy aparatu to w canonach ISO rozjezdza sie troche z rzeczywistosca. Przy 100 jest jeszcze ok, dalej czulosc aparatu jest wieksza niz w rzeczywistosc na wyswietlaczu. Moze byc tak ze 400 ustwione to ok 600 faktyczne. Ale to zalezy od modelu. Najpewniej mierzyć z najnizsza czuloscia.

pozdro
Back to top

07dino
Poziom 1
Poziom 1

Post#85 08 Jan 2006 14:57   

Witam wszystkich,jestem tu nowy.mam pare pytan:

1 jakie sa wady zrobienia projektora(matryca 15) na starym rzutniku taki mszkolnym,kladac matryce na szybie i kombinujac jakas obudowe na to zeby swiatlo nie uciekalo.pewnie tu chodzi o jasnosc,wiec czy mozna zastapic taka zwykla zarowke ta MH.(jest to prostsze rozwiazanie dla mnie niz kombinowanie jakiejs obudowy,no chyba ze w tym kraju ktos mi krzyknie astronomiczna sume za taki rzutnik wiec bede wolal cos pokombinowac)

2. jasli punkt 1 nie wypali(ze wgledow techniczno jakosciowych) to czy kolega Marecki jest mi w stanie podac jakie soczewki kupil,chodzi o to ze jestem bardzo zapracowanym czlowiekiem i nie mam ochoty eksperymentowac(mam straszna ale czas na to nie pozwala).za jakies linki do konkretnych soczewek w sklepie bede wdzieczny zaznaczajac ze mieszkam w londynie ale w wawce mam dobrego kumpla wiec z zakupem nie bedzie problemu jesli sklepy znajduja sie w wawce tak jak Marecki :)

3. jak wielki rozmiar na sciani jestem w stanie uzyskac jesli moj pokoj ma 3 metry od siany do sciany.

I czy mozna sie z kolega Mareckim jakos skontaktowac na skypie lubczyms takim w przyszlosci.

pozdrawiam i dziekuje za pomoc
Back to top

gizmex
Poziom 12
Poziom 12

Post#86 09 Jan 2006 09:55   

czy ta obudowa mogła by sie nadac ?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80130100
co o tym myslicie ?
Back to top

Pth
Poziom 20
Poziom 20

Post#87 30 Jan 2006 23:20   

jakość obrazu jest przegieta! Dobry jestes :) starsznei chciałbym samemu sobie takie coś zbudowac ale najgorszy jest dobór tych soczewek i doprowadzenie wideo do matrycy...

Dodano po 1 [minuty]:

jakość obrazu jest przegieta! Dobry jestes :) starsznei chciałbym samemu sobie takie coś zbudowac ale najgorszy jest dobór tych soczewek...

jeszcze jedno - czy po rozebraniu matrycy ona jest przeżroczysta (tak zeby przez nią światłoświecilo czy jak to działa? -
Back to top

veteran5
Poziom 14
Poziom 14

Post#88 18 Feb 2006 12:05   

Panie _Marecki
Co do poprawy doświetlenia rogów, to zdemontowałbym wstępną soczewkę między lampą, a fresnelem; oraz zamieniłbym miejscami fresnela od strony obiektywu z matrycą LCD(Konstrukcja rzutnika do małych slajdów!!!) i wyregulowac obiektyw, nie należy się obawiać, że promienie światła nie będą padać prostopadle na matrycę!. Proszę spróbować i dać znać. Sam biore się za budowę projektora na bazie matrycy LCD z monitora, i oglądałem dużo o optyce. Mogę za niedługo wstawić schemat budowy rzutnika do przezroczy.
Pozdro.[/url]
Back to top

sc0ty
Poziom 9
Poziom 9

Post#89 28 Feb 2006 20:24   

_Marecki: swietna robota! Po przeczytaniu tego topicu sam chcialbym sobie taki projktor zbudowac. W zwiazku z tym mam kilka pytan:
Poniewaz zalezy mi na minimalizacji rozmiarow (i oczywiscie kosztow) urzadzenia wpadlem na pomysl aby wykorzystac miniaturowy panel lcd z wejsciem dv (video). Interesuje mnie ten model: http://www.allegro.pl/item88410445_nowy_kolorowy_ekran_lcd_2_5_cala.html - powiedzcie czy nie bedzie problemu z zaadoptowaniem go aby dzialal w projektorze (wiem ze mala rozdzielczosc ale do ogladania filmow wystarczy - filmy i tak zazwyczaj kompresowane sa do jeszcze mniejszej).
I nastepne moje pytanie: czy majac stary rzutnik do slajdow daloby sie go uzyc w tym projekcie? Lampa moze byc za slaba ale optyka wg mnie chyba sie nada. Czy nie?
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Feb 2006 20:24   

Back to top

ojciec_
Poziom 2
Poziom 2

Post#90 01 Mar 2006 17:30   

_Marecki wrote:

2. Według mojego wyobrażenia kondensor tylko "ścieśnia" średnicę stożka światła i kąty zostają zachowane tylko światło jest "gęstsze".

Witam. Wydaje mi się, że po dodaniu kondensora kąty nie są zachowane, a efekt jest taki jakby zmieniła się odległość żarnika od pierwszej soczewki fresnela. Tutaj teoria i rysunki jak to skorygować: http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?threadid=51658. W przypadku soczewki o średnicy 130 mm i ogniskowej ponad 20 cm z rysunku wyszło mi, że jeżeli ogniskowa pierwszego fresnela to 22 cm, a przekątna matrycy 15", to trzeba przybliżyć żarnik o około 2 cm do fresnela, a kondensor umieścić około 5,5 cm (!) od żarnika.

Jeżeli po dodaniu kondensora promienie prześwietlające matrycę nie były równoległe, mogło to mieć wpływ na jasność / rogi.

Pozdrawiam i jestem ciekaw rezultatów jeżeli zainspirowałem jakieś eksperymenty!
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Prawdziwy projektor multimedialny
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 3 of 6 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Similar topics
Projektor (prawie) multimedialny za 15zł (2)
Projektor multimedialny ze starego lapopa. (1)
Projektor multimedialny na bazie diaskopu (1)
Projektor multimedialny za małe pieniądze (1)
Projektor multimedialny z rzutnika do zdjęć? (1)
Projektor multimedialny za małe pieniądze (2823)
Projektor multimedialny z rzutnika slajdów (384)
Projektor multimedialny (46)
Projektor multimedialny (80)
Projektor multimedialny - ciąg dalszy tematu (305)

Page generation time: 0.285 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed