| Author |
angelo18 Poziom 14

|
06 Mar 2006 01:16 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Pytanie co do soczewki skupiajacej - kondensora. Wiem ze znaczaco poprawia jasnosc naszego projektora Czy np taka soczewa o srednicy 110mm i ogniskowej 204mm bedzie dobra ?? Czy srednica ma na cos wplyw ? Czy moze byc np taka 60mm?? I co z ogniskowa - czy im wieksza tym lepiej??
|
|
| Back to top |
|
 |
ez7 Poziom 9

|
06 Mar 2006 03:41 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
ja mam prostrze rozwiązanie co powiecie na to:
chcę kupić projektor lustrzany taki szkolny na którym jak położy się kartkę z foliową przezroczystą z czymś napisanym można to odczytać na ścianie na dużym ekranie. do tego mam starego laptopa Compaq Armada 1700 a mianowicie ekran się przyda. Kładziesz ekran TFT na projektorze wystarczy zabudować z czterech stron i looz masz obraz rzucany na ścianę :) pytanie jest takie czy jak rozbiore ten ekran będzie przez niego światło świecić dobrze no i czy ktoś ma jaiś pomysł jak to coś do karty graficznej w kompie podłązyć :) ?
|
|
| Back to top |
|
 |
ojciec_ Poziom 2

|
10 Mar 2006 13:08 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
| angelo18 wrote: |
| Pytanie co do soczewki skupiajacej (...) |
Odpowiedź była 1 post wyżej ;) (link do diyaudio.com)
|
|
| Back to top |
|
 |
YOMAN Poziom 9

|
14 Mar 2006 14:08 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
hmm... sie zastanawiam czemu nie wykorzystujecie żarówek ksenonowych do tych projektorów??? czy nieda sie wykorzystac takiej żarówki ksenonowej co jest stosowana w samochodach??? (w somie nigdy na oczy takiej niewidziałem:)) ale za to naprawiam projektory okrętowe (szperacze czy jak kto tam woli) żarówki tam sa troszke za duże raczej jak do waszych projektorów:( a po drugie chyba ciężko by bylo zdobyć taką żarówke... ale te samochodowe czy by nierozwiązały problemu z jasnością obrazu???
|
|
| Back to top |
|
 |
teridar Poziom 17

|
14 Mar 2006 17:32 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Odpowiedź jest bardzo prosta. Cena. A w tych konstrukcjach chodzi głównie o to by koszt wykonania był niższy niż zakup projektora fabrycznego. Zresztą można o tym poczytać we wcześniejszych postach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur23o Poziom 11

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Mar 2006 16:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pimpuk Poziom 15

|
30 Mar 2006 00:16 prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Obserwuję to forum już od dłuższego czasu i zadaję sobie ciągle jedno pytanie: czy jest tu ktoś, kto zna się choć odrobinę na optyce?
|
|
| Back to top |
|
 |
speed250 Poziom 14

|
|
| Back to top |
|
 |
teridar Poziom 17

|
31 Mar 2006 11:08 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
To wszystko są żarówki, które tylko udają ksenonowe, zresztą bardzo nieudolnie. Prawdziwe ksenonki są lampami wyładowczymi, zasilanymi wysokim napięciem. Tak więc sameżarówki nie wystarczą, trzeba jeszcze zasilić je z odpowiedniej przetwornicy.Proponuję sobie o tym poczytać w internecie. http://www.data.com.pl/infotech/xenon.html
|
|
| Back to top |
|
 |
spychoo Poziom 9

|
10 Apr 2006 01:04 prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
gratuluje samozaparcia i determinacji! Jest na czym się wzorować - świetny opis!
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Powerbass Poziom 14

|
12 Apr 2006 13:10 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Witam.
Jestem pod zdziwieniem 8=O Super!!!! Naprawdę to taki projektor kosztuje w sklepie kilka razy drożej :D Pewnie napracowałeś sie troche nad tym :D A tak to jaki to ma pobór prądu?
|
|
| Back to top |
|
 |
spychoo Poziom 9

|
|
| Back to top |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
14 Apr 2006 16:42 Na sprzedaż |
|
|
|
Z wielkim żalem postanowiłem dziś rozstać się ze swoją zabawką.
Cena wyjściowa to 1000zł. Projektor oddam w całości lub rozmontowany na części.
Wszystko sprawne i wygląda tak jak na zdjęciach.
Kupujący pokrywa koszty transportu.
|
|
| Back to top |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
17 Apr 2006 18:57 Sprzedaż |
|
|
|
W związku z ciągłymi pytaniami o parametry projektora, postanowiłem jeszcze raz w jednym miejscu wszystko zebrać
- Matryca 1024x768 z wysokim kontrastem 500:1, czas reakcji 25ms, b.dobre nasycenie kolorów (matryca SANYO)
- Obiektyw Lumenlab 320mm zamocowany na wysięgniku z możliwością regulacji ostrości
- Soczewki fresnela 220mm i 320mm
- Żarówka BLV 400W 42000lumenów 4.0A, statecznik Helvar 4.4A, ceramiczna oprawka E40 do żarówki, kondensator kompensacji mocy biernej.
- Dwa wentylatory 12cm, regulator obrotów, jeden 4cm do chłodzenia elektroniki od LCD
- Szyba za szkła hartowanego oddzielająca żarówkę od matrycy
- Lustro optyczne i optyczny reflektor pod żarówką
- metalowa obudowa zamocowana na aluminiowych kątownikach, górna zwężająca się część ze sklejki zamocowanej również na aluminiowych kątownikach.
- 5 aluminiowych kratek wentylacyjnych.
Ze specyfikacji widać że same części są więcej warte niż 1000zł.
Moje koszty to ponad 2500PLN. Ponad rok temu matryce 15" były droższe, próbowałem różnych elementów a kilka rzeczy zepsułem w trakcie budowy. Poza tym wiadomo że nie sprzedam używanych części w takiej cenie jak nowe.
Tak jak pisałem wcześniej, mogę rozmontować projektor na części. Jeśli chcesz mieć satysfakcję z samodzielnej budowy to będziesz mieć już idealnie dobrane wszystkie elementy, pozostaje tylko zaprojektować jakąś ładną obudowę i całość złożyć.
Pozdrawiam
Marek
|
|
| Back to top |
|
 |
spychoo Poziom 9

|
18 Apr 2006 18:53 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Mam pytanie a zarazem pewną alternatywę!
Kiedy zacząłem śledzić temat stwierdziłem, że spróbuję zbudować taki projektor tylko jeżeli uda mi się zdobyć części po duużo niższych kosztach niż sugerowane ( nie za 1000zł). Przypomniałem sobie o urządzeniu, które widziałem dzieckiem będąc - do tej pory nie wiem jak to się nazywa ale...
Działa to na zasadzie światła ODBITEGO - wkłada się ZDJĘCIE-nie na folii!!! a ono rzucane jest na ściane, ekran lub płutno.
Urządzenie to stosowane jest przez malarzy.
Stałem się w te święta posiadaczem dziwnego urządzenia.
Urządzenie jest produkcji polskiej a sama soczewka z obiektywu ma ok 13 cm GRUBOŚCI.
Zamieszczam parę zdjęć i proszę o pomoc - wiem że części z tego urządzenia jak najbardziej nadają się do wykorzystania - pytanie tylko czy da się to wszystko ładnie zastosować - myślałem nad światłem odbitym lub przechodzącym ( po przeróbkach). Ale teoretycznie i światło odbite powinno działać( co za tym idzie - stosujemy ekran KINESKOPOWY!) Bardzo proszę o opinię, pomoc i wskazówki!
zamieszczam kilka zdjęć - w profilu, od przodu i soczewka + zwykłe dvd - może kojażycie to dziwactwo!
| Description: |
|
| Filesize: |
55.85 KB |

|
|
59.21 KB |

|
|
59.01 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
18 Apr 2006 19:11 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
| spychoo wrote: |
| Ale teoretycznie i światło odbite powinno działać( co za tym idzie - stosujemy ekran KINESKOPOWY!) |
To już było. Zakładało się karton z soczewką fresnela na telewizor. Nawet jeśli to twoje urządzenie działa lepiej to cudów przecież nie ma, na ekranie nie będziesz mieć więcej światła niż daje telewizor.
Przy założeniu że 100% światła z telewizora zostanie wykorzystane, podziel sobie pole powierzchni ekranu na którym będziesz chciał oglądać przez powierzchnię kineskopu to zobaczysz ile razy będziesz mieć ciemniejszy obraz na ścianie. W praktyce jeśli uda się "złapać" 50% światła z kineskopu to będzie sukces.
|
|
| Back to top |
|
 |
spychoo Poziom 9

|
18 Apr 2006 19:34 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
ale to ma wsparcie w postaci 250 watowej żarówki - to działa na świetle odbitym - nie wiem czy się do końca rozumiemy - nie wykluczam że mogę się mylić, ale skoro ta żarówka 250 W odbija światło ze zdjęcia to i z kineskopu może odbije - zamieszam foto zdjęcia - zrobie je tu i teraz :)
PRZYPOMINAM TO NIE JEST ZDJĘCIE NA FOLII!!
(przy zdjęciu z "projektora" widać u góry płytę CD ( dla skali)
Na 2gim zdjęciu widać fotografię w urządzeniu - pod nią niema żadnego źródła światła! Pod nią jest jedynie filc :) Gdyby zapodać tam kuneskop ( gdzie teraz jest fotografia) to co stoi na przeszkodzie aby cisnąć obraz na ściane tak jak to ma miejsce ze zdjęciem ??
Uprzedzam - słaby jestem z optyki i wszystko robie na swój sposób - metodą prób i błędów
|
58.2 KB |

|
|
43 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
18 Apr 2006 19:49 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Obawiam się że przypadku kineskopu wsparcie żarówki może tylko zaszkodzić. Odbite światło nałoży się na obraz pogarszając tylko kontrast.
Najlepiej powinieneś jednak spróbować. Weź jakiś mały TV i zobacz co z tego wychodzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
spychoo Poziom 9

|
18 Apr 2006 23:24 prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
miałeś rację - super widać kontury telewizora ale sam obraz to szaro-czarne pole - lepiej już wyglądało nakładanie soczewek na monitor :) mam nadzieję, że na tych częściach złożę coś lepszego przy świetle przechodzącym - pozdrawiam i dzięki za wsparcie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
McOffsky Poziom 8

|
19 Apr 2006 22:49 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Zastanawiam się czy nie można by poprawić jasności i doświetlenia matrycy poprzez zastosowanie dwóch (i moze wieciej...) żarówek metalohalogenowych i odpowiednio profilowanych luster... jak myślicie?
a tak wogóle to ile średnio się traci z jasności na matrycy?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Apr 2006 22:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Freaze Poziom 7

|
20 Apr 2006 18:20 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
_Marecki
1.) Jaką długość ma całość od żarówki do obiektywu??
2.) Jaką wielkość ekranu mogę uzyskać jeżeli powieszę projektor na jednej ścianie rzucając obraz na przeciwległą a miedzy ścianami jest 260cm??
3.) Czy da się później przenosząc projektor do większego pomieszczenia ustawić jakąś wielkość obrazu ale w większej odległości od ściany na ktorej będzie wyświetlany obraz??
4.) Czy taka --> http://www.allegro.pl/item98592843_soczewka_fresnela_dwuwarstwowa_31x31x0_4cm_ss_fv.html soczewka fresnela nadaje się, pomijając wymiary?? Jeżeli nie to możesz podać link skąd kupowałeś?? i jaki konkretny egzemplarz??
5.) To jest ten obiektyw?? https://secure.lumenlab.com/shop/product.php?id=3
6.) Jak jest z zakupem z zagranicy, chodzi mi o walutę, płaciłeś z konta z polską walutą czy w jakiś inny sposób płaciłeś??
pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
20 Apr 2006 21:02 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
1.) Jaką długość ma całość od żarówki do obiektywu??
70cm wysokości ma cały projektor.
2.) Jaką wielkość ekranu mogę uzyskać jeżeli powieszę projektor na jednej ścianie rzucając obraz na przeciwległą a miedzy ścianami jest 260cm??
To zalezy od ogniskowej obiektywu. Przy takim jak ja mam (320mm), szerokość obrazu jest w przybliżeniu równa odległości od obiektywu.
3.) Czy da się później przenosząc projektor do większego pomieszczenia ustawić jakąś wielkość obrazu ale w większej odległości od ściany na ktorej będzie wyświetlany obraz??
Tak, da się. Trzeba tylko przesunąć obiektyw.
4.) Czy taka --> http://www.allegro.pl/item98592843_soczewka_fresnela_dwuwarstwowa_31x31x0_4cm_ss_fv.html soczewka fresnela nadaje się, pomijając wymiary?? Jeżeli nie to możesz podać link skąd kupowałeś?? i jaki konkretny egzemplarz??
Z powodu ścięcia narożników soczewka jest trochę za mała. Po rozdzieleniu ogniskowe są odpowiednie. Swoją kupiłem w Lumenlab
5.) To jest ten obiektyw?? https://secure.lumenlab.com/shop/product.php?id=3
Tak, to ten obiektyw który jest w moim projektorze
6.) Jak jest z zakupem z zagranicy, chodzi mi o walutę, płaciłeś z konta z polską walutą czy w jakiś inny sposób płaciłeś??
Płaciłem "wypukłą" kartą kredytową, bank przeliczył kurs w momencie ściągnięcia z konta (czyli później niż w dniu zakupu)
|
|
| Back to top |
|
 |
boster1 Poziom 9

|
21 Apr 2006 00:26 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Znalazłem cos takiego... to znacznie obniży koszty projektorka :)
hitachi_ideal_.html" target="_blank">http://www.allegro.pl/item97932635_nowa_matryca_panel_lcd_15_hitachi_ideal_.html
|
|
| Back to top |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
21 Apr 2006 06:59 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
| boster1 wrote: |
| Znalazłem cos takiego... to znacznie obniży koszty projektorka :) |
Koszty obniży, tylko projektor nie będzie wyświetlał obrazu bo do matrycy nie ma elektroniki sterującej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Apr 2006 06:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
spychoo Poziom 9

|
21 Apr 2006 09:14 prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
ja z kolei chciałem się zapytać odnośnie takiej matrycy:
http://www.allegro.pl/item98670036_monitor_w_swietnej_cenie_.html
jest to chyba jedna Z NAJTAŃSZYCH sprawnych alternatyw.
Jak wiemy- dla szarego usera problemem numer 1 jest załatwienie matrycy w przystępnej cenie- a ta wydaje się być w sam raz. Proszę o opinie :)
Kiedyś znalazłem linka do strony o dobrych i złych matrycach - ale link był martwy :(
może macie coś takiego?
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
21 Apr 2006 14:08 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Parametrów nie podano, więc pewnie jakieś dziadostwo. Widziałem kiedyś bardzo podobnego bloomberga i miał tragiczny kontrast 250:1 i bardzo długi czas reakcji 40ms. Kasa w błoto.
|
|
| Back to top |
|
 |
veteran5 Poziom 14

|
22 Apr 2006 10:29 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Oj pzydało by si am trochę wiedzy o optyce :| . rzutnik działający na zasadzie odbicia światła to epidiaskop, a do przezroczy to diaskop. W diaskopie obraz, który ma być wyświetlany nie powinien być między soczewkami kondensora !!! Kto widział, żeby w fabrycznych rzutnikach do przezroczy i kalek wkładać przezrocze/kalkę między soczewki kondensora ??
Soczewki są dwie, ponieważ jedna o takich samych parametrach, jak dwie razem(dotyczy i fresneli i zwykłych), była by za gruba, za ciężka, bardzo podatna na uszkodzenia mechaniczne oraz dawałaby większe straty światła(coć są przypadki stosowania tylko jednej soczewki, ale tylko w rzutnikach do slajdów) . Kondensor ma za zadanie zrobić ze światła rozproszonego światło skupione, a nie równoległe :!: Umieszczenie matrycy między soczewkami kondensora może spowodować zmniejszenie przepływu światła, w stosunku do umieszczenia jej między kondensorem, a obiektywem ! Co do waszych niby strat zpowodowanych polaryzacją, to nie mylcie polaryzacji z kątem padania !!! Polaryzator ma za zadanie przepuścić takie fale, żeby wszystkie "falowały"(lub drgały jak kto woli) w jednej płaszczyźnie, (przez to jak ktoś ma drugi polaryzator, i go odwróci o 90 stopni, to polaryzatory wogóle nie przepuszczą światła). zobaczcie sobie okulary polaroida: przepuszczają światło, w takim samym kącie jak zwykłe, a nie tylko prostopadłe do ich płaszczyzny
|
|
| Back to top |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
07 May 2006 00:03 Re: prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Mój projektor właśnie został sprzedany. Nowemu właścicielowi życzę dużo zadowolenia z nowej zabawki.
Na forum czasem będę zaglądał, ten projektor to w końcu kawałek mojego życia ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
DeeJayBzyQ Poziom 13

|
|
| Back to top |
|
 |
spychoo Poziom 9

|
16 May 2006 11:26 prawdziwy projektor multimedialny |
|
|
|
Witam - dawno nie wchodziłem :)
U mnie następujące postępy:
Już mam:
Matrycę
Zarówkę 250 W
2 Soczewki F.
Obiektyw
Ale mam też na dniach sesję więc muszę poczekać jeszcze chwilkę z montarzem - zapraszam na gg: 2354916 - jak ktoś jest na podobnym etapie to możemy wymienić się uwagami!
A co do matrycy led-owej to chyba straszne koszty wchodzą w grę :( O czywiście bardzo oszczędzamy chyba na prądzie ale, jak gdzieś wyczytałem, to będzie wymagało jednorazowego wkładu ok 500$.
Oczywiście mogę się mylić!
|
|
| Back to top |
|
 |