Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Rysunek techniczny.


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software ->Rysunek techniczny. Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
adek22
Level 17
Location: 51° 53' 52.28", +0° 54' 40.99
Joined: 15 Aug 2004
Posts: 291
Helped: 11
Post rating: 3
adek22
Level 17
Post#1 24 May 2005 13:46  Topic author   

Rysunek techniczny.


Witam, zna ktos moze jakis prosty program bo rysunków technicznych? Słyszałem cos o ViaCAD i Bryce chociaż ten drugi mam i jakos nie moge sie w nim połapac a ViaCAD-A nie moge nigdzie znalesc. Za info wielkie THX pozdr.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Artas
Level 19
Location: Tychy
Joined: 11 May 2005
Posts: 348
Helped: 16
Post rating: 1
Artas
Level 19
Post#2 24 May 2005 14:18    

Re: Rysunek techniczny.


Człowieku Bryce to program do grafiki 3D głównie do pejzarzy. :) Poszukaj sobie programów typu CAD. Jest ich naprawde wiele rodzajów.

Helpful post? + 0
Back to top
adek22
Level 17
Location: 51° 53' 52.28", +0° 54' 40.99
Joined: 15 Aug 2004
Posts: 291
Helped: 11
Post rating: 3
adek22
Level 17
Post#3 24 May 2005 14:30  Topic author   

Re: Rysunek techniczny.


[/quote] Słyszałem cos o ViaCAD

Quote:
a ViaCAD-A nie moge nigdzie znalesc.

Poszukaj sobie programów typu CAD. Jest ich naprawde wiele rodzajów.

Dlatego tu pisze bo nie moge znalesc wszystko płatne nawet 700zł. Jiesli jest ich tak wiele to może wymienił bys pare to zaczne szukac.

Helpful post? + 0
Back to top
jaro_21
Level 21
Location: Nowy Sącz
Joined: 16 Dec 2003
Posts: 491
Helped: 28
Post rating: 1
jaro_21
Level 21
Post#4 24 May 2005 16:06Helpful post    

Rysunek techniczny.


od dawna mam styczoność a bardzo dobrym programem do wykonywania rysunków technicznych
o nazwie AUTOCAD
jest to program bardzo popularny, tylko trzeba za niego dużo zapłacić ale może starsze wersje np. 2000 LT będą łatwiej dostępne

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
childmaker
Level 35
Joined: 16 Oct 2004
Posts: 2271
Helped: 329
Post rating: 24
childmaker
Level 35
Post#5 24 May 2005 16:28Helpful post    

Re: Rysunek techniczny.


Do wyboru freeware masz tu http://download.chip.pl/index/download_index_1309.html?se_aktpage=1&sort=75&sorthow=2

Helpful post? + 0
Back to top
adek22
Level 17
Location: 51° 53' 52.28", +0° 54' 40.99
Joined: 15 Aug 2004
Posts: 291
Helped: 11
Post rating: 3
adek22
Level 17
Post#6 24 May 2005 16:49  Topic author   

Re: Rysunek techniczny.


Wielkie THX. z tego CHIP-a jakos nie moge sciagnąc, massdown łączyłsie 10min i nic, trudno pozostaje rysowac na kartce.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
childmaker
Level 35
Joined: 16 Oct 2004
Posts: 2271
Helped: 329
Post rating: 24
childmaker
Level 35
Post#7 24 May 2005 16:59    

Re: Rysunek techniczny.


adek22 wrote:
Wielkie THX. z tego CHIP-a jakos nie moge sciagnąc, massdown łączyłsie 10min i nic, trudno pozostaje rysowac na kartce.
Nie musisz ściagać z niego. Masz tam nazwy programów, wpisujesz którąś w google i ściągasz np ze strony producenta ;).

Helpful post? + 0
Back to top
damdam
Company Account
Level 32
Location: Orzesze
Joined: 18 Jul 2002
Posts: 1696
Helped: 181
Post rating: 57
damdam
Company Account
Level 32
Post#8 24 May 2005 19:14Helpful post    

Re: Rysunek techniczny.


Polecam Microsoft VISIO, prosty w obsludze.


-
pzdr,damdam

Helpful post? + 0
Back to top
adek22
Level 17
Location: 51° 53' 52.28", +0° 54' 40.99
Joined: 15 Aug 2004
Posts: 291
Helped: 11
Post rating: 3
adek22
Level 17
Post#9 24 May 2005 19:39  Topic author   

Re: Rysunek techniczny.


damdam wielkie THX własnie go zasysam zobaczymy jak sie bedzie sprawował, a moze macie cos po polsku?


No i nastepny problem :/ co dalej miał byc "prosty" a tu nic. Dwie ikony są do stron internetowych a jedna prosc o licencje.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
spiderul
Level 15
Joined: 13 Apr 2005
Posts: 120
Helped: 8
spiderul
Level 15
Post#10 24 May 2005 20:30    

Rysunek techniczny.


Bardzo podobny do AutoCADa jest IntelliCAD - jest darmowy do wersji 3.0 włącznie.
Można nawet jeszcze w niektórych księgarniach kupić książkę Heliona z dokładnym opisem programu wraz z dołączonym CD (wersja 2000): http://helion.pl/ksiazki/icadpk.htm

Natomiast pod linuxa można znaleźć całą masę programów freeware wraz z bibliotekami, praktycznie dla każdej branży technicznej.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jannaszek
Level 39
Location: kraków
Joined: 01 Jun 2003
Posts: 5711
Helped: 392
Post rating: 43
jannaszek
Level 39
Post#11 24 May 2005 21:09Helpful post    

Rysunek techniczny.


poszperaj w" osiołku"
lecz równie można zrobić w corel draw9 itp
auto cad jak najbardziej, ale miesiące upłyną zanim go dobrze poznasz

Helpful post? + 0
Back to top
Artas
Level 19
Location: Tychy
Joined: 11 May 2005
Posts: 348
Helped: 16
Post rating: 1
Artas
Level 19
Post#12 24 May 2005 21:19    

Re: Rysunek techniczny.


No dokładnie ściagnij sobie Emulem. :P program + cracka albo jakiś serial... Matko...piractwo się szerzy sesese...żartuje :)

Helpful post? + 0
Back to top
Kassiel
Level 19
Location: Warszawa
Joined: 25 Nov 2004
Posts: 281
Helped: 21
Kassiel
Level 19
Post#13 25 May 2005 17:51Helpful post    

Rysunek techniczny.


Co powiesz na qcada:
http://www.ribbonsoft.com/qcad downloads.html

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Platon
Spec od komputerów
Location: Białystok
Joined: 05 Sep 2002
Posts: 9254
Helped: 741
Post rating: 8
Platon
Spec od komputerów
Post#14 25 May 2005 19:57    

Rysunek techniczny.


jannaszek - a corela to sie czlowiek uczy w 5 minut?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jannaszek
Level 39
Location: kraków
Joined: 01 Jun 2003
Posts: 5711
Helped: 392
Post rating: 43
jannaszek
Level 39
Post#15 25 May 2005 20:10    

Rysunek techniczny.


nie wiem ,corela po prostu się umie w zakresie rysunku technicznego , tak jak word,a [w którym równiez można porysowac] auto cad jest wyjątkowo trudnym programem i samemu można nie odkryć pewnych możliwości l a t a m i ,choć rysunek techniczny jest stosunkowo prosty ,zależy co kto robi i jakie te rysunki, autocadzista korzysta z rozbudowanych bibliotek ,inaczej jest nieekonomiczny
osobisci korzystam z niego z uwagi na nieprzeciętną precyzję

Helpful post? + 0
Back to top
jaro_21
Level 21
Location: Nowy Sącz
Joined: 16 Dec 2003
Posts: 491
Helped: 28
Post rating: 1
jaro_21
Level 21
Post#16 25 May 2005 22:08    

Rysunek techniczny.


Autocad nie jest taki znowu trudny
wystarczy założyć warstwy jakie nam odopwiadają dobrać rodzaje lini, ewentualnie grubosci i można już coś rysować
wybieranie funkcji jest dość intuicyjne
no i jeszcze watro znać komenty z @ która rysuje linie o danej długości
i komenda ze znaczkiem < która pozwala rysować pod danym kątem
np:
@x,y

@100,0 -> rysuje linię na osi x o długości 100 od zaznaczonego miejsca
@0,100 -> rysuje linięna osi y o długości 100 od zaznaczonego miejsca


założe się że w sieci znajdą się jakieś łopatologiczne kursy

zdaje się że corel i np. protel podobnie jak autocad tworzą grafikę wektorową
napewno plik z protela DXP można zapisac tak by otwierał go autocad

co do tych darmowych programów to jeśli spisują się dobrze to fajna sprawa

Za autocadem (do potestowania) można też rozejrzeć się na dc++

Helpful post? + 0
Back to top
jannaszek
Level 39
Location: kraków
Joined: 01 Jun 2003
Posts: 5711
Helped: 392
Post rating: 43
jannaszek
Level 39
Post#17 25 May 2005 22:25    

Rysunek techniczny.


jak się go zna ,to jest naprawdę najlepszy -miałem podręcznik 2002 pl studiowałem przez rok ,mało ię nauczyłem,a gdy spytałem o konkrety kumpla ,to okazało sie że rrobi sie inaczej i w sumie prosto -ktos musi pomóc -ale to i mużyn bez problemu rozumie swój język
pewnie że nie jest dramatycznie ,w końcu jakos sie nim posługuję

Helpful post? + 0
Back to top
Pieron
Level 31
Location: Z Nienacka.... "-"
Joined: 08 Dec 2003
Posts: 1620
Helped: 128
Post rating: 5
Pieron
Level 31
Post#18 26 May 2005 00:20    

Rysunek techniczny.


Free

http://www.cadwaresoft.com/eng/html/bc10install.html


Trial

http://www.cadwaresoft.com/eng/html/trial installations.html

Helpful post? + 0
Back to top
adek22
Level 17
Location: 51° 53' 52.28", +0° 54' 40.99
Joined: 15 Aug 2004
Posts: 291
Helped: 11
Post rating: 3
adek22
Level 17
Post#19 26 May 2005 11:31  Topic author   

Re: Rysunek techniczny.


Witajcie, wszystkim wielkie THX na osiołku naprawde jest tego dużo tylko te kolejki ale moze za jakis tydzien zasse AutoCADA 2005. Narazie mam qcad_2_0_4_9. Pozdrawiam, temat można zamknąć
Sądzę że na tym post zamkniemy ! (TJT)

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Rysunek techniczny.
Page 1 of 1



Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.07 seconds