Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Rysunek techniczny.


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Rysunek techniczny.
Autor
Wiadomość
adek22
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Sie 2004
Posty: 292
Miasto: 51° 53' 52.28", +0° 54' 40.99

Post#1 Post autora tematu 24 Maj 2005 13:46   

Rysunek techniczny.


Witam, zna ktos moze jakis prosty program bo rysunków technicznych? Słyszałem cos o ViaCAD i Bryce chociaż ten drugi mam i jakos nie moge sie w nim połapac a ViaCAD-A nie moge nigdzie znalesc. Za info wielkie THX pozdr.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Maj 2005 13:46   





Powrót do góry
   
Artas
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Maj 2005
Posty: 344
Miasto: Tychy

Post#2 24 Maj 2005 14:18   

Re: Rysunek techniczny.


Człowieku Bryce to program do grafiki 3D głównie do pejzarzy. :) Poszukaj sobie programów typu CAD. Jest ich naprawde wiele rodzajów.
Powrót do góry
   
adek22
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Sie 2004
Posty: 292
Miasto: 51° 53' 52.28", +0° 54' 40.99

Post#3 Post autora tematu 24 Maj 2005 14:30   

Re: Rysunek techniczny.


[/quote] Słyszałem cos o ViaCAD

Cytat:
a ViaCAD-A nie moge nigdzie znalesc.

Poszukaj sobie programów typu CAD. Jest ich naprawde wiele rodzajów.

Dlatego tu pisze bo nie moge znalesc wszystko płatne nawet 700zł. Jiesli jest ich tak wiele to może wymienił bys pare to zaczne szukac.
Powrót do góry
   
jaro_21
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 16 Gru 2003
Posty: 491
Miasto: Nowy Sącz

Post#4 24 Maj 2005 16:06pomocny post - solucja   

Rysunek techniczny.


od dawna mam styczoność a bardzo dobrym programem do wykonywania rysunków technicznych
o nazwie AUTOCAD
jest to program bardzo popularny, tylko trzeba za niego dużo zapłacić ale może starsze wersje np. 2000 LT będą łatwiej dostępne
Powrót do góry
   
childmaker
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Paź 2004
Posty: 2273

Post#5 24 Maj 2005 16:28pomocny post - solucja   

Re: Rysunek techniczny.


Do wyboru freeware masz tu http://download.chip.pl/index/download_index_1309.html?se_aktpage=1&sort=75&sorthow=2
Powrót do góry
   
adek22
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Sie 2004
Posty: 292
Miasto: 51° 53' 52.28", +0° 54' 40.99

Post#6 Post autora tematu 24 Maj 2005 16:49   

Re: Rysunek techniczny.


Wielkie THX. z tego CHIP-a jakos nie moge sciagnąc, massdown łączyłsie 10min i nic, trudno pozostaje rysowac na kartce.
Powrót do góry
   
childmaker
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Paź 2004
Posty: 2273

Post#7 24 Maj 2005 16:59   

Re: Rysunek techniczny.


adek22 napisał:
Wielkie THX. z tego CHIP-a jakos nie moge sciagnąc, massdown łączyłsie 10min i nic, trudno pozostaje rysowac na kartce.
Nie musisz ściagać z niego. Masz tam nazwy programów, wpisujesz którąś w google i ściągasz np ze strony producenta ;).
Powrót do góry
   
damdam
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 18 Lip 2002
Posty: 1494
Miasto: Orzesze

Post#8 24 Maj 2005 19:14pomocny post - solucja   

Re: Rysunek techniczny.


Polecam Microsoft VISIO, prosty w obsludze.


-
pzdr,damdam
Powrót do góry
   
adek22
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Sie 2004
Posty: 292
Miasto: 51° 53' 52.28", +0° 54' 40.99

Post#9 Post autora tematu 24 Maj 2005 19:39   

Re: Rysunek techniczny.


damdam wielkie THX własnie go zasysam zobaczymy jak sie bedzie sprawował, a moze macie cos po polsku?


No i nastepny problem :/ co dalej miał byc "prosty" a tu nic. Dwie ikony są do stron internetowych a jedna prosc o licencje.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Maj 2005 19:39   





Powrót do góry
   
spiderul
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 13 Kwi 2005
Posty: 120

Post#10 24 Maj 2005 20:30   

Rysunek techniczny.


Bardzo podobny do AutoCADa jest IntelliCAD - jest darmowy do wersji 3.0 włącznie.
Można nawet jeszcze w niektórych księgarniach kupić książkę Heliona z dokładnym opisem programu wraz z dołączonym CD (wersja 2000): http://helion.pl/ksiazki/icadpk.htm

Natomiast pod linuxa można znaleźć całą masę programów freeware wraz z bibliotekami, praktycznie dla każdej branży technicznej.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Maj 2005 20:30   





Powrót do góry
   
jannaszek
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 01 Cze 2003
Posty: 5760
Miasto: kraków

Post#11 24 Maj 2005 21:09pomocny post - solucja   

Rysunek techniczny.


poszperaj w" osiołku"
lecz równie można zrobić w corel draw9 itp
auto cad jak najbardziej, ale miesiące upłyną zanim go dobrze poznasz
Powrót do góry
   
Artas
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Maj 2005
Posty: 344
Miasto: Tychy

Post#12 24 Maj 2005 21:19   

Re: Rysunek techniczny.


No dokładnie ściagnij sobie Emulem. :P program + cracka albo jakiś serial... Matko...piractwo się szerzy sesese...żartuje :)
Powrót do góry
   
Kassiel
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 25 Lis 2004
Posty: 281
Miasto: Warszawa

Post#13 25 Maj 2005 17:51pomocny post - solucja   

Rysunek techniczny.


Co powiesz na qcada:
http://www.ribbonsoft.com/qcad_downloads.html
Powrót do góry
   
Platon
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 9267
Miasto: Białystok

Post#14 25 Maj 2005 19:57   

Rysunek techniczny.


jannaszek - a corela to sie czlowiek uczy w 5 minut?
Powrót do góry
   
jannaszek
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 01 Cze 2003
Posty: 5760
Miasto: kraków

Post#15 25 Maj 2005 20:10   

Rysunek techniczny.


nie wiem ,corela po prostu się umie w zakresie rysunku technicznego , tak jak word,a [w którym równiez można porysowac] auto cad jest wyjątkowo trudnym programem i samemu można nie odkryć pewnych możliwości l a t a m i ,choć rysunek techniczny jest stosunkowo prosty ,zależy co kto robi i jakie te rysunki, autocadzista korzysta z rozbudowanych bibliotek ,inaczej jest nieekonomiczny
osobisci korzystam z niego z uwagi na nieprzeciętną precyzję
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Maj 2005 20:10   





Powrót do góry
   
jaro_21
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 16 Gru 2003
Posty: 491
Miasto: Nowy Sącz

Post#16 25 Maj 2005 22:08   

Rysunek techniczny.


Autocad nie jest taki znowu trudny
wystarczy założyć warstwy jakie nam odopwiadają dobrać rodzaje lini, ewentualnie grubosci i można już coś rysować
wybieranie funkcji jest dość intuicyjne
no i jeszcze watro znać komenty z @ która rysuje linie o danej długości
i komenda ze znaczkiem < która pozwala rysować pod danym kątem
np:
@x,y

@100,0 -> rysuje linię na osi x o długości 100 od zaznaczonego miejsca
@0,100 -> rysuje linięna osi y o długości 100 od zaznaczonego miejsca


założe się że w sieci znajdą się jakieś łopatologiczne kursy

zdaje się że corel i np. protel podobnie jak autocad tworzą grafikę wektorową
napewno plik z protela DXP można zapisac tak by otwierał go autocad

co do tych darmowych programów to jeśli spisują się dobrze to fajna sprawa

Za autocadem (do potestowania) można też rozejrzeć się na dc++
Powrót do góry
   
jannaszek
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 01 Cze 2003
Posty: 5760
Miasto: kraków

Post#17 25 Maj 2005 22:25   

Rysunek techniczny.


jak się go zna ,to jest naprawdę najlepszy -miałem podręcznik 2002 pl studiowałem przez rok ,mało ię nauczyłem,a gdy spytałem o konkrety kumpla ,to okazało sie że rrobi sie inaczej i w sumie prosto -ktos musi pomóc -ale to i mużyn bez problemu rozumie swój język
pewnie że nie jest dramatycznie ,w końcu jakos sie nim posługuję
Powrót do góry
   
Pieron
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Gru 2003
Posty: 1571
Miasto: Z Nienacka.... "-"

Post#18 26 Maj 2005 00:20   

Rysunek techniczny.


Free

http://www.cadwaresoft.com/eng/html/bc10install.html


Trial

http://www.cadwaresoft.com/eng/html/trial_installations.html
Powrót do góry
   
adek22
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Sie 2004
Posty: 292
Miasto: 51° 53' 52.28", +0° 54' 40.99

Post#19 Post autora tematu 26 Maj 2005 11:31   

Re: Rysunek techniczny.


Witajcie, wszystkim wielkie THX na osiołku naprawde jest tego dużo tylko te kolejki ale moze za jakis tydzien zasse AutoCADA 2005. Narazie mam qcad_2_0_4_9. Pozdrawiam, temat można zamknąć
Sądzę że na tym post zamkniemy ! (TJT)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Rysunek techniczny.
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.066 seconds

elektroda.pl temat RSS