Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Rysunek techniczny.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software ->Rysunek techniczny. Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
adek22
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: 51° 53' 52.28", +0° 54' 40.99
Dołączył: 15 Sie 2004
Posty: 291
Pomógł: 11
Ocena postów: 3
adek22
Poziom 16
Post#1 24 Maj 2005 13:46  Autor tematu   

Rysunek techniczny.


Witam, zna ktos moze jakis prosty program bo rysunków technicznych? Słyszałem cos o ViaCAD i Bryce chociaż ten drugi mam i jakos nie moge sie w nim połapac a ViaCAD-A nie moge nigdzie znalesc. Za info wielkie THX pozdr.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Artas
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Tychy
Dołączył: 11 Maj 2005
Posty: 344
Pomógł: 16
Artas
Poziom 16
Post#2 24 Maj 2005 14:18    

Re: Rysunek techniczny.


Człowieku Bryce to program do grafiki 3D głównie do pejzarzy. :) Poszukaj sobie programów typu CAD. Jest ich naprawde wiele rodzajów.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adek22
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: 51° 53' 52.28", +0° 54' 40.99
Dołączył: 15 Sie 2004
Posty: 291
Pomógł: 11
Ocena postów: 3
adek22
Poziom 16
Post#3 24 Maj 2005 14:30  Autor tematu   

Re: Rysunek techniczny.


[/quote] Słyszałem cos o ViaCAD

Cytat:
a ViaCAD-A nie moge nigdzie znalesc.

Poszukaj sobie programów typu CAD. Jest ich naprawde wiele rodzajów.

Dlatego tu pisze bo nie moge znalesc wszystko płatne nawet 700zł. Jiesli jest ich tak wiele to może wymienił bys pare to zaczne szukac.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jaro_21
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Nowy Sącz
Dołączył: 16 Gru 2003
Posty: 491
Pomógł: 28
jaro_21
Poziom 18
Post#4 24 Maj 2005 16:06Pomocny post    

Rysunek techniczny.


od dawna mam styczoność a bardzo dobrym programem do wykonywania rysunków technicznych
o nazwie AUTOCAD
jest to program bardzo popularny, tylko trzeba za niego dużo zapłacić ale może starsze wersje np. 2000 LT będą łatwiej dostępne

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
childmaker
Poziom 22
Poziom 22
Dołączył: 16 Paź 2004
Posty: 2271
Pomógł: 329
Ocena postów: 21
childmaker
Poziom 22
Post#5 24 Maj 2005 16:28Pomocny post    

Re: Rysunek techniczny.


Do wyboru freeware masz tu http://download.chip.pl/index/download_index_1309.html?se_aktpage=1&sort=75&sorthow=2

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
adek22
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: 51° 53' 52.28", +0° 54' 40.99
Dołączył: 15 Sie 2004
Posty: 291
Pomógł: 11
Ocena postów: 3
adek22
Poziom 16
Post#6 24 Maj 2005 16:49  Autor tematu   

Re: Rysunek techniczny.


Wielkie THX. z tego CHIP-a jakos nie moge sciagnąc, massdown łączyłsie 10min i nic, trudno pozostaje rysowac na kartce.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
childmaker
Poziom 22
Poziom 22
Dołączył: 16 Paź 2004
Posty: 2271
Pomógł: 329
Ocena postów: 21
childmaker
Poziom 22
Post#7 24 Maj 2005 16:59    

Re: Rysunek techniczny.


adek22 napisał:
Wielkie THX. z tego CHIP-a jakos nie moge sciagnąc, massdown łączyłsie 10min i nic, trudno pozostaje rysowac na kartce.
Nie musisz ściagać z niego. Masz tam nazwy programów, wpisujesz którąś w google i ściągasz np ze strony producenta ;).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
damdam
Konto firmowe
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Orzesze
Dołączył: 18 Lip 2002
Posty: 1671
Pomógł: 177
Ocena postów: 25
damdam
Konto firmowe
Poziom 22
Post#8 24 Maj 2005 19:14Pomocny post    

Re: Rysunek techniczny.


Polecam Microsoft VISIO, prosty w obsludze.


-
pzdr,damdam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
adek22
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: 51° 53' 52.28", +0° 54' 40.99
Dołączył: 15 Sie 2004
Posty: 291
Pomógł: 11
Ocena postów: 3
adek22
Poziom 16
Post#9 24 Maj 2005 19:39  Autor tematu   

Re: Rysunek techniczny.


damdam wielkie THX własnie go zasysam zobaczymy jak sie bedzie sprawował, a moze macie cos po polsku?


No i nastepny problem :/ co dalej miał byc "prosty" a tu nic. Dwie ikony są do stron internetowych a jedna prosc o licencje.

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
spiderul
Poziom 13
Poziom 13
Dołączył: 13 Kwi 2005
Posty: 120
Pomógł: 8
spiderul
Poziom 13
Post#10 24 Maj 2005 20:30    

Rysunek techniczny.


Bardzo podobny do AutoCADa jest IntelliCAD - jest darmowy do wersji 3.0 włącznie.
Można nawet jeszcze w niektórych księgarniach kupić książkę Heliona z dokładnym opisem programu wraz z dołączonym CD (wersja 2000): http://helion.pl/ksiazki/icadpk.htm

Natomiast pod linuxa można znaleźć całą masę programów freeware wraz z bibliotekami, praktycznie dla każdej branży technicznej.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jannaszek
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: kraków
Dołączył: 01 Cze 2003
Posty: 5711
Pomógł: 391
Ocena postów: 28
jannaszek
Poziom 24
Post#11 24 Maj 2005 21:09Pomocny post    

Rysunek techniczny.


poszperaj w" osiołku"
lecz równie można zrobić w corel draw9 itp
auto cad jak najbardziej, ale miesiące upłyną zanim go dobrze poznasz

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Artas
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Tychy
Dołączył: 11 Maj 2005
Posty: 344
Pomógł: 16
Artas
Poziom 16
Post#12 24 Maj 2005 21:19    

Re: Rysunek techniczny.


No dokładnie ściagnij sobie Emulem. :P program + cracka albo jakiś serial... Matko...piractwo się szerzy sesese...żartuje :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Kassiel
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Warszawa
Dołączył: 25 Lis 2004
Posty: 281
Pomógł: 21
Kassiel
Poziom 16
Post#13 25 Maj 2005 17:51Pomocny post    

Rysunek techniczny.


Co powiesz na qcada:
http://www.ribbonsoft.com/qcad_downloads.html

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Platon
Spec od komputerów
Spec od komputerów
Miasto: Białystok
Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 9254
Pomógł: 740
Ocena postów: 10
Platon
Spec od komputerów
Post#14 25 Maj 2005 19:57    

Rysunek techniczny.


jannaszek - a corela to sie czlowiek uczy w 5 minut?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jannaszek
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: kraków
Dołączył: 01 Cze 2003
Posty: 5711
Pomógł: 391
Ocena postów: 28
jannaszek
Poziom 24
Post#15 25 Maj 2005 20:10    

Rysunek techniczny.


nie wiem ,corela po prostu się umie w zakresie rysunku technicznego , tak jak word,a [w którym równiez można porysowac] auto cad jest wyjątkowo trudnym programem i samemu można nie odkryć pewnych możliwości l a t a m i ,choć rysunek techniczny jest stosunkowo prosty ,zależy co kto robi i jakie te rysunki, autocadzista korzysta z rozbudowanych bibliotek ,inaczej jest nieekonomiczny
osobisci korzystam z niego z uwagi na nieprzeciętną precyzję

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jaro_21
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Nowy Sącz
Dołączył: 16 Gru 2003
Posty: 491
Pomógł: 28
jaro_21
Poziom 18
Post#16 25 Maj 2005 22:08    

Rysunek techniczny.


Autocad nie jest taki znowu trudny
wystarczy założyć warstwy jakie nam odopwiadają dobrać rodzaje lini, ewentualnie grubosci i można już coś rysować
wybieranie funkcji jest dość intuicyjne
no i jeszcze watro znać komenty z @ która rysuje linie o danej długości
i komenda ze znaczkiem < która pozwala rysować pod danym kątem
np:
@x,y

@100,0 -> rysuje linię na osi x o długości 100 od zaznaczonego miejsca
@0,100 -> rysuje linięna osi y o długości 100 od zaznaczonego miejsca


założe się że w sieci znajdą się jakieś łopatologiczne kursy

zdaje się że corel i np. protel podobnie jak autocad tworzą grafikę wektorową
napewno plik z protela DXP można zapisac tak by otwierał go autocad

co do tych darmowych programów to jeśli spisują się dobrze to fajna sprawa

Za autocadem (do potestowania) można też rozejrzeć się na dc++

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jannaszek
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: kraków
Dołączył: 01 Cze 2003
Posty: 5711
Pomógł: 391
Ocena postów: 28
jannaszek
Poziom 24
Post#17 25 Maj 2005 22:25    

Rysunek techniczny.


jak się go zna ,to jest naprawdę najlepszy -miałem podręcznik 2002 pl studiowałem przez rok ,mało ię nauczyłem,a gdy spytałem o konkrety kumpla ,to okazało sie że rrobi sie inaczej i w sumie prosto -ktos musi pomóc -ale to i mużyn bez problemu rozumie swój język
pewnie że nie jest dramatycznie ,w końcu jakos sie nim posługuję

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Pieron
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Z Nienacka.... "-"
Dołączył: 08 Gru 2003
Posty: 1579
Pomógł: 121
Ocena postów: 3
Pieron
Poziom 22
Post#18 26 Maj 2005 00:20    

Rysunek techniczny.


Free

http://www.cadwaresoft.com/eng/html/bc10install.html


Trial

http://www.cadwaresoft.com/eng/html/trial_installations.html

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adek22
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: 51° 53' 52.28", +0° 54' 40.99
Dołączył: 15 Sie 2004
Posty: 291
Pomógł: 11
Ocena postów: 3
adek22
Poziom 16
Post#19 26 Maj 2005 11:31  Autor tematu   

Re: Rysunek techniczny.


Witajcie, wszystkim wielkie THX na osiołku naprawde jest tego dużo tylko te kolejki ale moze za jakis tydzien zasse AutoCADA 2005. Narazie mam qcad_2_0_4_9. Pozdrawiam, temat można zamknąć
Sądzę że na tym post zamkniemy ! (TJT)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Rysunek techniczny.
Strona 1 z 1




Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl temat RSS