| Author |
fliper_katrill Poziom 18

|
29 May 2005 18:08 folie zmieniające tło i znaki graficzne na dowolnym LCD |
|
|
|
Witam po raz 1 !!
Pytanko mam takie jak temat postu .Wiem że są widziałem ale nie wiem gdzie.Folię się przykłada , przykleja nie wiem dokładnie na przednią szybkę wyświetlacza i z czarnych liter na pseudozielonym tle mozna uzyskać np. żółte znaki na niebieskim (raczej fioletowym)tle. I nie pisać mi tu że nie ma bo są;p Pozdrawiam wszystkich!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 May 2005 18:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
McRancor Poziom 24

|
29 May 2005 18:15 folie zmieniające tło i znaki graficzne na dowolnym LCD |
|
|
|
No dobra, może i są, ale o co dokładnie pytasz? ;) Bo jedyne co wydedukowałem to że nie wiesz gdzie je widziałeś....
|
|
| Back to top |
|
 |
fliper_katrill Poziom 18

|
31 May 2005 17:47 folie zmieniające tło i znaki graficzne na dowolnym LCD |
|
|
|
Chodzi mi o to jak dokładnie to "cudo" się fachowo nazywa i ewentualnie gdzie to można kupić:D
|
|
| Back to top |
|
 |
djcezar Poziom 14

|
31 May 2005 22:14 Re: folie zmieniające tło i znaki graficzne na dowolnym LCD |
|
|
|
Witam
MOże chodzi o folie EL elektroluminensecyjne.
A kupić można ewentualnie tu http://www.elementy.pl
Pozdrawiam DJ_;
|
|
| Back to top |
|
 |
fliper_katrill Poziom 18

|
01 Jun 2005 17:49 Re: folie zmieniające tło i znaki graficzne na dowolnym LCD |
|
|
|
Nie pamiętam dokładnie, ale z tego co wiem, folie o których pisze nie były zasilane były to folie które ze wzgledu na właściwości fizyko-chemiczne zmieniają długość fali świetlnej. Dla przykładu przedstawię konstrukcję wyswietlacza segmentowego LED w niektórych jak nie większości CD. Wyświetlacz jest przesłonięty płytką , folią i na czarnym tle jest żółty napis, cyfry.Po przełożeniu jej tyłem do przodu wyświetla napisy, cyfry na czarno na zółto pomarańczowym tle. O właśnie o takie "cudo" mi chodzi .Może ktoś coś wie:D Dzięki i pozdrawiam!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jun 2005 17:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
djcezar Poziom 14

|
02 Jun 2005 07:58 Re: folie zmieniające tło i znaki graficzne na dowolnym LCD |
|
|
|
To jest filtr polaryzacyjny, który jest przyklejony na wyswietlacz ale gdzie go dostaniesz to nie mam pojęcia.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
fliper_katrill Poziom 18

|
02 Jun 2005 20:26 Re: folie zmieniające tło i znaki graficzne na dowolnym LCD |
|
|
|
Dzięki za informację!! Jeśli ktoś coś może dopowiedzieć to zapraszam.Pozdrawiam !! Idę szukać :D:D:D:D:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Jun 2005 20:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
morph13 Poziom 20

|
03 Jun 2005 19:42 Re: folie zmieniające tło i znaki graficzne na dowolnym LCD |
|
|
|
"Białe" znaki a "ciemne tło" uzyskuje się poprzez odwrócenie filtru polaryzacji w LCD co było juz wielokrotnie opisywane na forum, a kolor świecenia poprez barwną folie naklejaną na przód, kombinuje się jeszcze z wymiana ledów (folii EL) podświetlania i to cała filozofia........ tylko poto by przyciągnąć wzrok potencjalnego klienata.......
Samo naklejenie folii koloryzującej nic nie daje bez odwrócenia polaryzacji, należy pamiętac aby zwiekszyć intensywność podświelania LCD po takiej operacji
|
|
| Back to top |
|
 |
fliper_katrill Poziom 18

|
03 Jun 2005 23:18 Re: folie zmieniające tło i znaki graficzne na dowolnym LCD |
|
|
|
Dzięki za informację proszę tylko o wyjaśnienie jak ładnie mam odwrócić polaryzator i które to jest to cudo tak by nie popsuć LCD. JAk fachowo nazywa sie ta folia koloryzująca i gdzie mozna ja kupić:D Dzięki wielkie!!
|
|
| Back to top |
|
 |
morph13 Poziom 20

|
04 Jun 2005 09:45 Re: folie zmieniające tło i znaki graficzne na dowolnym LCD |
|
|
|
Co do odwrócenia polaryzatora LCD to na forum był już watek na ten temat w którym wyjasniono praktycznie krok po kroku co i jak zrobić, najprościej wpisz "LCD" lub "polaryzator" i szukaj. No ale trochę napiszę..... pamiętaj, że matryca LCD-ka jest dość krucha i przy zdejmowaniu obejmy mozującej z blachy należy uważać. Po zdjęciu mocowania z jednej strony (krótszej) zamaluj krawędz markerem jak pomylisz kolejność to po zamalowanej krawędzi bedziesz wiedział przynajmniej jak wrócić do stanu wyjściowego - odwrócisz pare polaryzatorów to taka orientacja nie będzie Ci już potem porzebna, (nie maluj nic od strony złącza i gumek przewodzących) ...... dalej musisz sobie doczytać na forum.....
Folia koloryzująca - w tej roli wyzstępuje zazwyczaj cienka barwna pleksa, pamiętaj że zastosowanie takiego "plastikowego barwnego filtru" osłabi intensywność "świecenia znaków" (przy podświetlaniu) gdy kolor filtru bedzie inny niż kolor podświetlania (czerwony filtr+niebieskie poświetlanie=kicha)
Powodzenia w działniu :-) i szukaniu.
|
|
| Back to top |
|
 |
fliper_katrill Poziom 18

|
12 Nov 2005 18:52 Re: folie zmieniające tło i znaki graficzne na dowolnym LCD |
|
|
|
Dzięki bardzo za pomoc!! Na pewno skorzystam!!
|
|
| Back to top |
|
 |