Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Falownik jednofazowy !!!!


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Falownik jednofazowy !!!!
Autor
Wiadomość
Jufo
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 04 Mar 2003
Posty: 139
Miasto: Warszawa, Chelm

Post#1 Post autora tematu 23 Mar 2003 11:57   

Falownik jednofazowy !!!!


Mam wielka prosbe jestem poczatkujacym elektornikiem, i mam pewien problem, potrzebuje falownika jednofazowego z regulacja czestotliwosci, tzn owy falownik mialby sluzyc jako regulator obrotow sprezarki lodowkowej - TL4A Danfossa (chce zbudować termostat - tak aby temperatura byla zalezna od obrotow sprezarki), jak zrobic taki ukladzik najtanszym kosztem ??? ... prosze o ewentualne schematy, sugestie lub podpowiedzi... wiem ze sie powtarzam z podbnymi tematami ale nigdzie nie moge znalezsc SENSOWNEJ ODPOWIEDZI NA TO PYTANKO...
Pozdrawiam Robert
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Mar 2003 11:57   





Powrót do góry
   
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5477
Miasto: Olsztyn

Post#2 23 Mar 2003 14:40   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


NIE MA FALOWNIKÓW ZROBIONYCH TANIM KOSZTEM!
Są to urządzenia zbyt skomplikowane aby je można było składzć za friko.
Obejrzyj sobie stosunkowo "prosty" falownik Vellemana K3507/K3509 - w EP11 i 12/2001
Powrót do góry
   
markcc
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 31 Mar 2003
Posty: 38
Miasto: Łódź

Post#3 01 Kwi 2003 12:57   

możesz pokombinować


Ja ordynarnie podłączyłem pod stary wzmacniacz akustyczny mojej produkcji trafo 24/220V przez duży konenastor >1000uF.
Na wejście wzmacniacza podałem sygnał sinusoidalny regulowany płynnie i na wyjściu z transformatora miałem w miarę zbliżoną sinusoidę a zasilałem tym wszystki silnik 3fazowy 0,125kW przystosowany do pracy jednofazowej.
Silnik napędzał wentylator i wszystko działało od 20Hz-150Hz
Udawło się też uzyskać niższe częstotliowści ale trafo we wzmacniaczu aż stękało i obudowa stawała się coraz cieplejsza.

Sprawność układu napewno była kiepska nie wspominając o jego wielkości.
Zanim coś zrobiśz dowiedz się w jakim zakresie prędkośći obrotowej sprężarka działa poprawnie i czy gra jest warta zachodu. Bo może się okazać że proces chłodzenia ustaje przy niewielkim obniżeniu obrotów?

Nie testuj tego na zwykłych wzmacniaczach firmowych z układami scalnymi albo tranzystorami mocy bez dynamicznego zabezpieczenia przeciązeniowego. Bezpieczniki niewiele tu pomogą

Wszystko robisz na własne ryzyko i sam ponosisz wszelkie koszty z tym związane.
Powrót do góry
   
Andrzej Maciejewski
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 05 Mar 2003
Posty: 457
Miasto: Szczecin

Post#4 05 Kwi 2003 14:59   

Re: możesz pokombinować


markcc napisał:
Ja ordynarnie podłączyłem pod stary wzmacniacz akustyczny mojej produkcji trafo 24/220V przez duży konenastor >1000uF.


Robiłem podobny eksperyment z magnetofonem, ZK120 ktorego silnik głowny byl zasilany siecia 220V ( chodzilo o zmniejszenie prędkości zapisu i lepsze wykorzystanie taśmy kosztem oczywiscie jakosci)
Cały magnetofon zasilalem przez transtormator + wzmacniacz akustyczny z generatora .
Nawet to chodziło ale w którymś momencie przy podłaczaniu czy odłaczeniu zrobiło się trzsk prask i zabilem wzmacniacz.
Posypaly sie tranzystory w stopmiu koncowym.

(Elementy pólprzewodnikowe nie wytrzymują przepięć a magnetofom to jednak było obciążenie o znaczącej indukcyjności).
Powrót do góry
   
misiosoft
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Sty 2003
Posty: 178
Miasto: Stalowa Wola

Post#5 05 Kwi 2003 21:12   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


W dodatku do książki "Pracownia energoelektroniczna" Fabjijańskiego, Pytlaka, Świątka znajduje się schemat układu sterowania tranzystorami mocy falownika 1faz (prawdziwego nie przeóbki ze wzmacniacza). Do tego układu należało by tylko dorobiś generator napięcia prostokątnego i mamy gotowy układ. Jeżeli ci to bardzo potrzebne napisz a postarma ci się jakoś to dostarczyć.
Powrót do góry
   
markcc
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 31 Mar 2003
Posty: 38
Miasto: Łódź

Post#6 07 Kwi 2003 08:56   

ciekawosc


Ja też chętnie zapoznam się z tym schematem.
Tak na marginesie to koncówka mocy była zabezpieczona elektronicznie przed przeciązeniem, termicznym, oraz prądowym.
Dodatkowo były diody blokujące przepięcia, oraz wyjście obciążone rezystorem i kondensatorem.
Powrót do góry
   
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5477
Miasto: Olsztyn

Post#7 07 Kwi 2003 09:00   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


Misiosoft - zeskanuj ten schemat i wrzuć na forum!
Powrót do góry
   
misiosoft
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Sty 2003
Posty: 178
Miasto: Stalowa Wola

Post#8 08 Kwi 2003 22:53   

Schemat


Obecałem i prosze schemat układu sterowania falownika 1Faz oraz schemat
obwodów mocy :D Do układu sterowania należy tylko dorobić generator nap. prostokątnego o zmiennej częstotliwości i wypełnieniu 50% i gotowe. Schemat jest sprawdzany falownk na tranzystorach BUP213 działa "miodzio".
A "kostkami" HP2200(HP2211) nie przejmójcie się są to transoptory można je zastąpić jakimiś innymi dostępnymi albo przerobić układ aby ich nie było.
No to by było na tyle. :lol:

Załączniki:
Powrót do góry
   
sybulek
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Lut 2003
Posty: 134
Miasto: W-wa

Post#9 16 Kwi 2003 13:43   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


Na Atmela 2051 daje się napisać w assemblerze program generujący na porcie wszystkie 4 albo wszystkie 6 sygnałów dla tranzystorów mocy dla 1-dno lub 3-y fazowego falownika.
Załączam małą próbkę (chodząca w Bascom'ie).Dla zdolniejszych polecam do dopracowania "interfejs użutkownika".

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Kwi 2003 13:43   





Powrót do góry
   
misiosoft
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Sty 2003
Posty: 178
Miasto: Stalowa Wola

Post#10 16 Kwi 2003 21:04   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


Do sterowania falownikiem 3 fazowym wystarczy trzy sygnały sterujące i jest to wygodniejsze szczególnie gdy ma być możliwa zmiana kolejności faz.
A jeżeli ktoś niechce stosować procka to proponuje się zapoznać z schematem w załączniku. Działa genialnie!! Oczywiście po małych przeróbkach daje się regulować częstotliwość.

Załączniki:
Powrót do góry
   
boboo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Sie 2002
Posty: 88
Miasto: poznan

Post#11 16 Kwi 2003 21:05   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


W EP `93 byl schemat falownika 3 fazy, ale nie sinus tylko prostokat.Chcialem zrobic cos w tym stylu tylko sterownik zamienic na inny.Pdf jest w archiwum na stronie EP.
Powrót do góry
   
goscu
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 25 Sie 2001
Posty: 242
Miasto: Praszka

Post#12 24 Maj 2003 00:10   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


kilka uwag. W falowniku który ma zasilać silnik ma być również zmieniane napięcie w zależności od prędkości znamionowej. Modulując ( sterując) tranzystory trzeba na bierząco zmieniać napięcie. Jest to zatem nie tak proste do wpisania w procka. Polecam podstawy napędu. Aha trzeba dobrać stosunek częstotliwości sygnału modulującego ( użytecznej sinusoidy) do częstotliwości fali PWM bo jak będzemy mieli za dużo harmonicznych to silnik może się grzać i stracić na momencie. Nie Ma Falowników Budowanych Tanim Kosztem!!! Polcam OBSRUN Toruń. stosuje takie falowniki już wiele lat . Są proste wersje i tanie ( względnie tanie). No i chłodzeniee silników przy małych prędkościach.....
Powrót do góry
   
misiosoft
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Sty 2003
Posty: 178
Miasto: Stalowa Wola

Post#13 24 Maj 2003 13:30   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


Zgadzam się z tym że należy zmnieniać napięcie zasliające wraz zw zmianą
częstotliwości aby U/f=const ale tylko gdy częstotliwość nap. zasliającego jest mniejsza niż częstotliwość znamionowej fz<fn natomiast gdy fz>fn wtedy niewolno zwiększać nap. powyżej znamionowego chyba.
Powrót do góry
   
ADSP
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 21 Maj 2003
Posty: 5

Post#14 28 Maj 2003 12:10   

sterowanie falownikiem


Jeżeli chodzi o mikrokontrolery z rodziny AVR takie jak np. 90S8515 to posiadaja one wbudowany licznik "Timer" 16 bitowy z komparatorem cyfrowym , czyli kompletny cyfrowy modulator PWM i posiadaja wystarczajaca ilość pamięci aby umieścić w nich program który generuje próbki dla funkcji sinus, wraz z umieszczeniem algorytmu sterowania który zachowa u/f=const , zmiane czestotliwoći moża umieścic po odpowiednim przerwaniem jako przyciski góra-dół. dodatkowo mozna to wyświetlić na LCD.
Jeżeli chcieli byśmy natomiast uruchamiac to w układzie zamknietym to proponuję użycie AT 90S8535 lub któryś z ATMega, te mikrokontrolery posiadaja dodatkowo wbudowane przetworniki A/D.



Jeżeli ktoś by był chętny to mogę wykonać taki projekt i inne też wraz z uruchomieniem gotowego układu prototypowego.
mój email : fakir4561(malpa)poczta.fm
numer gg: 1928004

/Fakir
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Maj 2003 12:10   





Powrót do góry
   
gulinski
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 29 Gru 2002
Posty: 228
Miasto: WISŁA

Post#15 30 Maj 2003 23:45   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


Szanowni Panowie (Państwo) przeczytałem temacik z zainteresowaniem i właściwie to co pierwsze się tu nasuwa to poparcie wypowiedzi jozefg.
Ale jakoś trzeba SE RADZIĆ !
Zatem polecam książkę Pana Zbigniewa Nowackiego "Modulacja szerokości impulsów w napędach przekształtnikowych prądu przemiennego." PWN Warszawa 1991.
Lektura zawiera dobry i przystepny opis wraz z niezbędnym aparatem matematycznym.

Jeżeli wystepują u Panów problemy z podstawami - lekarstwo:
Grunwald "Napęd elektryczny."
Tunia, Kazimierkowski "Automatyka napędu przekształtnikowego."


Poza tym niebarzo kumam - chce Pan Jufo sterować agregatem w lodówce "tak aby temperatura byla zalezna od obrotow sprezarki".
Pierwsze primo-ultimo sprężarka w lodówce nie jest przystosowana (czytaj zaprojektowana) do pracy ciągłej.
2-gie primo prawidłowe schładzanie - praca układu chłodzenia ( to nie jest tak że jezeli będzie silnik kręcił wolniej to temp bedzie utrzymywana na stabilnym poziomie - wynika to z turbulencji gazu w układzie - przejście parownik-skraplacz.
3-cie primo te silniczki się naprawdę fest grzeją i jeżeli nie ma przepływu gazu takiego jak należy to je szlag trafia - np przygnieciona rurka.
Powrót do góry
   
POL02
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 15 Gru 2002
Posty: 2001
Miasto: Lubelskie

Post#16 31 Maj 2003 10:42   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


Witam.
Sznowny Panie gulinski pisze pan nieprawdę o spężarkach ponieważ:
1.Nie jest prawdą,że sprężarki nie sa przystosowane do pracy ciągłej,otóż są.
Wszystkie sprężarki w sprzęcie chłodniczym przeznaczone są do pracy ciągłej i oznacza się je symbolem pracy S1.
2.Nie jest prawdą,że ich "szlag trafia" np po przygnieceniu rurki .
3.Wydajność sprężarki jest uzależniona od obrotów i odpowiedniego dławienia (kapilara) a w związku z tym i wydatek chłodniczy się zmienia.
Inną sprawą jest opłacalność tego przedsięwzięcia.
Powrót do góry
   
gulinski
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 29 Gru 2002
Posty: 228
Miasto: WISŁA

Post#17 01 Cze 2003 20:54   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


Nie bedę się kłócił bo nie ma sensu.
Jufo i tak zrobi co zechce.
Co do sprężarek- to S1 nie zawsze. Czasem się zacierają z przegrzania ... . Kiedyś taką jedną otwierałem z kolegą przy pomocy kątówki i nie powiem aby ten silniczek był zrobiony nadto solidnie

S1 - praca z obciążeniem o stałej wartosci trwajacym co najmniej do osiągnięcia przez maszynę USTALONEGO PRZYROSTU TEMPERATURY.
Powrót do góry
   
jekab
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Wrz 2002
Posty: 561
Miasto: Biłgoraj

Post#18 09 Cze 2003 23:21   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


Głupie bezsensowne pytanie zaczeło taką dyskusję.Temat "falownik jednofazowy" kto to wymyślił łatwiej iść na pochód 1-Majowy "wszyscy stoją a sołtysa niosą z trybuną".Nikt nie produkuje takich "pomysłów" a wy sobie schematy wysyłacie.Do celów regulacji silników asynchronicznych isnieje tani sposób oczywiście z dużymi ograniczeniami sprawdza się w wentylatorach i pompach jest to regulacja napięciem a przez to poślizgiem i działa w silnikach jednofazowych. PS bez obrazy na mój sposób pisania nie chcę tu udawać cwaniaczka
Powrót do góry
   
POL02
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 15 Gru 2002
Posty: 2001
Miasto: Lubelskie

Post#19 10 Cze 2003 11:06   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


Witam.
Szanowny kolego jekab a czy kolega wie dlaczego można regulować obroty w wentylatorach i pompach napięciem a w innych silnikach inndukcyjnych klatkowych nie?
Powrót do góry
   
jekab
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Wrz 2002
Posty: 561
Miasto: Biłgoraj

Post#20 10 Cze 2003 12:14   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


Pompy wirnikowe i dmuchawy mają opór zależny proponcjonalnie do kwadratu prędkości a przy obniżeniu napięcia zasilania silnika asynchronicznego bardzo maleje jego siła na wale.Więc przy dzwigu czy pile tarczowej przy próbie obniżenia napięcia silnik utknie i ważne jest to głupie bydle będzie nadrabiało zwiekszonym poborem prądu.Generalnie wymagane jest by przy zmniejszeniu prędkości 2X wymagany moment zmalał wiecej niż 4X im więcej zmaleje tym regulacja bedzie miała większy zasięg.To nie jest regulacja z przemiennika czestotliwości i trzeba sobie zdawać sprawę z bardzo dużych ograniczen tej metody
Powrót do góry
   
POL02
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 15 Gru 2002
Posty: 2001
Miasto: Lubelskie

Post#21 10 Cze 2003 16:12   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


Witam.
Kolego jekab pytanie zadałem powiem trochę podchwytliwie.Temat dla mnie jest znany ciekawy byłem jak odpowiesz.
Ponieważ obydwie charakterystyki są nieliniowe dlatego jest możliwa regulacja obrotów napięciem.Ze zmianą napięcia zmienia sie moment krytyczny ale jednocześnie zmienia się (maleje) moment obciążenia i dlatego silnik nie utyka.Natomiast dla obciążenia liniowego stałego zmniejszenie napięcia powoduje spadek momentu krytycznego poniżej momentu obciążenia i silnik utyka.
Proponuję zobacz ten temat:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1868
Powrót do góry
   
Jufo
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 04 Mar 2003
Posty: 139
Miasto: Warszawa, Chelm

Post#22 Post autora tematu 06 Lis 2003 18:23   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


Po pierwsze sprezarka moze byc sterowana falownikiem. po drugie moze pracowac stabilnie non stop, po trzecie szybkosc obrotw sprezrki ma wplyw na temperture - sprezliwosc gazu bedzie sie roznila...
Powrót do góry
   
noicoztego
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 30 Mar 2003
Posty: 12

Post#23 06 Lis 2003 21:01   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


co do sprężarek chłodniczych- przy znacznym obniżeniu obrotów może dojść do zatarcia ! - problemy ze smarowaniem, trzeba pamiętać że smarowanie liczone jest dla obrotów nominalnych silnika
Powrót do góry
   
euromatic
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 30 Sie 2003
Posty: 411
Miasto: W-wa

Post#24 12 Lut 2004 18:06   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


Panowie, wszyscy w pewnym stopniu macie rację.
a ja uważam, że należało by pozostawić silnik tak jak jest i dodać zamiast kapilary regulowany zawór rozprężny i nim regulować temperaturę odparowania.
Rozwiązanie prostsze i pewniejsze.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
jannaszek
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 01 Cze 2003
Posty: 5737
Miasto: kraków

Post#25 18 Lut 2004 20:42   

Falownik jednofazowy !!!!


na koniec ma dużo i to bardzo przedłużająca się praca na wolnych obrotach prowadzi do odjazdu sprężarki patrz brak cyrkulacji oleju czy też brak odpowiedniego rozbryzgu patrz dalej prędkość par cieczy chłodzącej a jak nie wiesz to nie patrz i nie komentuj
Powrót do góry
   
lutecki
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 05 Lut 2003
Posty: 49
Miasto: Poznań

Post#26 03 Mar 2004 22:11   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


Mam może troche naiwne pytanie, ale czemu próbować płynnej regulacji wydajności, skoro raczej nie uda się dokładne wyregulować temperatury w lodówce (ponieważ układ lodówki jest obiektem co prawda w przybliżeniu inercyjnym, ale z dużym opóźnieniem, więc regulator np PID i tak nie da lepszego wyniku, niż regulator dwupołożeniowy)?
Powrót do góry
   
narki1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Lis 2003
Posty: 116
Miasto: Swarzędz

Post#27 07 Kwi 2004 05:43   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


Panowie !!!
Zapomnijcie o sprężarce lodówkowej.
Jeśli nie zapewnicie odpowiedniego ciśnienia freonu to olej może nie wrócić do sprężarki i ... po sprężarce idąc dalej jeżeli nie będzie odpowiedniego odparowania może dojść do "zalania sprężarki " ciekłym freonem i... po zaworach.
A pomyślał ktoś o rozruchu !!!
Wiem że można falownikiem ustawić wartość momentu rozruchowego ale
budując falownik ze wzmacniacza czy magnetofonu raczej nie myślimy o pełnych funkcjach falownikowych ale tylko o regulacji obrotów.
Taki falownik można zbudować do sterowania wentylatorem. Ale tu wystarczy zwykły PWM i tranzystor mocy.
Powrót do góry
   
Szaruś
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Kwi 2004
Posty: 47

Post#28 07 Kwi 2004 15:49   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


To czy ktoś może polecić konkrektny falownik do sterowania silnikiem jednofazowym (230 V). Mi chodzi o sterowanie silnikiem wentylatora, więc przebieg sinusoidalny byłby wskazany.
Powrót do góry
   
jannaszek
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 01 Cze 2003
Posty: 5737
Miasto: kraków

Post#29 07 Kwi 2004 19:57   

Falownik jednofazowy !!!!


są tanie regulatory obr silników 1 fazowych lecz nie są to falowniki -poniżej 1000 ciężko byłoby kupić nie wiem jakie te silniki muszą być by się nadał taki regulator kosztyje ok.120 zł i reguluje dmuchawą kanałową[ ok. 250 w.] w krakowi e w firmie klimatyzacja -wentylacja falownik robić to utopia cyba że to ma leżeć koło falownika albo ma się kukunamuniu na punkcie elektroniki ikupę czasu
Powrót do góry
   
narki1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Lis 2003
Posty: 116
Miasto: Swarzędz

Post#30 07 Kwi 2004 22:31   

Re: Falownik jednofazowy !!!!


W zależności od wielkości wentylatora nie musisz stosować falownika.
Spróbuj poszukać schematu regulacji prędkości na tyrystorach.
Jeżeli jest to mały wentylator możesz spróbować zastosować ściemiacz światła ale nie gwarantuję zachowania się go z indukcyjnością.
Oczywiście możliwość regulacji się jest tylko w dół. W falownikach można regulować też w górę. Oczywiście minimalne obroty też są gorzej osiągalne niż w falowniku.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Kwi 2004 22:31   





Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Falownik jednofazowy !!!!
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
falownik LG iC5 - jednofazowy (1)
Wzglednie prosty falownik jednofazowy (2)
Jednofazowy falownik miękko przełączany ZCS (2)
falownik, silnik jednofazowy - maszyna do szycia (7)
Falownik jednofazowy- rozbieżności w pomiarach napięcia (7)
[Kupię]TANI Falownik jednofazowy 1.5kW/230V (1)
jednofazowy, Besel - Silnik jednofazowy - głośna praca (buczenie) (9)
Falownik, a step 7. Jak sterować za pomocą cpu 315dp falownik unidrive sp? (2)
Falownik - Czy falownik trójfazowy może pracować w cyklu przerywanym? (23)
Falownik/MICROMASTERl/Eco - Falownik - jak zrobić sprzężenie zwrotne? (11)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.167 seconds

elektroda.pl temat RSS