| Author |
Piotrekkk Poziom 9

|
05 Jun 2005 00:41 Co się dzieje z samochodem, kiedy pod wyświetlaczem zużycia |
|
|
|
Witam serdecznie!
Od kilku dni jestem posiadaczem Renault Megane Combi i nawet mam instrukcję :D ... ta instrukcja jest przyczyną tego postu - nie mam pojęcia jak włączyć "komputer pokładowy" który pokazywałby aktualne zużycie paliwka itp (jest w instrukcji) i nie wiem, czy mój samochodzik tego nie ma czy co...
Tak samo mnie zastanawia funkcja termometru zewnętrznego w zegarku - i nie wiem czy to jest w standardzie czy po prostu tego nie ma w niektórych wersjach ?
Samochodzik to Megane 1.6 16v, klima, abs itd...
Piszę tutaj, bo nie znalazłem pasującego forum do mojego pytania a wiem, że tutaj jest na pewno szerokie grono fachowców.... Proszę o podpowiedzi :)
Pozdrawiam
Piotrekkk
|
|
| Back to top |
|
 |
Horn Poziom 9

|
05 Jun 2005 07:53 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
Komputer pokładowy włącza się (właściwie przełącza) guzikiem na końcu manetki wycieraczek (o ile jest). Z tego co mi sie wydaje nie wszystkie auta miały komputer podobnie może być z termometrem (zobacz czy jest taki mały dzyndzel pod lusterkiem chyba)
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotrekkk Poziom 9

|
05 Jun 2005 12:17 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
Witam !
Dzięki za odpowiedź i chyba tak jak piszesz mój tego nie ma bo nie ma ani dzyndzelka przy lusterku ani nie mogę zlokalizować żadnego przycisku w manetce wycieraczek...
Tak właśnie myślałem, że może nie mieć ale uznałem, że skoro jest coś takiego w instrukcji to warto by się spytać bo w sumie to ciekawy bayer takie aktualne zużycie paliwka. Heh, cóż... nie można mieć wszystkiego :)
Dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam !
|
|
| Back to top |
|
 |
Slawek J Poziom 21

|
05 Jun 2005 13:52 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
Instrukcje pisane sa w bardzo ogolny sposob i rzeczy w niej zawarte sa np. jak w twoim przypadku do megane ale wyposazonym we wszystko co jest mozliwe. A w naszym kraju kupujac nowe auto to niedlugo bedzie trzeba doplacac za nakretki na wentle. Przelacznik od komputera znajuje sie na wlaczniku od wycieraczek i ten wlacznik troche jest rozbudowany.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
JariP Poziom 11

|
06 Jun 2005 19:57 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
| Piotrekkk wrote: |
Witam serdecznie !
Od kilku dni jestem posiadaczem Renault Megane Combi i nawet mam instrukcję :D ... ta instrukcja jest przyczyną tego postu - nie mam pojęcia jak włączyć "komputer pokładowy" który pokazywałby aktualne zużycie paliwka itp (jest w instrukcji) i nie wiem, czy mój samochodzik tego nie ma czy co...
Tak samo mnie zastanawia funkcja termometru zewnętrznego w zegarku - i nie wiem czy to jest w standardzie czy po prostu tego nie ma w niektórych wersjach ?
Samochodzik to Megane 1.6 16v, klima, abs itd...
Piszę tutaj, bo nie znalazłem pasującego forum do mojego pytania a wiem, że tutaj jest na pewno szerokie grono fachowców.... Proszę o podpowiedzi :)
Pozdrawiam
Piotrekkk |
Witam! Tak jak napisali moi poprzednicy przycisk komputera znajduje się w główce manetki wycieraczek. Czytając instrukcję nie dopatrzyłeś się ,że oprócz wyświetlacza pozimu oleju (włącza się na 30 sek. po uruchomieniu stacyjki , później wskazuje przebieg i międzyprzebieg autka) powinieneś mieć dodatkowy wyświetlacz znajdujący się na tarczy obrotomierza , ten byłby wyświetlaczem komputera pokładowego. Jego brak świadczy o tym ,że Twoje auto poprostu nie jest weń wyposażone.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
mar3 Poziom 15

|
06 Jun 2005 20:32 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
Witam ja rowniez mam megana +instrukcje w ktorej napisane jest o kompie a w samochodzie go niema .ale cos tam jest zaznaczone ze niewszystkie tak maja.
a co do termometru to myslalem ze wszystkie renowki tak maja ,jeszcze nie widzialem bez cycka na lusterku... e niemozliwe musi byc cycek w lusterku od pasazera dokladnie w jego dolnej czesci
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotrekkk Poziom 9

|
06 Jun 2005 22:06 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
U mnie na dole lusterka jedyny cycek to ten którym się zmienia kąt nachylenia lusterka... tak czy owak nie wiem jak włączyć ten termometr i mam poważne obawy, że jednak go tam nie ma...
Co do "drugiego" wyświetlacza na tarczy obrotomierza to w instrukcji jest napisane a raczej "namalowane", że pokazuje na tym samym ;-)
Nio ale tak jak już napisałem, nie wszystko można mieć - więc jakoś może przeżyję :D
Pozdrawiam wszystkich serdecznie !
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jun 2005 22:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Horn Poziom 9

|
07 Jun 2005 14:10 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
Nie wiem jak jest w Megane ale w lagunie (przynajmniej do 2001r.) posiadanie lub nie komputera pokładowego zależy od wersji zegarów, więc wymieniając zegarki można auto doposażyć:
http://student.uci.agh.edu.pl/~syriusz/
|
|
| Back to top |
|
 |
JariP Poziom 11

|
07 Jun 2005 20:53 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
| Piotrekkk wrote: |
U mnie na dole lusterka jedyny cycek to ten którym się zmienia kąt nachylenia lusterka... tak czy owak nie wiem jak włączyć ten termometr i mam poważne obawy, że jednak go tam nie ma...
Co do "drugiego" wyświetlacza na tarczy obrotomierza to w instrukcji jest napisane a raczej "namalowane", że pokazuje na tym samym ;-)
Nio ale tak jak już napisałem, nie wszystko można mieć - więc jakoś może przeżyję :D
Pozdrawiam wszystkich serdecznie ! |
Witam ponownie. Do mojego ostatniego postu wdarł sie mały błąd. Otóż wyświetlacz komputera pokładowego nie znajduje się na tarczy obrotomierza, a oczywiście na tarczy gdzie znajdują się wskaźnik paliwa i temperatury cieczy chłodzącej ( w jej górnej części ) patrz oryginalna instrukcja obsługi pkt 1.26 . Czujnik temperatury zewnętrznej znajduje się w obudowie lusterka bocznego od strony pasażera ( w dolnej jego części) na zewnątrz autka ( mały czarny "cypel"). Myślę ,że powinieneś ściślej określić o jaki typ renault megane ci chodzi (rocznik). W przeciwnym wypadku możemy "gdybać" do woli. Mój opis dotyczy meganki 1,6 RTe do roku 98 (choć ta nie posiada w wyposażeniu komputera pokładowego to instrukcja również taką opcję wskazuje). Rodzaj wyposażenia zależy oczywiście od wersji pojazdu.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotrekkk Poziom 9

|
07 Jun 2005 22:40 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
Witam ponownie serdecznie i dzięki za cierpliwość ;-) hehe
Obmacałem i oblookałem całe lusterko pasażera i nie ma żadnej cycki ;-)
Otworek u spodu - ale to pewnie odpływ ewentualnej wody bo od strony kierowcy jest także...
Samochód to RM 1.6 16v Combi (2000r grudzień (przynajmniej 1 rejestracja)).
Pozdrawiam wszystkich z wieczorka !
Piotrek.
|
|
| Back to top |
|
 |
9500 Poziom 5

|
16 May 2006 11:11 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
Witam
Mam meganke z 2001 roku i jezeli chodzi o komputer to nie zalezy tutaj nic od zegarów a jedynie od podłączenia kabla od przepływomierza adac i przycisku adac do kostki b (tej mniejszej) z tyłu zegarów, jeszcze jej połozenia nie zdefiniowałem ale mam nadzieje ze w przeciagu tego tygodnia uda mi sie to zrobić, acha mowie o zegarach w wersji megane po faceliftingu, we wczesniejszych zegary byly rozne, w tej sa takie same... w załączniku jest opis kablekó z mniejszej kostki przy wyswietlaczu
Pozdrawiam
| Description: |
|
| Filesize: |
18.83 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotrekkk Poziom 9

|
16 May 2006 20:37 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
Witam !!
Dziękuję za odpowiedż ;-)
Mógłbyć troszkę jaśniej opisać co to takiego, jak to połączyć itp ;-) ?
Mam licznik bez 2 wyświetlaczy - tak jak któryś kolega tutaj pisał - mam dokładnie taki :
http://allegro.pl/item104451191_licznik_do_megane_99_2001.html
Ale znalazłem też taki :
http://allegro.pl/item103817125_licznik_do_renault_megane_f_auto.html
Ten drugi ma dodatkowy wyświetlacz - więc może po prostu tego nie ma :(
Czy mogę sobie np. kupić inny licznik i podmienić ? Tak po prostu wpinam kostki i działa ?
Przepraszam za tak podstawowe pytanka ale się po prostu na tym nie znam więc jeśli mogli byście podpowiedzieć czy da się to zrobić - mimo, że w standardzie nie ma i po troszku wytłumaczyć jak to zrobić :)
Dziękuję i życzę miłego wieczorku.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
mateo027 Poziom 19

|
17 May 2006 23:12 Renault - pytanie |
|
|
|
Hmm,odnosnie kolegi "9500" to sie bardzo mylisz, w kazdym prawie punkcie. zegary do kompa i bez kompa sa calkiem inne,podlaczenie kabelka nic nie zmieni. po 2 kabelek jak cos podlacza sie od komputera wtrysku,w renowkach benzynowych,przynajmniej meganach to nie ma takiego wynalazku jak przeplywomierz :)
|
|
| Back to top |
|
 |
hanysek2 Poziom 6

|
07 Jun 2006 23:12 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
czesc nie wszystkie meganki miały komputer a jak oddołu w lusterku pasażera niema czarnego cycka to temperatury też niema pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jun 2006 23:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
aaaa Poziom 8

|
08 Jun 2006 16:14 Renault - pytanie |
|
|
|
Tak jest w polsce i musze poprzeć hanysek2
|
|
| Back to top |
|
 |
9500 Poziom 5

|
08 Jun 2006 21:04 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
ok, jezeli sie myle i kogoas wprowadzilem w blad to przepraszam jednak, w tym samym roczniku tylko wersja z kierownica z prawej strony (anglia) u kumpla ma taki sam licznik jak ja czyli z jednym wyswietlaczem, towszystko wyswietla wlasnie na nim... a ze nalezy podlaczyc do przeplywomierza adac to wyczytalem w jakims schemacie... tak czy owak za wprowadzenie w blad przepraszam... a w instrukcji do megane 2001 mozna oczywiscie zobaczyc ten sam licznik z jednym wyswietlaczem na ktorym w zaleznosci od modelu albo sa albo nie wyswietlane informacje odn spalania itd... wiec nie msyle zeby samo renault takie gafy strzelalo... mowa oczywiuscie o modelach 2001 rok 16v niestety nie podlaczylem swojego licznika do jego samochodu bo juz je sprzedal, ale wydaje mi sie zeby dzialalo, poniewaz jak spojrze na swoj pod swiatlo to widac te smieszne ikonki ile km do stacji itp...
|
|
| Back to top |
|
 |
hanysek2 Poziom 6

|
08 Feb 2007 21:36 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
wporzadku ale komputer pokladowy nie znajduje sie w liczniku jest to ze tak powiem osobne pudelko ktore to wszystko przelicza i wyswietla dane za pomoca tego wyswietlacza
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Feb 2007 21:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Heroses Poziom 20

|
08 Feb 2007 21:50 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
Nie za długo się ten wątek ciągnie??
|
|
| Back to top |
|
 |
mateo027 Poziom 19

|
08 Feb 2007 22:46 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
Ciagnicie atku to pol biedy,gorzej zamet wprowadzany przez "hanysek2"...kolego!!!Nie pisz bredni i opowiesci mchu i paproci,bo az sie czytac nie chce,komputer pokladowy umieszczony jest w zegarach.
|
|
| Back to top |
|
 |
9500 Poziom 5

|
06 Mar 2007 21:47 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
naturalnie, że jest "inne, osobne pudełko" jednak możliwe, że jest ono we wszystkich renowkach a tylko różnica jest w liczniku ;pp
|
|
| Back to top |
|
 |
mateo027 Poziom 19

|
06 Mar 2007 22:40 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
| 9500 wrote: |
| naturalnie, że jest "inne, osobne pudełko" jednak możliwe, że jest ono we wszystkich renowkach a tylko różnica jest w liczniku ;pp |
zartujesz prawda?
w zegarach jest uklad przeliczjacy i pokazujacy na wyswietlaczu.
dla mnie EOT.
|
|
| Back to top |
|
 |
9500 Poziom 5

|
10 Mar 2007 14:25 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
nie wiem jak jest, tylko pisze ze może być montowane we wszystkich... a tylko licznik inny, nie mam juz renówki, ale dal porównania, w maździe obecnie nią jeżdżę nie mam elektrycznych lusterek ani podgrzewanych ale wszystkie wiązki sa poprowadzone, tak samo jak cala instalacja elektryczna do klimatyzacji, łącznie z bezpiecznikiem!!
tak więc wracając do renówki trzeba by po prostu sprawdzić z innym licznikiem...
|
|
| Back to top |
|
 |
milejow Poziom 24

|
10 Mar 2007 20:09 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
W renowce z kompem pokladowym jest przeplywomierz ale nie powietrza tylko paliwa,na listwie wtryskowej.Caly komputer pokladowy to integralny element zestawu zegarow i podmiana ich nic wam nie da,jesli auto nie posiada pokladowego kompa to zegary tez sa pozbawione tej opcji.Jednak mozna go zainstalowac,wymiana zegarow,instalacja przepl.paliwa,okablowanie i kalibracja systemu
|
|
| Back to top |
|
 |
mfordon Poziom 2

|
20 Aug 2007 21:41 Re: Renault - pytanie |
|
|
|
witam
ja mam megana 1,9dci auto wyswietla oil ok a potem tylko na wyswietlaczu przebieg. brak jest przebiegu chwilowego p[rzycisk w wycieraczkach nie dziala megane z 2001 co moze byc przyczyna? balgraf oleju dziala
|
|
| Back to top |
|
 |