Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego
Autor
Wiadomość
kamilkolo
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 39
Miasto: Żyrardów

Post#1 Post autora tematu 08 Cze 2005 21:25   

Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego


Pytanie jak w temacie tzn mam dwa komputery połączone w sieć. Pierwszy z win XP z wyjściem na internet a drugi z win 98 który łączy się z siecią za pomocą pierwszego. Chodzi o to jak można zdalnie wyłączyć komputer z Xp z tego kompa z win 98. Może to troche zawiły opis ale myślę że czytelny z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
WoŹnY
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Lut 2003
Posty: 1263
Miasto: Gdańsk

Post#2 08 Cze 2005 21:49   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakis trojan "zainstalować" na tym z xp i tak skonfigurować firewalla aby kompa z w98 dopuszczał a inne nie :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Cze 2005 21:49   





Powrót do góry
   
LEM
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 08 Lip 2002
Posty: 3005
Miasto: N 50° 02' 25.36", E 22° 00' 24.47"

Post#3 08 Cze 2005 21:56   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Po co sobie syfić komputer tojanami :?: Zainstalować darmowy VNC - na komputerze który ma być wyłaczany vnc server, a na drugim klienta vnc. Za pomocą takiego zestawienia nie tylko można zdalnie wyłaczyć komputer, ale również kontrolować go.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Cze 2005 21:56   





Powrót do góry
   
Krzak
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Paź 2004
Posty: 35

Post#4 08 Cze 2005 23:09   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Ja proponuje PC Anywhere albo Radmin to sa progsy do zdalnej obslugi kompa z mozliwoscia wylaczania.
pozdro
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Cze 2005 23:09   





Powrót do góry
   
supremin
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 17 Paź 2004
Posty: 135
Miasto: inna galaktyka

Post#5 09 Cze 2005 01:16   

Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego


protokół SNMP powinien dawać takie możliwości. Można go doinstalować do windowsów 2000/XP z płyty systemowej
Powrót do góry
   
groovee
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 25 Maj 2003
Posty: 489
Miasto: Gorzów Wlkp.

Post#6 09 Cze 2005 09:17   

Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego


Ja jestem za prostym rogramikiem w delphi np....
na xp serwer nasluchujacy na jakims tam porcie [musisz ustawic firewalla zeby go nie blokowal] i reagujacy na okreslona komende [moze jeszcze sprawdzac ip z ktorego wysylasz polecenia] i polecenie wylaczenia....

na drugim kompie jeszcze prostszy progz lub moze nawet telnet wystarczy:)
Powrót do góry
   
finch
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 513
Miasto: Mieszkowice,Szczecin

Post#7 10 Cze 2005 21:24   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


temat ciekawy ale powiedzcie mi czy w drugą strone znaczy jeżeli będe chciał wyłączyć komp który łączy sie z moim prez neta to zy będzie można tak zrobić??
Powrót do góry
   
Borys85
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 12 Cze 2004
Posty: 446
Miasto: Wronki

Post#8 10 Cze 2005 21:38   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Używałem wielu programów zdalnej administracji, ale nigdy nie spotkałem się z takim czymś.

Jest to fizycznie niemożliwe przy obecnej technologii (mam tu na myśli karty sieciowe)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Cze 2005 21:38   





Powrót do góry
   
finch
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 513
Miasto: Mieszkowice,Szczecin

Post#9 10 Cze 2005 23:01   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


aha dzięki za odpowiedź
Powrót do góry
   
Adam Pyka
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 06 Sty 2003
Posty: 452
Miasto: Opole/Wrocław

Post#10 10 Cze 2005 23:02   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Gdybyś miał oba systemy jako XPki to można poleceniem:
Kod:
psshutdown -t 0 -k -f \\stacja01

Mam taki skrypcik, który używam w szkole do zdalnego odpalania lub zamykania stacji i wysyłania alertów uczniom ;-) Nawet fajna zabawa ;-)
A co do Twojego przypadku to szczerze mówiąc to nie wiem, czy jest na to sposób oprócz jakiś trojanów. No chyba że wpadniesz na jakiś soft.
Powrót do góry
   
Sam Sung
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Mar 2005
Posty: 1277

Post#11 11 Cze 2005 00:11   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Borys85 napisał:
Używałem wielu programów zdalnej administracji, ale nigdy nie spotkałem się z takim czymś.
Jest to fizycznie niemożliwe przy obecnej technologii (mam tu na myśli karty sieciowe)


Nie rozumiem, co tu mają do rzeczy karty sieciowe. Chodzi przecież o przesłanie informacji z klienta do serwera, po otrzymaniu której serwer ma zamknąć system, na którym działa. Zarówno win98, jak i xp potrafi wyłączyć kompa (atx). No chyba że nie doczytałeś dokładnie i myślałeś o WŁączaniu kompów...

Jeśli nie ma jakiegoś "gotowca", to pewnie trzeba napisać prostą aplikację klient-serwer (tak jak pisał groovee). Choć na linuksie byłoby jeszcze dużo prościej :)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
pierwszy komputer w sieci widzi drugi a drugi pierwszego nie (4)
Net z Wifi na drugi komp za pomocą kabla UTP?? Realne?? (2)
Niemożność dostania się na komp w sieci domowej (2)
Neo a dwa kompy za pomocą sieci domowej (2)
Konfiguracja sieci domowej na 2 komp. router D-link DIR-100 (7)
Komp z XP nie widzi udostępnionych folderów z Windowsa 7 w sieci domowej (5)
Jak udostępnić internet w sieci domowej (17)
Jak kontrolować komputery w domowej sieci? (4)
Jak zrobić limity w sieci domowej? (5)
Udostępnienie drukarki w sieci domowej - jak? (26)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.147 seconds

elektroda.pl temat RSS