Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego
Author
Message
kamilkolo
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 05 Jan 2005
Posts: 39
Location: Żyrardów

Post#1 Post from the author of the topic 08 Jun 2005 21:25   

Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego


Pytanie jak w temacie tzn mam dwa komputery połączone w sieć. Pierwszy z win XP z wyjściem na internet a drugi z win 98 który łączy się z siecią za pomocą pierwszego. Chodzi o to jak można zdalnie wyłączyć komputer z Xp z tego kompa z win 98. Może to troche zawiły opis ale myślę że czytelny z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Jun 2005 21:25   





Back to top
   
WoŹnY
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 13 Feb 2003
Posts: 1269
Location: Gdańsk

Post#2 08 Jun 2005 21:49   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakis trojan "zainstalować" na tym z xp i tak skonfigurować firewalla aby kompa z w98 dopuszczał a inne nie Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
LEM
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 08 Jul 2002
Posts: 2995
Location: N 50° 02' 25.36", E 22° 00' 24.47"

Post#3 08 Jun 2005 21:56   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Po co sobie syfić komputer tojanami Question Zainstalować darmowy VNC - na komputerze który ma być wyłaczany vnc server, a na drugim klienta vnc. Za pomocą takiego zestawienia nie tylko można zdalnie wyłaczyć komputer, ale również kontrolować go.

Helpful message? + -

Back to top
   
Krzak
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 18 Oct 2004
Posts: 35

Post#4 08 Jun 2005 23:09   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Ja proponuje PC Anywhere albo Radmin to sa progsy do zdalnej obslugi kompa z mozliwoscia wylaczania.
pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
supremin
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 17 Oct 2004
Posts: 132
Location: inna galaktyka

Post#5 09 Jun 2005 01:16   

Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego


protokół SNMP powinien dawać takie możliwości. Można go doinstalować do windowsów 2000/XP z płyty systemowej

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Jun 2005 01:16   





Back to top
   
groovee
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 25 May 2003
Posts: 489
Location: Gorzów Wlkp.

Post#6 09 Jun 2005 09:17   

Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego


Ja jestem za prostym rogramikiem w delphi np....
na xp serwer nasluchujacy na jakims tam porcie [musisz ustawic firewalla zeby go nie blokowal] i reagujacy na okreslona komende [moze jeszcze sprawdzac ip z ktorego wysylasz polecenia] i polecenie wylaczenia....

na drugim kompie jeszcze prostszy progz lub moze nawet telnet wystarczy:)

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Jun 2005 09:17   





Back to top
   
finch
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 29 Nov 2004
Posts: 513
Location: Mieszkowice,Szczecin

Post#7 10 Jun 2005 21:24   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


temat ciekawy ale powiedzcie mi czy w drugą strone znaczy jeżeli będe chciał wyłączyć komp który łączy sie z moim prez neta to zy będzie można tak zrobić??

Helpful message? + -

Back to top
   
Borys85
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 12 Jun 2004
Posts: 446
Location: Wronki

Post#8 10 Jun 2005 21:38   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Używałem wielu programów zdalnej administracji, ale nigdy nie spotkałem się z takim czymś.

Jest to fizycznie niemożliwe przy obecnej technologii (mam tu na myśli karty sieciowe)

Helpful message? + -

Back to top
   
finch
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 29 Nov 2004
Posts: 513
Location: Mieszkowice,Szczecin

Post#9 10 Jun 2005 23:01   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


aha dzięki za odpowiedź

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Jun 2005 23:01   





Back to top
   
Adam Pyka
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 06 Jan 2003
Posts: 451
Location: Opole/Wrocław

Post#10 10 Jun 2005 23:02   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Gdybyś miał oba systemy jako XPki to można poleceniem:
Code:
psshutdown -t 0 -k -f \\stacja01

Mam taki skrypcik, który używam w szkole do zdalnego odpalania lub zamykania stacji i wysyłania alertów uczniom Wink Nawet fajna zabawa Wink
A co do Twojego przypadku to szczerze mówiąc to nie wiem, czy jest na to sposób oprócz jakiś trojanów. No chyba że wpadniesz na jakiś soft.

Helpful message? + -

Back to top
   
Sam Sung
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 23 Mar 2005
Posts: 1272

Post#11 11 Jun 2005 00:11   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Borys85 wrote:
Używałem wielu programów zdalnej administracji, ale nigdy nie spotkałem się z takim czymś.
Jest to fizycznie niemożliwe przy obecnej technologii (mam tu na myśli karty sieciowe)


Nie rozumiem, co tu mają do rzeczy karty sieciowe. Chodzi przecież o przesłanie informacji z klienta do serwera, po otrzymaniu której serwer ma zamknąć system, na którym działa. Zarówno win98, jak i xp potrafi wyłączyć kompa (atx). No chyba że nie doczytałeś dokładnie i myślałeś o WŁączaniu kompów...

Jeśli nie ma jakiegoś "gotowca", to pewnie trzeba napisać prostą aplikację klient-serwer (tak jak pisał groovee). Choć na linuksie byłoby jeszcze dużo prościej Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego
Page 1 of 1
Similar topics
pierwszy komputer w sieci widzi drugi a drugi pierwszego nie (4)
Net z Wifi na drugi komp za pomocą kabla UTP?? Realne?? (2)
Niemożność dostania się na komp w sieci domowej (2)
Neo a dwa kompy za pomocą sieci domowej (2)
Konfiguracja sieci domowej na 2 komp. router D-link DIR-100 (7)
Komp z XP nie widzi udostępnionych folderów z Windowsa 7 w sieci domowej (5)
Jak udostępnić internet w sieci domowej (17)
Jak kontrolować komputery w domowej sieci? (4)
Jak zrobić limity w sieci domowej? (5)
Udostępnienie drukarki w sieci domowej - jak? (26)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl topic RSS feed