Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet ->Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
kamilkolo
Level 10
Location: Żyrardów
Joined: 05 Jan 2005
Posts: 39
Helped: 2
kamilkolo
Level 10
Post#1 08 Jun 2005 21:25  Topic author   

Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego


Pytanie jak w temacie tzn mam dwa komputery połączone w sieć. Pierwszy z win XP z wyjściem na internet a drugi z win 98 który łączy się z siecią za pomocą pierwszego. Chodzi o to jak można zdalnie wyłączyć komputer z Xp z tego kompa z win 98. Może to troche zawiły opis ale myślę że czytelny z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
WoŹnY
Level 28
Location: Gdańsk
Joined: 13 Feb 2003
Posts: 1281
Helped: 75
Post rating: 10
WoŹnY
Level 28
Post#2 08 Jun 2005 21:49    

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakis trojan "zainstalować" na tym z xp i tak skonfigurować firewalla aby kompa z w98 dopuszczał a inne nie :D

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
LEM
Level 33
Location: N 50° 02' 25.36", E 22° 00' 24.47"
Joined: 08 Jul 2002
Posts: 2995
Helped: 58
LEM
Level 33
Post#3 08 Jun 2005 21:56    

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Po co sobie syfić komputer tojanami :?: Zainstalować darmowy VNC - na komputerze który ma być wyłaczany vnc server, a na drugim klienta vnc. Za pomocą takiego zestawienia nie tylko można zdalnie wyłaczyć komputer, ale również kontrolować go.

Helpful post? + -1
Back to top
Krzak
Level 12
Joined: 18 Oct 2004
Posts: 35
Helped: 4
Krzak
Level 12
Post#4 08 Jun 2005 23:09    

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Ja proponuje PC Anywhere albo Radmin to sa progsy do zdalnej obslugi kompa z mozliwoscia wylaczania.
pozdro

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
supremin
Level 14
Location: inna galaktyka
Joined: 17 Oct 2004
Posts: 132
Helped: 7
Post rating: 1
supremin
Level 14
Post#5 09 Jun 2005 01:16    

Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego


protokół SNMP powinien dawać takie możliwości. Można go doinstalować do windowsów 2000/XP z płyty systemowej

Helpful post? + 0
Back to top
groovee
Level 20
Location: Gorzów Wlkp.
Joined: 25 May 2003
Posts: 490
Helped: 38
groovee
Level 20
Post#6 09 Jun 2005 09:17    

Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego


Ja jestem za prostym rogramikiem w delphi np....
na xp serwer nasluchujacy na jakims tam porcie [musisz ustawic firewalla zeby go nie blokowal] i reagujacy na okreslona komende [moze jeszcze sprawdzac ip z ktorego wysylasz polecenia] i polecenie wylaczenia....

na drugim kompie jeszcze prostszy progz lub moze nawet telnet wystarczy:)

Helpful post? + 0
Back to top
finch
Level 20
Location: Mieszkowice,Szczecin
Joined: 29 Nov 2004
Posts: 513
Helped: 1
Post rating: 1
finch
Level 20
Post#7 10 Jun 2005 21:24    

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


temat ciekawy ale powiedzcie mi czy w drugą strone znaczy jeżeli będe chciał wyłączyć komp który łączy sie z moim prez neta to zy będzie można tak zrobić??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Borys85
Level 19
Location: Wronki
Joined: 12 Jun 2004
Posts: 446
Helped: 6
Post rating: 1
Borys85
Level 19
Post#8 10 Jun 2005 21:38    

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Używałem wielu programów zdalnej administracji, ale nigdy nie spotkałem się z takim czymś.

Jest to fizycznie niemożliwe przy obecnej technologii (mam tu na myśli karty sieciowe)

Helpful post? + 0
Back to top
finch
Level 20
Location: Mieszkowice,Szczecin
Joined: 29 Nov 2004
Posts: 513
Helped: 1
Post rating: 1
finch
Level 20
Post#9 10 Jun 2005 23:01    

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


aha dzięki za odpowiedź

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Adam Pyka
Level 19
Location: Opole/Wrocław
Joined: 06 Jan 2003
Posts: 456
Helped: 16
Adam Pyka
Level 19
Post#10 10 Jun 2005 23:02    

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Gdybyś miał oba systemy jako XPki to można poleceniem:
Code:
psshutdown -t 0 -k -f \\stacja01

Mam taki skrypcik, który używam w szkole do zdalnego odpalania lub zamykania stacji i wysyłania alertów uczniom ;-) Nawet fajna zabawa ;-)
A co do Twojego przypadku to szczerze mówiąc to nie wiem, czy jest na to sposób oprócz jakiś trojanów. No chyba że wpadniesz na jakiś soft.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Sam Sung
Level 30
Joined: 23 Mar 2005
Posts: 1296
Helped: 158
Post rating: 105
Sam Sung
Level 30
Post#11 11 Jun 2005 00:11    

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Borys85 wrote:
Używałem wielu programów zdalnej administracji, ale nigdy nie spotkałem się z takim czymś.
Jest to fizycznie niemożliwe przy obecnej technologii (mam tu na myśli karty sieciowe)


Nie rozumiem, co tu mają do rzeczy karty sieciowe. Chodzi przecież o przesłanie informacji z klienta do serwera, po otrzymaniu której serwer ma zamknąć system, na którym działa. Zarówno win98, jak i xp potrafi wyłączyć kompa (atx). No chyba że nie doczytałeś dokładnie i myślałeś o WŁączaniu kompów...

Jeśli nie ma jakiegoś "gotowca", to pewnie trzeba napisać prostą aplikację klient-serwer (tak jak pisał groovee). Choć na linuksie byłoby jeszcze dużo prościej :)

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego
Page 1 of 1

Similar topics to jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego

pierwszy komputer w sieci widzi drugi a drugi pierwszego nie (4)
Net z Wifi na drugi komp za pomocą kabla UTP?? Realne?? (2)
Niemożność dostania się na komp w sieci domowej (2)
Neo a dwa kompy za pomocą sieci domowej (2)
Konfiguracja sieci domowej na 2 komp. router D-link DIR-100 (7)
Komp z XP nie widzi udostępnionych folderów z Windowsa 7 w sieci domowej (5)
Jak udostępnić internet w sieci domowej (17)
Jak kontrolować komputery w domowej sieci? (4)
Jak zrobić limity w sieci domowej? (5)
Udostępnienie drukarki w sieci domowej - jak? (26)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.095 seconds