Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet ->Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
kamilkolo
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 39
Miasto: Żyrardów

kamilkolo
Poziom 9
Post#1 Post autora tematu 08 Cze 2005 21:25   

Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego


Pytanie jak w temacie tzn mam dwa komputery połączone w sieć. Pierwszy z win XP z wyjściem na internet a drugi z win 98 który łączy się z siecią za pomocą pierwszego. Chodzi o to jak można zdalnie wyłączyć komputer z Xp z tego kompa z win 98. Może to troche zawiły opis ale myślę że czytelny z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
WoŹnY
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Lut 2003
Posty: 1271
Miasto: Gdańsk

WoŹnY
Poziom 21
Post#2 08 Cze 2005 21:49   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakis trojan "zainstalować" na tym z xp i tak skonfigurować firewalla aby kompa z w98 dopuszczał a inne nie Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
LEM
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 08 Lip 2002
Posty: 2995
Miasto: N 50° 02' 25.36", E 22° 00' 24.47"

LEM
Poziom 23
Post#3 08 Cze 2005 21:56   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Po co sobie syfić komputer tojanami Question Zainstalować darmowy VNC - na komputerze który ma być wyłaczany vnc server, a na drugim klienta vnc. Za pomocą takiego zestawienia nie tylko można zdalnie wyłaczyć komputer, ale również kontrolować go.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Krzak
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Paź 2004
Posty: 35

Krzak
Poziom 9
Post#4 08 Cze 2005 23:09   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Ja proponuje PC Anywhere albo Radmin to sa progsy do zdalnej obslugi kompa z mozliwoscia wylaczania.
pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
supremin
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 17 Paź 2004
Posty: 132
Miasto: inna galaktyka

supremin
Poziom 13
Post#5 09 Cze 2005 01:16   

Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego


protokół SNMP powinien dawać takie możliwości. Można go doinstalować do windowsów 2000/XP z płyty systemowej

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
groovee
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 25 Maj 2003
Posty: 489
Miasto: Gorzów Wlkp.

groovee
Poziom 18
Post#6 09 Cze 2005 09:17   

Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego


Ja jestem za prostym rogramikiem w delphi np....
na xp serwer nasluchujacy na jakims tam porcie [musisz ustawic firewalla zeby go nie blokowal] i reagujacy na okreslona komende [moze jeszcze sprawdzac ip z ktorego wysylasz polecenia] i polecenie wylaczenia....

na drugim kompie jeszcze prostszy progz lub moze nawet telnet wystarczy:)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
finch
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 512
Miasto: Mieszkowice,Szczecin

finch
Poziom 18
Post#7 10 Cze 2005 21:24   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


temat ciekawy ale powiedzcie mi czy w drugą strone znaczy jeżeli będe chciał wyłączyć komp który łączy sie z moim prez neta to zy będzie można tak zrobić??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Borys85
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 12 Cze 2004
Posty: 446
Miasto: Wronki

Borys85
Poziom 17
Post#8 10 Cze 2005 21:38   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Używałem wielu programów zdalnej administracji, ale nigdy nie spotkałem się z takim czymś.

Jest to fizycznie niemożliwe przy obecnej technologii (mam tu na myśli karty sieciowe)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
finch
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 512
Miasto: Mieszkowice,Szczecin

finch
Poziom 18
Post#9 10 Cze 2005 23:01   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


aha dzięki za odpowiedź

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Adam Pyka
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 06 Sty 2003
Posty: 451
Miasto: Opole/Wrocław

Adam Pyka
Poziom 18
Post#10 10 Cze 2005 23:02   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Gdybyś miał oba systemy jako XPki to można poleceniem:
Kod:
psshutdown -t 0 -k -f \\stacja01

Mam taki skrypcik, który używam w szkole do zdalnego odpalania lub zamykania stacji i wysyłania alertów uczniom Wink Nawet fajna zabawa Wink
A co do Twojego przypadku to szczerze mówiąc to nie wiem, czy jest na to sposób oprócz jakiś trojanów. No chyba że wpadniesz na jakiś soft.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Sam Sung
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Mar 2005
Posty: 1277

Sam Sung
Poziom 21
Post#11 11 Cze 2005 00:11   

Re: Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierws


Borys85 napisał:
Używałem wielu programów zdalnej administracji, ale nigdy nie spotkałem się z takim czymś.
Jest to fizycznie niemożliwe przy obecnej technologii (mam tu na myśli karty sieciowe)


Nie rozumiem, co tu mają do rzeczy karty sieciowe. Chodzi przecież o przesłanie informacji z klienta do serwera, po otrzymaniu której serwer ma zamknąć system, na którym działa. Zarówno win98, jak i xp potrafi wyłączyć kompa (atx). No chyba że nie doczytałeś dokładnie i myślałeś o WŁączaniu kompów...

Jeśli nie ma jakiegoś "gotowca", to pewnie trzeba napisać prostą aplikację klient-serwer (tak jak pisał groovee). Choć na linuksie byłoby jeszcze dużo prościej Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Jak wyłączyć w sieci domowej drugi komp za pomocą pierwszego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
pierwszy komputer w sieci widzi drugi a drugi pierwszego nie (4)
Net z Wifi na drugi komp za pomocą kabla UTP?? Realne?? (2)
Niemożność dostania się na komp w sieci domowej (2)
Neo a dwa kompy za pomocą sieci domowej (2)
Konfiguracja sieci domowej na 2 komp. router D-link DIR-100 (7)
Komp z XP nie widzi udostępnionych folderów z Windowsa 7 w sieci domowej (5)
Jak udostępnić internet w sieci domowej (17)
Jak kontrolować komputery w domowej sieci? (4)
Jak zrobić limity w sieci domowej? (5)
Udostępnienie drukarki w sieci domowej - jak? (26)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.041 seconds

elektroda.pl temat RSS