Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Halogen czujnikiem ruchu


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Halogen czujnikiem ruchu
Autor
Wiadomość
dszyszko
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 02 Cze 2005
Posty: 47
Miasto: Gdańsk

Post#1 Post autora tematu 12 Cze 2005 23:36   

Halogen czujnikiem ruchu


Witam,
mam male pytanko, gdyz juz sam nie wiem co robic. Kupilem ostatnio halogen 150W z czujnikiem ruchu, ale troche zakrecilem sie ze sposobem podlaczenia jego do sieci. A dokladnie po podlaczeniu wg chcematu dostarczonego z lampa lampa caly czas sie swieci (nie dziala czujnik). A tak wogole przewod sygnalowy od czujnika ruchu w kostce jest do niczego nie podlaczony. Natomiast jesli przewod fazowy podlaczylem na wyjscie czujnika to w ogole nie reaguje na zmiany. Czy moze mi ktos pomoc, bo teraz nie wiem czy czujnik jest uszkodzony, czy cos zle podlaczylem.
Bardzo prosze o pomoc
Z gory dziekuje
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Cze 2005 23:36   





Powrót do góry
   
adam_mk
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 319
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#2 13 Cze 2005 01:26   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


Tam z reguły dają schemat podłączeń. Obejrzyj go dokładnie.
Pozdrawiam Adam M.
Takie zabawki mają trzy regulacje.
Czułość
Zmierzchówkę (poziom "szarówki", od której zadziała)
Timer (czas "trzymania")
Powrót do góry
   
dszyszko
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 02 Cze 2005
Posty: 47
Miasto: Gdańsk

Post#3 Post autora tematu 13 Cze 2005 11:15   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


No wlasnie co do schematu, to chyba tu jest problem, bo tak jest napisane: brazowy - faza, niebieski - neutralny, zielono-zolty - uziemienie, czerwony - czujka ruchu. I tu mam problem, co mam podlaczyc do przewodu czerwonego, jesli mam tylko zasilanie. A poza tym jak podlacze tak jak jest napisane to lampa caly czas sie pali i nie reaguje na czujnik, bo jest do lampy podane bezposrednie zasilanie z sieci - i tego nie rozumiem gdzie ta czujke wpiac
Powrót do góry
   
dasko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Kwi 2003
Posty: 319

Post#4 13 Cze 2005 12:07   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


Do czujki podlacz pod niebieski i brazowy zasilanie a na lampe podlacz niebieski i czerwony. Niebieski jest wspolny a w momencie zadzialania czujki styki zwieraja brazowy z czerwonym w ten sposob ze na czerwonym powinno pojawic sie napiecie i jeszcze jedno po wlaczeniu zasilania lampa moze swiecic po chwili dopiero gasnie.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Cze 2005 12:07   





Powrót do góry
   
dszyszko
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 02 Cze 2005
Posty: 47
Miasto: Gdańsk

Post#5 Post autora tematu 13 Cze 2005 14:02   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


OK dzieki za info, zaraz wyprobuje
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Cze 2005 14:02   





Powrót do góry
   
kerkus
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 14 Mar 2004
Posty: 31
Miasto: kraków

Post#6 21 Paź 2006 16:12   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


dasko napisał:
Do czujki podlacz pod niebieski i brazowy zasilanie a na lampe podlacz niebieski i czerwony. Niebieski jest wspolny a w momencie zadzialania czujki styki zwieraja brazowy z czerwonym w ten sposob ze na czerwonym powinno pojawic sie napiecie i jeszcze jedno po wlaczeniu zasilania lampa moze swiecic po chwili dopiero gasnie.


- Mam podobny problem, żeby nie rozpoczynać nowego wątku proszę o pomoc ! Mianowicie po podłączeniu czujki w/g schematu jak powyżej , w chwili wyłączenia lampa "żarzy" czyli dostaje mniejsze napięcie - nie wyłącza się całkowicie - poza tym czujnik funkcjonuje prawidłowo. Co robie nie tak ?! Czyżby uszkodzenie czujnika ?
Powrót do góry
   
dasko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Kwi 2003
Posty: 319

Post#7 26 Paź 2006 08:01   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


Prawdopodobnie wystepuje przebicie miedzy przewodem czerwonym i brazowym moze kostka jest nadpalona albo przekaznik w czujce proponuje rozebrac czujke i sie przyjrzec jej dokladniej kostce i przekaznikowi czy nie sa nadpalone byc moze wilgoc gdzies sie dostala.
Powrót do góry
   
anzel1
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 1

Post#8 25 Lip 2008 12:41   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


witam. ja tak podlaczylem i caly czas mi sie lampa swieci a czujka ni reaguje. co mam zrobic??
Powrót do góry
   
bhtom
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 1662
Miasto: Tomaszów Mazowiecki

Post#9 25 Lip 2008 15:34   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


Witam,

Być może masz potencjometr od ustawiania czasu świecenia lampy ustawiony w pozycji max, a w takim przypadku lampa może się świecić nawet 15 minut i potem dopiero się wyłączy. Te lampy z reguły "tak mają", że od razu po podaniu napięcia zasilającego lampa się zapala i gaśnie po zaprogramowanym czasie.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Lip 2008 15:34   





Powrót do góry
   
karolewiczm
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 31 Sty 2008
Posty: 13
Miasto: Bodzewo

Post#10 25 Lip 2008 17:11   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


witam moją lampe udało mi się podłaczyći mam takie pytanie czy jest możliwe podłaczenie tak jak na schemacie:
Halogen  czujnikiem ruchu
gdyż bardzo czesto chcę aby lampa swieciła mi ciągle

Przeniosłem z "Zabezpieczeń" do dyspozycji opiekunów działu. (sharp)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Halogen czujnikiem ruchu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
2 czujki ruchu 1 halogen, włącznik (1)
halogen 500W na czujnik ruchu (4)
Czujnik ruchu CR-1 + Halogen - Podłączenie (2)
Halogen z czujnikiem ruchu - czy da sie zmniejszyc czulosc? (2)
Halogen z czujnikiem ruchu + włączanie i wyłączanie (31)
halogen z czujnikiem ruchu ZeXt ES 42 Z (2)
lampka z czujnikiem ruchu (4)
Halogen z czujnikiem ruchu i zmierzchowym (3)
Halogen z czujnikiem ruchu. (3)
Oświetlenie dodatkowe z czujnikiem ruchu (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl temat RSS