Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Halogen czujnikiem ruchu


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci ->Halogen czujnikiem ruchu Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
dszyszko
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 02 Cze 2005
Posty: 58
Miasto: Gdańsk

dszyszko
Poziom 10
Post#1 Post autora tematu 12 Cze 2005 23:36   

Halogen czujnikiem ruchu


Witam,
mam male pytanko, gdyz juz sam nie wiem co robic. Kupilem ostatnio halogen 150W z czujnikiem ruchu, ale troche zakrecilem sie ze sposobem podlaczenia jego do sieci. A dokladnie po podlaczeniu wg chcematu dostarczonego z lampa lampa caly czas sie swieci (nie dziala czujnik). A tak wogole przewod sygnalowy od czujnika ruchu w kostce jest do niczego nie podlaczony. Natomiast jesli przewod fazowy podlaczylem na wyjscie czujnika to w ogole nie reaguje na zmiany. Czy moze mi ktos pomoc, bo teraz nie wiem czy czujnik jest uszkodzony, czy cos zle podlaczylem.
Bardzo prosze o pomoc
Z gory dziekuje

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
adam_mk
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 318
Miasto: Dąbrowa Górnicza

adam_mk
Poziom 16
Post#2 13 Cze 2005 01:26   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


Tam z reguły dają schemat podłączeń. Obejrzyj go dokładnie.
Pozdrawiam Adam M.
Takie zabawki mają trzy regulacje.
Czułość
Zmierzchówkę (poziom "szarówki", od której zadziała)
Timer (czas "trzymania")

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
dszyszko
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 02 Cze 2005
Posty: 58
Miasto: Gdańsk

dszyszko
Poziom 10
Post#3 Post autora tematu 13 Cze 2005 11:15   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


No wlasnie co do schematu, to chyba tu jest problem, bo tak jest napisane: brazowy - faza, niebieski - neutralny, zielono-zolty - uziemienie, czerwony - czujka ruchu. I tu mam problem, co mam podlaczyc do przewodu czerwonego, jesli mam tylko zasilanie. A poza tym jak podlacze tak jak jest napisane to lampa caly czas sie pali i nie reaguje na czujnik, bo jest do lampy podane bezposrednie zasilanie z sieci - i tego nie rozumiem gdzie ta czujke wpiac

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
dasko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Kwi 2003
Posty: 320

dasko
Poziom 16
Post#4 13 Cze 2005 12:07   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


Do czujki podlacz pod niebieski i brazowy zasilanie a na lampe podlacz niebieski i czerwony. Niebieski jest wspolny a w momencie zadzialania czujki styki zwieraja brazowy z czerwonym w ten sposob ze na czerwonym powinno pojawic sie napiecie i jeszcze jedno po wlaczeniu zasilania lampa moze swiecic po chwili dopiero gasnie.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + +2 -
Powrót do góry
dszyszko
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 02 Cze 2005
Posty: 58
Miasto: Gdańsk

dszyszko
Poziom 10
Post#5 Post autora tematu 13 Cze 2005 14:02   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


OK dzieki za info, zaraz wyprobuje

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kerkus
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 14 Mar 2004
Posty: 31
Miasto: kraków

kerkus
Poziom 8
Post#6 21 Paź 2006 16:12   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


dasko napisał:
Do czujki podlacz pod niebieski i brazowy zasilanie a na lampe podlacz niebieski i czerwony. Niebieski jest wspolny a w momencie zadzialania czujki styki zwieraja brazowy z czerwonym w ten sposob ze na czerwonym powinno pojawic sie napiecie i jeszcze jedno po wlaczeniu zasilania lampa moze swiecic po chwili dopiero gasnie.


- Mam podobny problem, żeby nie rozpoczynać nowego wątku proszę o pomoc ! Mianowicie po podłączeniu czujki w/g schematu jak powyżej , w chwili wyłączenia lampa "żarzy" czyli dostaje mniejsze napięcie - nie wyłącza się całkowicie - poza tym czujnik funkcjonuje prawidłowo. Co robie nie tak ?! Czyżby uszkodzenie czujnika ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
dasko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Kwi 2003
Posty: 320

dasko
Poziom 16
Post#7 26 Paź 2006 08:01   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


Prawdopodobnie wystepuje przebicie miedzy przewodem czerwonym i brazowym moze kostka jest nadpalona albo przekaznik w czujce proponuje rozebrac czujke i sie przyjrzec jej dokladniej kostce i przekaznikowi czy nie sa nadpalone byc moze wilgoc gdzies sie dostala.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
anzel1
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 1

anzel1
Poziom 1
Post#8 25 Lip 2008 12:41   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


witam. ja tak podlaczylem i caly czas mi sie lampa swieci a czujka ni reaguje. co mam zrobic??

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
bhtom
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 2118
Miasto: Tomaszów Mazowiecki

bhtom
Poziom 22
Post#9 25 Lip 2008 15:34   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


Witam,

Być może masz potencjometr od ustawiania czasu świecenia lampy ustawiony w pozycji max, a w takim przypadku lampa może się świecić nawet 15 minut i potem dopiero się wyłączy. Te lampy z reguły "tak mają", że od razu po podaniu napięcia zasilającego lampa się zapala i gaśnie po zaprogramowanym czasie.

Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
karolewiczm
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 31 Sty 2008
Posty: 13
Miasto: Bodzewo

karolewiczm
Poziom 5
Post#10 25 Lip 2008 17:11   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


witam moją lampe udało mi się podłaczyći mam takie pytanie czy jest możliwe podłaczenie tak jak na schemacie:
Halogen  czujnikiem ruchu
gdyż bardzo czesto chcę aby lampa swieciła mi ciągle

Przeniosłem z "Zabezpieczeń" do dyspozycji opiekunów działu. (sharp)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Halogen czujnikiem ruchu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
halogen z czujnikiem ruchu (2)
halogen z czujnikiem ruchu (3)
Halogen z czujnikiem ruchu (2)
Halogen z czujnikiem ruchu. (3)
Halogen z czujnikiem ruchu i zmierzchowym (3)
halogen z czujnikiem ruchu ZeXt ES 42 Z (2)
Halogen z czujnikiem ruchu + włączanie i wyłączanie (32)
Halogen z czujnikiem ruchu - czy da sie zmniejszyc czulosc? (2)
Halogen z czujnikiem ruchu - samoczynne włączanie przez inne odbiorniki prądu (13)
Halogen z czujnikiem. Nie zapala żarówki. Gdzie szukać? (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl temat RSS