Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Halogen czujnikiem ruchu


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Halogen czujnikiem ruchu
Author
Message
dszyszko
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 02 Jun 2005
Posts: 59
Location: Gdańsk

Post#1 Post from the author of the topic 12 Jun 2005 23:36   

Halogen czujnikiem ruchu


Witam,
mam male pytanko, gdyz juz sam nie wiem co robic. Kupilem ostatnio halogen 150W z czujnikiem ruchu, ale troche zakrecilem sie ze sposobem podlaczenia jego do sieci. A dokladnie po podlaczeniu wg chcematu dostarczonego z lampa lampa caly czas sie swieci (nie dziala czujnik). A tak wogole przewod sygnalowy od czujnika ruchu w kostce jest do niczego nie podlaczony. Natomiast jesli przewod fazowy podlaczylem na wyjscie czujnika to w ogole nie reaguje na zmiany. Czy moze mi ktos pomoc, bo teraz nie wiem czy czujnik jest uszkodzony, czy cos zle podlaczylem.
Bardzo prosze o pomoc
Z gory dziekuje

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Jun 2005 23:36   





Back to top
   
adam_mk
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 23 May 2004
Posts: 318
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#2 13 Jun 2005 01:26   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


Tam z reguły dają schemat podłączeń. Obejrzyj go dokładnie.
Pozdrawiam Adam M.
Takie zabawki mają trzy regulacje.
Czułość
Zmierzchówkę (poziom "szarówki", od której zadziała)
Timer (czas "trzymania")

Helpful message? + -

Back to top
   
dszyszko
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 02 Jun 2005
Posts: 59
Location: Gdańsk

Post#3 Post from the author of the topic 13 Jun 2005 11:15   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


No wlasnie co do schematu, to chyba tu jest problem, bo tak jest napisane: brazowy - faza, niebieski - neutralny, zielono-zolty - uziemienie, czerwony - czujka ruchu. I tu mam problem, co mam podlaczyc do przewodu czerwonego, jesli mam tylko zasilanie. A poza tym jak podlacze tak jak jest napisane to lampa caly czas sie pali i nie reaguje na czujnik, bo jest do lampy podane bezposrednie zasilanie z sieci - i tego nie rozumiem gdzie ta czujke wpiac

Helpful message? + -

Back to top
   
dasko
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 26 Apr 2003
Posts: 320

Post#4 13 Jun 2005 12:07   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


Do czujki podlacz pod niebieski i brazowy zasilanie a na lampe podlacz niebieski i czerwony. Niebieski jest wspolny a w momencie zadzialania czujki styki zwieraja brazowy z czerwonym w ten sposob ze na czerwonym powinno pojawic sie napiecie i jeszcze jedno po wlaczeniu zasilania lampa moze swiecic po chwili dopiero gasnie.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Jun 2005 12:07   





Back to top
   
dszyszko
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 02 Jun 2005
Posts: 59
Location: Gdańsk

Post#5 Post from the author of the topic 13 Jun 2005 14:02   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


OK dzieki za info, zaraz wyprobuje

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Jun 2005 14:02   





Back to top
   
kerkus
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 14 Mar 2004
Posts: 31
Location: kraków

Post#6 21 Oct 2006 16:12   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


dasko wrote:
Do czujki podlacz pod niebieski i brazowy zasilanie a na lampe podlacz niebieski i czerwony. Niebieski jest wspolny a w momencie zadzialania czujki styki zwieraja brazowy z czerwonym w ten sposob ze na czerwonym powinno pojawic sie napiecie i jeszcze jedno po wlaczeniu zasilania lampa moze swiecic po chwili dopiero gasnie.


- Mam podobny problem, żeby nie rozpoczynać nowego wątku proszę o pomoc ! Mianowicie po podłączeniu czujki w/g schematu jak powyżej , w chwili wyłączenia lampa "żarzy" czyli dostaje mniejsze napięcie - nie wyłącza się całkowicie - poza tym czujnik funkcjonuje prawidłowo. Co robie nie tak ?! Czyżby uszkodzenie czujnika ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Oct 2006 16:12   





Back to top
   
dasko
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 26 Apr 2003
Posts: 320

Post#7 26 Oct 2006 08:01   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


Prawdopodobnie wystepuje przebicie miedzy przewodem czerwonym i brazowym moze kostka jest nadpalona albo przekaznik w czujce proponuje rozebrac czujke i sie przyjrzec jej dokladniej kostce i przekaznikowi czy nie sa nadpalone byc moze wilgoc gdzies sie dostala.

Helpful message? + -

Back to top
   
anzel1
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 25 Jul 2008
Posts: 1

Post#8 25 Jul 2008 12:41   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


witam. ja tak podlaczylem i caly czas mi sie lampa swieci a czujka ni reaguje. co mam zrobic??

Helpful message? + -

Back to top
   
bhtom
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 23 Sep 2004
Posts: 2016
Location: Tomaszów Mazowiecki

Post#9 25 Jul 2008 15:34   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


Witam,

Być może masz potencjometr od ustawiania czasu świecenia lampy ustawiony w pozycji max, a w takim przypadku lampa może się świecić nawet 15 minut i potem dopiero się wyłączy. Te lampy z reguły "tak mają", że od razu po podaniu napięcia zasilającego lampa się zapala i gaśnie po zaprogramowanym czasie.

Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
karolewiczm
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 31 Jan 2008
Posts: 13
Location: Bodzewo

Post#10 25 Jul 2008 17:11   

Re: Halogen czujnikiem ruchu


witam moją lampe udało mi się podłaczyći mam takie pytanie czy jest możliwe podłaczenie tak jak na schemacie:
Halogen  czujnikiem ruchu
gdyż bardzo czesto chcę aby lampa swieciła mi ciągle

Przeniosłem z "Zabezpieczeń" do dyspozycji opiekunów działu. (sharp)

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Halogen czujnikiem ruchu
Page 1 of 1
Similar topics
halogen z czujnikiem ruchu (2)
halogen z czujnikiem ruchu (3)
Halogen z czujnikiem ruchu (2)
Halogen z czujnikiem ruchu. (3)
Halogen z czujnikiem ruchu i zmierzchowym (3)
halogen z czujnikiem ruchu ZeXt ES 42 Z (2)
Halogen z czujnikiem ruchu + włączanie i wyłączanie (32)
Halogen z czujnikiem ruchu - czy da sie zmniejszyc czulosc? (2)
Halogen z czujnikiem ruchu - samoczynne włączanie przez inne odbiorniki prądu (13)
Halogen z czujnikiem. Nie zapala żarówki. Gdzie szukać? (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl topic RSS feed