Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

Neoway M590 - moduł GPRS z płytą bazową za 4$

farmerro 04 Mar 2016 18:52
  • #31 04 Mar 2016 18:52
    czasnagli
    Poziom 15  

    Jaką wersję płytki masz do tego modułu ?

  • #32 04 Mar 2016 19:55
    total99
    Poziom 9  

    Taką jak pokazujesz wyżej w swoim poście (21.12.2015) , z tą różnicą że mam oryginalny neoway m590e. Jak jest z tą diodą?.

  • #33 04 Mar 2016 20:28
    czasnagli
    Poziom 15  

    W tym module dioda nie wskazuje, czy zalogowany jest on w sieci. Dioda świeci po podłączeniu zasilania nawet bez karty sim. Jeżeli chcesz sprawdzić, czy moduł zalogowany jest w sieci to zadzwoń na jego numer.

  • #34 04 Mar 2016 21:13
    total99
    Poziom 9  

    Dioda cały czas miga, i rzeczywiście nie jest wskaźnikiem zalogowania. Wybranie karty wskazuje jakoby była zalogowana!. Zestawię pełen system do AT, i dalej sprawdzę.
    Dzięki za podpowiedź o dzwonku!

  • #35 15 Kwi 2016 14:46
    NitaSS
    Poziom 8  

    A ja mam takie pytanko... jak to polaczyc wszystko... znalazlem jakies schematy, ale cos mi nie pasuje.
    Mozecie cos sprawdzoengo podrzucic?

  • #36 15 Kwi 2016 16:45
    czasnagli
    Poziom 15  

    Wszystko, czyli co? I co Ci nie pasuje?

  • #38 23 Kwi 2016 16:03
    encore
    Poziom 17  

    Połącz nóżkę BOOT z GND, wtedy zadziała.
    Mówię o tym większym module z M590.

  • #39 26 Kwi 2016 23:01
    NitaSS
    Poziom 8  

    Na moim M590e po złączeniu ich nic nie działa nadal :(

  • #40 27 Kwi 2016 03:14
    encore
    Poziom 17  

    Może diodę prostownicza wlutowałeś odwrotnie albo kondensator?
    Sprawdź napiecia bezpośrednio na nózkach modemu.
    Gdzie jest Vcc a gdzie masa to znajdź w dokumentacji.

  • #41 15 Maj 2016 19:55
    arekm
    Poziom 16  

    Udało się odpalić PPP pod Linuxem na m590e, prędkość żółwia ale jest, przy dobrym wietrze wyciąga 4.3KB/s (pobieranie pliku z ftp.icm.edu.pl) :-)

    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

  • #42 15 Maj 2016 22:59
    encore
    Poziom 17  

    Może ktoś wyjaśnić jak za pomocą M590 pobrać czas z serwera ntp.

  • #43 16 Maj 2016 06:50
    arekm
    Poziom 16  

    Z czego?

    Z linuxa + m590 z odpalonym ppp to masz pełen stos IP więc odpalasz dowolnego klienta ntp. Zaletą tego rozwiązania jest to, że masz pełen protokół NTP i dużą dokładność.

    Z np arduino to trzeba by wziąć bibliotekę ntp klienta (z googla http://playground.arduino.cc/Code/NTPclient) i przerobić ją na AT+UDPSEND i AT+UDPRECV. Minus - biblioteka uproszczona więc nie ma obsługi opóźnień/korelacji.

    Kwestia jaką dokładność potrzeba.

    Inna bajka, że gdy słaba dokładność wystarcza to od biedy można zamiast odpytywać ntp odpytać cokolwiek innego - serwer www (nagłówki) albo rdate.

  • #44 11 Sty 2017 18:03
    andrew2u
    Poziom 12  

    Kilka informacji o modułach M590E a właściwie sprzedawanym złomie na aliexpress . Zakupiłem moduły u sprzedawcy
    Advanced Tech . Moduły bardzo tanie ładnie zapakowane wydawało by się będzie zabawa. Po rozpakowaniu okazało sie że jedynie płytka antenka, dioda led i prostownicza oraz rezystory są nowe . Najważniejsza rzecz - moduł!!! , gniazdo sim, kondensator tantalowy są z demontażu . Zaniepokoiło mnie ale liczyłem ze działa .
    Jednakże, wszystko uszkodzone. Dwa moduły mają zwarcie na zasilaniu jeden ma przerwę .
    Strata 20zł ale praca nad projektem i rozczarowanie znacznie większe .
    Dla tych którzy zamierzają kupić te produkty na aliexpress lub alegro proponuje sie zastanowić .
    Po wypakowaniu widać, że były używane . Naklejka zniszczona - brązowa od spalenia piny pokryte cyną, tantalowy brązowy nie żółty..
    Na allegro jeden sprzedawca daje gwarancje na moduł ale nie może być śladu lutowania :D.
    Szybki test po rozpakowaniu co posiadamy.
    Piny 1 i 4 GDN , piny 2i3 Vcc zasilanie
    Jeśli niema zwarcia miedzy tymi pinami możemy złożyć moduł . To nie wyklucza innego uszkodzenia ale mozna ustalić stan modułu albo podarować sobie dalsze testy i tak nie będzie działać.

  • #45 11 Sty 2017 18:10
    Logan
    Poziom 30  

    Możesz dać linka do oferty? Nie widzę takiego sprzedawcy na Aliexpress. Skoro moduły były wadliwe, to czemu nie skorzystałeś z opcji zwrotu pieniędzy?

  • #46 11 Sty 2017 18:14
    czasnagli
    Poziom 15  

    andrew2u, to miałeś pecha. Ja kupiłem w sumie 6 modułów M590E na 3 różnych płytkach i wszystkie działają już kilka miesięcy. Gdybyś dobrze poszukał opinie na temat tych modułów to wiedziałbyś, że są one z odzysku.

  • #47 11 Sty 2017 18:54
    oskar777

    Poziom 24  

    Ja mam ten moduł z Ali zamówiony, powinien dotrzeć w przyszłym tygodniu. Sprzedawca duży i ma dużo pozytywnych opinii. Jeżeli moduł będzie działał to się pochwalę od kogo kupowałem.

  • #48 11 Sty 2017 20:57
    andrew2u
    Poziom 12  

    cd.. uszkodzone moduły
    link do strony sprzedawcy Advanced Tech
    https://pl.aliexpress.com/item/Free-shipping-..._2&btsid=a1cfc498-62bd-4a2a-835d-ef8139b5cc4d

    Logan - napisałem do sprzedawcy czekam na odpowiedź.
    miał 98,4% pozytywnych opinii , sprzedanych 50tyś !!!!!!!! produktów,
    mało żeby zaufać ????????????????????????????????????????????
    czasnagli - "Gdybyś dobrze poszukał opinie na temat tych modułów to wiedziałbyś, że są one z odzysku" - opis na stronie ((((((((((((((((( Stan: Nowy )))))))))))))
    podaj linka do twoich sprzedawców , może się uda za 2 razOM ;)

  • #49 11 Sty 2017 21:19
    czasnagli
    Poziom 15  

    andrew2u, ja kupowałem prawie rok temu od
    Neoway M590 - moduł GPRS z płytą bazową za 4$ Neoway M590 - moduł GPRS z płytą bazową za 4$

    Jeden z tych sklepów już nie istnieje, a drugi musisz sprawdzić.

  • #50 31 Sty 2017 13:27
    ElectronicRideTV
    Poziom 9  

    Cześć.
    Odgrzeję trochę temat. Posiadam 4 takie moduły, i chciałem je przetestować po przez komendy AT. Jednak moduł tak jakby się resetował cały czas... Czy boot ma być cały czas spięty z masą? Jak podpinam na chwile i odepne to moduł startuje loguje się do sieci i wyłącza. A jak jest cały czas podpięte to co chwile wywala w serialu modem startup i nie reaguje na AT... Zwraca to samo co mu wysyłam... Czy wam też się tak działo? Może coś jest źle? Ale jak mruga i wysyła startup to znaczy, że działa tylko no właśnie co...??? Poratuje ktoś?

  • #52 31 Sty 2017 14:26
    czasnagli
    Poziom 15  

    ElectronicRideTV napisał:
    Czy boot ma być cały czas spięty z masą?

    W dokumentacji M590 (strona 13) podają, że

    Neoway M590 - moduł GPRS z płytą bazową za 4$

  • #53 31 Sty 2017 14:50
    Gienek
    Poziom 34  

    Z opisu sytuacji wygląda, że za słabe masz zasilanie (musisz zapewnić w impulsie 2A)
    Dobrze by było równolegle do tego tantala dodać jakieś 470-1000uF ESR.

  • #54 31 Sty 2017 14:53
    ElectronicRideTV
    Poziom 9  

    Czytałem całą instrukcję jakby co... tylko... nie znam angola perfekcyjnie i nwm czy dobrze rozumiem. Zewrzeć na pół sekundy i na dole nota że ma być później zwarty do masy? Włącza mi się moduł i loguje czasami ale chyba problem jest z tym zasilaniem.... tak jak tu pisają koledzy: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3154665.html tylko musze taki kondek kupić i jutro sprawdzę czy to coś dało :o
    A i można normalnie napisać co trzeba zrobić, czy cały czas połączone czy nie to naprawdę nie dużo więcej wysiłku niż kopiuj wklej @czasnagli ;) Dzięki za fatygę ale info mało pomocne bo instrukcja wrzucana już parę razy.
    Znalazłem jakiś przykładowy kod do ardu do wysyłania sms-ów, ale mi się nie kompiluje, ale to sprawdzę jutro jak coś z zasilaniem ogarne.

  • #55 31 Sty 2017 15:01
    Gienek
    Poziom 34  

    Jeżeli napięcia są poprawne, to połączenie BOOT z GND nie ma znaczenia czy jest na stałe, czy tylko na 1-2 sekundy. W obu wypadkach moduł powinien pracować poprawnie. Jedynie do wyłączenia modułu musisz rozewrzeć to połączenie i powtórnie zewrzeć na 1-2 sekundy.

  • #56 01 Lut 2017 12:22
    ElectronicRideTV
    Poziom 9  

    Okej @Gienek dzięki za odp ;)
    Moduł wstaje i się nie resetuje po dodaniu 1000uF pisze w monitorze startup i +pbready co znaczy, że wstaje i się loguje do sieci, ale... no właśnie wszystko pięknie ładnie gdyby nie to ale... nie odpowiada na żadne AT jak i wcześniej (z kartą lub bez niej). Zero nic odsyła to co wysyłam a nie odpowiada. I nie loguje się do sieci, ponieważ jak dzwonię to mówi, że nieosiagalny (mam dodatkową antenę) . Napięcie 3,30V zamiast diody zworka.

  • #57 01 Lut 2017 15:51
    Gienek
    Poziom 34  

    Przyczyn może być wiele. Nie wiem jaki moduł masz - zmontowany czy do samodzielnego montażu? Być może, że pin anteny od samego modemu jest źle przylutowany (brak kontaktu).
    Czy nie pomyliłeś się przy podłączeniu RX i TX?
    Napięcie idealne dla tego modułu, to 3,9V - być może te 3,3V jest za niskie?
    Dla sprawdzenia anteny prześlij komendę AT+CSQ.
    To tyle, tak na gorąco.

  • #58 02 Lut 2017 08:26
    ElectronicRideTV
    Poziom 9  

    @Gienek Chodzi o to że nie odpowiada właśnie ani przez Arduino, ani przez konwerter UART. A najciekawsze jest to, że po wgraniu sketcha (widocznego na screenie) send sms wysyłają smsy i pojawia się w porcie jak by nigdy nic. Dwa działają prawidłowo (wysyłają sms-ą) ale brak komend AT we wszystkich. A co do kolejnych dwóch nie jestem pewnien, bo w jednej dioda boot nie mruga, ale modem działa tylko zwraca error i czwarty zwraca error. Właśnie dziś to sprawdzę i dam znać. Napięcie idealne to 4,27V z diodą, a za nią 3,5V (choć różnie piszą i myślę + / - te 0,2V będą działać w zależności od zachcianek modułów). Tak czy siak dzięki za odpowiedź ;) Fajnie by było gdyby jeszcze te AT zadziałały... Może mam zły sketch, nwm czemu nie działa jak wpisuje, a działa jak program mu wysyła :o Pewnie wina po mojej stronie skoro działa xD

  • #59 02 Lut 2017 09:46
    Gienek
    Poziom 34  

    Jesteś odporny :D nie odpowiadasz na moje pytania.
    Napięcie idealne 3,9V to jest napięcie na samym modemie (nie zasilanie modułu).
    Autor modułu przewidział zasilanie z 5V, ale z użyciem diody (czyli ze spadkiem ok. 0,7V) i wtedy na modemie pojawia się 4,3V. Dlatego, te Twoje 3,5V też może być za niskie. Najlepiej by było byś pokazał jakiś schemat jaki wykorzystujesz do swoich testów. Dlaczego? Dlatego, że albo to napięcie jest za niskie, albo masz źle dopasowane poziomy napięć pomiędzy modemem i Arduino.

  • #60 02 Lut 2017 11:08
    czasnagli
    Poziom 15  

    ElectronicRideTV napisał:
    Fajnie by było gdyby jeszcze te AT zadziałały... Może mam zły sketch, nwm czemu nie działa jak wpisuje, a działa jak program mu wysyła :o Pewnie wina po mojej stronie skoro działa xD

    Dlatego napisałem w tym wątku abyś sprawdził, czy moduł reaguje na polecania AT z pomięciem arduino.