X

Program do formatowania kart pamięci - jaki ??

16 Jun 2005 23:23 TATalibanczyk
  • #1 16 Jun 2005 23:23
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Posts: 2328 | Help: 109
    • Location: Pabianice
    Helpful post? (0)
    Czy istnieje jakiś program do formatowania kart pamięci np MMC ?? <Odpowiednik lowformatu w HDD>

    POtrzebuje taki programik gdyż ząbałem
    sobie strasznie karte MMC 256 MB - nijak nie da sie otworzyc ani sformatowac. MMCmedic - probowałem ale marne rezultaty prodramik jakby sie zawieszał i nic nie działał. <nawet jak go zostawie ze 3 godziny>

    Jesli ktoś ma jakiś pomysł ja k taka karte sformatowac lub naprawic .. byłbym bardzo wdzieczny.

    ps. programiku : HP Windows Format Utility for USB Drive Key or DiskOnKey - już proobowałem. :/

    pozdrawiam
  • #2 17 Jun 2005 01:12
    mariush'ek
    Level 17  
    Posts: 310 | Help: 21
    • Location: Grojec
    Helpful post? (0)
    Może to coś pomoże:
    http://www.mtekk.com.au/forums/viewtopic.php?t=3025&highlight=task+manager

    A do czego jest ta karta? Telefon? Aparat? I czym łączysz ją z kompem? Czytnikiem, czy poprzez jakieś urządzenie?
  • #3 17 Jun 2005 01:39
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Posts: 2328 | Help: 109
    • Location: Pabianice
    Topic author Helpful post? (0)
    to jest kartaod aparatu MINOLTA ... ulegla uszkodzeniu podczas wyjmowania karty pamięci gdy aparat byl wlączony.

    Co do tego menagera .. to lipa .. bo to jest do telefonu :( i nawet sienie chce zainstalowac .

    Ja podlączam karte poprzez czytnik kart pamięci. W aparacie mi wyskakuje ze jest blad katy.
  • #4 20 Jun 2005 19:21
    donkaroluss
    Level 12  
    Posts: 107 | Help: 5
    • Location: Düsseldorf
    Helpful post? (0)
    A w aparanie nie idzie ja sformatowac? Musi byc tez tam taka funkcja. Mam ten sam problem co Ty. Tez pokazuje mi sie powiadomnienie, ze karta (SD 64MB) ma blad i nie idzie jej sformatowac, tz. niby formatuje (przez aparat) ale blad jeszcze sie pokazuje. Ale po mimo tego bledu karta funkcjonuje na 100%. Pozdr
  • #5 23 Jun 2005 14:00
    ontario
    Level 2  
    Posts: 4 | Help: 0
    • Location: Elbląg
    Helpful post? (0)
    Najlatwiej Ci bedzie sformatowac ja przez aparat, Sporo nie mozesz przez czytnik kart jej odpalic i wywalic z niej co chcesz na kompie.
  • #6 23 Jun 2005 15:34
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Posts: 2328 | Help: 109
    • Location: Pabianice
    Topic author Helpful post? (0)
    nie idzie nigdzie : W kompie , aparacie, kamerze itp itd .. chyba karta do wyrzucenia
  • #7 25 Jun 2005 17:55
    Mstasik
    Level 17  
    Posts: 321 | Help: 12
    • Location: Kraków
    Helpful post? (0)
    Witam,
    Miałem taki problem z CF 128MB firmy SimpleTech,
    została sformatowana poprzez windows i umarła...
    Nie widział jej żaden aparat, ani nawet Windows nie chciał jej czytać ...
    Po prostu porażka...
    Próbowałem formatować w różnych programach , ale nic jej już nie czytało :(
    Ale wpadłem na myśl...
    Przecież ta karta miała 5 lat gwarancji...
    Napisałem mail do RMA - SimpleTech w USA, kazali przysłać
    Posłałem zwykłą pocztą w kopercie z bąbelkami (koszt 7 pln) po
    wcześniejszym umówieniu się, i otrzymaniu numeru zgłoszenia RMA.
    Za 2 tygodnie przyjechał FeedEx, z nóweczką kartą, i przedłużeniem
    gwarancji na 5 lat ... Nie pytali dlaczego karta umarła, nie interesowało
    ich to - po prostu wymienili i kwita.

    Pozdroofka
  • #8 26 Jun 2005 19:34
    dex
    Level 27  
    Posts: 1299 | Help: 40
    Helpful post? (0)
    W instrukcji od Z2 pisze by karty nie formatowac w windows-ie, a jedynie przez funkcje aparatu.
  • #9 26 Jun 2005 22:10
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Posts: 2328 | Help: 109
    • Location: Pabianice
    Topic author Helpful post? (0)
    Dex - nie nabijaj sobie postoow nie potrzebymi komentarzami .. jajk już pisałem fortmatowałem karte na 1000 sposoboow i kazdy nie dal rezultatu :/
  • #10 26 Jun 2005 22:29
    Mstasik
    Level 17  
    Posts: 321 | Help: 12
    • Location: Kraków
    Helpful post? (0)
    A jakiej firmy to karta ??
    Popchnij mi fotkę - napisze gdzie trzeba, może wyserwisuję ją w Polsce !
    Pozdroofka
  • #11 27 Jun 2005 23:34
    dex
    Level 27  
    Posts: 1299 | Help: 40
    Helpful post? (0)
    Talibanczyk wrote:
    Dex - nie nabijaj sobie postoow nie potrzebymi komentarzami .. jajk już pisałem fortmatowałem karte na 1000 sposoboow i kazdy nie dal rezultatu :/


    A do czego mi nabijac te posty?PO CO?? Jak widzisz nawet za 1000 lat cie nie dogonie..

    Chcialem ostzrec innych, sam sie zdziwilem ze jest taka wzmianka w instrukcji. Jak żeś taki to Ci powiem tzreba bylo czytac.. o wyciaganiu karty tez pisali !
    W karcie pewnei siedzi jakis kontroler , mozliwe ze nawet wczytwal kod z tego flash-a ktory sie skasowal, albo mial zapisana na poczatku jakis sektor rozruchowy z danymi o alokacji itd.
  • #12 28 Jun 2005 01:24
    afuk
    Level 18  
    Posts: 338 | Help: 23
    • Location: Mazowsze
    Helpful post? (0)
    Miałem podobny problem z formatowaniem karty MMC, używanej w Nokii 6600. Posiadała wprowadzony kod. Nie wiem jak jest w aparatach, ale może jest to samo. Po usunięciu kodu można było formatować obojętnie jak. Może to się Wam przyda.
  • #13 03 Feb 2006 09:24
    dedopl
    Level 26  
    Posts: 870 | Help: 81
    • Location: New Sącz
    Helpful post? (0)
    Ja mam podobny problem posiadam juz 3 kart które w bardzo dziwny sposób "umarły" jedna to MMC 64MB która w telefonie wyświetla sie jako zablokowana kodem :O, w windowsie karty brak,w palmtopie nie zablokowana przed zapisem ale nie można jej nawet odczytać, tak jakby prawa dostępu były założone.
    Druga karta to transflash takie maleństwo 512MB ta również znikła nagle w sageme, i dalej to samo w telefonie "brak kart" w windowsie "brak karty" w motoroli A1000 "bez praw dostępu" w palmtopie brak karty, wydaje mi sie ze te karty maja ta sama dolegliwość.

    Przeczytałem gdzieś na elektrodzie o uformowaniu kart pamięci, i wgraniu nowego "biosa" w obszar pamięci niedostępny do normalnego odczytu/zapisu/??
    przecież każda karta cos takiego ma bo nie spotkałem sie żeby karta 128Mb miała dokładnie 128Mb. Transflash miał 512MB a rzeczywiście gdy go kupiłem miała 504MB
    czy ktoś o tym słyszał??? czym to sie je.
    karty głownie dostają padaczki w telefonach? przy instalowaniu aplikacji?
    może soft w telefonie, lub jakiś skrypt(wirus) ładuje dane nie w ten obszar pamięci co należy, i wtedy karty padają??.
    mam taka 32MB z Noki 6600 która to karat po włozeniu w telefon z symbianem, każda ikona z menu zamienia sie w trupia czaszkę, a pod winda nie widać karty.
  • #14 23 Jul 2006 11:26
    kowal00071
    Level 18  
    Posts: 384 | Help: 0
    • Location: wawa
    Helpful post? (0)
    ja kupilem karte kingstona 512 zrobiłem pare zdjęć wrzuciłem na kompa sformatowałem i chciałem jedno dać spowrotem na aparat i pikk błąd kopiowania i koniec karta do śmietnika aparat na niej się wiesza i czytnik w kompie tak samo
  • #15 09 Aug 2006 11:36
    robson8112
    Level 2  
    Posts: 4 | Help: 0
    • Location: walbrzych
    Helpful post? (0)
    witam mam telefon motorole v980 nabyłem sobie karte micro 512mb sd kingston
    chulała mi dopuki jej nie sformatowałem przez telefon
    teraz pokazuje mi karte ale na niej jest zero miejsca nic z nią nie moge zrobić sprawdzałem nic na niej nie ma
    próbowałem ją jeszcze raz sformatować ale sie nie dało
    pamietam ze przy pierwszym formacie pytało sie mnie czy dac nową nazwe karcie dałem na nie
    czy jest jakis sposób aby mi karta działała
    Bardzo prosze o pomoc


    robson8112(malpa)wp.pl
  • #16 20 Jan 2007 12:21
    rasz01
    Level 1  
    Posts: 1 | Help: 0
    • Location: <lol>
    Helpful post? (0)
    cześć witam wszystkich mam problem kupiłem karte pamięci i nagrałem na nia jakieś pliki ta karta miała 512 mb no za 2 tygodnie chce posłuchac muzyki z karty na telefonie i nie dąło sie tak jak by tych plikó nie było no to usunąłem je i chciłem nagrać nowe to włożyłem do kompa i okazało sie że z karty 512 zrobiło sie 240 formatowałem na 10 różnych urządzeniach i nic dalej to samo prosze o pomoc na gg 2004568 albo na email Dawid986(malpa)poczta.fm

    Moderated By jankolo

    Obrazki całkowicie nie związane z tematem postu usunąłem

  • #17 03 Feb 2007 09:54
    ELEKTRONIK2
    Level 9  
    Posts: 32 | Help: 0
    • Location: Głogów
    Helpful post? (0)
    Użyjcie programu MediaRECOVER doskonale naprawił moja karte która nie chciała ruszyć żadnym innym znaduje się on pod linkiem http://www.internetstandard.pl/ftp/3947/MediaRECOVER%20Image%20Recovery%202.5.0.8.html

    UWAGA! użyjcie funkcji WIPE która znajduje się w zakładce TOLS jak on zrobi swoje to będziecie już mogli formatować karte i będzie chodziła jak nowa!
  • #18 01 Sep 2007 07:49
    nervero
    Level 12  
    Posts: 109 | Help: 4
    • Location: Hoorn[NL]
    Helpful post? (0)
    mi niestety na karcie 32mb standardowej z sx1 nie idzie ta opcja wipe i nie moge nadal nic zdzialac.Czy ktos zna inny sposob? tzn inny program do naprawienia karty pamieci mmc?
  • #19 07 Oct 2007 15:27
    marek1684
    Level 1  
    Posts: 1 | Help: 0
    Helpful post? (0)
    witam
    ma ktoś ten program: MediaRECOVER Image Recovery 2.5.0.8

    nigdzie nie moge go dopaść, proszę o pomoc
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products