FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Amator stereo

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Amator stereo
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 25 Mar 2003 18:54   

Amator stereo

Nie wiem jaki wzmacniacz jest w Amatorze Stereo unitry. Jest na nim napisane 10VA więc nie wiem jakie głośniki mogę kupić.
Back to top

qbus
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 25 Mar 2003 19:16   

pytanie ciekawe nie powiem :P

wzmacniacz w amatorze oparty jest na polskim gmlu - ma on 10 wat mocy znamionowej

co do glosnikow :? - mozesz sobie kupic jakie Ci sie tylko podoba :P - zielone podobno daja niezle czadu :D a tak na serio - teoretycznie glosnik powinnien miec moc 2 razy wieksza od wzmacniacza - jak dasz wiecej to sie nic nie stanie ... pamietaj tylko ze te 10 W to prawdziwa moc wiec nie zdziw sie ze jak kupisz glosniki na bazarku o mocach rzedu 1000W to po 5 minutach zacznie cos charczec ...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Mar 2003 19:16   

Back to top

lutek85
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 25 Mar 2003 19:20   

Dzięki :)
Back to top

nobody73
Poziom 3
Poziom 3

Post#4 07 Apr 2003 10:35   

Amator Stereo standardowo był kiedyś sprzedawany z zestawem kolum o mocy znamionowej 15W. Były to dwudrożne kolumienki i grały naprawdę dobrze (jak na tamte czasy :-) ) Kolumny o impedancji 8 om i 15W to minimum do tego radyjka :-)
Pozdr.
Krzysiek
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Apr 2003 10:35   

Back to top

igod
Poziom 19
Poziom 19

Post#5 07 Apr 2003 10:41   

Jak sie podbije maksymalnie bas w amatorze to i 50-ki sie rozleca :-) wiec uwazal bym z tym suwakiem, bardzo latwo przesterowac glosniki nawet duzej mocy, sam widzialem jak 60W Tesle doprowadzane sa do skraju mozliwosci.
Ten problem jest z kazdym wyrobem tej firmy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Apr 2003 10:41   

Back to top

marian-48
Poziom 18
Poziom 18

Post#6 14 Apr 2003 20:27   

Pełne możliwości i to na przyzwoitym poziomie można osiągnąć na kolumnach bardzo szczelnych.Kol typu bas-refl. nie nadają się do tego wzm.Oczywiście kol. muszą być dwudrożne.
Back to top

qbus
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 14 Apr 2003 21:57   

marian-48 --> czy moglbys troche bardziej to wytlumaczyc ?? bo mowiac szczerze troche nie rozumiem i wydaje mi sie ze bzdury piszesz ale moze masz jakas nowa nieznana mi jeszcze teorie ...

wydawalo mi sie zawsze ze wzmacniacz potrafi pociagnac kazde kolumny (DOBRZE zaprojektowane) ...

oczywiscie wiadome jest ze np przy zamknietej obudowie bedziemy mieli lepszy impuls ale nie zmienia to faktu ze nie mozna powiedziec ze do jakiegos wzmacniacza trzeba urzyc kolumn np zamknietych ...

jak sie myle to poprawcie mnie bo juz zglupialem :D
Back to top

igod
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 14 Apr 2003 22:12   

W małych obudowach zamkniętych można osiągnąć dużą wytrzymałość mocową do samego skraju pasma, twarda poduszka powietrzna nie pozwala głośnikowi na osiąganie dużych amplitud. Może o to chodziło koledze ?
Back to top

marian-48
Poziom 18
Poziom 18

Post#9 15 Apr 2003 00:59   

qbus-igod
może nie wyraziłem się zbyt precyzyjnie ale chodzi mi o stosunek mocy wzmacniacza do sprawności kolumn.Wzmacniacz mocy Amatora (UL1405) oraz jego aplikacja w tym przypadku sprawiły, że jego charakterystyka kwalifikuje go do grupy Hi Fi ale jest jedno ale - dyskwalifikuje go mała moc.Przecież jego moc to tylko 5W przy f=1kHz. a przyznacie mi, że moc muzyczna jest no chyba nie przesadzę ale w granicach 20 a może i więcej Wat.Kolumny BAS-REF. mają mniejszą sprawność i wobec tego aby je dobrze wysterować (gł. niskoton.) to trzeba dać mu dużą moc.Ale efekt końcowy preferuje kol. bas-refl.
Najlepsze firmy zawsze dopasowują wzmacniacz do kolumn -nigdy odwrotnie.
Konstruktor Amatora miał ambicję wprowadzić go do kl. Hi Fi i dorobił st. mocy na GML. I co z tego wynikło - moc była a pasmo poszło się chr...lić.A kolumny zaprojektował takie, że niema chyba do dnia dzisiejszego takiego wzm. który by wysterował je właściwie.
Back to top

Tremolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#10 15 Apr 2003 01:40   

NIKKO NA-390 8 Ohm na bd 911/912 daje sobie rady z tymi kolumnienkami (oczywiście do środka skrzyń wsadziłem mocniejszy głośnik i gram cichutko (30Wat tonsil z tonsilowskim przekrojem) ) te kolumny są całkiem niezłe. Próby dorabiamia w nich bass reflexu zakończły się zalepieniem otworu :) one swietnie grają zamknięte.

jest to odmiana kolumn do amatora dokupiona niestandardowo - dwie 10VA a w środku 15W takie oznaczenia (zamknięte, grube z maskownica nieściąganą, bez wysokotonowego, jedynie wykrój odwróconego stożka). Da się je wysterować, z tego co pamiętam to ten radyjek na GML miał niezłego kopa. Teraz używam tych kolumnienek wymieniając po prostu głosniki i... do nagłasniania gitary w różnych konfiguracjach, oczywiście radio amator już dawno rozłozyłem jako "zdolne" dziecko.

Jeszcze tak nawiasem o ile mnie pamięć nie myli wysterowanie kolumn zalezy także od wielkości pomieszczenia. U mnie w pokoju wystarczy 6 Wat żeby było larmo. Jak trzeba będzie zasilić wielką sale amatorem to nie bedzie prosto.

Małe obudowy zamknięte mają też taką ładną własnośc stereofoniczności, punktowości odczuć wiązanych z przestrzennością, przynajmniej wtedy jako laik miałem takie wrażenie...

Kup jakieś dobre głośniki 8 Ohm przydadzą Ci się później jak GML zejdą i bedziesz musiał kupic coś innego :)
Back to top

igod
Poziom 19
Poziom 19

Post#11 15 Apr 2003 11:33   

"Kolumny BAS- REF. mają mniejszą sprawność i wobec tego aby je dobrze wysterować (gł. niskoton.) to trzeba dać mu dużą moc.Ale efekt końcowy preferuje kol. bas- refl. "

Kolumna b-r zawsze będzie miała większą sprawność niż zamknięta, po to jest właśnie ten otwór.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Apr 2003 11:33   

Back to top

zoltar
Poziom 19
Poziom 19

Post#12 15 Apr 2003 11:40   

:arrow: Igot
Kolumny bas refleks mają większą sprawność od compaktów. Natomiast basrefleksy mają mniej złagodzone właściwości rezonansowe i dlatego wymagają wzmacniaczy o nieco lepszym współczynniku tłumienia niż ma to Amator. Ponadto amator ma bardzo chorą regulację barwy tonu na UL1321 i niewyłanczalny kontur z charakterystyką dobraną do daremnych kolumn. W żadnym wypadku Amatora nie można zaliczyć do sprzętu HiFi.

Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Amator stereo
Page 1 of 1
Similar topics
amator 2 stereo (1)
Amator Stereo 2 (3)
AMATOR 2b stereo... (11)
Amator 2b Stereo (5)
Amator 2C Stereo (5)
AMATOR STEREO (6)
Unitra Amator 2 B Stereo gra tylko 1 kanał w stereo? (1)
Unitra Amator Stereo DSS 101 / problem z stereo (10)
Amator 2 stereo (8)
amator stereo (9)

Page generation time: 0.102 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed