Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pioneer avic-f930bt i kamera cofania

natala23 10 Lut 2016 17:31
  • #1 10 Lut 2016 17:31
    natala23
    Poziom 9  

    Witam
    Kupiłem kamerę wsteczną dedykowaną do mojego auta na allegro i po podłączeniu do Radia Pioneer avic-f930bt moim zdaniem nie działa poprawnie.
    Pioneer avic-f930bt ma wejście rear-camera,tu też podłączam kamerę ale po wrzuceniu wstecznego biegu nic się nie dzieje :( Dopiero po wejściu w: ustawienia mapy i wyboru z kilku widoków 2d,3d, widok do tyłu na podzielonym ekranie widać obraz z kamery.
    Kamera nie powinna załączyć się automatycznie po wrzuceniu wstecznego bez względu na to czy słucham radia czy mam włączoną nawigację?
    W ustawieniach kamery do wyboru mam polaryzację,w niej:
    1.bateria
    2.masa?
    Sposób jakim podłączyłem kamerę chinch kamera->radio i zasilanie 12v kamera->żarówka wsteczna

    Pozdrawiam

  • #2 11 Lut 2016 01:10
    bubu1769
    Poziom 29  

    A co podpiąłeś pod fioletowo/biały przewód ?

  • #3 11 Lut 2016 05:22
    natala23
    Poziom 9  

    W mojej kamerze nie ma fioletowo-białego przewodu. Jest tylko chinch i zasilanie.

  • #5 11 Lut 2016 05:32
    natala23
    Poziom 9  

    Czyli coś zrobiłem nie tak? Jaki przewód z kamery powinienem podłączyć do wspomnianego przewodu z sygnałem?
    Pozdrawiam

  • Pomocny post
    #6 11 Lut 2016 05:37
    bubu1769
    Poziom 29  

    Sygnał od wstecznego, może być ten sam z żarówki od wstecznego co podpiąłeś kamerę (ja bym podpiął ten sygnał do kamery i radia przez jakiś niewielki przekaźnik żeby instalacji samochodu nie przeciążać). Pamiętaj tylko żeby później w radiu wybrać odpowiednia polaryzacje.

  • #7 11 Lut 2016 14:48
    natala23
    Poziom 9  

    No mam kabelek w radiu reverse gear signal imput,nie podłączony oczywiście. bubu1769 napisałeś żeby podłączyć przez niewielki przekaźnik? Jaką polaryzację mam wybrać,bateria?
    Pozdrawiam

  • #8 11 Lut 2016 15:23
    powalla
    Moderator CarAudio

    Masz instrukcję obsługi gdzie to jest opisane, bo zadajesz pytania jakbyś nie miał ...

  • #9 11 Lut 2016 16:07
    bubu1769
    Poziom 29  

    Podebnj bezpośrednio z żarówki od wstecznego tak samo jak kamerę, nie powinno to zrobić różnicy, w radiu wybierz polaryzację "bateria".

  • #10 14 Lut 2016 12:44
    natala23
    Poziom 9  

    Podłączyłem jak pisaliście i przy włączonym zapłonie wszystko jest dobrze.Wrzucam wsteczny na wyświetlaczu pojawia się obraz z kamery. Jak auto jest zapalone,silnik chodzi,po wrzuceniu wstecznego jest informacja że obraz może być odwrócony ale obrazu z kamery nie ma tylko czarny ekran?
    Pozdrawiam

  • #11 14 Lut 2016 19:08
    bubu1769
    Poziom 29  

    Pod które dokladnie wejście w radiu masz podlączonom kamerę? Czy jak wybierzesz ręcznie to obraz jest?

  • #12 14 Lut 2016 19:19
    natala23
    Poziom 9  

    Kamerę podłączyłem pod wejście "rear view camera in" Do fioletowo białego kabla mam podłączony + z żarówki wstecznej.Na odpalonym silniku kamera na żadnym z wejść obrazu nie wyświetla.

  • #13 14 Lut 2016 19:24
    bubu1769
    Poziom 29  

    A nie odpieło ci się przypadkiem zasilanie kamery?

  • #14 14 Lut 2016 19:27
    natala23
    Poziom 9  

    Nie,jak mam włączony zapłon kamera działa,jak odpalę silnik jest czarny ekran.

  • #15 14 Lut 2016 20:07
    bubu1769
    Poziom 29  

    Hmm. A wczesniej tak się nie działo? A jakim przewodem masz puszczony sygnał video i którędy go poprowadziłeś?

  • #16 15 Lut 2016 02:25
    natala23
    Poziom 9  

    Podczas podłączania kamery sprawdzałem tylko na włączonym zapłonie,po pierwszym odpaleniu okazało się że kamera przestaje działać.
    Obraz wideo mam podłączony przewodem chinch który był w zestawie.Poprowadziłem progiem razem z przewodem sygnału z lampy.
    Pozdrawiam

  • #17 15 Lut 2016 06:01
    bubu1769
    Poziom 29  

    Masę do kamery wziąłeś z karoserii czy z któregoś przewodu w wiązce? Przydało by się sprawdzić czy po odpaleniu dalej masz właściwe zasilanie do kamery.

  • #18 15 Lut 2016 06:39
    natala23
    Poziom 9  

    Masa jest z przewodu w wiązce. Zauważyłem że przy włączonych światłach,podświetlenie tablicy,pozycje,obraz z kamery pływa,są zakłócenia. Wyłączę światła wszystko jest dobrze.

  • #19 15 Lut 2016 09:30
    bubu1769
    Poziom 29  

    Czasem nie puściłeś przewodu video obok oryginalnych wiązek samochodu? Przewody sygnałowe należy przeprowadzać możliwe jak najdalej od pozostałych przewodów będących pod obciążeniem ponieważ mogą one zakłócać sygnał, tym bardziej jeśli przewód sygnałowy ma słaby ekran.

  • Pomocny post
    #21 17 Lut 2016 12:38
    bubu1769
    Poziom 29  

    A spróbuj może dać niezależny stały plus do kamery i zobacz czy wtedy też się będzie takie coś działo po odpaleniu.

  • #22 18 Lut 2016 19:53
    natala23
    Poziom 9  

    Dałem plus z lampki podświetlającej bagażnik.W moim sedanie nie składają się kanapy więc na szybkości tylko to mogłem zrobić. Pomogło,z jakiego miejsca podciągnąć plus do kamery żeby było dobrze,lampka to chyba nie najlepszy pomysł.
    Pozdrawiam i dziękuję.

  • #23 18 Lut 2016 20:40
    bubu1769
    Poziom 29  

    Sądzę że najlepiej by było podłączyć się pod główne zasilanie skrzynki bezpiecznikowej, oczywiście przez odpowiedni osobny bezpiecznik i przez mały przekaźnik sterowany z żarówki wstecznego.
    Pioneer avic-f930bt i kamera cofania

  • #24 12 Mar 2016 20:11
    Tomasz19877
    Poziom 2  

    Witam, miałem ten sam problem ale metodą prób i błędów udało mi się go rozwiązać.

    Krok po kroku:

    1. Zasilanie kamery połączyłam razem z przewodem informującym o biegu wstecznym z radia (filoetowo-bialy) i oba podlaczylem pod "+" żarówki wstecznej.

    2. Masę kamery podłączyłem pod "-" żarówki wstecznej.

    3. Rca kamery do wejścia video kamery wstecznej w radiu.

    4. Zmieniłem polaryzację na "bateria".

    Wszystko działa jak należy.

    Mam nadzieję że pomoglem, pozdrawiam 😊

  • #25 13 Mar 2016 02:36
    bubu1769
    Poziom 29  

    Kolego @Tomasz19877 takie podłączenie już było próbowane, postaraj się przeczytać całość tematu zanim odpowiesz.

  • #26 13 Mar 2016 06:33
    Tomasz19877
    Poziom 2  

    bubu1769 napisał:
    Kolego @Tomasz19877 takie podłączenie już było próbowane, postaraj się przeczytać całość tematu zanim odpowiesz.


    Owszem było ale nie napisałem żeby takiego "próbowac" tylko jak podlaczylem u siebie jako że posiadam takie samo radio i też zakładałem kamerę wsteczną.

  • #27 10 Sty 2017 16:13
    gmsenior
    Poziom 9  

    Cześć koledzy, przeczytałem wasze posty w dyskusji o podłaczeniu i widze że wasz sprzet działa chyba poprawnie, ale chce pare rzeczy uszczegółowić, jesli to mozliwe i sie przy okazji nauczyć od lepszych :)))

    U mnie obecnie jest tak (radio AVICF940BT) :
    - zasilanie kamery podłaczone jest z + żarówki cofania ( kamerka ma tez dwa czujniki cofania zespolone)
    - sygnał do radia o trybie cofania z + żarówki cofania ( ten sam kabel )
    - masa kamery ze śruby masy w bagażniku

    Radio działa tak:

    przy włączonym trybie np radia albo nawigacji, po wrzuceniu wstecznego, radio nie przełacza się w tryb Rear Camera, dopiero po wybraniu klawiszem MODE i AV2 - widze obraz kamery
    Bedąc w tym trybie, jak bieg wsteczny jest wyłączony - to ekran czarny, jak wsteczny włacze - widać obraz z kamery

    1 pytanie pierwsze : Czy tak ma być czy połączenie do chrzanu ....

    2 pytanie drugie : Czy u was po właczenie wstecznego biegu, z dowolnego trybu radia, przełącza sie automatycznie w tryb widoku z kamery cofania


    Dzieki za pomoc, bo troche moje umijętnosci elketryczne już nie wystarczają,

    Wysłąłem również wiadomośc na Priv, moze szybciej do was dotrze niez przez forum

  • #28 10 Sty 2017 16:37
    bubu1769
    Poziom 29  

    Po szybkim przejrzeniu instrukcji mogę tylko powiedzieć że ten fioletowy przewód jest tylko po to aby nawigacja wiedziała że pojazd się cofa oraz żeby w ogóle była możliwość włączenia kamery wstecznego ale jako takiego automatycznego załączenia może nie być.Jak będę mieć chwilę to przejrze ja bardziej.

  • #29 10 Sty 2017 16:50
    gmsenior
    Poziom 9  

    Na filmiku z youtube widziałem że przełącza się z dowolnego trybu na widok z kamery po włączeniu wstecznego biegu, zatem jakis myk z połaczeniem

    Czy fakt że minus (masa) kamerki podłaczona jest do masy samochodu a nie do przewodu (-) żarówki światła cofania ma znacznie ??