Forum Index

Rules | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.
Using this website you agree to cookies in accordance with the current browser settings.

co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów
Oponeo - Prosta Droga do Nowych Opon
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 20 Jun 2005 00:29   

Mam troche nietypowy problem :) , ale moze ktos ma w tym doswiadczenie , mam w domu 2 koty i psa - ostatnio cos siê strasznie zwierzêta zapchli³y , ze czasem i domownikow tn± owady po nogach . Zna ktos jakis ma³o szkodliwy dla zdrowia ludzi i zwierz±t sposob na pozbycie siê tych ma³ych szkodników ??? , zastosowalem im k±piel z jakims preparatem , ale k±piele s± dosyæ k³opotliwe , szukam czegos ³atwiejszego jaki¶ spray - ma¶æ itp ... moze ktos cos poradzi jakies konkretne nazwy i koszty , oraz jakies ¶rodki ktorymi mozna spryskaæ mieszkanie :)
Back to top

_PREDATOR_
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 20 Jun 2005 01:45   

Hm, powiem jak ta to robiê.
Bez kapieli to nie ma mowy, pó¿niej t± wod± (po k±pieli) spryskujê (kwazar - opryskiwacz) wszystkie szczeliny (pod³oga) w mieszkaniu, odpowiednia opaska na szyjê psa/kota i mam po problemie. ¦rodki do tego celu kupujê wy³±cznie u weterynarza. Nazw nie pamiêtam.
S± krople na kark, talki, ale to nie jest skuteczne.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Jun 2005 01:45   

Back to top

Guest
Poziom 12
Poziom 12

Post#3 20 Jun 2005 09:03   

Re: co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów

Kup u weterynarza obro¿ê przeciwpcheln±.Zreszt± ta sama chroni i przed kleszczami.Dzia³a na 100%.
Wcze¶niej posyp psa ¶rodkiem o mazwie Pularyt.
Back to top

PioM
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 20 Jun 2005 15:50   

Zamocz kota w miednicy, ale bez zamaczania g³ówki.
Zamaczaj powoli od nóg. Pch³y uciekn± na g³owe i je zdejmiesz palcami.
I niech pochodzi w obro¿y kilka tygodni (troche bedzie smierdziec) ale pch³y znikn±.

Na psach sie nie znam, ale pewnie mozna podobnie.
Back to top

_PREDATOR_
Poziom 26
Poziom 26

Post#5 20 Jun 2005 15:57   

PioM owczarka kaukaskiego? :P :P :P
u kolegi, to ja go na kolczatce nie jestem w stanie utrzymaæ ....
Back to top

Pandor
Poziom 11
Poziom 11

Post#6 20 Jun 2005 16:38   

Obro¿e przeciwpchelne do tej pory przewa¿nie sprawdza³y siê na moim ma³ym piesku, z jednym wyj±tkiem, ale wtedy mo¿e trafi³em na wybrak. Tego pieska (tylko 10kg) mo¿na pewnie w miednicy te¿ moczyæ, ja to robiê jednak w wannie. W okresie letnim zamaczanie + obró¿ka na miesi±c a nawet dwa zwykle starczaj± bez problemu.
Gorzej jest z du¿ymi pieskami, mo¿e kupujê obro¿e nie takie jak trzeba, ale pche³ki przy takiej obro¿y omijaj± tylko 3/4 przedniej czê¶ci, z reszt± cielska piesek ma trochê przer±bane. Tu pomaga tylko k±piel z dodatkiem zawarto¶ci ampu³ki kupionej u weterynarza, choæ z obro¿y na pewno te¿ nie zrezygnujê, bo jestem przekonany, ¿e pomaga. Zamaczanie w miednicy 50kg kolosa...hmmmm...o ile by siê zmie¶ci³ to ciekawe kto by siê wyk±pa³ jako pierwszy ja czy on, tym bardziej, ¿e on strasznie nie lubi wody? ;)
Faktycznie odpchlenie mieszkania (meble, ubrania, jakie¶ inne szmatki i rzeczy) to równie wa¿ne jak odpchlenie zwierzaka. Warto wykorzystaæ t± wodê po piesku do spryskania i oczyszczenia ró¿nych zakamarków. Oczywi¶cie ja t± wodê bym trochê odfiltrowa³, bo zwykle po k±pieli moje pieski zostawiaj± sier¶ci na kilogramy ;) I nie proponujê w tej wodzie praæ ubrañ ;)
Back to top

atlantycki
Poziom 16
Poziom 16

Post#7 Post from the author of the topic 20 Jun 2005 21:04   

dzieki za odzew w odpchlaniu :) , a moze cos o kosztach napiszecie , ile taka obro¿a albo posypka i gdzie kupiæ ? , w aptekach co¶ maj± ? czy tylko weterynarz , przegladalem allegro s± za 10 z³ jakies posypki i krople ale jakos niemam zaufania do specyfikow z allegro.
Back to top

_PREDATOR_
Poziom 26
Poziom 26

Post#8 21 Jun 2005 07:57   

Pularyt - tylko weterynarz, a paski na szyjê, sklepy zoologiczne. Nie jest to drogie, ok 10.00 PLN.
Back to top

Agutek
Poziom 2
Poziom 2

Post#9 29 Jun 2005 19:47   

Ja te¿ mam problem .Pch³y po kocie zosta³y w domu.Strasznie gryz±.Jak z³agodziæ swendzenie i pozbyæ sie pche³ ??
Back to top

_PREDATOR_
Poziom 26
Poziom 26

Post#10 29 Jun 2005 21:24   

Witamy Nowego Kolegê
Mia³em to samo po psie na starym mieszkaniu, sposób jest prosty, wla³em p³yn po k±pieli w wszelkie szpary w mieszkaniu, pomaga, tylko nie zalej s±siada :P

PS. Te pche³ki psie 'gryz³y' tylko ma³¿onkê :P
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Jun 2005 21:24   

Back to top

Agutek
Poziom 2
Poziom 2

Post#11 30 Jun 2005 11:49   

Dziêki za pomoc;)Tylko co potem??Zostawiæ na d³u¿szy czas i nie zmywaæ ??S±siada napewno nie zaleje;p
Back to top

_PREDATOR_
Poziom 26
Poziom 26

Post#12 30 Jun 2005 12:00   

'Trupy' wysysa³em odkurzeczem po kilku dniach, jak przesch³o :P
Back to top

Guest
Poziom 12
Poziom 12

Post#13 30 Jun 2005 13:49   

albo napu¶ciæ moderatorów Forum -same uciekn± :P -to oczywiscie ¿art

w aptece tez maja srodki
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jun 2005 13:49   

Back to top

bonzo f
Poziom 22
Poziom 22

Post#14 01 Jul 2005 02:25   

[quote="PioM"]Zamocz kota w miednicy, ale bez zamaczania g³ówki.
a to dobre ciekawe ktory sie da .
Back to top

andy_o
Poziom 17
Poziom 17

Post#15 01 Jul 2005 03:12   

...daj spokój, pch³a to te¿ istota...(patrz:Elita) :D

andy_o
Back to top

Agutek
Poziom 2
Poziom 2

Post#16 01 Jul 2005 12:51   

Ok.Dziêki wielkie za pomoc 8=)
Back to top

Misiek 666
Poziom 8
Poziom 8

Post#17 03 Jul 2005 04:44   

Srodki na pchlu mozna dostac u weterynarza (proszki lub plyny):D kiedys tez mialem problem lae zadzwonilen do wetyrynarza i cos na to poradzil,
Back to top

Agutek
Poziom 2
Poziom 2

Post#18 05 Jul 2005 12:08   

a p³aci³e¶ co¶ za t± wiadomo¶æ??A konkretnie co poradzili ??:>
Back to top

Ryski
Poziom 18
Poziom 18

Post#19 05 Jul 2005 14:07   

Weterynarz te¿ cz³owiek.. pomo¿e czasami, zale¿y na jakiego trafisz.. Ja mam na osiedlu to powiedzia³ ¿e jak bêde mia³ jaki¶ problem to ¿ebym przychodzil ( oczywi¶cie weterynaryjny)
Back to top

Guest
Poziom 12
Poziom 12

Post#20 13 Sep 2005 05:33   

Witam wszystkich i b³agam o pomoc! Tak sie sklada ¿e w moim domu zagnie¿dzily sie pch³y a najsmaczniejszym po¿ywieniem dla nich jestem ja. Mam chyba z tysiac pogryzien a najgorsze jest to ze jestem w trzecim miesiacu ci±zy i musze sie pozbyc problemu jak najszybciej!!! Mam nadzieje ze te pogryzienia nie sa niebezpieczne. :cry: Potrzebuje skutecznej rady jak tego dokonac, bo w innym przypadku ja sie wyprowadze! Bede wdzieczna za kazda sugestie... :cry:
Back to top

beatacc
Poziom 20
Poziom 20

Post#21 13 Sep 2005 07:32   

bonzo f wrote:

a to dobre ciekawe ktory siê da .

Moja Lamia jest przynajmniej raz w miesi±cu k±pana :P

Wprawdzie chodzi pó¼niej "obra¿ona" przez ten czas, gdy nie wyschnie :)

Jednak jest rozpieszczona do granic wytrzyma³o¶ci ;)
Back to top

Tommy82
Poziom 24
Poziom 24

Post#22 13 Sep 2005 15:45   

Ja mam (w zasadzie puki nie trzeba isc na spacer to jest pies siostry :P) Podhalanczyka (taki jak niedzwiedz polarny tylko ciut mniejszy) w kazdym razie chwycil kiedys to badzieie. W kazdym razie u weterynarza uslyszalem ciekawa teorje. Pchly podobno po psie wedruja a w zasadzie udaja sie z calego psa na glowe zeby sie napic lez z okolic oczu
I wlasnie dla tego w przypadku pchel tak dobrze dzialaja opaski na szyje bo ta pchla i tak musi tamtedy przedreptac
Natomiast kiedys ojciec skusil sie u weterynaza na jakies smarowanie psa super czymstam W kazdym razie pies przez 3 dni chodzil jakis tlusty do tego nie mozna go bylo wykompac przez tydzien . MIalo to dzialac tak ze jak go (naczy sie psa :P) ugryzie to sie zatruje i zdechnie niewazne czy lkeszcz czy pchla . W kazdym nie wiem jak pchly bo wtedy nie mial ale na kleszcze (a to mial o byc wlasnie na nie) nie dzialalo za cholere tyle co normalnie lapal (moze to chodzilo o to ze jak sie opija to same odpadaja :P)
Jako ciekawostaka powiem jeszcze ze dzikich swin sie kleszcze nie lapia ale sarny maja z tym powazny problem
Back to top

eli29
Poziom 2
Poziom 2

Post#23 26 Jul 2006 09:16   

Mo¿e kto¶ zna jakie¶ skuteczne ¶rodki przeciw tym ma³ym gnojkom...sama nie mam w domu takiego zwierzaka, który móg³by "przynie¶" do domu pch³y, mam tylko szczura, o którego dbam, raz tylko mój ch³opak przyprowadzi³ do domu swojego pieska i teraz nie wiem, co mam zrobiæ, narazie zabi³am trzy pch³y, ale bojê siê, ¿e na tym siê nie skoñczy, mam ju¿ od niech ok. 50. ugryzieñ na ca³ym ciele i to w ci±gu kilku dni, jest coraz gorzej, bo mam na ich ¶linê uczulenie; mieszkam w ma³ej miejscowo¶ci, wiec ciê¿ko bêdzie znale¼æ profesjonalistê od zwalczania ich, wiec proszê was o podawanie jakich¶ nazw ¶rodków (jedyne co znalaz³am w necie przeciw pch³om to jaki¶ ¶rodek o nazwie GETOX, mo¿e kto¶ o nim s³ysza³) dorad¼cie mi, proszê
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Jul 2006 09:16   

Back to top

jaco777
Poziom 19
Poziom 19

Post#24 07 Jan 2007 19:43   

Moje psy zazwyczaj ³apa³y pch³y jak by³y gdzie¶ na wsi (w odwiedzinach). Po wielu takich perypetiach i wypróbowaniu wielu ¶rodków i sposobów zostaje przy kroplach BEAPHAR FLEA DROPS LARGE BREEDS ( http://www.zoologiczny.sklep.pl/BEAPHAR_FLEA_DROPS_LARGE_BREEDS_KROPLE_INSEKTOBoJCZE_DLA_PSA_4x1_32ML___2895____78 ). Ich efektywno¶æ bardzo mnie zaskoczy³a, ju¿ po mniej ni¿ pó³ godziny pies dos³ownie gubi³ martwe pch³y - spada³y z niego na pod³ogê i pies oraz ja mielismy ju¿ spokój. Warto kupiæ to wiêkszê opakwanie i wkraplaæ w kilku miejscach, ale w takich w których pies nie mo¿e siê gry¼æ, lizaæ i drapaæ.
Poczytajcie to http://www.zwierzakbezpiecznywpodrozy.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=42 i to http://www.kazior5.com/pies.htm .
Teraz zastanawiam siê nad zmian± kropel. S± np. takie które dzia³aj± na wiêcej paso¿ytów i d³u¿ej, ale jeszcze nie mia³em okazji siê o tym przekonaæ ( http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=4833&action=prod ).
Back to top

palecx
Poziom 3
Poziom 3

Post#25 08 Jan 2007 12:56   

musze powiedziec ze niektore pomysly mnie przerazily jako ze studiuje weteynarie:p np ten o kocie i misce....lepiej zeby TOZ Cie nie namierzyl:P a do rzeczy to najlepiej isc do weterynarza i za 30 zl kupuje sie FRONTLINE lub polski odpowiednik<tanszy> latwe w zastosowaniu<kropelki na skore karku sie aplikuje> i spokoj z pchlami na ok 2,5mies. obroza sama raczej nic nie da bo chroni tylko glowe i szyje ale razem z tym dziala. co do pchel w mieszkaniu trzeba juz u weta szukac ale z tego co pamietam jest dostepny spray. pozdrawiam:)
Back to top

eliza116
Poziom 1
Poziom 1

Post#26 12 Aug 2007 20:08   

no tak ja tez mam problem z pch³ami
kupilam srodek na pch³y
pokropilam kotki

ale teraz te wredne pche³ki gryza mojego meza
jak zwalczyc pch³y ktore zwiewaja teraz z moich kotkow???
ps. srodek napewno skutecznie je odstraszyl:)
Back to top

Motusa
Poziom 1
Poziom 1

Post#27 16 Aug 2007 19:27   

Witam wszystkich.

Muszê przyznaæ, ¿e wlaz³am na to forum w poszukiwaniu jaki¶ pomys³ów co do walki z pch³ami, bo znowu znalaz³am na kocie t± ma³± wredotê, ale opowiem Wam mo¿e jak zrobi³am, kiedy mój domek prze¿y³ inwazjê obcych: Kiedy dosz³o ju¿ do mnie, ze ¶rodki typu advantage, czy frontline mo¿na sobie darowac, bo nie do¶æ ¿e drogie, to jeszcze ma³o skuteczne ( wtedy mia³am w domu 4 wychodz±ce koty + swinkê morsk± ), zaopatrzy³am sie w zwyk³ym zoologu w kropelki Beaphar i du¿y spray tej firmy do psikania po domu. Wojnê zacze³am od kropienia kotów i psikania po ca³ym domu. Nie chcia³am zniszczyc parkietu, wiêc nie my³am pod³ogi du¿± ilo¶ci± wody, ale... Zamyka³am na pare dni kolejno po jednym pokoju/ pomieszczeniu. W tym czasie dok³adnie gazowa³am sprayem typu muchozol czy inne takie, wszystkie szpary i co wa¿ne materace, czy poduchy. Wszystko to czego nie da³o sie wrzuciæ do pralki i najlepiej ustawiæ na gotowanie. Po dwuch dniach- wietrzenie, dok³adne mycie (jaki¶ jeden dwa dni)i nastêpny pokój. Zamyka³am szczelnie pomieszczenia, poniewa¿ koty i pewnie psy równie¿ mog± zdechn±æ od mocnych ¶rodków owadobójczych, dlatego nie mog± mieæ z nimi kontaktu. w ten sposób pomieszczenie po pomieszczeniu wyprowadza³am pch³y z domu, nie zapominaj±c o odkurzaczu i wymiennych workach oczywiscie.

Teraz znowu szykujê siê na wojnê, tyle ze moich podopiecznych jest wiêcej, ale inwazja mam nadziejê mniejsza. Kropelki ju¿ zapodane (nastêpne dostan± za jakie¶ 2-3 tygodnie), teraz kupiæ psikad³a i pozaklejaæ pokoje. Jest to równie¿ pretekst do generalnych porz±dków.
Back to top

xxxyourdreamxxx
Poziom 1
Poziom 1

Post#28 27 Aug 2007 11:59   

co kupiæ na pch³y i gdzie ? Pch³y!

Witam ..Szukam ¶rodku na pch³y..Stosowa³am ju¿ prawie wszystkie i te w sprayu i puder .. Mam dwa psy .Jednego odpchliæ nie mogê, poniewa¿ ucieka,drapie. Nie mam pojêcia czego mogê jeszcze u¿yæ..
Pch³y nie do¶æ ,¿e szkodz± zwierzêciu to jeszcze gryz± mieszkañców domu.
S±siadka ma koty i te¿ maj± pch³y ..I jak ju¿ wszystko wypryskam to znowu ³api± od kotów.S³ysza³am ,¿e s± jakie¶ krople na pó³ roku ..Tylko gdzie je mogê znale¼æ.?I w jakiej cenie.? Bardzo proszê ,czy mogli by pañstwo podaæ nazwy ró¿nych ¶rodków.? Z góry dziêkujê co kupiæ na pch³y i gdzie

Moderated by skryn:
Przenios³em z "Co kupiæ i gdzie kupiæ?".
Tematy scali³em.

Back to top

evvk
Poziom 4
Poziom 4

Post#29 27 Aug 2007 12:38   

Re: co kupiæ na pch³y i gdzie ? Pch³y!

¶rodki o których chyba mowa to preparaty które siê wciera w kark zwierzêcia prosto na skórê kupuje je siê u weterynarza. FrontLine s± jednymi z najlepszych ale ich cena nieco odstrasza . Osobiscie ostatnio zaopatruje siê w preparat który dzia³a przez ok 3 miesiace (na kleszcze chyba troche krócej) i nazywa siê FIPREX a jego cena jest znacznie ni¿sza

Jesli nie ma sie zbyt duzych zasobów finansowych to Fiprex jest ¶wietnym rozwi±zaniem
Back to top

michcio
Poziom 22
Poziom 22

Post#30 27 Aug 2007 16:58   

Re: co kupiæ na pch³y i gdzie ? Pch³y!

No i zwróæ uwagê s±siadom, ¿eby te¿ odpchlili swoje zwierzaki, koniecznie!
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Widgets and banners || Contact

Page generation time: 0.243 seconds

elektroda.pl topic RSS feed