| Oponeo - Prosta Droga do Nowych Opon |
| Author |
atlantycki Poziom 16

|
20 Jun 2005 00:29 co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
Mam troche nietypowy problem :) , ale moze ktos ma w tym doswiadczenie , mam w domu 2 koty i psa - ostatnio cos siê strasznie zwierzêta zapchli³y , ze czasem i domownikow tn± owady po nogach . Zna ktos jakis ma³o szkodliwy dla zdrowia ludzi i zwierz±t sposob na pozbycie siê tych ma³ych szkodników ??? , zastosowalem im k±piel z jakims preparatem , ale k±piele s± dosyæ k³opotliwe , szukam czegos ³atwiejszego jaki¶ spray - ma¶æ itp ... moze ktos cos poradzi jakies konkretne nazwy i koszty , oraz jakies ¶rodki ktorymi mozna spryskaæ mieszkanie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
20 Jun 2005 01:45 co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
Hm, powiem jak ta to robiê.
Bez kapieli to nie ma mowy, pó¿niej t± wod± (po k±pieli) spryskujê (kwazar - opryskiwacz) wszystkie szczeliny (pod³oga) w mieszkaniu, odpowiednia opaska na szyjê psa/kota i mam po problemie. ¦rodki do tego celu kupujê wy³±cznie u weterynarza. Nazw nie pamiêtam.
S± krople na kark, talki, ale to nie jest skuteczne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jun 2005 01:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 12

|
20 Jun 2005 09:03 Re: co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
Kup u weterynarza obro¿ê przeciwpcheln±.Zreszt± ta sama chroni i przed kleszczami.Dzia³a na 100%.
Wcze¶niej posyp psa ¶rodkiem o mazwie Pularyt.
|
|
| Back to top |
|
 |
PioM Poziom 17

|
20 Jun 2005 15:50 Re: co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
Zamocz kota w miednicy, ale bez zamaczania g³ówki.
Zamaczaj powoli od nóg. Pch³y uciekn± na g³owe i je zdejmiesz palcami.
I niech pochodzi w obro¿y kilka tygodni (troche bedzie smierdziec) ale pch³y znikn±.
Na psach sie nie znam, ale pewnie mozna podobnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
20 Jun 2005 15:57 co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
PioM owczarka kaukaskiego? :P :P :P
u kolegi, to ja go na kolczatce nie jestem w stanie utrzymaæ ....
|
|
| Back to top |
|
 |
Pandor Poziom 11

|
20 Jun 2005 16:38 Re: co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
Obro¿e przeciwpchelne do tej pory przewa¿nie sprawdza³y siê na moim ma³ym piesku, z jednym wyj±tkiem, ale wtedy mo¿e trafi³em na wybrak. Tego pieska (tylko 10kg) mo¿na pewnie w miednicy te¿ moczyæ, ja to robiê jednak w wannie. W okresie letnim zamaczanie + obró¿ka na miesi±c a nawet dwa zwykle starczaj± bez problemu.
Gorzej jest z du¿ymi pieskami, mo¿e kupujê obro¿e nie takie jak trzeba, ale pche³ki przy takiej obro¿y omijaj± tylko 3/4 przedniej czê¶ci, z reszt± cielska piesek ma trochê przer±bane. Tu pomaga tylko k±piel z dodatkiem zawarto¶ci ampu³ki kupionej u weterynarza, choæ z obro¿y na pewno te¿ nie zrezygnujê, bo jestem przekonany, ¿e pomaga. Zamaczanie w miednicy 50kg kolosa...hmmmm...o ile by siê zmie¶ci³ to ciekawe kto by siê wyk±pa³ jako pierwszy ja czy on, tym bardziej, ¿e on strasznie nie lubi wody? ;)
Faktycznie odpchlenie mieszkania (meble, ubrania, jakie¶ inne szmatki i rzeczy) to równie wa¿ne jak odpchlenie zwierzaka. Warto wykorzystaæ t± wodê po piesku do spryskania i oczyszczenia ró¿nych zakamarków. Oczywi¶cie ja t± wodê bym trochê odfiltrowa³, bo zwykle po k±pieli moje pieski zostawiaj± sier¶ci na kilogramy ;) I nie proponujê w tej wodzie praæ ubrañ ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
atlantycki Poziom 16

|
20 Jun 2005 21:04 co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
dzieki za odzew w odpchlaniu :) , a moze cos o kosztach napiszecie , ile taka obro¿a albo posypka i gdzie kupiæ ? , w aptekach co¶ maj± ? czy tylko weterynarz , przegladalem allegro s± za 10 z³ jakies posypki i krople ale jakos niemam zaufania do specyfikow z allegro.
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
21 Jun 2005 07:57 co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
Pularyt - tylko weterynarz, a paski na szyjê, sklepy zoologiczne. Nie jest to drogie, ok 10.00 PLN.
|
|
| Back to top |
|
 |
Agutek Poziom 2

|
29 Jun 2005 19:47 co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
Ja te¿ mam problem .Pch³y po kocie zosta³y w domu.Strasznie gryz±.Jak z³agodziæ swendzenie i pozbyæ sie pche³ ??
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
29 Jun 2005 21:24 co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
Witamy Nowego Kolegê
Mia³em to samo po psie na starym mieszkaniu, sposób jest prosty, wla³em p³yn po k±pieli w wszelkie szpary w mieszkaniu, pomaga, tylko nie zalej s±siada :P
PS. Te pche³ki psie 'gryz³y' tylko ma³¿onkê :P
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jun 2005 21:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Agutek Poziom 2

|
30 Jun 2005 11:49 co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
Dziêki za pomoc;)Tylko co potem??Zostawiæ na d³u¿szy czas i nie zmywaæ ??S±siada napewno nie zaleje;p
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
30 Jun 2005 12:00 co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
'Trupy' wysysa³em odkurzeczem po kilku dniach, jak przesch³o :P
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 12

|
30 Jun 2005 13:49 Re: co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
albo napu¶ciæ moderatorów Forum -same uciekn± :P -to oczywiscie ¿art
w aptece tez maja srodki
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Jun 2005 13:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bonzo f Poziom 22

Joined: 05 Feb 2005 Posts: 1509 Location: Polczyn Zdroj pl. zsd t276
|
01 Jul 2005 02:25 Re: co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
[quote="PioM"]Zamocz kota w miednicy, ale bez zamaczania g³ówki.
a to dobre ciekawe ktory sie da .
|
|
| Back to top |
|
 |
andy_o Poziom 17

|
01 Jul 2005 03:12 Re: co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
...daj spokój, pch³a to te¿ istota...(patrz:Elita) :D
andy_o
|
|
| Back to top |
|
 |
Agutek Poziom 2

|
01 Jul 2005 12:51 co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
Ok.Dziêki wielkie za pomoc 8=)
|
|
| Back to top |
|
 |
Misiek 666 Poziom 8

|
03 Jul 2005 04:44 co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
Srodki na pchlu mozna dostac u weterynarza (proszki lub plyny):D kiedys tez mialem problem lae zadzwonilen do wetyrynarza i cos na to poradzil,
|
|
| Back to top |
|
 |
Agutek Poziom 2

|
05 Jul 2005 12:08 co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
a p³aci³e¶ co¶ za t± wiadomo¶æ??A konkretnie co poradzili ??:>
|
|
| Back to top |
|
 |
Ryski Poziom 18

|
05 Jul 2005 14:07 co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
Weterynarz te¿ cz³owiek.. pomo¿e czasami, zale¿y na jakiego trafisz.. Ja mam na osiedlu to powiedzia³ ¿e jak bêde mia³ jaki¶ problem to ¿ebym przychodzil ( oczywi¶cie weterynaryjny)
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 12

|
13 Sep 2005 05:33 Re: co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
Witam wszystkich i b³agam o pomoc! Tak sie sklada ¿e w moim domu zagnie¿dzily sie pch³y a najsmaczniejszym po¿ywieniem dla nich jestem ja. Mam chyba z tysiac pogryzien a najgorsze jest to ze jestem w trzecim miesiacu ci±zy i musze sie pozbyc problemu jak najszybciej!!! Mam nadzieje ze te pogryzienia nie sa niebezpieczne. :cry: Potrzebuje skutecznej rady jak tego dokonac, bo w innym przypadku ja sie wyprowadze! Bede wdzieczna za kazda sugestie... :cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
beatacc Poziom 20

|
13 Sep 2005 07:32 Re: co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
| bonzo f wrote: |
a to dobre ciekawe ktory siê da . |
Moja Lamia jest przynajmniej raz w miesi±cu k±pana :P
Wprawdzie chodzi pó¼niej "obra¿ona" przez ten czas, gdy nie wyschnie :)
Jednak jest rozpieszczona do granic wytrzyma³o¶ci ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Tommy82 Poziom 24

Joined: 22 Feb 2005 Posts: 4515 Location: Centrum Dowodzenia ¦wiatem
|
13 Sep 2005 15:45 co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
Ja mam (w zasadzie puki nie trzeba isc na spacer to jest pies siostry :P) Podhalanczyka (taki jak niedzwiedz polarny tylko ciut mniejszy) w kazdym razie chwycil kiedys to badzieie. W kazdym razie u weterynarza uslyszalem ciekawa teorje. Pchly podobno po psie wedruja a w zasadzie udaja sie z calego psa na glowe zeby sie napic lez z okolic oczu
I wlasnie dla tego w przypadku pchel tak dobrze dzialaja opaski na szyje bo ta pchla i tak musi tamtedy przedreptac
Natomiast kiedys ojciec skusil sie u weterynaza na jakies smarowanie psa super czymstam W kazdym razie pies przez 3 dni chodzil jakis tlusty do tego nie mozna go bylo wykompac przez tydzien . MIalo to dzialac tak ze jak go (naczy sie psa :P) ugryzie to sie zatruje i zdechnie niewazne czy lkeszcz czy pchla . W kazdym nie wiem jak pchly bo wtedy nie mial ale na kleszcze (a to mial o byc wlasnie na nie) nie dzialalo za cholere tyle co normalnie lapal (moze to chodzilo o to ze jak sie opija to same odpadaja :P)
Jako ciekawostaka powiem jeszcze ze dzikich swin sie kleszcze nie lapia ale sarny maja z tym powazny problem
|
|
| Back to top |
|
 |
eli29 Poziom 2

|
26 Jul 2006 09:16 Re: co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
Mo¿e kto¶ zna jakie¶ skuteczne ¶rodki przeciw tym ma³ym gnojkom...sama nie mam w domu takiego zwierzaka, który móg³by "przynie¶" do domu pch³y, mam tylko szczura, o którego dbam, raz tylko mój ch³opak przyprowadzi³ do domu swojego pieska i teraz nie wiem, co mam zrobiæ, narazie zabi³am trzy pch³y, ale bojê siê, ¿e na tym siê nie skoñczy, mam ju¿ od niech ok. 50. ugryzieñ na ca³ym ciele i to w ci±gu kilku dni, jest coraz gorzej, bo mam na ich ¶linê uczulenie; mieszkam w ma³ej miejscowo¶ci, wiec ciê¿ko bêdzie znale¼æ profesjonalistê od zwalczania ich, wiec proszê was o podawanie jakich¶ nazw ¶rodków (jedyne co znalaz³am w necie przeciw pch³om to jaki¶ ¶rodek o nazwie GETOX, mo¿e kto¶ o nim s³ysza³) dorad¼cie mi, proszê
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jul 2006 09:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jaco777 Poziom 19

|
|
| Back to top |
|
 |
palecx Poziom 3

|
08 Jan 2007 12:56 Re: co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
musze powiedziec ze niektore pomysly mnie przerazily jako ze studiuje weteynarie:p np ten o kocie i misce....lepiej zeby TOZ Cie nie namierzyl:P a do rzeczy to najlepiej isc do weterynarza i za 30 zl kupuje sie FRONTLINE lub polski odpowiednik<tanszy> latwe w zastosowaniu<kropelki na skore karku sie aplikuje> i spokoj z pchlami na ok 2,5mies. obroza sama raczej nic nie da bo chroni tylko glowe i szyje ale razem z tym dziala. co do pchel w mieszkaniu trzeba juz u weta szukac ale z tego co pamietam jest dostepny spray. pozdrawiam:)
|
|
| Back to top |
|
 |
eliza116 Poziom 1

|
12 Aug 2007 20:08 Re: co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
no tak ja tez mam problem z pch³ami
kupilam srodek na pch³y
pokropilam kotki
ale teraz te wredne pche³ki gryza mojego meza
jak zwalczyc pch³y ktore zwiewaja teraz z moich kotkow???
ps. srodek napewno skutecznie je odstraszyl:)
|
|
| Back to top |
|
 |
Motusa Poziom 1

|
16 Aug 2007 19:27 Re: co na pch³y ? do wlascicieli czworonogów |
|
|
|
Witam wszystkich.
Muszê przyznaæ, ¿e wlaz³am na to forum w poszukiwaniu jaki¶ pomys³ów co do walki z pch³ami, bo znowu znalaz³am na kocie t± ma³± wredotê, ale opowiem Wam mo¿e jak zrobi³am, kiedy mój domek prze¿y³ inwazjê obcych: Kiedy dosz³o ju¿ do mnie, ze ¶rodki typu advantage, czy frontline mo¿na sobie darowac, bo nie do¶æ ¿e drogie, to jeszcze ma³o skuteczne ( wtedy mia³am w domu 4 wychodz±ce koty + swinkê morsk± ), zaopatrzy³am sie w zwyk³ym zoologu w kropelki Beaphar i du¿y spray tej firmy do psikania po domu. Wojnê zacze³am od kropienia kotów i psikania po ca³ym domu. Nie chcia³am zniszczyc parkietu, wiêc nie my³am pod³ogi du¿± ilo¶ci± wody, ale... Zamyka³am na pare dni kolejno po jednym pokoju/ pomieszczeniu. W tym czasie dok³adnie gazowa³am sprayem typu muchozol czy inne takie, wszystkie szpary i co wa¿ne materace, czy poduchy. Wszystko to czego nie da³o sie wrzuciæ do pralki i najlepiej ustawiæ na gotowanie. Po dwuch dniach- wietrzenie, dok³adne mycie (jaki¶ jeden dwa dni)i nastêpny pokój. Zamyka³am szczelnie pomieszczenia, poniewa¿ koty i pewnie psy równie¿ mog± zdechn±æ od mocnych ¶rodków owadobójczych, dlatego nie mog± mieæ z nimi kontaktu. w ten sposób pomieszczenie po pomieszczeniu wyprowadza³am pch³y z domu, nie zapominaj±c o odkurzaczu i wymiennych workach oczywiscie.
Teraz znowu szykujê siê na wojnê, tyle ze moich podopiecznych jest wiêcej, ale inwazja mam nadziejê mniejsza. Kropelki ju¿ zapodane (nastêpne dostan± za jakie¶ 2-3 tygodnie), teraz kupiæ psikad³a i pozaklejaæ pokoje. Jest to równie¿ pretekst do generalnych porz±dków.
|
|
| Back to top |
|
 |
xxxyourdreamxxx Poziom 1

|
27 Aug 2007 11:59 co kupiæ na pch³y i gdzie ? Pch³y! |
|
|
|
Witam ..Szukam ¶rodku na pch³y..Stosowa³am ju¿ prawie wszystkie i te w sprayu i puder .. Mam dwa psy .Jednego odpchliæ nie mogê, poniewa¿ ucieka,drapie. Nie mam pojêcia czego mogê jeszcze u¿yæ..
Pch³y nie do¶æ ,¿e szkodz± zwierzêciu to jeszcze gryz± mieszkañców domu.
S±siadka ma koty i te¿ maj± pch³y ..I jak ju¿ wszystko wypryskam to znowu ³api± od kotów.S³ysza³am ,¿e s± jakie¶ krople na pó³ roku ..Tylko gdzie je mogê znale¼æ.?I w jakiej cenie.? Bardzo proszê ,czy mogli by pañstwo podaæ nazwy ró¿nych ¶rodków.? Z góry dziêkujê co kupiæ na pch³y i gdzie
| Moderated by skryn: |
Przenios³em z "Co kupiæ i gdzie kupiæ?".
Tematy scali³em. |
|
|
| Back to top |
|
 |
evvk Poziom 4

|
27 Aug 2007 12:38 Re: co kupiæ na pch³y i gdzie ? Pch³y! |
|
|
|
¶rodki o których chyba mowa to preparaty które siê wciera w kark zwierzêcia prosto na skórê kupuje je siê u weterynarza. FrontLine s± jednymi z najlepszych ale ich cena nieco odstrasza . Osobiscie ostatnio zaopatruje siê w preparat który dzia³a przez ok 3 miesiace (na kleszcze chyba troche krócej) i nazywa siê FIPREX a jego cena jest znacznie ni¿sza
Jesli nie ma sie zbyt duzych zasobów finansowych to Fiprex jest ¶wietnym rozwi±zaniem
|
|
| Back to top |
|
 |
michcio Poziom 22

|
27 Aug 2007 16:58 Re: co kupiæ na pch³y i gdzie ? Pch³y! |
|
|
|
No i zwróæ uwagê s±siadom, ¿eby te¿ odpchlili swoje zwierzaki, koniecznie!
|
|
| Back to top |
|
 |