| Author |
teridar Poziom 17

|
10 Jun 2005 19:09 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
| Quote: |
| coprawda ma troche mniejsza rozdzialke niz ta 2" ale bede musial dwa razy mniej ja powiekszac wiec mysle ze efekt bedzie lepszy niz na 2" |
I tu się mylisz. Jakość obrazu nie będzie zbytnio zależała od wielkości matrycy, no może poza większą jasnością, ale od tego, z ilu punktów (pikseli) składa się obraz. A jak wiadomo 80 tyś pikseli to trochę mniej niż 110 tyś. Ogólnie matryca niezbyt się nadaje do projektora właśnie ze względu na jakość obrazu. Na ekranie zobaczysz cegiełki. No chyba że do projektu niskobudżetowego, oraz dla niewielkich przekątnych obrazu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Horzy Poziom 14

Joined: 02 Jun 2005 Posts: 157 Location: 2 strona lustra :P
|
10 Jun 2005 20:29 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Co do tego NECa.. wszystko spoko ale jak chcesz robić projektor na LCD 15" (jak mój - w trakcie pracy) to musisz liczyć sie z kosztami metalohalogenu z osprzętem - najmarniej 200PLN + Fresnal około 100PLN + Obiewktyw 320mm (trudno dostępny) około 150-200PLN i w tym momencie to czy zamiast za 250PLN nie warto kupić monitora za 450PLN. Mówisz czemu 200 więcej.. prosze bardzo.. ten NEC ma kontrast około 200:1.. z moich doświadczeń wynika ze poniżej 300:1 nie warto schodzić.. pozatym czas reakcji tez bodajże powyżej 30ms, a to juz sie zaczyna robic niebezpieczne bo smużenie to nie jest fajny effekt :? :? więc jesli robisz juz projektor na 15" to zamiast wkładać w to 750PLN dodaj jeszcze z 200PLN i zainwestuj w dobrą matryce bo wykładać taką kase a potem zmieniać matryce.. chyba poroniona inwestycja :wink:
To jest moje prywatne spojrzenie na ten temat.. więc nie bluzgajcie na mnie za bardzo :lol: :lol: :lol:
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

Joined: 27 Feb 2004 Posts: 2445 Location: Warszawa, Jelonki
|
10 Jun 2005 23:31 Projektor multimedialny |
|
|
|
niby tak ale jak teraz kupie matryc to reszta jakos poojdzie, a na caly osprzet wyokiej klasy nie moge sobi pozwolic
btw skad masz te dane ze kontrast tylko 200:1
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Jun 2005 23:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Horzy Poziom 14

|
11 Jun 2005 01:22 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Serio nie warto pchać sie w takie gówno.. sam prawie to zrobiłem.. dobrze ze kumpel miał troche paneli na serwisie.. troche rozebrałem i prześwietliłem.. wierz mi.. widać różnice.. serio.. jak juz wydajesz tyle kasy na osprzęt.. KUP DOBRĄ MATRYCE. Sam aktualnie szukam :D
Co do tego NECa.. nie pamiętam skąd mam to info.. ale to jest pewne.. bo sam się tą matrycą interesowałem. Ten monitorek ma albo 200:1 albo 150:1. Wiem ze strasznie byłem zawiedziony bo sie troszke na to napaliłem ze względu na to słabe świecenie :D a tu kapa. Raczej to było 200:1.
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

|
11 Jun 2005 13:40 Projektor multimedialny |
|
|
|
poszperalem troche i faktycznie miales racje kontrast 200:1 :( dobrze ze mni ostrzegles bo strasznie sie nagrzalem i pewnie by kupil ten monitor
a jaka jest minimalna wartosc kontrastu ktora nalezy brac pod uwage (wiem ze 500:1 to juz wypas) ale czy np 300-350:1 wystarczy ??
|
|
| Back to top |
|
 |
Horzy Poziom 14

|
11 Jun 2005 15:33 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Powiem tak.. 300.. znośnie.. jesli chesz pooglądać.. to zainwestuj w 350.. 400 to haxor :D 500.. max haxor.. 600.. i nie ma pytań :D:D:D:D:D:D:D tak ze... 300 nie jest źle.. ale 350-400 jest fajniej LOL :D
PS. Lookaj też na czas reakcji matrycy.. 25 to juz jest wartość optymalna. Powyżej.. zaleznie od modelu.. ale jest smużeni.
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

|
11 Jun 2005 19:49 Projektor multimedialny |
|
|
|
mozliwe ze mialbym mozliwosc zakupienia matrycy 15" oraz reszty potrzebnych gratow i tu mam pytanie co konkretnir mi jest potrzebne zeby zobaczyc obraz na matrycy:
- napewno matryca :)
- sterownik tejrze matrycy
- zasilanie podejrzewam ze da sie dorobic (poprawcie jesli sie myle)
- przydalaby sie jeszcze plytka z "pulpitem" no bo dobrze jest miec mozliwosc regulacji obrazu
teraz cekam na info o czym zapomnialem lub w czym sie myle
Dodano po 15 [minuty]:
jeszcze jedno:
jakie znaczenie ma ilosc wyswietlanych kolorow, tzn ile powinno byc zeby obraz by "dobrze" kolorowy
|
|
| Back to top |
|
 |
Horzy Poziom 14

|
12 Jun 2005 02:21 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Co do tego czegos co piszesz "do regulacji" .. no to jest na elektronice.. tak mi sie przynajmniej wydaje :P A jeżeli chodzi o kolory.. nic innego nie wchodzi w gre jak 16 milionów kolorków.. czyli kolor 32 bitowy.. tak zwany True Colour. Wejdź sobie do panelu strowania -> ekran i tam masz.. 32 bitowy.. zmien na 16 bitowy.. a sam sie przekonasz że nic innego nie wchodzi w gre :D Co do matrycy :P a co masz fajnego ?? załatw mi tez... :D:D:D LOL
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

|
12 Jun 2005 15:44 Projektor multimedialny |
|
|
|
nic innego nie wchodzi w gre jak 16 milionów kolorków.. czyli kolor 32 bitowy.. tak zwany True Colour. Wejdź sobie do panelu strowania -> ekran i tam masz.. 32 bitowy.. zmien na 16 bitowy..
nie no az tak tlumaczyc nie musisz
pytalem bo moze do projekcji wystarczy np 16 bit
a jesli chodzi o elektronike sterujaca to czesto jest ona na oddzielnej plytce wiec jak jej nie uwzglednie w zamowieniu to nie dostane
|
|
| Back to top |
|
 |
Horzy Poziom 14

|
12 Jun 2005 17:00 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
No spoko :) wiesz wole raz a dobrze wytłumaczyc niz 3 razy a byle jak :D Jeśli chodzi o sterowanie.. możliwe że masz racje. A co do matrycy.. pochwal sie gdzie i co zamawiasz.. mógłbyś też cos załatwić ?? Bo sam aktualnie szukam pożądnej matrycy, a nie uśmiecha mi sie rozbieranie LCDka za 800PLN zeby mieć dobrą matrycy.
PS. Co do kolorów, zrób tak jak mówiłem. Zmień kolory z 32bit na 16bit w panelu sterowania i puść sobie jakiś film.. i wszystko jasne :D
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

|
12 Jun 2005 17:24 Projektor multimedialny |
|
|
|
mam takiego znajomego co naprawia lcd, robi to tanio bo ma dostep do bardzo tanich czesci, oczywiscie nie przypucuje sie gdzie ale moze mi cos zalatwi
ale najpierw musze dokladnie wiedziec co mi potrzeba
|
|
| Back to top |
|
 |
Horzy Poziom 14

|
12 Jun 2005 17:33 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
No to mu powiedz że potrzebne Ci są matryca z pełnym sterownikiem i to powinno wystarczyć. W składa sterownika wchodzi właśnie ten bajer do ustawiania wszystkiego. Jeśli bardzo chesz to mozesz mu powiedzieć ze moze być ta matryca z zasilaczem do konkretnego modelu. Żeby nie trzeba było kombinować z dobieranbiem i dokupywaniem. Ewentyalnie jeszcze kabelek sygnałowy i to wszystko. Idealnym rozwiązaniem jest kupienie monitora LCD ze zniszczoną obudową i uszkodzonym podświetlaniem bo to i tak jest do wywalenia.
To co Ci napisałem to w sumie wszystko co Ci potrzebne. Jak będziesz cos załatwiał to daj znać :D bardzo chętnie coś odkupie po rozsądnej cenie :D
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

|
12 Jun 2005 22:42 Projektor multimedialny |
|
|
|
Idealnym rozwiązaniem jest kupienie monitora LCD ze zniszczoną obudową i uszkodzonym podświetlaniem bo to i tak jest do wywalenia.
szukalem i nie znalazlem a poza ym uszkodzona obudowa w niczym nie przeszkadza a podswietlenie mozn tanio naprawic
|
|
| Back to top |
|
 |
Horzy Poziom 14

|
12 Jun 2005 23:58 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Chodziło mi o to ze uszkodzenia obudowy i zepsute podświetlanie relatywnie zmniejszaja cenę panela :P więc taki byłby ideałem.. bo działa tylko to co nam potrzebne.. ale sam szukam i szukam.. i tez nie umiem znaleść :P
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Jun 2005 23:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kuniarz Poziom 22

|
13 Jun 2005 14:50 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Szukałem sporo i nic nie znalazłem...
Jak zrobić lustrzane odbicie obrazu ? Robię sobie projektor z diaskopu i matrycy lcd 15' i wszysko w sumie już śmiga, pozostaje zrobić obudowę i... odwrócić ekran... Sam obrot o 180 stopni powoduje ze obraz jest we właściwej pozycji, pozostaje natomiast cały czas problem że jest to lustrzane odbicie...
Tak wiec reasumując - potrzebuje programik zmieniający obraz w jego lustrzane odbicie.
P.S. Wiem ze jest to gdziestam w divixach, ale ja potrzebuje to nie tylko do filmow.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Jun 2005 14:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

|
13 Jun 2005 15:33 Projektor multimedialny |
|
|
|
powiedzcie jedno czy jest jakis sposob zeby do projektora opartego na matrycy z monitora dobudowec vejscie video (czincz) tuner tv ani karta z vivo nie wchodzi w gre
|
|
| Back to top |
|
 |
Horzy Poziom 14

|
13 Jun 2005 17:36 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
| Kuniarz wrote: |
Jak zrobić lustrzane odbicie obrazu ? Robię sobie projektor z diaskopu i matrycy lcd 15' i wszysko w sumie już śmiga, pozostaje zrobić obudowę i... odwrócić ekran... Sam obrot o 180 stopni powoduje ze obraz jest we właściwej pozycji, pozostaje natomiast cały czas problem że jest to lustrzane odbicie...
|
Są sterowniki które dają takie możliwości. Zależy jaką masz karte graficzną. Ale radze poszukać jakiejś FULL WYPAS wersji sterów, a może sie okaże że da rade tam coś zdziałać.
Dodano po 2 [minuty]:
| CMS wrote: |
| powiedzcie jedno czy jest jakis sposob zeby do projektora opartego na matrycy z monitora dobudowec vejscie video (czincz) tuner tv ani karta z vivo nie wchodzi w gre |
Widziałem gdzieś takie pudełeczko. Kosztowało to jesli sie nie myle 350 złociszy.. i to miało możliwość podpięcia VGA a do niego obraz z Chincha. Ale to troche drogie rozwiązanie niestety. Nie jestem pewien ale na tym temacie gdzies koleś pisał o czymś taki w swoim projektorze. Poszukaj.. masz tylko 16 stroni do przeszukania :D:D:D:D
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

|
13 Jun 2005 18:30 Projektor multimedialny |
|
|
|
ktos pisal jak "dorobic" tv out do grafy
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/articlear_42676.html
a ja chce odwrotnie, moze i 350 pln to sporo ale jak juz skoncze z projektorem to moznaby pomyslec o wejsciu tv
Dodano po 42 [minuty]:
a jeszcze jedno, jakiej srednicy powinny byc soczewki w obiektywie dla matrycy 15"
|
|
| Back to top |
|
 |
Kuniarz Poziom 22

|
13 Jun 2005 18:57 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
[quote="Horzy"]
| Kuniarz wrote: |
|
Są sterowniki które dają takie możliwości. Zależy jaką masz karte graficzną. Ale radze poszukać jakiejś FULL WYPAS wersji sterów, a może się okaże że da rade tam coś zdziałać.
Dodano po 2 [minuty]:
szperałem po :
- standardowe ATI od Msoftu
- Catalysty
- Omegi
- Detonatory (pod FX-a)
- Riva Tuner
nie ma lustrzanego odbicia....
|
|
| Back to top |
|
 |
dexon Poziom 5

|
13 Jun 2005 20:46 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Kuniarz napisał:
Witam,znam sposób żeby uzyskać normarny obraz,ale niewiem czy moge go zdradzić hehehehe :) :) .No niech strace po prostu odwruć matryce górą na dół, i lewą stroną do prawej :) :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Horzy Poziom 14

|
13 Jun 2005 22:50 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Po licznych przemyśleniach nad optyką i innymi pierdołami.. zadam pytanie. Czy ktoś probował naświetlać matryce od tyłu :P bo ja nie, a to jest jedyna na mój gust możliwość zrobienia lustrzanego odbicia sprzętowo.
Dodano po 22 [minuty]:
Hmm.. poprawka.. od tyłu znaczy chodziło mi od przodu <lol> Wiecie zresztą o co chodzi.. powiem inaczej.. od drugiej strony :D.. od tej na którą sie looka... mnie taki głupi pomysł jeszcze nie przyszedł.. Ciekawe jak by było z obrazem.. kto sprawdzi ?? Może Kuniarz ?? Jak masz tylko matryce na rzutniku to co to za problem obrucić.. pochwal no sie co uzyskasz <lol> Wiecie.. głupio sie przyznać.. ale nie mam pojęcia czy tak sie da <lol> nigdy taki pomysł mi do głowy nie przyszedł :P
Dodano po 5 [minuty]:
Co do tego lustrzanego odbicia drogą programową.. niestety na moich sterownikach tez nie mam.. a gdzieś pisali że n G-Force jest.. mam Gf4 MX440. Będe szukał.. Temat otwarty..
Dodano po 47 [minuty]:
| CMS wrote: |
a jeszcze jedno, jakiej srednicy powinny byc soczewki w obiektywie dla matrycy 15" |
Proponuje 80mm.. w sumie im większa tym lepsza :P Ale 80mm to jest optymalna wielkość.. chyba nawet ta z Lumenlabu ma 80mm.. albo 60mm.. nie wiem dokładnie :P Ale 80 powinno być okej.
|
|
| Back to top |
|
 |
dexon Poziom 5

|
13 Jun 2005 23:11 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Matryce możemy podświetlać tak jak jest podświetlana w monitorze czyli od tyłu.Możemy też ją odwrócić (zresztą trzeba będzie tak zrobić jak nie chcemy bawić sie jakimiś programikami do robienia lustrzanego odbicia których i tak niema) i podświetlić ją od przodu .Przodu ,znaczy tej strony na którą byśmy patrzyli jak by siedziała w monitorze.Jakość uzyskanego obrazu jest taka sama nie zależnie od tego czy matryca jest podświetlana z jednej czy z drógiej strony. :wink: :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
Horzy Poziom 14

|
13 Jun 2005 23:23 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
No i prosze.. jednak sie da. A probowałeś sam tak podświetlać ?? 8-) No ale mówisz tak pewniacko.. wierze.. ale jak bede miał dostęp do jakiejś matrycy.. sprawdze.. kurde.. takie proste, a tyle daje.. że ja na to nie wpadłem :wink: :wink: :wink:
No i kolejny problem rozwiązany (o ile to działa tak jak mówisz :P )
|
|
| Back to top |
|
 |
takaba Poziom 18

|
13 Jun 2005 23:37 Projektor multimedialny |
|
|
|
Jak budowalem swoj projektor to zamontowalem matryce tak, by obraz byl wyswietlany poprawnie nawet nie zastanawiajac sie czy to "przod" czy "tyl" matrycy :) Potwierdzam, ze matryce nalezy zamontowac tyl na przod i nie obniza to jakosci.
|
|
| Back to top |
|
 |
gebels1111 Poziom 2

|
13 Jun 2005 23:47 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
PAXIMAT 5000 ELECTRONIC . Czy z tego tez da rade zrobic projektor??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Jun 2005 23:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Horzy Poziom 14

|
13 Jun 2005 23:58 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
| gebels1111 wrote: |
| PAXIMAT 5000 ELECTRONIC . Czy z tego tez da rade zrobic projektor?? |
Spoko.. ale do tego upchniesz max matryce 2" - 3" Nic innego.. jeśli chesz budować na matrycy większej.. to juz tam tego nie upchniesz.. Więc jeśli matryca duża.. np. 15" :sm23: :sm23: :sm23: to odpada.
Podsumowując :P
matryca 2"-3".. pewnie jakos to sie tam da upchnąć :P
matryca 15" - ODPADA !!
Dodano po 2 [minuty]:
| takaba wrote: |
| Jak budowalem swoj projektor to zamontowalem matryce tak, by obraz byl wyswietlany poprawnie nawet nie zastanawiajac się czy to "przod" czy "tyl" matrycy :) Potwierdzam, ze matryce nalezy zamontowac tyl na przod i nie obniza to jakosci. |
No i problem "lustrzanego odbicia" rozwiązany.
MOC(Z) W KUPIE :twisted: :twisted: :twisted:
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

|
14 Jun 2005 00:12 Projektor multimedialny |
|
|
|
CMS napisał:
a jeszcze jedno, jakiej srednicy powinny byc soczewki w obiektywie dla matrycy 15"
Proponuje 80mm.. w sumie im większa tym lepsza Ale 80mm to jest optymalna wielkość.. chyba nawet ta z Lumenlabu ma 80mm.. albo 60mm.. nie wiem dokładnie Ale 80 powinno być okej.
hmmm myslalem raczej o min 1200mm a znajomy (pracowal w kinie 15 lat) powiedzial ze njlepiej jakpym sobie zalatwil 30cm
|
|
| Back to top |
|
 |
Horzy Poziom 14

|
14 Jun 2005 00:28 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
To o czym ty mówisz to jest ogniskowa soczewki.. i to jest coś innego. Średnica soczewki to ta średnica mierzona.. miałes chyba podstawy matematyki.. A to co ty piszesz to ogniskowa.. zbieg punktów odbicia w obiektywie.. ma ona wpływ na wielkość obrazu uzyskanego z danej odległości.. Jeśli nie kumasz o co biega w tych ogniskowych.. odsyłam do opytki w szkole podstawowej.. bodajrze 8 klasa.. Z takiej książki można sie dużo dowiedzieć o projektowaniu projektorów :P
A soczewka opytmalna według mnie to:
80mm - średnica
320mm - ogniskowa
Dodano po 3 [minuty]:
PS. Żeby nie było niedomówień.. bynajmniej nie chce być złośliwy odsyłając do tej książki - ja mam słaby dar tłumaczenia :P wiec pro książka o optyce powinna sprawe załatwić. Tam można sie dużo dowiedzieć. Pozdrawiam.
Dodano po 2 [minuty]:
A mam inne pytanie na forum. Czy ktoś z was experymentował z porysowanymi matrycami ?? Jak to wygląda jak sie to podświetli takim mocnym światłem?? Moze akurat rysy przestaną być widoczne ?? Hmm ?? Co są dzicie ?? Czy takie porysowane matryce da sie jakos odratować ?? Przeszlifować.. może jakąś pastą ?? Wiem ze do szyb są pasty zacierające rysy. Bawił sie juz ktoś w coś takiego ??
Dodano po 3 [minuty]:
Jeszcze inna sprawa przyszła mi na myśl.. podświetlając.. od przodu.. swiatło najpierw pada na porysowany ekran.. Ciekaw jestem jak by to wyglądało.. Ktoś ma już jakies doswiadczenia w tym zakresie ??
|
|
| Back to top |
|
 |
dexon Poziom 5

|
14 Jun 2005 02:05 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Jeśli rysa była widoczna na matrycy w czasie je pracy w monitorze to na bank będzie widoczna na obrazie wyświetlanym z projektora tylko będzie dużo większa,ale jak to była mała ryska to raczej nie powinno jej tak zabardzo widać.A czy można by usunąć taką ryse przy pomocy pasty polerskiej?Niewiem nie próbowałem.
Obiektyw z lumenlab akurat taki mam w swoim projektorze jest zbudowany z soczewek o średnicy 60mm i ma ogniskową 320mm idealnie dopasowaną do ogniskowej soczewki Fresnela która też ma ogniskową 320mm.Ten obiektyw w sam raz nadaje sie do matrycy 15cali i obraz jest idealny.Z odległości około 4m uzyskuję obraz o szerokości 3,5 metra.
Wcześniej kombinowałem z soczewką o średnicy 128mm.Obraz był ,ale na rogach niebył zbyt ostry.Lepiej zainwestować w bobry obiektyw.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kuniarz Poziom 22

|
14 Jun 2005 09:31 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
z tym odwróceniem mechanicznym to będzie problem... moja matryca jest tak skonstruowana, ze z tyłu oryginalnie miała płytki z elektroniką. Płytki zostały odchylone i dorobiłem połączenie między nimi. Jeśli miałbym odwracać matrycę to wówczas płytki byłyby umieszczone "na płasko" i po pierwsze zajmie to sporo miejsca a po drugie nie wiem jak zniosą to tasiemki które oryginalnie były zawiniete do środka.
Kolejna sprawa to fakt że samą matrycę wkleiłem już na "klej z pistoletu ;-)" i nie za bardzo uśmiecha mi się to rozbierać.
Oto kilka fotek mojej radosnej twórczości.
Kiedyś kiedyś był wirus odwracający obraz, więc taka funkcja musi być prozaicznie prosta...
|
|
| Back to top |
|
 |