Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?
Autor
Wiadomość
telrad
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 10 Lut 2002
Posty: 548
Miasto: dzierzgoń

Post#1 Post autora tematu 21 Cze 2005 13:32   

Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Witam.
Znalazłęm w stodole duży silnik 3 fazowy. Nie posiada on żadnych oznaczeń, wystaje z niego 6 przewodów, babcia mówiła że kiedyś dziadek go rozkręcił i nie umiał połączyć.
Chciałbym go wykożystać ponownie do piły, ale nie mam pojęcia jak go podłączyć pod 3 fazy ? Posiadam cały serwis elektroniczny także nie będzie problemów z przemierzeniem uzwojeń.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Cze 2005 13:32   





Powrót do góry
   
sbartos
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 651
Miasto: Sosnowiec

Post#2 21 Cze 2005 14:02   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Podeślij mi zdjęcie kostki (puszki) z tymi 6 przewodami to coś napewno poradzimy, trzeba połączyć go w gwiazdę albo w trójkąt (założyć mostki odpowiednio). Zrób też zdjęcie silnika przy np.: kartce A4 z góry to ocenimy jego przybliżoną moc.
Powrót do góry
   
arek.m
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 25 Paź 2004
Posty: 319
Miasto: Milanówek

Post#3 21 Cze 2005 14:07   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Witam
Najprościej połączyć w gwiazdę. Należy w tym celu połączyć końce
uzwojeń razem-3przewody, a początki do faz, początki i końce przeważnie są jakoś pogrupowane lub oddzielone od siebie.
Jeśli w trójkąt to należy połączyć: koniec pierwszej z początkiem drugiej fazy, koniec drugiej z początkiem trzeciej fazy i koniec trzeciej z początkiem pierwszej fazy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Cze 2005 14:07   





Powrót do góry
   
cjbobo10
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 14 Kwi 2005
Posty: 307
Miasto: Poznań

Post#4 21 Cze 2005 14:09   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Podeślij zdjęcie to coś poradzimy jestem Elektrykiem na codzień naprawiam silniki więc będzie dobrze jeszcze babcia usłyszy jak on chodzi
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Cze 2005 14:09   





Powrót do góry
   
Jasie-k
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Cze 2004
Posty: 426

Post#5 21 Cze 2005 14:22   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Jeżeli wystaje z niego 6 przewodów to jedna wiązka jest do połączenia na gwiazdę a druga na trójkąt. Do takich silników były dodawane włączniki mechanicze przełączające tylko fazę pomiędzy więzkami i nie trzeba było nic z zewnątrz kombinować i przełączać. Bez takiego włącznika raczej go nie wykorzystasz ponieważ przy próbie startu prąd rozruchowy będzie wywalać bezpiecznik( przy połączeniu w trójkąt ) a w gwieździe będzie straszne ilości prądu pobierał - wiem bo łączyłem takie u rodziców w dmuchawie do siana i wszyscy mieli zagadkę jak go uruchomić.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
telrad
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 10 Lut 2002
Posty: 548
Miasto: dzierzgoń

Post#6 Post autora tematu 21 Cze 2005 14:28   

Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Ze zdjęciem to będzie ciężko, bo jadę do babci dopiero za około 2 tygodnie, więc chciałbym już go uruchomić, chyba że nic się nie wymyśli to wtedy zrobię zdjęcie i podeślę go na forum. Te przedowy wystają luzem , z tego co pamiętam to są 3 pary po 2 przewody razem. Obawiam się że bez zdjęcia się nie obejdzie bo raczej nie wykryję miernikiem początku uzwojenia.
Powrót do góry
   
sbartos
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 651
Miasto: Sosnowiec

Post#7 21 Cze 2005 14:40   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Jasie-k napisał:
Jeżeli wystaje z niego 6 przewodów to jedna wiązka jest do połączenia na gwiazdę a druga na trójkąt. Do takich silników były dodawane włączniki mechanicze przełączające tylko fazę pomiędzy więzkami i nie trzeba było nic z zewnątrz kombinować i przełączać. Bez takiego włącznika raczej go nie wykorzystasz ponieważ przy próbie startu prąd rozruchowy będzie wywalać bezpiecznik( przy połączeniu w trójkąt ) a w gwieździe będzie straszne ilości prądu pobierał - wiem bo łączyłem takie u rodziców w dmuchawie do siana i wszyscy mieli zagadkę jak go uruchomić.
Pozdrawiam


NAPEWNO?
Powrót do góry
   
Jasie-k
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Cze 2004
Posty: 426

Post#8 21 Cze 2005 15:15   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Miałem taki i to strasznie duży więc jestem pewny. W razie wątpliwości zdjęcie może pomóc.
Możliwe tylko, że pokręciłem gwiazdę z trójkątem ale nić więcej.


Kurcze fakt to w trójkącie jest duży prąd rozruchowy:)
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Cze 2005 15:15   





Powrót do góry
   
Darkoe
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 12 Wrz 2003
Posty: 245

Post#9 21 Cze 2005 17:41   

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Witam. Postów dużo ale podejrzewam, że przy ich pomocy ten silnik nie wystartuję.Proponuję abyś postąpił tak:Masz sześć przewodów wychodzących z silnika są to końce i początki cewek.W pierwszej kolejności musisz znaleźć uzwojenia trzech faz przy pomocy np. omomierza lub poprostu żaróweczki i bateryjki.Kiedy odnajdziesz trzy uzwojenia to trzeba odnależć jeszcze ich końce i początki a zrobić to można w prosty sposób należy zaopatrzyć się w baterię np. 9V i woltomierz prądu stałego.Do końcówek jednego z uzwojeń podłączamy woltomierz a do końcówek drugiego uzwojenia krótkimi impulsami podłączamy baterię.Tak podłączamy bieguny baterii aby wskażówka woltomierza się wychyliła do przodu i ta końcówka do ktorej był podłączony plus baterii i plus woltomierza zakładamy że są to początki.I w ten sposób należy postąpić z pozostałymi uzwojeniami zawsze wskazówka musi wychylić się do przodu.Czyli mamy już uzwojenia trzech faz i wiemy gdzie są ich początki i końce teraz musimy je odpowiednio połączyć a połączyć możemy w gwiazdę lub trójkąt.Jeżeli jest to silnik o mocy większej niż 5KW powinieneś zastosować przełącznik gwiazda-trójkąt

Załączniki:
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
silnik 1 fazowy jak podłączyć? (3)
Jak podłączyć silnik 1-fazowy? (20)
jak podłączyć silnik 3 fazowy na 230V (3)
Jak podłączyć silnik 1-fazowy dwubiegowy (3)
Jak podłączyć ten silnik 3 fazowy ?? (3)
Silnik jedno fazowy jak podłączyć (2)
Jak podłączyć silnik 1- fazowy z kondensatorem (7)
falownik 3 fazowy silnik 1faz jak podłączyć (20)
Jak podłączyć silnik trzy fazowy w trójkąt (6)
Jak podłączyć silnik 3 fazowy na jedną faze 230V ?? (9)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS