Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Jak podłączyć silnik 3 fazowy ? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
telrad
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: dzierzgoń
Dołączył: 10 Lut 2002
Posty: 548
Pomógł: 30
Ocena postów: 4
telrad
Poziom 18
Post#1 21 Cze 2005 13:32  Autor tematu   

Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Witam.
Znalazłęm w stodole duży silnik 3 fazowy. Nie posiada on żadnych oznaczeń, wystaje z niego 6 przewodów, babcia mówiła że kiedyś dziadek go rozkręcił i nie umiał połączyć.
Chciałbym go wykożystać ponownie do piły, ale nie mam pojęcia jak go podłączyć pod 3 fazy ? Posiadam cały serwis elektroniczny także nie będzie problemów z przemierzeniem uzwojeń.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
sbartos
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 646
Pomógł: 57
Ocena postów: 13
sbartos
Poziom 19
Post#2 21 Cze 2005 14:02    

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Podeślij mi zdjęcie kostki (puszki) z tymi 6 przewodami to coś napewno poradzimy, trzeba połączyć go w gwiazdę albo w trójkąt (założyć mostki odpowiednio). Zrób też zdjęcie silnika przy np.: kartce A4 z góry to ocenimy jego przybliżoną moc.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
arek.m
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Milanówek
Dołączył: 25 Paź 2004
Posty: 319
Pomógł: 60
Ocena postów: 11
arek.m
Poziom 16
Post#3 21 Cze 2005 14:07    

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Witam
Najprościej połączyć w gwiazdę. Należy w tym celu połączyć końce
uzwojeń razem-3przewody, a początki do faz, początki i końce przeważnie są jakoś pogrupowane lub oddzielone od siebie.
Jeśli w trójkąt to należy połączyć: koniec pierwszej z początkiem drugiej fazy, koniec drugiej z początkiem trzeciej fazy i koniec trzeciej z początkiem pierwszej fazy.

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
cjbobo10
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Poznań
Dołączył: 14 Kwi 2005
Posty: 307
Pomógł: 7
Ocena postów: 1
cjbobo10
Poziom 16
Post#4 21 Cze 2005 14:09    

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Podeślij zdjęcie to coś poradzimy jestem Elektrykiem na codzień naprawiam silniki więc będzie dobrze jeszcze babcia usłyszy jak on chodzi

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Jasie-k
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 05 Cze 2004
Posty: 426
Pomógł: 15
Ocena postów: 3
Jasie-k
Poziom 17
Post#5 21 Cze 2005 14:22    

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Jeżeli wystaje z niego 6 przewodów to jedna wiązka jest do połączenia na gwiazdę a druga na trójkąt. Do takich silników były dodawane włączniki mechanicze przełączające tylko fazę pomiędzy więzkami i nie trzeba było nic z zewnątrz kombinować i przełączać. Bez takiego włącznika raczej go nie wykorzystasz ponieważ przy próbie startu prąd rozruchowy będzie wywalać bezpiecznik( przy połączeniu w trójkąt ) a w gwieździe będzie straszne ilości prądu pobierał - wiem bo łączyłem takie u rodziców w dmuchawie do siana i wszyscy mieli zagadkę jak go uruchomić.
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
telrad
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: dzierzgoń
Dołączył: 10 Lut 2002
Posty: 548
Pomógł: 30
Ocena postów: 4
telrad
Poziom 18
Post#6 21 Cze 2005 14:28  Autor tematu   

Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Ze zdjęciem to będzie ciężko, bo jadę do babci dopiero za około 2 tygodnie, więc chciałbym już go uruchomić, chyba że nic się nie wymyśli to wtedy zrobię zdjęcie i podeślę go na forum. Te przedowy wystają luzem , z tego co pamiętam to są 3 pary po 2 przewody razem. Obawiam się że bez zdjęcia się nie obejdzie bo raczej nie wykryję miernikiem początku uzwojenia.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
sbartos
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 646
Pomógł: 57
Ocena postów: 13
sbartos
Poziom 19
Post#7 21 Cze 2005 14:40    

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Jasie-k napisał:
Jeżeli wystaje z niego 6 przewodów to jedna wiązka jest do połączenia na gwiazdę a druga na trójkąt. Do takich silników były dodawane włączniki mechanicze przełączające tylko fazę pomiędzy więzkami i nie trzeba było nic z zewnątrz kombinować i przełączać. Bez takiego włącznika raczej go nie wykorzystasz ponieważ przy próbie startu prąd rozruchowy będzie wywalać bezpiecznik( przy połączeniu w trójkąt ) a w gwieździe będzie straszne ilości prądu pobierał - wiem bo łączyłem takie u rodziców w dmuchawie do siana i wszyscy mieli zagadkę jak go uruchomić.
Pozdrawiam


NAPEWNO?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Jasie-k
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 05 Cze 2004
Posty: 426
Pomógł: 15
Ocena postów: 3
Jasie-k
Poziom 17
Post#8 21 Cze 2005 15:15    

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Miałem taki i to strasznie duży więc jestem pewny. W razie wątpliwości zdjęcie może pomóc.
Możliwe tylko, że pokręciłem gwiazdę z trójkątem ale nić więcej.


Kurcze fakt to w trójkącie jest duży prąd rozruchowy:)
Pozdrawiam.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Darkoe
Poziom 15
Poziom 15
Dołączył: 12 Wrz 2003
Posty: 242
Pomógł: 32
Ocena postów: 10
Darkoe
Poziom 15
Post#9 21 Cze 2005 17:41    

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Witam. Postów dużo ale podejrzewam, że przy ich pomocy ten silnik nie wystartuję.Proponuję abyś postąpił tak:Masz sześć przewodów wychodzących z silnika są to końce i początki cewek.W pierwszej kolejności musisz znaleźć uzwojenia trzech faz przy pomocy np. omomierza lub poprostu żaróweczki i bateryjki.Kiedy odnajdziesz trzy uzwojenia to trzeba odnależć jeszcze ich końce i początki a zrobić to można w prosty sposób należy zaopatrzyć się w baterię np. 9V i woltomierz prądu stałego.Do końcówek jednego z uzwojeń podłączamy woltomierz a do końcówek drugiego uzwojenia krótkimi impulsami podłączamy baterię.Tak podłączamy bieguny baterii aby wskażówka woltomierza się wychyliła do przodu i ta końcówka do ktorej był podłączony plus baterii i plus woltomierza zakładamy że są to początki.I w ten sposób należy postąpić z pozostałymi uzwojeniami zawsze wskazówka musi wychylić się do przodu.Czyli mamy już uzwojenia trzech faz i wiemy gdzie są ich początki i końce teraz musimy je odpowiednio połączyć a połączyć możemy w gwiazdę lub trójkąt.Jeżeli jest to silnik o mocy większej niż 5KW powinieneś zastosować przełącznik gwiazda-trójkąt

Załączniki:

Oceń post: + +4 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
silnik 1 fazowy jak podłączyć? (3)
Jak podłączyć silnik 1-fazowy? (20)
jak podłączyć silnik 3 fazowy na 230V (3)
Jak podłączyć silnik 1-fazowy dwubiegowy (3)
Jak podłączyć ten silnik 3 fazowy ?? (3)
Silnik jedno fazowy jak podłączyć (2)
Jak podłączyć silnik 1- fazowy z kondensatorem (7)
Silnik Mikroma 3 fazowy - jak go podłączyć (4)
falownik 3 fazowy silnik 1faz jak podłączyć (20)
Jak podłączyć silnik trzy fazowy w trójkąt (6)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.043 seconds

elektroda.pl temat RSS