Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro Beginners ->Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
telrad
Level 21
Location: dzierzgoń
Joined: 10 Feb 2002
Posts: 548
Helped: 30
Post rating: 4
telrad
Level 21
Post#1 21 Jun 2005 13:32  Topic author   

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Witam.
Znalazłęm w stodole duży silnik 3 fazowy. Nie posiada on żadnych oznaczeń, wystaje z niego 6 przewodów, babcia mówiła że kiedyś dziadek go rozkręcił i nie umiał połączyć.
Chciałbym go wykożystać ponownie do piły, ale nie mam pojęcia jak go podłączyć pod 3 fazy ? Posiadam cały serwis elektroniczny także nie będzie problemów z przemierzeniem uzwojeń.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
sbartos
Level 24
Location: Sosnowiec
Joined: 19 Jan 2005
Posts: 676
Helped: 62
Post rating: 23
sbartos
Level 24
Post#2 21 Jun 2005 14:02    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Podeślij mi zdjęcie kostki (puszki) z tymi 6 przewodami to coś napewno poradzimy, trzeba połączyć go w gwiazdę albo w trójkąt (założyć mostki odpowiednio). Zrób też zdjęcie silnika przy np.: kartce A4 z góry to ocenimy jego przybliżoną moc.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
arek.m
Level 21
Location: Pruszków
Joined: 25 Oct 2004
Posts: 322
Helped: 62
Post rating: 13
arek.m
Level 21
Post#3 21 Jun 2005 14:07    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Witam
Najprościej połączyć w gwiazdę. Należy w tym celu połączyć końce
uzwojeń razem-3przewody, a początki do faz, początki i końce przeważnie są jakoś pogrupowane lub oddzielone od siebie.
Jeśli w trójkąt to należy połączyć: koniec pierwszej z początkiem drugiej fazy, koniec drugiej z początkiem trzeciej fazy i koniec trzeciej z początkiem pierwszej fazy.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
cjbobo10
Level 17
Location: Poznań
Joined: 14 Apr 2005
Posts: 307
Helped: 7
Post rating: 7
cjbobo10
Level 17
Post#4 21 Jun 2005 14:09    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Podeślij zdjęcie to coś poradzimy jestem Elektrykiem na codzień naprawiam silniki więc będzie dobrze jeszcze babcia usłyszy jak on chodzi

Helpful post? + 0
Back to top
Jasie-k
Level 19
Joined: 05 Jun 2004
Posts: 426
Helped: 15
Post rating: 4
Jasie-k
Level 19
Post#5 21 Jun 2005 14:22    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Jeżeli wystaje z niego 6 przewodów to jedna wiązka jest do połączenia na gwiazdę a druga na trójkąt. Do takich silników były dodawane włączniki mechanicze przełączające tylko fazę pomiędzy więzkami i nie trzeba było nic z zewnątrz kombinować i przełączać. Bez takiego włącznika raczej go nie wykorzystasz ponieważ przy próbie startu prąd rozruchowy będzie wywalać bezpiecznik( przy połączeniu w trójkąt ) a w gwieździe będzie straszne ilości prądu pobierał - wiem bo łączyłem takie u rodziców w dmuchawie do siana i wszyscy mieli zagadkę jak go uruchomić.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
telrad
Level 21
Location: dzierzgoń
Joined: 10 Feb 2002
Posts: 548
Helped: 30
Post rating: 4
telrad
Level 21
Post#6 21 Jun 2005 14:28  Topic author   

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Ze zdjęciem to będzie ciężko, bo jadę do babci dopiero za około 2 tygodnie, więc chciałbym już go uruchomić, chyba że nic się nie wymyśli to wtedy zrobię zdjęcie i podeślę go na forum. Te przedowy wystają luzem , z tego co pamiętam to są 3 pary po 2 przewody razem. Obawiam się że bez zdjęcia się nie obejdzie bo raczej nie wykryję miernikiem początku uzwojenia.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
sbartos
Level 24
Location: Sosnowiec
Joined: 19 Jan 2005
Posts: 676
Helped: 62
Post rating: 23
sbartos
Level 24
Post#7 21 Jun 2005 14:40    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Jasie-k wrote:
Jeżeli wystaje z niego 6 przewodów to jedna wiązka jest do połączenia na gwiazdę a druga na trójkąt. Do takich silników były dodawane włączniki mechanicze przełączające tylko fazę pomiędzy więzkami i nie trzeba było nic z zewnątrz kombinować i przełączać. Bez takiego włącznika raczej go nie wykorzystasz ponieważ przy próbie startu prąd rozruchowy będzie wywalać bezpiecznik( przy połączeniu w trójkąt ) a w gwieździe będzie straszne ilości prądu pobierał - wiem bo łączyłem takie u rodziców w dmuchawie do siana i wszyscy mieli zagadkę jak go uruchomić.
Pozdrawiam


NAPEWNO?

Helpful post? + 0
Back to top
Jasie-k
Level 19
Joined: 05 Jun 2004
Posts: 426
Helped: 15
Post rating: 4
Jasie-k
Level 19
Post#8 21 Jun 2005 15:15    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Miałem taki i to strasznie duży więc jestem pewny. W razie wątpliwości zdjęcie może pomóc.
Możliwe tylko, że pokręciłem gwiazdę z trójkątem ale nić więcej.


Kurcze fakt to w trójkącie jest duży prąd rozruchowy:)
Pozdrawiam.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Darkoe
Level 18
Joined: 12 Sep 2003
Posts: 242
Helped: 32
Post rating: 12
Darkoe
Level 18
Post#9 21 Jun 2005 17:41Positive voted    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Witam. Postów dużo ale podejrzewam, że przy ich pomocy ten silnik nie wystartuję.Proponuję abyś postąpił tak:Masz sześć przewodów wychodzących z silnika są to końce i początki cewek.W pierwszej kolejności musisz znaleźć uzwojenia trzech faz przy pomocy np. omomierza lub poprostu żaróweczki i bateryjki.Kiedy odnajdziesz trzy uzwojenia to trzeba odnależć jeszcze ich końce i początki a zrobić to można w prosty sposób należy zaopatrzyć się w baterię np. 9V i woltomierz prądu stałego.Do końcówek jednego z uzwojeń podłączamy woltomierz a do końcówek drugiego uzwojenia krótkimi impulsami podłączamy baterię.Tak podłączamy bieguny baterii aby wskażówka woltomierza się wychyliła do przodu i ta końcówka do ktorej był podłączony plus baterii i plus woltomierza zakładamy że są to początki.I w ten sposób należy postąpić z pozostałymi uzwojeniami zawsze wskazówka musi wychylić się do przodu.Czyli mamy już uzwojenia trzech faz i wiemy gdzie są ich początki i końce teraz musimy je odpowiednio połączyć a połączyć możemy w gwiazdę lub trójkąt.Jeżeli jest to silnik o mocy większej niż 5KW powinieneś zastosować przełącznik gwiazda-trójkąt

Attachments:

Helpful post? + +6
Back to top
facetzewsi
Level 2
Location: czarnków
Joined: 20 Nov 2015
Posts: 4
facetzewsi
Level 2
Post#10 20 Nov 2015 09:02    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


witam wszystkich,z góry przepraszam za odgrzewanie kotleta, lecz mam podobny problem do autora wątku, mianowicie mam silnik 3kw po ojcu, jest sprawny, do tego mam włącznik, wszystko z lat 60, mam problem z połączeniem silnika z włącznikiem.
ojciec przed śmiercią chciał to zrobić, lecz tylko odmontował przewody i po krótkim czasie zmarł i po 6 latach chce się za to zabrać, liczę na wszelką pomoc.
dane z tabliczki:
Silnik indukcyjny M8 SZJE46B 3KW
220/380V
Δ/γ
11,2/6,5A
cosφ 0,86
945 obrotów
1964 rok prod
60 kg
z tego co pamiętam to z silnika do włącznika szedł przewód 3 żyłowy (jakiś też przewód montuje się do obudowy - pod tabliczke znamionową).
silnik uruchamia się po dwukrotnym przekręceniu włącznika
wstawie zdjęcia, gdy czegoś zapomniałem dodać to prosze śmiało pisać:)
pierwsze zdjęcie włącznika - pozycja 0
drugie zdjęcie - pierwsze przekręcenie (rozruch???)
trzecie zdjęcie - drugie przekręcenie (praca)
pozdrawiam

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
Krzysztof Reszka
Moderator Elektrotechnika
Location: Piekary Śląskie
Joined: 27 Dec 2009
Posts: 4238
Helped: 318
Post rating: 128
Krzysztof Reszka
Moderator Elektrotechnika
Post#11 20 Nov 2015 09:30    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Ten przełącznik to ładny do muzeum,silnik jest obecnie skojarzony w gwiazdę i tak ma pozostać. Przydałoby się by zmierzyć mu stan izolacji. Jeśli chcesz go podłączyć pod przełącznik to kup nowy 0-1silnik nie jest duży więc 16 Amper wystarczy.

Helpful post? + 0
Back to top
facetzewsi
Level 2
Location: czarnków
Joined: 20 Nov 2015
Posts: 4
facetzewsi
Level 2
Post#12 20 Nov 2015 09:40    

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


włącznik to muzeum- tak lecz 100% sprawny
pod ten konkretny silnik jaki kupić włącznik- coś na allegro jest ciekawego?

3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

interesuje mnie też podłączenie silnika, który kolor pod u,v i w czy to niema znaczenia?
znajomy elektryk zawołał 50zł za podłączenie.
interesuje mnie podłączenie silnika z włącznikiem, krok po kroku

Helpful post? + 0
Back to top
Krzysztof Reszka
Moderator Elektrotechnika
Location: Piekary Śląskie
Joined: 27 Dec 2009
Posts: 4238
Helped: 318
Post rating: 128
Krzysztof Reszka
Moderator Elektrotechnika
Post#13 20 Nov 2015 12:19    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Kolory nie ważne,po za żółto-zielonym który idzie na obudowę silnika,to przewód ochronny no i kupić kabel bez koloru niebieskiego.

Helpful post? + 0
Back to top
facetzewsi
Level 2
Location: czarnków
Joined: 20 Nov 2015
Posts: 4
facetzewsi
Level 2
Post#14 20 Nov 2015 12:57    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


OK rozumiem
między silnikiem a włącznikiem był stary przewód (mam go) ma 3 kolory :czarny, brązowy i właśnie niebieski
był to zły kabel?, bo żółto zielonego nie było.
to ten żółto zielony był wzięty z wtyczki czy jak to jest?
mam silnik gdzie zółto zielony jest w puszce i tam nie ma problemu

Helpful post? + 0
Back to top
mychaj
Level 21
Location: bytom
Joined: 06 Mar 2007
Posts: 496
Helped: 24
Post rating: 35
mychaj
Level 21
Post#15 20 Nov 2015 15:13    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Quote:
był stary przewód (mam go) ma 3 kolory :czarny, brązowy i właśnie niebieski

Jak to stara guma to go lepiej wyrzuć- stan (oporność) izolacji może być za niska i będzie niebezpiecznie , tym bardziej jak jest sparciała.

Helpful post? + 0
Back to top
Krzysztof Reszka
Moderator Elektrotechnika
Location: Piekary Śląskie
Joined: 27 Dec 2009
Posts: 4238
Helped: 318
Post rating: 128
Krzysztof Reszka
Moderator Elektrotechnika
Post#16 20 Nov 2015 20:13Helpful post    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


facetzewsi wrote:
był to zły kabel?

To jest zły kabel bo do zasilania silnika potrzebujesz 3 faz i przewodu 4 ochronnego .
Tu schemat (odręczny) takiego zasilania do silnika z wyłącznikiem silnikowym jako zabezpieczeniem przeciążeniowym i twoim wyłącznikiem 0-1 .

Attachments:

Helpful post? + +1
Back to top
Krzysztof Kamienski
Level 37
Location: Paramaribo Surinam
Joined: 25 Mar 2008
Posts: 3735
Helped: 321
Post rating: 151
Krzysztof Kamienski
Level 37
Post#17 20 Nov 2015 21:30    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Jasie-k wrote:
Jeżeli wystaje z niego 6 przewodów to jedna wiązka jest do połączenia na gwiazdę a druga na trójkąt. Do takich silników były dodawane włączniki mechanicze przełączające tylko fazę pomiędzy więzkami i nie trzeba było nic z zewnątrz kombinować i przełączać. Bez takiego włącznika raczej go nie wykorzystasz ponieważ przy próbie startu prąd rozruchowy będzie wywalać bezpiecznik( przy połączeniu w trójkąt ) a w gwieździe będzie straszne ilości prądu pobierał - wiem bo łączyłem takie u rodziców w dmuchawie do siana i wszyscy mieli zagadkę jak go uruchomić.
Pozdrawiam
Co za bzdury ! :cry:

Helpful post? + 0
Back to top
facetzewsi
Level 2
Location: czarnków
Joined: 20 Nov 2015
Posts: 4
facetzewsi
Level 2
Post#18 21 Nov 2015 09:13    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Dzięki za schemat.
Tak czy siak muszę kupić 1 przewód trój żyłowy i 1 jedno żyłowy 2,5mm2 lub 4mm2(ochronny)
bo on idzie spod tabliczki znamionowej a nie z puszki. Zabezpieczę go rurką
i chyba tyle w temacie. Rozumiem że mogę zastosować też włącznik typu L-0-P (obroty lewe-prawe).

Helpful post? + 0
Back to top
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Location: Stalowa Wola
Joined: 26 Oct 2006
Posts: 16895
Helped: 552
Post rating: 85
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#19 21 Nov 2015 09:32    

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Tysiąc razy omawiane, zamykam.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro Beginners -> Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?
Page 1 of 1

Similar topics to re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?

silnik 1 fazowy jak podłączyć? (3)
Jak podłączyć silnik 1-fazowy? (20)
jak podłączyć silnik 3 fazowy na 230V (3)
Jak podłączyć silnik 1-fazowy dwubiegowy (3)
Jak podłączyć ten silnik 3 fazowy ?? (3)
Silnik jedno fazowy jak podłączyć (2)
Jak podłączyć silnik 1- fazowy z kondensatorem (7)
Silnik Mikroma 3 fazowy - jak go podłączyć (4)
falownik 3 fazowy silnik 1faz jak podłączyć (20)
Jak podłączyć silnik trzy fazowy w trójkąt (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.083 seconds