Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Początkujący ->Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Sprzęt detektywistyczny
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
telrad
Poziom 21
Miasto: dzierzgoń
Dołączył: 10 Lut 2002
Posty: 548
Pomógł: 30
Ocena postów: 4
telrad
Poziom 21
Post#1 21 Cze 2005 13:32  Autor tematu   

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Witam.
Znalazłęm w stodole duży silnik 3 fazowy. Nie posiada on żadnych oznaczeń, wystaje z niego 6 przewodów, babcia mówiła że kiedyś dziadek go rozkręcił i nie umiał połączyć.
Chciałbym go wykożystać ponownie do piły, ale nie mam pojęcia jak go podłączyć pod 3 fazy ? Posiadam cały serwis elektroniczny także nie będzie problemów z przemierzeniem uzwojeń.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
sbartos
Poziom 24
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 675
Pomógł: 62
Ocena postów: 18
sbartos
Poziom 24
Post#2 21 Cze 2005 14:02    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Podeślij mi zdjęcie kostki (puszki) z tymi 6 przewodami to coś napewno poradzimy, trzeba połączyć go w gwiazdę albo w trójkąt (założyć mostki odpowiednio). Zrób też zdjęcie silnika przy np.: kartce A4 z góry to ocenimy jego przybliżoną moc.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
arek.m
Poziom 21
Miasto: Pruszków
Dołączył: 25 Paź 2004
Posty: 322
Pomógł: 62
Ocena postów: 12
arek.m
Poziom 21
Post#3 21 Cze 2005 14:07    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Witam
Najprościej połączyć w gwiazdę. Należy w tym celu połączyć końce
uzwojeń razem-3przewody, a początki do faz, początki i końce przeważnie są jakoś pogrupowane lub oddzielone od siebie.
Jeśli w trójkąt to należy połączyć: koniec pierwszej z początkiem drugiej fazy, koniec drugiej z początkiem trzeciej fazy i koniec trzeciej z początkiem pierwszej fazy.

Pomocny post? + -1
Powrót do góry
cjbobo10
Poziom 17
Miasto: Poznań
Dołączył: 14 Kwi 2005
Posty: 307
Pomógł: 7
Ocena postów: 5
cjbobo10
Poziom 17
Post#4 21 Cze 2005 14:09    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Podeślij zdjęcie to coś poradzimy jestem Elektrykiem na codzień naprawiam silniki więc będzie dobrze jeszcze babcia usłyszy jak on chodzi

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Jasie-k
Poziom 19
Dołączył: 05 Cze 2004
Posty: 426
Pomógł: 15
Ocena postów: 4
Jasie-k
Poziom 19
Post#5 21 Cze 2005 14:22    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Jeżeli wystaje z niego 6 przewodów to jedna wiązka jest do połączenia na gwiazdę a druga na trójkąt. Do takich silników były dodawane włączniki mechanicze przełączające tylko fazę pomiędzy więzkami i nie trzeba było nic z zewnątrz kombinować i przełączać. Bez takiego włącznika raczej go nie wykorzystasz ponieważ przy próbie startu prąd rozruchowy będzie wywalać bezpiecznik( przy połączeniu w trójkąt ) a w gwieździe będzie straszne ilości prądu pobierał - wiem bo łączyłem takie u rodziców w dmuchawie do siana i wszyscy mieli zagadkę jak go uruchomić.
Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
telrad
Poziom 21
Miasto: dzierzgoń
Dołączył: 10 Lut 2002
Posty: 548
Pomógł: 30
Ocena postów: 4
telrad
Poziom 21
Post#6 21 Cze 2005 14:28  Autor tematu   

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Ze zdjęciem to będzie ciężko, bo jadę do babci dopiero za około 2 tygodnie, więc chciałbym już go uruchomić, chyba że nic się nie wymyśli to wtedy zrobię zdjęcie i podeślę go na forum. Te przedowy wystają luzem , z tego co pamiętam to są 3 pary po 2 przewody razem. Obawiam się że bez zdjęcia się nie obejdzie bo raczej nie wykryję miernikiem początku uzwojenia.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
sbartos
Poziom 24
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 675
Pomógł: 62
Ocena postów: 18
sbartos
Poziom 24
Post#7 21 Cze 2005 14:40    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Jasie-k napisał:
Jeżeli wystaje z niego 6 przewodów to jedna wiązka jest do połączenia na gwiazdę a druga na trójkąt. Do takich silników były dodawane włączniki mechanicze przełączające tylko fazę pomiędzy więzkami i nie trzeba było nic z zewnątrz kombinować i przełączać. Bez takiego włącznika raczej go nie wykorzystasz ponieważ przy próbie startu prąd rozruchowy będzie wywalać bezpiecznik( przy połączeniu w trójkąt ) a w gwieździe będzie straszne ilości prądu pobierał - wiem bo łączyłem takie u rodziców w dmuchawie do siana i wszyscy mieli zagadkę jak go uruchomić.
Pozdrawiam


NAPEWNO?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Jasie-k
Poziom 19
Dołączył: 05 Cze 2004
Posty: 426
Pomógł: 15
Ocena postów: 4
Jasie-k
Poziom 19
Post#8 21 Cze 2005 15:15    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Miałem taki i to strasznie duży więc jestem pewny. W razie wątpliwości zdjęcie może pomóc.
Możliwe tylko, że pokręciłem gwiazdę z trójkątem ale nić więcej.


Kurcze fakt to w trójkącie jest duży prąd rozruchowy:)
Pozdrawiam.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Darkoe
Poziom 18
Dołączył: 12 Wrz 2003
Posty: 242
Pomógł: 32
Ocena postów: 12
Darkoe
Poziom 18
Post#9 21 Cze 2005 17:41Pozytywne oceny    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Witam. Postów dużo ale podejrzewam, że przy ich pomocy ten silnik nie wystartuję.Proponuję abyś postąpił tak:Masz sześć przewodów wychodzących z silnika są to końce i początki cewek.W pierwszej kolejności musisz znaleźć uzwojenia trzech faz przy pomocy np. omomierza lub poprostu żaróweczki i bateryjki.Kiedy odnajdziesz trzy uzwojenia to trzeba odnależć jeszcze ich końce i początki a zrobić to można w prosty sposób należy zaopatrzyć się w baterię np. 9V i woltomierz prądu stałego.Do końcówek jednego z uzwojeń podłączamy woltomierz a do końcówek drugiego uzwojenia krótkimi impulsami podłączamy baterię.Tak podłączamy bieguny baterii aby wskażówka woltomierza się wychyliła do przodu i ta końcówka do ktorej był podłączony plus baterii i plus woltomierza zakładamy że są to początki.I w ten sposób należy postąpić z pozostałymi uzwojeniami zawsze wskazówka musi wychylić się do przodu.Czyli mamy już uzwojenia trzech faz i wiemy gdzie są ich początki i końce teraz musimy je odpowiednio połączyć a połączyć możemy w gwiazdę lub trójkąt.Jeżeli jest to silnik o mocy większej niż 5KW powinieneś zastosować przełącznik gwiazda-trójkąt

Załączniki:

Pomocny post? + +6
Powrót do góry
facetzewsi
Poziom 2
Miasto: czarnków
Dołączył: 20 Lis 2015
Posty: 4
facetzewsi
Poziom 2
Post#10 20 Lis 2015 09:02    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


witam wszystkich,z góry przepraszam za odgrzewanie kotleta, lecz mam podobny problem do autora wątku, mianowicie mam silnik 3kw po ojcu, jest sprawny, do tego mam włącznik, wszystko z lat 60, mam problem z połączeniem silnika z włącznikiem.
ojciec przed śmiercią chciał to zrobić, lecz tylko odmontował przewody i po krótkim czasie zmarł i po 6 latach chce się za to zabrać, liczę na wszelką pomoc.
dane z tabliczki:
Silnik indukcyjny M8 SZJE46B 3KW
220/380V
Δ/γ
11,2/6,5A
cosφ 0,86
945 obrotów
1964 rok prod
60 kg
z tego co pamiętam to z silnika do włącznika szedł przewód 3 żyłowy (jakiś też przewód montuje się do obudowy - pod tabliczke znamionową).
silnik uruchamia się po dwukrotnym przekręceniu włącznika
wstawie zdjęcia, gdy czegoś zapomniałem dodać to prosze śmiało pisać:)
pierwsze zdjęcie włącznika - pozycja 0
drugie zdjęcie - pierwsze przekręcenie (rozruch???)
trzecie zdjęcie - drugie przekręcenie (praca)
pozdrawiam

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Krzysztof Reszka
Moderator Elektrotechnika
Miasto: Piekary Śląskie
Dołączył: 27 Gru 2009
Posty: 3579
Pomógł: 281
Ocena postów: 57
Krzysztof Reszka
Moderator Elektrotechnika
Post#11 20 Lis 2015 09:30    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Ten przełącznik to ładny do muzeum,silnik jest obecnie skojarzony w gwiazdę i tak ma pozostać. Przydałoby się by zmierzyć mu stan izolacji. Jeśli chcesz go podłączyć pod przełącznik to kup nowy 0-1silnik nie jest duży więc 16 Amper wystarczy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
facetzewsi
Poziom 2
Miasto: czarnków
Dołączył: 20 Lis 2015
Posty: 4
facetzewsi
Poziom 2
Post#12 20 Lis 2015 09:40    

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


włącznik to muzeum- tak lecz 100% sprawny
pod ten konkretny silnik jaki kupić włącznik- coś na allegro jest ciekawego?

3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

interesuje mnie też podłączenie silnika, który kolor pod u,v i w czy to niema znaczenia?
znajomy elektryk zawołał 50zł za podłączenie.
interesuje mnie podłączenie silnika z włącznikiem, krok po kroku

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Krzysztof Reszka
Moderator Elektrotechnika
Miasto: Piekary Śląskie
Dołączył: 27 Gru 2009
Posty: 3579
Pomógł: 281
Ocena postów: 57
Krzysztof Reszka
Moderator Elektrotechnika
Post#13 20 Lis 2015 12:19    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Kolory nie ważne,po za żółto-zielonym który idzie na obudowę silnika,to przewód ochronny no i kupić kabel bez koloru niebieskiego.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
facetzewsi
Poziom 2
Miasto: czarnków
Dołączył: 20 Lis 2015
Posty: 4
facetzewsi
Poziom 2
Post#14 20 Lis 2015 12:57    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


OK rozumiem
między silnikiem a włącznikiem był stary przewód (mam go) ma 3 kolory :czarny, brązowy i właśnie niebieski
był to zły kabel?, bo żółto zielonego nie było.
to ten żółto zielony był wzięty z wtyczki czy jak to jest?
mam silnik gdzie zółto zielony jest w puszce i tam nie ma problemu

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mychaj
Poziom 19
Miasto: bytom
Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 317
Pomógł: 20
Ocena postów: 24
mychaj
Poziom 19
Post#15 20 Lis 2015 15:13    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Cytat:
był stary przewód (mam go) ma 3 kolory :czarny, brązowy i właśnie niebieski

Jak to stara guma to go lepiej wyrzuć- stan (oporność) izolacji może być za niska i będzie niebezpiecznie , tym bardziej jak jest sparciała.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Krzysztof Reszka
Moderator Elektrotechnika
Miasto: Piekary Śląskie
Dołączył: 27 Gru 2009
Posty: 3579
Pomógł: 281
Ocena postów: 57
Krzysztof Reszka
Moderator Elektrotechnika
Post#16 20 Lis 2015 20:13Pomocny post    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


facetzewsi napisał:
był to zły kabel?

To jest zły kabel bo do zasilania silnika potrzebujesz 3 faz i przewodu 4 ochronnego .
Tu schemat (odręczny) takiego zasilania do silnika z wyłącznikiem silnikowym jako zabezpieczeniem przeciążeniowym i twoim wyłącznikiem 0-1 .

Załączniki:

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
Krzysztof Kamienski
Poziom 35
Miasto: Paramaribo Surinam
Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 3002
Pomógł: 244
Ocena postów: 62
Krzysztof Kamienski
Poziom 35
Post#17 20 Lis 2015 21:30    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Jasie-k napisał:
Jeżeli wystaje z niego 6 przewodów to jedna wiązka jest do połączenia na gwiazdę a druga na trójkąt. Do takich silników były dodawane włączniki mechanicze przełączające tylko fazę pomiędzy więzkami i nie trzeba było nic z zewnątrz kombinować i przełączać. Bez takiego włącznika raczej go nie wykorzystasz ponieważ przy próbie startu prąd rozruchowy będzie wywalać bezpiecznik( przy połączeniu w trójkąt ) a w gwieździe będzie straszne ilości prądu pobierał - wiem bo łączyłem takie u rodziców w dmuchawie do siana i wszyscy mieli zagadkę jak go uruchomić.
Pozdrawiam
Co za bzdury ! :cry:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
facetzewsi
Poziom 2
Miasto: czarnków
Dołączył: 20 Lis 2015
Posty: 4
facetzewsi
Poziom 2
Post#18 21 Lis 2015 09:13    

Re: Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Dzięki za schemat.
Tak czy siak muszę kupić 1 przewód trój żyłowy i 1 jedno żyłowy 2,5mm2 lub 4mm2(ochronny)
bo on idzie spod tabliczki znamionowej a nie z puszki. Zabezpieczę go rurką
i chyba tyle w temacie. Rozumiem że mogę zastosować też włącznik typu L-0-P (obroty lewe-prawe).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 16040
Pomógł: 521
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#19 21 Lis 2015 09:32    

Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?


Tysiąc razy omawiane, zamykam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Początkujący -> Re: Jak podłączyć silnik 3 fazowy ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
silnik 1 fazowy jak podłączyć? (3)
Jak podłączyć silnik 1-fazowy? (20)
jak podłączyć silnik 3 fazowy na 230V (3)
Jak podłączyć silnik 1-fazowy dwubiegowy (3)
Jak podłączyć ten silnik 3 fazowy ?? (3)
Silnik jedno fazowy jak podłączyć (2)
Jak podłączyć silnik 1- fazowy z kondensatorem (7)
Silnik Mikroma 3 fazowy - jak go podłączyć (4)
falownik 3 fazowy silnik 1faz jak podłączyć (20)
Jak podłączyć silnik trzy fazowy w trójkąt (6)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.202 seconds

elektroda.pl temat RSS